Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pochwal się Yoshi co za piecyk tam upchałeś :)

Skomentuj

Pawel S. Parę godzin zabawy z wiertarką z filcowym krążkiem i jest lustro . Obudowa wyszła trochę lipna bo jest za ciasna. Tak to jest jak najpierw powstał szkielet obudowy a ponad rok później elektronika do niego. Upakowanie w obudowie jest straszne, wykorzystałem 100% dostępnej przestrzeni.

raven1985 Końcówka mocy to projekt Marshalla Leach'a. Dysponuje świetnymi parametrami, niskie zniekształcenia, duża moc - 120W przy 8 ohm i 240 W przy 4 ohm, 2 ohmy też wytrzyma aż do zadziałania zabezpieczeń nadprądowych. W moim setupie nie ma takiej mocy bo mam trafa 200VA po jednym na kanał (zasilanie w układzie dual mono) ale myślę, że znamionowe 120W przy 8 ohmach ma na pewno.
      Wzmacniacz nie jest tani w budowie bo stereo: końcówki + trafa + prostowniki + radiatorki to obecnie koszt ok 800zł , do tego trzeba zrobić obudowę i jak w moim przypadku trochę elektroniki sterującej. Prawdę mówiąc 1000zł to jest minimum aby się zamknąć na gotowo bez specjalnych dodatków.

Reszta bebechów to już autorskie pomysły jak przedwzmacniacz na PGA2310 z selektorem 3 wejściowym , płytka z procesorkiem atmega32 i zasilaczem, sterująca paroma przekaźnikami (uruchomienie, selektor, opóźnione załączanie głośników itp), możliwość późniejszego podpięcia DAC'a którego chcę zintegrować ze wzmacniaczem, i jak widać wyświetlacz, encoder, 3 przyciski i sterowanie z pilota chwilowo z kodowaniem RC5, później może wymyśle coś lepszego w kwestii remote'u anizeli pilot uniwersalny za 10zł :). Miało być też USB ale mi konwerter ft232 nie chce działać, mam jego starszą wersję tę z kwarcem zewnętrznym i z niewiadomych mu powodów w resecie kwarc działa po wyłączeniu resetu ft232 wyłącza oscylator. Tak wiec odpuściłem sobie te USB :/ .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
        Pawel S. Parę godzin zabawy z wiertarką z filcowym krążkiem i jest lustro
        a nie mogles o tym wczesniej mi napisac?
        przeciez tez jest dostepne lustro!

Skomentuj

Po tym gięciu i tak były ślady od stempla i tak i tak trzeba robić szlif. Po drugie jak to zamawiałem to nie wiedziałem, że chcę lustro, wyszło w praniu.

Skomentuj

Po tym gięciu i tak były ślady od stempla i tak i tak trzeba robić szlif. Po drugie jak to zamawiałem to nie wiedziałem, że chcę lustro, wyszło w praniu.
            Przeważnie blachy lustrzane są foliowane obustronnie, nieraz ojciec zamawiał giete/grzane/wybijane elementy z blachy i po zdjęciu foli wszystko było idealne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              a nie lepiej anodowac alu na zloty kolor?
              o tym nie pomyślałem
              muszę podjechać i zapytać
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Yoshi, piękna obudowa, przypomina mi produkty AVM. Nabujałeś się pewnie tym filcem, a efekt jak widać do końca lustrzany nie jest, bo filc miał zbyt małą powierzchnię efektem czego są pofalowania i hologramy. Używałeś w ogóle past polerskich? Domyślam się, że po wielu godzinach spędzonych przy wykańczaniu jej nie planujesz już tego rozgrzebywać, ale innym którzy by mieli w planach polerować alu (co samo w sobie jest pracą syfiastą do potęgi) poleciłbym zaopatrzyć się w polerkę do lakierów samochodowych. Posiadając trzy gąbki i dwie pasty polerskie czas pracy skróciłby się do 30min góra a efekt byłby perfekcyjny (oczywiście po uprzednim przygotowaniu czyt. usunięciu wszelkich rys papierami ściernymi odpowiednich gradacji). Innym efektem łatwiejszym do osiągnięcia i imho ciekawszym wizualnie od polerki oraz prostrzym w utrzymaniu byłoby skopiowanie wykończenia panela czołowego konstrukcji Jeff Rownald. Rysy powstałe w trakcie użytkowania nie będą tak widoczne a wykończenie panelu byłoby jeszcze szybsze niż w przypadku polerowania całości. Na obudowie Yoshiego nie do wykonania ze względu na zagięcia.

Skomentuj

Amnes do ideału jest jeszcze daleko, zdaję sobie z tego sprawę. Sama technika polerowania krążkiem na wiertarce nie jest odpowiednia bo tworzą się koliste rysy. Na koniec wyrównywałem to grubym filcowym wałkiem polerując wyłącznie wzdłuż.
                  Z drugiej strony czy musi być idealne lustro? Już teraz jest to upierdliwie bo strasznie się brudzi od paluchów. Generalnie jest to zbyt pracochłonne aby polecać takie wykonanie. Następny klocek robię w macie.
                  Polerować można tę blachę chyba bez końca, w pewnym momencie już sobie odpuściłem. Leciałem głownie to jakąś taką pastą polerską do stali nierdzewnej, kupiłem w castoramie. Spisuje się to bardzo dobrze, ładnie spolerowuje, chociaż tak naprawdę to filcowy krążek był nasączony mieszanką pasty do lakierów brill i tempo oraz dwóch past do metali . Taka kombinacja w sumie dawała zadziwiająco dobre efekty, dużo lepsze niż używanie tych specyfików osobno.

Skomentuj

Jak to jest nierdzewka to zwracam honor. Alu przy nierdzewce to jak zabawa dla dzieci.

Skomentuj

Może nie audio,ale...

...kable do lampek "wieczorowych" które będą nad kanapą. Miałem w tym tygodniu skończyć ale zachorowałem i nic mi się nie chce.

Na tą ścianę w planach jest jeszcze tapeta winylowa i ustroje akustyczne (pochłaniacze). Ogólnie robię remont pokoju kładąc nacisk na akustykę. Mimo iż pokój ma 12mk to będę się starał o poprawienie akustyki,żeby było lepiej niż przed remontem (a było dobrze,tylko że meble nie pozwalały mi ustawić kolumn dokładnie tak jak chciałem,dlatego też będą inne,robione na wymiar i mojego projektu).

Myślę też nad założeniem oddzielnego tematu w dziale "budowanie na ekranie" ale nie wiem czy jest sens :)

Skomentuj

raven1985 Końcówka mocy to projekt Marshalla Leach'a. Dysponuje świetnymi parametrami, niskie zniekształcenia, duża moc - 120W przy 8 ohm i 240 W przy 4 ohm, 2 ohmy też wytrzyma aż do zadziałania zabezpieczeń nadprądowych. W moim setupie nie ma takiej mocy bo mam trafa 200VA po jednym na kanał (zasilanie w układzie dual mono) ale myślę, że znamionowe 120W przy 8 ohmach ma na pewno. Wzmacniacz nie jest tani w budowie bo stereo: końcówki + trafa + prostowniki + radiatorki to obecnie koszt ok 800zł , do tego trzeba zrobić obudowę i jak w moim przypadku trochę elektroniki sterującej. Prawdę mówiąc 1000zł to jest minimum aby się zamknąć na gotowo bez specjalnych dodatków. Reszta bebechów to już autorskie pomysły jak przedwzmacniacz na PGA2310 z selektorem 3 wejściowym , płytka z procesorkiem atmega32 i zasilaczem, sterująca paroma przekaźnikami (uruchomienie, selektor, opóźnione załączanie głośników itp), możliwość późniejszego podpięcia DAC'a którego chcę zintegrować ze wzmacniaczem, i jak widać wyświetlacz, encoder, 3 przyciski i sterowanie z pilota chwilowo z kodowaniem RC5, później może wymyśle coś lepszego w kwestii remote'u anizeli pilot uniwersalny za 10zł . Miało być też USB ale mi konwerter ft232 nie chce działać, mam jego starszą wersję tę z kwarcem zewnętrznym i z niewiadomych mu powodów w resecie kwarc działa po wyłączeniu resetu ft232 wyłącza oscylator. Tak wiec odpuściłem sobie te USB :/ .
                        Czyli klasyk :) Dałeś oryginalne tranzystory wyjściowe MJ15... czy coś kombinowałeś ?
                        1000 to i tak nie jest tak dużo, w śród fabrycznych konstrukcji wzmka z takim zasilaczem trzeba by szukać w przedziale cenowym powyżej 2000 i niełatwo było by znaleźć.
                        Nie jesteś odosobniony ja też miałem problem z tym FT i nie tylko ja. Albo to jakaś bug albo czegoś nie doczytaliśmy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          Czyli klasyk Dałeś oryginalne tranzystory wyjściowe MJ15... czy coś kombinowałeś ?
                          Nie nic nie kombinowałem, wzmacniacz zbudowany jest tak jak w opisie. Zamienniki (ale z listy możliwych zamienników) stosowałem przy tranzystorach stopnia wejściowego MPSA56 i ten drugi do pary, oczywiście parowałem je, przy cenie tych tranzystorów to można sobie wziąć kilka razy więcej i wybrać identyczne. Nawet się na kondensatory silver mica szarpnąłem .

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            ...kable do lampek "wieczorowych" które będą nad kanapą. Miałem w tym tygodniu skończyć ale zachorowałem i nic mi się nie chce.
                            Co ten goldband tak popękał ? (będzie się trzymał?)

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            Myślę też nad założeniem oddzielnego tematu w dziale "budowanie na ekranie" ale nie wiem czy jest sens
                            Jak dla mnie to możesz założyć, (obiecuje że nie będę się udzielał.... ) zawsze to jakieś nowe info. na forum będą z budowy...)

Skomentuj

Nie nic nie kombinowałem, wzmacniacz zbudowany jest tak jak w opisie. Zamienniki (ale z listy możliwych zamienników) stosowałem przy tranzystorach stopnia wejściowego MPSA56 i ten drugi do pary, oczywiście parowałem je, przy cenie tych tranzystorów to można sobie wziąć kilka razy więcej i wybrać identyczne. Nawet się na kondensatory silver mica szarpnąłem .
                              MJ trochę myszką trącą a do układu idealnie pasują ThermalTrak-i :) Mają wbudowane diody.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                a nie lepiej anodowac alu na zloty kolor?
                                A orientujesz się może Paweł ile kosztuje anodowanie ?

Skomentuj

a u mnie crashtesty przy zbyt malym biurku :/ musze pomyslec o zmianie
                                  Last edited by IoNcs; 27.03.2011, 21:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                    Co ten goldband tak popękał ? (będzie się trzymał?)
                                    To jest akryl,zostało mi trochę więc go użyłem,kolejna warstwa będzie równa. Po za tym na to przychodzi gruba tapeta więc nic nie będzie widać.

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                    Jak dla mnie to możesz założyć, (obiecuje że nie będę się udzielał.... )
                                    Jeśli nikt nie będzie się udzielał to zakładanie tematu jest bez sensowne. Mogę założyć,w końcu będę robił cały pokój od podstaw więc będzie o czym dyskutować ważne jest to aby dawać rady odpowiednio do sytuacji... ale o tym to już w wyżej wymienionym temacie.

Skomentuj

Zakładaj, ja też robię mały remont audio-wizualny, może też jakiś foty powstawiam :)

Skomentuj

hehe ja też planuje remont pokoju poniekąd pod kątem audio :P choć zmieniany będzie cały wystrój, poprzez wymianę całego oświetlenia, malowanie, meble itd :) daj link do tego tematu, choć nie wiem kiedy ja zacznę ten remont, na razie sprzątam w pokoju wystawiając różne graty na allegro :) i przygotowuję go by w ogóle mieć jak coś tu robić - na razie panuje jebnik :P

Jak się teraz daje ramki typu nie na temat ??

Skomentuj

Jedna z dwóch obudów do wzmaka nierdzewka malowana proszkowo...
                                          Sorka za słabą jakość zdjęć, nie było pod ręką dobrego fotografa, czyt. dolphin123:cool:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X