dolphin123 po ile płaciłeś taką blachę? Jaki byłby koszt wykonania dodatkowych 4 okrągłych (pod potencjometry) i jednego prostokątnego (trochę większego niż ten na gniazdo zasilajace) otworów? Szukam właśnie budki do mojego Uni.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
dabyl 100uF dla średniaka to za dużo, w praktyce wyjdzie ci co najwyzej połowa tego albo i 1/4. Obudowa wielka ale jak to OB , małej sie nie da zrobić bo będzie marnie z basem. Nie masz wrażenia, że bas za mocno "bije". Jest to moje i nie tylko spostrzeżenie z odsłuchów OB, bas z początku zachwyca na dłuższą mete trochę męczy swoją natarczywością.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postadabyl 100uF dla średniaka to za dużo,
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Chilihead Zobacz postadolphin123 po ile płaciłeś taką blachę? Jaki byłby koszt wykonania dodatkowych 4 okrągłych (pod potencjometry) i jednego prostokątnego (trochę większego niż ten na gniazdo zasilajace) otworów? Szukam właśnie budki do mojego Uni.Nie na temat...Obudowa wyszła mnie 120zł, za 140zł oddam. Boczki z mdfu jak w moim Uni profilowane. Resztę na pw:)
Skomentuj
-
Co do odcięcia monitora od dołu - właściwie to nie jest to typowa konstrukcja 3 drożna z podziałem w okolicy kilkuset Hz i niskotonowy Dual nie gra tutaj jako średniak ale jako niskośredniak - z tym, że ze względu na rodzaj obudowy zaczyna spadek dosyć wcześnie bo już od ponad 100Hz (no nie gra basem i już). Kondensator wstawiłem po to, żeby trochę przyciszyć mu śmieci, które pojawiają się na spadku - 100uF całkiem przypadkowo bo akurat taki udało mi się poskładać z dostępnych. Następnie do tego dostrajałem dużą odgrodę z Alphardem - na podstawie pomiarów dalekiego pola. Pomiary wykonywane z odległości ~2m. Podział w monitorze dobrany na podstawie pomiarów na osi z ~1m. No i wyszło coś takiego, jak na wykresie
Nie jest to jeszcze w żadnym wypadku ostateczne dopasowanie - bawiłem się tym dopiero z 2 godzinki na razie. Poza tym np zmieni się jeszcze obudowa.
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaJak będą 2 Uni do zasilania to można filtrek wrzucić przed nimiale mając świadomość posiadanych umiejętności w tej dziedzinie to z elektroniką będę miał tutaj największy problem. Pewnie pozwolę sobie za niedługo prosić szanownych kolegów o jakieś podpowiedzi
---------- Post dodany o 13:12 ---------- Poprzedni post o 13:06 ----------
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaJest to moje i nie tylko spostrzeżenie z odsłuchów OB, bas z początku zachwyca na dłuższą mete trochę męczy swoją natarczywością.
Skomentuj
-
@Pawel S.
Powiem Ci ze ta blacha nierdzewna 1mm i te zagiecia co sa zrobione tworza naprawde sztywna konstrukcje, nie "czuc" tandety wyginajacej sie pod rekami.
Jeszcze jak Panel to chwyci to w ogole (+ dodatkowo pokrywa gorna), trafo jest jedynie na podkladce gumowej - skrecone jest lekko, a naprawde lezy solidnie, tez sie obawialem na poczatku ze moze sie wyginac.
Mat to spray DecoColor za 9zl :) +uchwyt za 3.99 do niego ^^
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tom3kk Zobacz postaJeszcze jak Panel to chwyci to w ogole (+ dodatkowo pokrywa gorna), trafo jest jedynie na podkladce gumowej - skrecone jest lekko, a naprawde lezy solidnie, tez sie obawialem na poczatku ze moze sie wyginac.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tom3kk Zobacz postablacha nierdzewna 1mm
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaSzkoda że boki nie sa z metalu, zawsze to trochę lepszy ekran. Ogólnie obudowa jest bardzo OK !coby był lepszy ekran
Skomentuj
Skomentuj