Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czyzby mission panel zabudowa car audio ??

Skomentuj

myślałem, że to fragment frontów :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
        Czyzby mission panel zabudowa car audio ??
        Też się nad tym głowie...napewno jakaś seryjna produkcja

Skomentuj

zglosily sie 2 osoby do zrobienia slupkow w samochodach...
          a skoro mam robic 2 komplety to i za jednym razem braciom zrobie

---------- Post dodany o 21:02 ---------- Poprzedni post o 22:21 ----------

nareszcie znalazlem czas na zlozenie skrzynki testowej 50 litrow b-r pod nowego STXa
          na gorze skrzynka przeznaczona dla 10" ale zamontowany bedzie 8"

Skomentuj

gdy liczy się wygląd - zajmuję się aktualnie kończeniem wszystkich projektów, przewodów do nich itd bo w pokoju nowo wyremontowanym na być ładnie :P pod każdym względem.

pół godzinki roboty i są :)

Skomentuj

Może nie "w trakcie budowy" ale "w trakcie naprawy" - prawie to samo :razz:
              Anegdotka: Kumpel przyniósł mi kolumny spojrzałem tylko na napis SONY i rzekłem "o ludzie... poco żeś to kupił?" No ale co po chwili, zażuciłem lekko okiem w trybie makro na przetworniki no i patrzę a tu "Oooo SEAS :) " no to już przynajmniej na ten czas moja gadaczka przycichła i powiedziałem jeszcze tylko: "no dobra, zobaczymy co da się zrobić"
              A teraz do rzeczy:

Przyczyna trafienia do naprawy: - Pali kopułki
              (już 3cia z rzędu; być może szkoda tylko, że tamtych SEAS`a, już się nie da odratować)

Cel: Eliminacja usterki

Round 1!: Dokładne obczajenie co w zwrotce "piszczy"

to be continued (tzn. pomiary jutro)

FOTKI:

PS widziałem już trochę rzeczy...., ale żeby kosz głośnika się aż tak utleniał ?.... [lol]

Skomentuj

U mnie pomału do celu :) pierwszy sukces pierwsza płytka zlutowana przeze mnie i działa

Następne wyzwanie ... UniAmp :)

Skomentuj

Płyta 19mm, front 22mm (do takich miałem dostęp). Płyta 19mm jednostronnie laminowana, taką miał na stanie stolarz to mi pociął i tyle. Niestety w wymiarach arkuszy nie uwzględniłem innej grubości (projekt zakłada 18mm) i trzeba było się posiłkować podcięciem płyt. Widać to na fotkach. Dzięki temu same się ustawiły gdzie trzeba i klejenie było przyjemnością.
                  Szpachlowanie i przecieranie x2, do tego jeszcze będą poprawki. Do wygłuszenia użyję maty bitumicznej z filcem Apama. Wygłuszenie będzie wklejone przed przyklejeniem frontów (łatwiej). Trzeba zaokrąglić brzegi frontów i je przykleić. Potem ostateczne szpachlowanie i malowanie.
                  HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
                  CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
                  Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Visaton Alto I które zakupiłem miały zmienione i spalone wysokotonowe ;/ nie było DT94 tylko DT74 i nie dało się ich odratować.
                    Wsadziłem missiony, skorygowałem deko zwrotnice... i powiem że grają jak za kotarą ;/ w porównaniu do głośników z wieży Sony - wieża jest przynajmniej klase wyżej
                    Zasilam to końcówką na STK.

Skomentuj

Spróbuj podpiąć kolumny pod inny napęd jak masz możliwość. Ja mam dość stk odkąd usłyszałem pierwszego tranzystorowca :)
                      Ewentualnie zmiany w zwrotce.
                      BTW jak Ty wsadziłeś tego missiona w miejsce oryginalnej kopułki? Co to jest to białe?

Skomentuj

Wyciąłem z DT72 ten krzyżyk na środku - mission akurat wszedł na styk. Od spodu dałem dystans z gąbki performowanej.
                        STK nie grało za źle, zresztą innej końcówki teraz nie mam ;/

A to białe to farba, pomalowało mi się front troche :P W zwrotnicy próbowałem dawać inne kondy, inne tłumiki, bez tłumika, odwracać faze, dodawac i odejmować wytłumienie - ale i tak brzmi to mniej detalicznie, z mniejszą sceną, podbarwionym lekko basem, w stosunku do kolumn SONY.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                          Visaton Alto I które zakupiłem miały zmienione i spalone wysokotonowe ;/ nie było DT94 tylko DT74 i nie dało się ich odratować. Wsadziłem missiony, skorygowałem deko zwrotnice... i powiem że grają jak za kotarą ;/
                          LOL robię prawie to samo do tych wyżej Sony SS-2070 (na sesach) tzn. wsadziłem tam też missiony: wsłuchiwałem się trochę i sam nie mogłem uwierzyć w to co słyszałem - całość jak by za kotarą :/
                          A tak wg to biorąc pod uwagę że to SEAS`y mogę powiedzieć na razie jedno, coś jest chyba nie tak, bo nie grają wcale na poziomie ;/ ani sceny z tego, ani wyrazistości ze strony średnicy, bas też jakiś pogubiony, tylko przytup sympatyczny i dość głębokie najniższe ale też słyszę jakąś jakby pustkę w tej głębi, jak dla mnie to czasem nie omieszka nawet przymulić ... ogólnie to grają jak by chciały a nie mogły... :/ - rozczarował mnie ten Vintage Hi-End Seas`a.

No nie wiem ale mnie się wydaje że taki podział jak oni ustanowili na 800Hz jest nie uzasadniony i bezsensu, przecież w takim układzie cała średnica od 200Hz-800Hz idzie z 10calowego głośnika (mms -33g )
                          Myślałem czy by nie podmienić tam tego 10cm średniaka na ~5" i zrobić podział na granicy 200-300Hz (tym bardziej dlatego że jeden średniak jest prawie zajechany - ktoś go już nieudolnie naprawiał tj. lutował cyną i przepalił mu memb. itd.)

Panowie a Wy jak to widzicie? są jakieś -za lub -przeciw co do tego mojego pomysłu modyfikacji ?

Skomentuj

To chyba oczywiste, że wymiana jednego z głośników w danym zestawieniu na inny może przynieść właśnie takie efekty - nie zawsze tak będzie ale prawdopodobieństwo wystąpienia jest raczej nie pomijalne. Nie wiem czy wykonywaliście jakieś pomiary? Bo jeśli nie to nawet nie wiadomo jak ma się efektywność Missiona do reszty głośników - a to przecież jedna z podstawowych ich cech przy dobieraniu ich do siebie nawzajem. O reszcie pomiarów i tym, co z nich wynika, już nawet nie wspominam.

Generalnie to nie oceniałbym głośników (zarówno tych oryginalnych jak i samego Mission) po efektach jakie wyszły przy podmianie. Może się okazać, że na oryginalnych zwrotkach przetworniki w ogóle się nie zgrywają i w pewnym momencie wychodzą jakieś dziury, góry czy inne pofalowania na charce - czasem nie pomoże nawet odwracanie fazy. ir0nhide, wiem, że Ty coś tam już mierzyłeś i orientujesz się w temacie - bierz się do roboty a nie gadaj głupot, że głośniki marne

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                              Nie wiem czy wykonywaliście jakieś pomiary? Bo jeśli nie to nawet nie wiadomo jak ma się efektywność Missiona do reszty głośników - a to przecież jedna z podstawowych ich cech przy dobieraniu ich do siebie nawzajem.
                              niemal że idealnie ta sama efektywność mision`a co reszty pasma...

O reszcie pomiarów i tym, co z nich wynika, już nawet nie wspominam.
                              Generalnie to nie oceniałbym głośników (zarówno tych oryginalnych jak i samego Mission) po efektach jakie wyszły przy podmianie. Może się okazać, że na oryginalnych zwrotkach przetworniki w ogóle się nie zgrywają i w pewnym momencie wychodzą jakieś dziury, góry czy inne pofalowania na charce
                              Są pewne niuanse (górki dołki) ale...

ir0nhide, wiem, że Ty coś tam już mierzyłeś i orientujesz się w temacie - bierz się do roboty a nie gadaj głupot, że głośniki marne
                              Pomiary już jakieś tam im zrobiłem ale mam wszystko na hali razem z kompem pomiarowym, więc jak poskładam dzisiaj ew. jutro wszystko do kupy to przerzucę (na ten) i wrzucę na forum.
                              Podział średniaka z kopułką to 4kHz bodajże 6db/Okt. więc nawet bez kopułki można już coś tam usłyszeć.... No ale nie będę tak pisał na pusto... ( jak na razie to te Seas`y nie grają jakoś na poziomie... :/ )

Skomentuj

Mission ma słabą efektywność, może jest po prostu za cichy. Druga sprwa to czego tu się spodziewać po głośniku za 4zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                  Druga sprwa to czego tu się spodziewać po głośniku za 4zł.
                                  Niestety można więcej niż po głośniku za 30-40zł.. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    Niestety można więcej niż po głośniku za 30-40zł..
                                    A muszę przyznać, że sam jestem mile zaskoczony dźwiękiem z missiona :)
                                    Jak to dabyl napisał "wszystko zależy od zwrotnicy". Zgadzam się w pełni.

Skomentuj

wreszcie dotarły do mnie scan speaki (byłe hds wysokotonowe) i ruszyła dalej budowa kolumienek. pierwsze foty, reszta po skończeniu projektu

Skomentuj

Ja tam lubię takie proste, tylko szkoda, że nie podsunąłeś głośników bardziej do góry.
                                        Komorów w mazowieckim?

Skomentuj

tak Komorów w mazowieckim, takie ustawienie głośników jest jak dla mnie fenomenalne, na zdjęciu OK, źle wygląda, nie powiem :P ale jak skończę to zrobię lepsze foty, , od góry jest leciutki skos z przodu i po bokach ja na załączonym obrazku, oraz kolumny dostaną takie drewniane boki (drewno trochę innego odcienia)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X