Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dabyl sluszna uwaga, ja nawet nie zauważyłem ten dziury :blushing:
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
      dabyl sluszna uwaga, ja nawet nie zauważyłem ten dziury
      A ta dziura jest takim języczkiem u wagi tego projektu.

Ja niedługo będę testował Ushera 8955a w TL...oj będzie się działo:P
      Do tego Aurum Cantus AC-130Mk2 na średnicy i Usher T9950 na górze.
      Całość aktywnie na zwrotce DSP. Ale na początek walka z z TL dla 8955a.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta

Ła-ła-łi-ła :)

Poranna kawa wypita - czas działać :) Dobrze, że czas "się cofa" bo miałbym godzinę w plecy ( przy moim zbyt długim spaniu )...

Skomentuj

podoba mi sie ten projekt
          tyle dobrego slyszalem o AC
          a reszte znam
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mam pierwsze pomiary bez zwrotnicy 2 x GDN 13/50/9 (niebieski) i Seas 27TBFC/G (brązowy). Szczerze mówiąc, jestem odrobinę rozczarowany "blachą falistą" na wykresie wysokotonówki:

Zresztą ten GDN 13 też wcale prosty w obsłudze nie jest. Od 2,5 kHz na jego charakterystyce zaczyna się dramat w pięcu aktach :)
            Będę robił podział na max 2,2 kHz i pewnie bez prostowania dyfrakcji się nie obejdzie.
            Robić pułapkę na 6 kHz? Moja zwrotnica będzie aktywna, 24 dB/okt.

Dla przypomnienia, STX 14 SK i 27TFFC/G były w mojej ocenie dużo prostsze do pożenienia:

SK do 4kHz wygląda ładnie, TFFC też wygląda ładniej od TBFC...

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
              Zresztą ten GDN 13 też wcale prosty w obsłudze nie jest. Od 2,5 kHz na jego charakterystyce zaczyna się dramat w pięcu aktach
              dlatego ten 27tbfc pasuje jak ulał ze swoją możliwością niskiego podziału :)

Skomentuj

A i jeszcze jedno: zero basu. Strojenie wg. bass boxa powinno być na 33 Hz (objętość koło 25 l, nie pamiętam dokładnych wartości). Niestety nie pomierzyłem samego portu, jutro to zrobię.
                Chyba dałem za dużo wytłumienia (na wszystkie ścianki mata bitumiczna z filcem) i dodatkowo obudowy są wąskie, a te ekrany na magnesach szerokie...
                Niestety, już podczas pomiarów zauważyłem, że kolumny nic nie mruczą (tu pomiar z wygładzaniem, bez bramkowania -- poniżej 55 Hz nic nie ma :( ), a pamiętam, że przy 14 SK mruczenie było zawsze:

Wywalać wytłumienie?

PS: Góra na 50 Hz to kable zbierające przydźwięk sieci, a nie buczenie we wzmacniaczu.
                Last edited by mbar; 30.10.2011, 22:34.

Skomentuj

Gęste i zbite wytłumienie (czyli filc + bitum) na ściankach obudowy raczej nie ma znaczącego wpływu na pracę układu głośnik-obudowa-port - coś takiego działa dobrze na niwelowanie rezonansów ścianek obudowy oraz na redukcję mogących powstawać wewnątrz obudowy fal stojących. Miękkie wytłumienie (w postaci wat i wełen - czy to naturalnych czy sztucznych) zlokalizowane np w świetle obudowy daje już znaczące efekty bo może np osłabiać sprawność portu (jeśli jest go za dużo) albo np wpływać na pozorną objętość obudowy (ale przyznam, że nie mam zbytniej wiedzy na temat tego zjawiska i nie wiem jak to się dokładnie odbywa. Z doświadczenia wiem tylko, że zbyt duża ilość wytłumienia daje efekty w pewnym sensie podobne właśnie do przewymiarowanej obudowy - jak to działa od strony fizycznej - nie wiem). Myślę, że u Ciebie problemem może być albo strojenie (bo 33Hz to chyba trochę za nisko dla takich maluszków) albo to, o czym wspomniałeś na temat zależności wymiarów obudowy i kosza głośnika.

A tak w ogóle to ten GDN raczej słabo się prezentuje, przynajmniej po wykresie, na średnicy biorąc pod uwagę jego nieduży rozmiar...

Nie na temat...
                  bajdełej - "wełen" jest poprawnie? Bo mi nie podkreśla - a jakoś dziwnie brzmi :flapper:

Skomentuj

A ta dziura jest takim języczkiem u wagi tego projektu.
                    Piękny zestaw ! Gratuluję ! 8955A w TL - byłoby miło gdybyś udostępnił schemat obudowy jak Dabyl dla AWX.
                    Co myślisz o połączeniu AC 130MK2 z AC G2Si (Fountek NeoCD3.0) ? W jakich fabrycznych konstrukcjach można posłuchać AC130MK2 ?
                    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                      Piękny zestaw ! Gratuluję ! 8955A w TL - byłoby miło gdybyś udostępnił schemat obudowy jak Dabyl dla AWX.
                      Co myślisz o połączeniu AC 130MK2 z AC G2Si (Fountek NeoCD3.0) ? W jakich fabrycznych konstrukcjach można posłuchać AC130MK2 ?
                      Co do udostępnienia obudowy TL to się jeszcze zobaczy. Z doświadczenia wiem, że powtórzenie wytłumienia wcale nie musi być takie proste, bo gąbki są różne, watoliny są różne a wytłumienie potrafi zdecydować o brzmieniu TL...zobaczymy.
                      Co do AC 130Mk2 to nie wiem gdzie można go posłuchać, brat ma go w swoich kolumnach i gra naprawdę nieźle. Ja w sumie nie miałem planu na tego Auruma, chciałem zastosować ushera 8848P (bo też mam) ale była okazja na zakup Auruma, a wiadomo, że 13'tka lepiej sprawdzi się jako midrange niż 18'tka. Co do wstęg to nigdy nie miałem z nimi do czynienia.
                      Devboard z prockiem DSP, środowiskiem oraz programatorem leci już do mnie z JuEsEj. Na nim będę uczył się obcowania z tym prockiem. A później już docelowy układ na dwóch DSP (po jednym na stronę), jakimś Armem Cortex-M3 do zarządzania całością + wyświetlacz graficzny 240x128.
                      Jako końcówki mocy będą grać dwa uniampy (na środku i na dole). Szukam jeszcze czegoś na na górę. Póki co obstawiam lm4780, ale wolałbym coś fajnego na elementach dyskretnych, o nie dużej mocy. Się zobaczy.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Co do udostępnienia obudowy TL to się jeszcze zobaczy. Z doświadczenia wiem, że powtórzenie wytłumienia wcale nie musi być takie proste, bo gąbki są różne, watoliny są różne a wytłumienie potrafi zdecydować o brzmieniu TL...zobaczymy.
                        Co do AC 130Mk2 to nie wiem gdzie można go posłuchać, brat ma go w swoich kolumnach i gra naprawdę nieźle. Ja w sumie nie miałem planu na tego Auruma, chciałem zastosować ushera 8848P (bo też mam) ale była okazja na zakup Auruma, a wiadomo, że 13'tka lepiej sprawdzi się jako midrange niż 18'tka. Co do wstęg to nigdy nie miałem z nimi do czynienia.
                        Devboard z prockiem DSP, środowiskiem oraz programatorem leci już do mnie z JuEsEj. Na nim będę uczył się obcowania z tym prockiem. A później już docelowy układ na dwóch DSP (po jednym na stronę), jakimś Armem Cortex-M3 do zarządzania całością + wyświetlacz graficzny 240x128.
                        Jako końcówki mocy będą grać dwa uniampy (na środku i na dole). Szukam jeszcze czegoś na na górę. Póki co obstawiam lm4780, ale wolałbym coś fajnego na elementach dyskretnych, o nie dużej mocy. Się zobaczy.
                        Nie na temat...
                        Wiem że TL trudno będzie skopiować bez własnych pomiarów. Może na AS uda mi się posłuchać tego Auruma. 3 wzmacniacze i procesory dla mnie to już zbyt skomplikowane do ogarnięcia . Kibicuję temu projektowi. Może będzie szansa tego posłuchać ?
                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

dzisiejsze zmagania z nowym subem do auta:)

i troche inne dzisiejsze DIY

wedzarnia tez DIY :)

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                            wedzarnia tez DIY
                            to wegetarianskie kielbaski ma sie rozumiec? :]
                            Last edited by lklukasz; 31.10.2011, 00:50.

Skomentuj

Nie na temat...
                              hehe...
                              wedzone na zimno?
                              moj dziadek tez tak robi
                              mam ochote tez sie pobawic w ten sport na dzialce :)
                              mniam...
                              Last edited by lklukasz; 31.10.2011, 00:50.
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez lklukasz
                                hehe...
                                wedzone na zimno?
                                moj dziadek tez tak robi
                                wielka wedzarnia wiec i na zimno sie da :) dym ma nawet ponizej 40 stopni jak by sie postarac

jutro kolej na szynki i balerony :P
                                Last edited by lklukasz; 31.10.2011, 00:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                                  dzisiejsze zmagania z nowym subem do auta
                                  co to? :o
                                  15 czy 18"?
                                  to wciecie na jakis wystajacy element?

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                    Kibicuję temu projektowi. Może będzie szansa tego posłuchać ?
                                    Z Radomia do Łodzi jest jakieś 140km, więc 2h jazdy. Czas realizacji przewiduję na maj przyszłego roku, może uda się szybciej. Jak coś to zapraszam...

Skomentuj

Szczerze mówiąc, jestem odrobinę rozczarowany "blachą falistą" na wykresie wysokotonówki:
                                      To jest raczej błąd pomiarowy lub wpływ obudowy na pomiar. Mogę znaleźć kilka różnych pomiarów tych głośników (bo miałem je w łapach wiele razy) z inną ch-ką.
                                      A i jeszcze jedno: zero basu. Strojenie wg. bass boxa powinno być na 33 Hz (objętość koło 25 l, nie pamiętam dokładnych wartości). Niestety nie pomierzyłem samego portu, jutro to zrobię.
                                      Pomiar basu należy wykonać w polu bliskim bo w ten sposób można mieć mylne wrażenie. Po drugie bas się pojawi jak skończysz zwrotnicę i zgasisz średnie tony i ten rezonans bo teraz słyszysz tylko to. Po trzecie to jest mały głośnik i jak zejdzie z f3 do 50Hz to i tak jest niezły rezultat.

---------- Post dodany o 09:57 ---------- Poprzedni post o 09:53 ----------

Miałem do czynienia z oboma głośnikami i też bym wybrał AC130MK2. Ma ciekawszy charakter brzmienia, nieco bardziej barwny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                        też bym wybrał AC130MK2. Ma ciekawszy charakter brzmienia, nieco bardziej barwny.
                                        Ma świetną średnicę. Nadaje się doskonale do 3way jak średniotonowy. Chciałem go zastosować do 2way ale wg mnie miał za mało basu więc poszedł do LuSzTiego:)

Skomentuj

Pomiar basu należy wykonać w polu bliskim bo w ten sposób można mieć mylne wrażenie. Po drugie bas się pojawi jak skończysz zwrotnicę i zgasisz średnie tony i ten rezonans bo teraz słyszysz tylko to. Po trzecie to jest mały głośnik i jak zejdzie z f3 do 50Hz to i tak jest niezły rezultat.
                                          Masz rację. Podobnie, jak przy 14 SK podstroję obudowy do ok. 50 Hz. Po prostu źle zapamiętałem wpis borysa na elektrodzie (OBUDOWA: BR 26L@50Hz, ), jakoś mi się te 26 l zamieniło na 26 Hz. :)

Po drugie bas się pojawi jak skończysz zwrotnicę i zgasisz średnie tony i ten rezonans bo teraz słyszysz tylko to
                                          Tak też myślę.

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                          Myślę, że u Ciebie problemem może być albo strojenie (bo 33Hz to chyba trochę za nisko dla takich maluszków)
                                          Yep :)

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                          Gęste i zbite wytłumienie (czyli filc + bitum) na ściankach obudowy raczej nie ma znaczącego wpływu na pracę układu głośnik-obudowa-port - coś takiego działa dobrze na niwelowanie rezonansów ścianek obudowy oraz na redukcję mogących powstawać wewnątrz obudowy fal stojących
                                          Dzięki :)

---------- Post dodany o 12:26 ---------- Poprzedni post o 12:01 ----------

Zrobiłem na szybko nową symulację:
                                          Box Properties
                                          Name:
                                          Type: Vented Box
                                          Shape: Prism, square (optimum)
                                          Vb = 22,72 liters
                                          Fb = 45, Hz
                                          QL = 7,
                                          F3 = 60,03 Hz
                                          Fill = normal
                                          No. of Vents = 1
                                          Vent shape = round
                                          Vent ends = one flared
                                          Dv = 46, mm
                                          Lv = 75,4 mm

Długość tunela BR przy średnicy 46 mm wydaje się Wam normalna? Strojenie 33 Hz wychodziło przy długości 143 mm (http://www.stx.pl/tunel-bass-reflex-73x142.html).

Skomentuj

Czaruję...
                                          X