dabyl sluszna uwaga, ja nawet nie zauważyłem ten dziury :blushing:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postadabyl sluszna uwaga, ja nawet nie zauważyłem ten dziury
Ja niedługo będę testował Ushera 8955a w TL...oj będzie się działo:P
Do tego Aurum Cantus AC-130Mk2 na średnicy i Usher T9950 na górze.
Całość aktywnie na zwrotce DSP. Ale na początek walka z z TL dla 8955a.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaJa niedługo będę testował Ushera 8955a w TL...oj będzie się działo:P
Całość aktywnie na zwrotce DSP. Ale na początek walka z z TL dla 8955a.
Ła-ła-łi-ła :)
Poranna kawa wypita - czas działać :) Dobrze, że czas "się cofa" bo miałbym godzinę w plecy ( przy moim zbyt długim spaniu )...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaJa niedługo będę testował Ushera 8955a w TL...oj będzie się działo:P
tyle dobrego slyszalem o AC
a reszte znamJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Mam pierwsze pomiary bez zwrotnicy 2 x GDN 13/50/9 (niebieski) i Seas 27TBFC/G (brązowy). Szczerze mówiąc, jestem odrobinę rozczarowany "blachą falistą" na wykresie wysokotonówki:
Zresztą ten GDN 13 też wcale prosty w obsłudze nie jest. Od 2,5 kHz na jego charakterystyce zaczyna się dramat w pięcu aktach :)
Będę robił podział na max 2,2 kHz i pewnie bez prostowania dyfrakcji się nie obejdzie.
Robić pułapkę na 6 kHz? Moja zwrotnica będzie aktywna, 24 dB/okt.
Dla przypomnienia, STX 14 SK i 27TFFC/G były w mojej ocenie dużo prostsze do pożenienia:
SK do 4kHz wygląda ładnie, TFFC też wygląda ładniej od TBFC...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaZresztą ten GDN 13 też wcale prosty w obsłudze nie jest. Od 2,5 kHz na jego charakterystyce zaczyna się dramat w pięcu aktach
Skomentuj
-
A i jeszcze jedno: zero basu. Strojenie wg. bass boxa powinno być na 33 Hz (objętość koło 25 l, nie pamiętam dokładnych wartości). Niestety nie pomierzyłem samego portu, jutro to zrobię.
Chyba dałem za dużo wytłumienia (na wszystkie ścianki mata bitumiczna z filcem) i dodatkowo obudowy są wąskie, a te ekrany na magnesach szerokie...
Niestety, już podczas pomiarów zauważyłem, że kolumny nic nie mruczą (tu pomiar z wygładzaniem, bez bramkowania -- poniżej 55 Hz nic nie ma :( ), a pamiętam, że przy 14 SK mruczenie było zawsze:
Wywalać wytłumienie?
PS: Góra na 50 Hz to kable zbierające przydźwięk sieci, a nie buczenie we wzmacniaczu.Last edited by mbar; 30.10.2011, 22:34.
Skomentuj
-
Gęste i zbite wytłumienie (czyli filc + bitum) na ściankach obudowy raczej nie ma znaczącego wpływu na pracę układu głośnik-obudowa-port - coś takiego działa dobrze na niwelowanie rezonansów ścianek obudowy oraz na redukcję mogących powstawać wewnątrz obudowy fal stojących. Miękkie wytłumienie (w postaci wat i wełen - czy to naturalnych czy sztucznych) zlokalizowane np w świetle obudowy daje już znaczące efekty bo może np osłabiać sprawność portu (jeśli jest go za dużo) albo np wpływać na pozorną objętość obudowy (ale przyznam, że nie mam zbytniej wiedzy na temat tego zjawiska i nie wiem jak to się dokładnie odbywa. Z doświadczenia wiem tylko, że zbyt duża ilość wytłumienia daje efekty w pewnym sensie podobne właśnie do przewymiarowanej obudowy - jak to działa od strony fizycznej - nie wiem). Myślę, że u Ciebie problemem może być albo strojenie (bo 33Hz to chyba trochę za nisko dla takich maluszków) albo to, o czym wspomniałeś na temat zależności wymiarów obudowy i kosza głośnika.
A tak w ogóle to ten GDN raczej słabo się prezentuje, przynajmniej po wykresie, na średnicy biorąc pod uwagę jego nieduży rozmiar...
Nie na temat...bajdełej - "wełen" jest poprawnie? Bo mi nie podkreśla - a jakoś dziwnie brzmi :flapper:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaA ta dziura jest takim języczkiem u wagi tego projektu.
Ja niedługo będę testował Ushera 8955a w TL...oj będzie się działo:P
Co myślisz o połączeniu AC 130MK2 z AC G2Si (Fountek NeoCD3.0) ? W jakich fabrycznych konstrukcjach można posłuchać AC130MK2 ?Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaPiękny zestaw ! Gratuluję ! 8955A w TL - byłoby miło gdybyś udostępnił schemat obudowy jak Dabyl dla AWX.
Co myślisz o połączeniu AC 130MK2 z AC G2Si (Fountek NeoCD3.0) ? W jakich fabrycznych konstrukcjach można posłuchać AC130MK2 ?
Co do AC 130Mk2 to nie wiem gdzie można go posłuchać, brat ma go w swoich kolumnach i gra naprawdę nieźle. Ja w sumie nie miałem planu na tego Auruma, chciałem zastosować ushera 8848P (bo też mam) ale była okazja na zakup Auruma, a wiadomo, że 13'tka lepiej sprawdzi się jako midrange niż 18'tka. Co do wstęg to nigdy nie miałem z nimi do czynienia.
Devboard z prockiem DSP, środowiskiem oraz programatorem leci już do mnie z JuEsEj. Na nim będę uczył się obcowania z tym prockiem. A później już docelowy układ na dwóch DSP (po jednym na stronę), jakimś Armem Cortex-M3 do zarządzania całością + wyświetlacz graficzny 240x128.
Jako końcówki mocy będą grać dwa uniampy (na środku i na dole). Szukam jeszcze czegoś na na górę. Póki co obstawiam lm4780, ale wolałbym coś fajnego na elementach dyskretnych, o nie dużej mocy. Się zobaczy.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaCo do udostępnienia obudowy TL to się jeszcze zobaczy. Z doświadczenia wiem, że powtórzenie wytłumienia wcale nie musi być takie proste, bo gąbki są różne, watoliny są różne a wytłumienie potrafi zdecydować o brzmieniu TL...zobaczymy.
Co do AC 130Mk2 to nie wiem gdzie można go posłuchać, brat ma go w swoich kolumnach i gra naprawdę nieźle. Ja w sumie nie miałem planu na tego Auruma, chciałem zastosować ushera 8848P (bo też mam) ale była okazja na zakup Auruma, a wiadomo, że 13'tka lepiej sprawdzi się jako midrange niż 18'tka. Co do wstęg to nigdy nie miałem z nimi do czynienia.
Devboard z prockiem DSP, środowiskiem oraz programatorem leci już do mnie z JuEsEj. Na nim będę uczył się obcowania z tym prockiem. A później już docelowy układ na dwóch DSP (po jednym na stronę), jakimś Armem Cortex-M3 do zarządzania całością + wyświetlacz graficzny 240x128.
Jako końcówki mocy będą grać dwa uniampy (na środku i na dole). Szukam jeszcze czegoś na na górę. Póki co obstawiam lm4780, ale wolałbym coś fajnego na elementach dyskretnych, o nie dużej mocy. Się zobaczy.Nie na temat...Wiem że TL trudno będzie skopiować bez własnych pomiarów. Może na AS uda mi się posłuchać tego Auruma. 3 wzmacniacze i procesory dla mnie to już zbyt skomplikowane do ogarnięcia . Kibicuję temu projektowi. Może będzie szansa tego posłuchać ?
Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez damiani Zobacz postawedzarnia tez DIYLast edited by lklukasz; 31.10.2011, 00:50.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez damiani Zobacz postadzisiejsze zmagania z nowym subem do auta
15 czy 18"?
to wciecie na jakis wystajacy element?
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez KonradRak Zobacz postaKibicuję temu projektowi. Może będzie szansa tego posłuchać ?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaSzczerze mówiąc, jestem odrobinę rozczarowany "blachą falistą" na wykresie wysokotonówki:Zamieszczone przez mbar Zobacz postaA i jeszcze jedno: zero basu. Strojenie wg. bass boxa powinno być na 33 Hz (objętość koło 25 l, nie pamiętam dokładnych wartości). Niestety nie pomierzyłem samego portu, jutro to zrobię.
---------- Post dodany o 09:57 ---------- Poprzedni post o 09:53 ----------
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaCo do AC 130Mk2 to nie wiem gdzie można go posłuchać, brat ma go w swoich kolumnach i gra naprawdę nieźle. Ja w sumie nie miałem planu na tego Auruma, chciałem zastosować ushera 8848P (bo też mam) ale była okazja na zakup Auruma, a wiadomo, że 13'tka lepiej sprawdzi się jako midrange niż 18'tka. Co do wstęg to nigdy nie miałem z nimi do czynienia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postateż bym wybrał AC130MK2. Ma ciekawszy charakter brzmienia, nieco bardziej barwny.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaPomiar basu należy wykonać w polu bliskim bo w ten sposób można mieć mylne wrażenie. Po drugie bas się pojawi jak skończysz zwrotnicę i zgasisz średnie tony i ten rezonans bo teraz słyszysz tylko to. Po trzecie to jest mały głośnik i jak zejdzie z f3 do 50Hz to i tak jest niezły rezultat.
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaPo drugie bas się pojawi jak skończysz zwrotnicę i zgasisz średnie tony i ten rezonans bo teraz słyszysz tylko to
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaMyślę, że u Ciebie problemem może być albo strojenie (bo 33Hz to chyba trochę za nisko dla takich maluszków)
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaGęste i zbite wytłumienie (czyli filc + bitum) na ściankach obudowy raczej nie ma znaczącego wpływu na pracę układu głośnik-obudowa-port - coś takiego działa dobrze na niwelowanie rezonansów ścianek obudowy oraz na redukcję mogących powstawać wewnątrz obudowy fal stojących
---------- Post dodany o 12:26 ---------- Poprzedni post o 12:01 ----------
Zrobiłem na szybko nową symulację:
Box Properties
Name:
Type: Vented Box
Shape: Prism, square (optimum)
Vb = 22,72 liters
Fb = 45, Hz
QL = 7,
F3 = 60,03 Hz
Fill = normal
No. of Vents = 1
Vent shape = round
Vent ends = one flared
Dv = 46, mm
Lv = 75,4 mm
Długość tunela BR przy średnicy 46 mm wydaje się Wam normalna? Strojenie 33 Hz wychodziło przy długości 143 mm (http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-73x142.html).
Skomentuj
Skomentuj