Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dolphin123 po ile płaciłeś taką blachę? Jaki byłby koszt wykonania dodatkowych 4 okrągłych (pod potencjometry) i jednego prostokątnego (trochę większego niż ten na gniazdo zasilajace) otworów? Szukam właśnie budki do mojego Uni.

Skomentuj

Właśnie dlatego nie miałem odwagi
      Kawałki z gatunków, które wyżej wymieniłem brzmią bardzo fajnie ale metal (czy ogólnie ostrzejsza muzyka rockowa) potrafi jednak to wszystko rozłożyć na łopatki. Dzisiaj może posłucham trochę to coś napiszę.

Skomentuj

dabyl 100uF dla średniaka to za dużo, w praktyce wyjdzie ci co najwyzej połowa tego albo i 1/4. Obudowa wielka ale jak to OB , małej sie nie da zrobić bo będzie marnie z basem. Nie masz wrażenia, że bas za mocno "bije". Jest to moje i nie tylko spostrzeżenie z odsłuchów OB, bas z początku zachwyca na dłuższą mete trochę męczy swoją natarczywością.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
          dabyl 100uF dla średniaka to za dużo,
          Jak będą 2 Uni do zasilania to można filtrek wrzucić przed nimi :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Chilihead Zobacz posta
            dolphin123 po ile płaciłeś taką blachę? Jaki byłby koszt wykonania dodatkowych 4 okrągłych (pod potencjometry) i jednego prostokątnego (trochę większego niż ten na gniazdo zasilajace) otworów? Szukam właśnie budki do mojego Uni.
            Nie na temat...
            Obudowa wyszła mnie 120zł, za 140zł oddam. Boczki z mdfu jak w moim Uni profilowane. Resztę na pw:)

Skomentuj

Co do odcięcia monitora od dołu - właściwie to nie jest to typowa konstrukcja 3 drożna z podziałem w okolicy kilkuset Hz i niskotonowy Dual nie gra tutaj jako średniak ale jako niskośredniak - z tym, że ze względu na rodzaj obudowy zaczyna spadek dosyć wcześnie bo już od ponad 100Hz (no nie gra basem i już). Kondensator wstawiłem po to, żeby trochę przyciszyć mu śmieci, które pojawiają się na spadku - 100uF całkiem przypadkowo bo akurat taki udało mi się poskładać z dostępnych . Następnie do tego dostrajałem dużą odgrodę z Alphardem - na podstawie pomiarów dalekiego pola. Pomiary wykonywane z odległości ~2m. Podział w monitorze dobrany na podstawie pomiarów na osi z ~1m. No i wyszło coś takiego, jak na wykresie Nie jest to jeszcze w żadnym wypadku ostateczne dopasowanie - bawiłem się tym dopiero z 2 godzinki na razie. Poza tym np zmieni się jeszcze obudowa.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              Jak będą 2 Uni do zasilania to można filtrek wrzucić przed nimi
              Niby taka prościacha sprawa ale mając świadomość posiadanych umiejętności w tej dziedzinie to z elektroniką będę miał tutaj największy problem. Pewnie pozwolę sobie za niedługo prosić szanownych kolegów o jakieś podpowiedzi

---------- Post dodany o 13:12 ---------- Poprzedni post o 13:06 ----------

Jest to moje i nie tylko spostrzeżenie z odsłuchów OB, bas z początku zachwyca na dłuższą mete trochę męczy swoją natarczywością.
              Myślę, że to kwestia ustawienia jego natężenia. Będzie osobny napęd dla Alphardów to nie powinno być z tym problemu. Ale przyznaję, że początkowa euforia z "kopniaka" powoli przeszła w kręcenie potencjometrem od głośności "tadków"- na dłuższą metę pewnie jeszcze się trochę skręci w lewo. Fakt, bas jest fajny ale jednak nie da się go długo słuchać w dużych ilościach.

Skomentuj

uni ciag dalszy:

-jutro malujemy
                -w pon kabelkujemy, gniazdkujemy i testujemy :)

Skomentuj

Tomek, super się prezentuje :)

Widzę już drugą konstrukcje obudowy podobną do mojej - szykuje się wysyp uniampów z tego co widzę :)

Skomentuj

w sumie to nie widzialem twojego
                    wizje juz mialem dawno, tylko teraz to realizuje :P

troche roboty bedzie z panelem, tak wiec zostawiam sobie go na pozniej (to bedzie solidny kloc )

Skomentuj

nareszcie mam cos czym moge wkrzuzac sasiadow
                      500w janek dziala

Skomentuj

Pawel S. wolałbym, żebyś ich frezarką denerwował
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lukaszu, najpierw plyty musze miec :P

Skomentuj

show must go on

Skomentuj

pod to trafo to bym jakies wzmocnienie dal

czym to malowales? ladny mat wyszedl

Skomentuj

jak dla mnie super kolor wyszedł

Skomentuj

@Pawel S.

Powiem Ci ze ta blacha nierdzewna 1mm i te zagiecia co sa zrobione tworza naprawde sztywna konstrukcje, nie "czuc" tandety wyginajacej sie pod rekami.
                                  Jeszcze jak Panel to chwyci to w ogole (+ dodatkowo pokrywa gorna), trafo jest jedynie na podkladce gumowej - skrecone jest lekko, a naprawde lezy solidnie, tez sie obawialem na poczatku ze moze sie wyginac.

Mat to spray DecoColor za 9zl :) +uchwyt za 3.99 do niego ^^

Skomentuj

Zamieszczone przez tom3kk Zobacz posta
                                    Jeszcze jak Panel to chwyci to w ogole (+ dodatkowo pokrywa gorna), trafo jest jedynie na podkladce gumowej - skrecone jest lekko, a naprawde lezy solidnie, tez sie obawialem na poczatku ze moze sie wyginac.
                                    U siebie umocowalem trafo z radiatorem i te elementy usztywnily podstawe. Mialem pewne obawy ze 1mm na spodzie nie wystarczy ale sie mylilem jak wszystko skrecilem.

Skomentuj

Zamieszczone przez tom3kk Zobacz posta
                                      blacha nierdzewna 1mm
                                      aaa - zapomnialem ze to nierdzewka

Skomentuj

Szkoda że boki nie sa z metalu, zawsze to trochę lepszy ekran. Ogólnie obudowa jest bardzo OK !

Skomentuj

Szkoda że boki nie sa z metalu, zawsze to trochę lepszy ekran. Ogólnie obudowa jest bardzo OK !
                                          Zawsze można dokręcić do drewna kawałek blaszki coby był lepszy ekran

Skomentuj

Czaruję...
                                          X