Pochwal się Yoshi co za piecyk tam upchałeś :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Pawel S. Parę godzin zabawy z wiertarką z filcowym krążkiem i jest lustro. Obudowa wyszła trochę lipna bo jest za ciasna. Tak to jest jak najpierw powstał szkielet obudowy a ponad rok później elektronika do niego. Upakowanie w obudowie jest straszne, wykorzystałem 100% dostępnej przestrzeni.
raven1985 Końcówka mocy to projekt Marshalla Leach'a. Dysponuje świetnymi parametrami, niskie zniekształcenia, duża moc - 120W przy 8 ohm i 240 W przy 4 ohm, 2 ohmy też wytrzyma aż do zadziałania zabezpieczeń nadprądowych. W moim setupie nie ma takiej mocy bo mam trafa 200VA po jednym na kanał (zasilanie w układzie dual mono) ale myślę, że znamionowe 120W przy 8 ohmach ma na pewno.
Wzmacniacz nie jest tani w budowie bo stereo: końcówki + trafa + prostowniki + radiatorki to obecnie koszt ok 800zł , do tego trzeba zrobić obudowę i jak w moim przypadku trochę elektroniki sterującej. Prawdę mówiąc 1000zł to jest minimum aby się zamknąć na gotowo bez specjalnych dodatków.
Reszta bebechów to już autorskie pomysły jak przedwzmacniacz na PGA2310 z selektorem 3 wejściowym , płytka z procesorkiem atmega32 i zasilaczem, sterująca paroma przekaźnikami (uruchomienie, selektor, opóźnione załączanie głośników itp), możliwość późniejszego podpięcia DAC'a którego chcę zintegrować ze wzmacniaczem, i jak widać wyświetlacz, encoder, 3 przyciski i sterowanie z pilota chwilowo z kodowaniem RC5, później może wymyśle coś lepszego w kwestii remote'u anizeli pilot uniwersalny za 10zł :). Miało być też USB ale mi konwerter ft232 nie chce działać, mam jego starszą wersję tę z kwarcem zewnętrznym i z niewiadomych mu powodów w resecie kwarc działa po wyłączeniu resetu ft232 wyłącza oscylator. Tak wiec odpuściłem sobie te USB :/ .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaPawel S. Parę godzin zabawy z wiertarką z filcowym krążkiem i jest lustro
przeciez tez jest dostepne lustro!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaPo tym gięciu i tak były ślady od stempla i tak i tak trzeba robić szlif. Po drugie jak to zamawiałem to nie wiedziałem, że chcę lustro, wyszło w praniu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaa nie lepiej anodowac alu na zloty kolor?
muszę podjechać i zapytaćJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Yoshi, piękna obudowa, przypomina mi produkty AVM. Nabujałeś się pewnie tym filcem, a efekt jak widać do końca lustrzany nie jest, bo filc miał zbyt małą powierzchnię efektem czego są pofalowania i hologramy. Używałeś w ogóle past polerskich? Domyślam się, że po wielu godzinach spędzonych przy wykańczaniu jej nie planujesz już tego rozgrzebywać, ale innym którzy by mieli w planach polerować alu (co samo w sobie jest pracą syfiastą do potęgi) poleciłbym zaopatrzyć się w polerkę do lakierów samochodowych. Posiadając trzy gąbki i dwie pasty polerskie czas pracy skróciłby się do 30min góra a efekt byłby perfekcyjny (oczywiście po uprzednim przygotowaniu czyt. usunięciu wszelkich rys papierami ściernymi odpowiednich gradacji). Innym efektem łatwiejszym do osiągnięcia i imho ciekawszym wizualnie od polerki oraz prostrzym w utrzymaniu byłoby skopiowanie wykończenia panela czołowego konstrukcji Jeff Rownald. Rysy powstałe w trakcie użytkowania nie będą tak widoczne a wykończenie panelu byłoby jeszcze szybsze niż w przypadku polerowania całości. Na obudowie Yoshiego nie do wykonania ze względu na zagięcia.
Skomentuj
-
Amnes do ideału jest jeszcze daleko, zdaję sobie z tego sprawę. Sama technika polerowania krążkiem na wiertarce nie jest odpowiednia bo tworzą się koliste rysy. Na koniec wyrównywałem to grubym filcowym wałkiem polerując wyłącznie wzdłuż.
Z drugiej strony czy musi być idealne lustro? Już teraz jest to upierdliwie bo strasznie się brudzi od paluchów. Generalnie jest to zbyt pracochłonne aby polecać takie wykonanie. Następny klocek robię w macie.
Polerować można tę blachę chyba bez końca, w pewnym momencie już sobie odpuściłem. Leciałem głownie to jakąś taką pastą polerską do stali nierdzewnej, kupiłem w castoramie. Spisuje się to bardzo dobrze, ładnie spolerowuje, chociaż tak naprawdę to filcowy krążek był nasączony mieszanką pasty do lakierów brill i tempo oraz dwóch past do metali. Taka kombinacja w sumie dawała zadziwiająco dobre efekty, dużo lepsze niż używanie tych specyfików osobno.
Skomentuj
-
Może nie audio,ale...
...kable do lampek "wieczorowych" które będą nad kanapą. Miałem w tym tygodniu skończyć ale zachorowałem i nic mi się nie chce.
Na tą ścianę w planach jest jeszcze tapeta winylowa i ustroje akustyczne (pochłaniacze). Ogólnie robię remont pokoju kładąc nacisk na akustykę. Mimo iż pokój ma 12mk to będę się starał o poprawienie akustyki,żeby było lepiej niż przed remontem (a było dobrze,tylko że meble nie pozwalały mi ustawić kolumn dokładnie tak jak chciałem,dlatego też będą inne,robione na wymiar i mojego projektu).
Myślę też nad założeniem oddzielnego tematu w dziale "budowanie na ekranie" ale nie wiem czy jest sens :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaraven1985 Końcówka mocy to projekt Marshalla Leach'a. Dysponuje świetnymi parametrami, niskie zniekształcenia, duża moc - 120W przy 8 ohm i 240 W przy 4 ohm, 2 ohmy też wytrzyma aż do zadziałania zabezpieczeń nadprądowych. W moim setupie nie ma takiej mocy bo mam trafa 200VA po jednym na kanał (zasilanie w układzie dual mono) ale myślę, że znamionowe 120W przy 8 ohmach ma na pewno. Wzmacniacz nie jest tani w budowie bo stereo: końcówki + trafa + prostowniki + radiatorki to obecnie koszt ok 800zł , do tego trzeba zrobić obudowę i jak w moim przypadku trochę elektroniki sterującej. Prawdę mówiąc 1000zł to jest minimum aby się zamknąć na gotowo bez specjalnych dodatków. Reszta bebechów to już autorskie pomysły jak przedwzmacniacz na PGA2310 z selektorem 3 wejściowym , płytka z procesorkiem atmega32 i zasilaczem, sterująca paroma przekaźnikami (uruchomienie, selektor, opóźnione załączanie głośników itp), możliwość późniejszego podpięcia DAC'a którego chcę zintegrować ze wzmacniaczem, i jak widać wyświetlacz, encoder, 3 przyciski i sterowanie z pilota chwilowo z kodowaniem RC5, później może wymyśle coś lepszego w kwestii remote'u anizeli pilot uniwersalny za 10zł . Miało być też USB ale mi konwerter ft232 nie chce działać, mam jego starszą wersję tę z kwarcem zewnętrznym i z niewiadomych mu powodów w resecie kwarc działa po wyłączeniu resetu ft232 wyłącza oscylator. Tak wiec odpuściłem sobie te USB :/ .
1000 to i tak nie jest tak dużo, w śród fabrycznych konstrukcji wzmka z takim zasilaczem trzeba by szukać w przedziale cenowym powyżej 2000 i niełatwo było by znaleźć.
Nie jesteś odosobniony ja też miałem problem z tym FT i nie tylko ja. Albo to jakaś bug albo czegoś nie doczytaliśmy :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaCzyli klasyk Dałeś oryginalne tranzystory wyjściowe MJ15... czy coś kombinowałeś ?.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz posta...kable do lampek "wieczorowych" które będą nad kanapą. Miałem w tym tygodniu skończyć ale zachorowałem i nic mi się nie chce.
Zamieszczone przez marian Zobacz postaMyślę też nad założeniem oddzielnego tematu w dziale "budowanie na ekranie" ale nie wiem czy jest sens) zawsze to jakieś nowe info. na forum będą z budowy...)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaNie nic nie kombinowałem, wzmacniacz zbudowany jest tak jak w opisie. Zamienniki (ale z listy możliwych zamienników) stosowałem przy tranzystorach stopnia wejściowego MPSA56 i ten drugi do pary, oczywiście parowałem je, przy cenie tych tranzystorów to można sobie wziąć kilka razy więcej i wybrać identyczne. Nawet się na kondensatory silver mica szarpnąłem .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaa nie lepiej anodowac alu na zloty kolor?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaCo ten goldband tak popękał ? (będzie się trzymał?)
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaJak dla mnie to możesz założyć, (obiecuje że nie będę się udzielał....)
ważne jest to aby dawać rady odpowiednio do sytuacji... ale o tym to już w wyżej wymienionym temacie.
Skomentuj
-
hehe ja też planuje remont pokoju poniekąd pod kątem audio :P choć zmieniany będzie cały wystrój, poprzez wymianę całego oświetlenia, malowanie, meble itd :) daj link do tego tematu, choć nie wiem kiedy ja zacznę ten remont, na razie sprzątam w pokoju wystawiając różne graty na allegro :) i przygotowuję go by w ogóle mieć jak coś tu robić - na razie panuje jebnik :P
Jak się teraz daje ramki typu nie na temat ??
Skomentuj
Skomentuj