Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

no i prawie gotowe

Uploaded with ImageShack.us

---------- Post dodany o 17:31 ---------- Poprzedni post o 12:24 ----------

wyłania się powoli ostateczny kształt wzmaka. Zostało jeszcze dodać wejście optyczne, poprawić filtr dolnoprzepustowy oraz uruchomić sterownik regulacji głośności. :)

jeszcze pytanie - czy tylko Ja w windows7 nie mam regulacji głośności "wave"?
    kilka dni temu miałem jeszcze XP i była takowa a teraz jedyna regulacja jaka mi pozostał jest w programie FOOBAR :/
    Last edited by andrzej_obibok; 01.08.2011, 19:45.

Skomentuj

A oto moja dzisiejsza praca. Robię COŚ z NICZEGO Płyta leżała sobie w garażu, więc skleciłem sobie skrzyneczkę 67L, która będzie strojona na jakieś 38 Hz. Wszystko to dla GDN 30/80/2 bo podobno fajnie taki subwooferek gra. Wycinałem wyżynarką a moje zdolnosci manualne pozostawiaja wiele do życzenie więc idealnie nie jest, lecz wszystko uszczelnie wikolem i będzie dobrze. Planuje to zasilić 2x TDA od IRKA ale dopiero wydrukowałem sobie PCB. Oto kilka zdjęć.

Last edited by Emrys; 01.08.2011, 20:42.

Skomentuj

Jak na jedno popołudnie to całkiem nieźle. Ja też dziś chciałem podziałać z subem a dokładniej przekroić mojego 2x10" na pół ale zabrakło weny.

---------- Post dodany o 19:47 ---------- Poprzedni post o 19:42 ----------

BTW. Miałem te GDN-y w tubie 2 x 12". Całkiem ładnie to pracowało. Byłem pełen podziwu dla tonsili pod względem wytrzymałości. Tuba była wyłącznie do "pałowania" A mimo to żaden z nich nie wymiękł. Tzn. jednemu odpadł cały układ magnetyczny ale w wyniku popełnionego błędu w postaci wkręcenia zbyt długich śrubek trzymających układ do kosza... Po naprawie śmigał ładnie dalej.

Skomentuj

andrzej, o szajze, ja bym chyba nie dał rady :) szacun za orientacje w terenie po wzmaku

Skomentuj

Panowie jest problem. Jeśli słucham względnie cicho to temperatura radiatorów jest ok, są ciepłe, ale jeśli tylko zrobię trochę głośno to temperatura ich wzrasta bardzo szybko do tego stopnia że nie da się utrzymać palucha na radiatorach. Podobną konstrukcje robiłem już tylko zamiast podkładek silikonowych pod układy dałem wielkie plastry miki i pastę termoprzewodzącą i nie było takiego problemu. Czy tu należy szukać przyczyny czy od raz lecieć do sklepu po wyższe i ewentualnie jakieś lepsze radiatory, czy może wymusić chłodzenie wiatrakiem? Szkoda zaprzepaścić tyle pracy bo sam dźwięk jest cudowny i gra czyściutko do końca skali z pełnym wykopem tylko ten nadmiar ciepła... :(
            Last edited by andrzej_obibok; 05.08.2011, 16:04.

Skomentuj

Jeśli radiator jest Ciepły to dobrze znaczy że odbiera ciepło od układów. Ja bym najpierw sprawdził w jakiś bardziej miarodajny sposób jaka jest temperatura radiatora palec nie jest zbyt dokładny. jeśli chcesz zmniejszyć temperaturę na radiatorze można zastosować jakiś wiatrak którego prędkość będzie zależna od temperatury radiatora.

Skomentuj

Niestety nie mam w tej chwili bardziej miarodajnego czujnika temperatury niż zastosowany. Paluch "mówi" że temperatura radiatora w każdym z przypadków (ciche głośne słuchanie) znacznie różni się temp. scalka. Tzn sam układzik jest dużo cieplejszy . Chyba trzeba udać się po plaster miki a może wypolerować radiator?

Skomentuj

Ale LMy tak mają że grzeją się dużo bardziej niż np. TDA. A sprawdź czy bez podanego źródła się nagrzewa - może się wzbudza.

Skomentuj

Wygrzewam pół dnia :) Na razie jest ok, zobaczy się jak głośniczki będą wygrzane. Na pierwszy rzut oka widać, że różnią się od 13/40/2. Te mają gumowe zawieszenie i lakierowaną membranę, a nie impregnowaną. Mimo to grają ciekawie. Wstawiłem na próbę w skrzynkę ~6l bassreflex. Czuć było rezonanse obudowy. Co polecacie do tego głośniczka? 8-9l w closed czy może pierdzirura? Będą stały na biurku i grać będą bez suba, przynajmniej w najbliższym czasie (jakoś nie jestem przekonany do rozwiązania satelity + sub). Maniakiem basu nie jestem.

Skomentuj

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                      Na pierwszy rzut oka widać, że różnią się od 13/40/2. Te mają gumowe zawieszenie i lakierowaną membranę, a nie impregnowaną.
                      ? :o
                      przeciez GDN 13/40/2 ma plastikowa membrane i gumowe zawieszenie! :o

zdecydowanie daj wieksza obudowe - 8-10 litrow bedzie OK
                      daj cienka scianke to wielkie nie bedzie

a zeby dodac cos od siebie do tematu...

drugi dzien zabawy w T3
                      wczoraj pomiary a dzisiaj odsluchy. szkoda ze tylko na mono :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        drugi dzien zabawy w T3 wczoraj pomiary a dzisiaj odsluchy. szkoda ze tylko na mono
                        Widzę missiona, co w boczkach siedzi?

przeciez GDN 13/40/2 ma plastikowa membrane i gumowe zawieszenie!
                        Kurczę, a na niektórych zdjęciach wyglądał jakby miał papierową membranę i piankowe zawieszenie

zdecydowanie daj wieksza obudowe - 8-10 litrow bedzie OK
                        Tylko co zda lepiej egzamin br czy closet? Chyba go przesymuluję

---------- Post dodany o 22:18 ---------- Poprzedni post o 22:07 ----------

closed

bassreflex

Skomentuj

Widzę missiona, co w boczkach siedzi?
                          to co bylo pod reka - GDN 14 SCX

Tylko co zda lepiej egzamin br czy closet? Chyba go przesymuluję
                          jezeli to ten sam typ co 13/40/2 lub 16/50/6 to zdecydowanie b-r
                          nie symuluj tylko sluchaj

Skomentuj

Jak jutro będzie miał kumpel czas to zbijemy coś u niego w stolarni.

jezeli to ten sam typ co 13/40/2 lub 16/50/6 to zdecydowanie b-r
                            parametry różnią się nieznacznie od 13/40/2 , z tego co pisałeś to materiał membrany i zawieszenia też ten sam, tylko kosz inny.

---------- Post dodany o 23:50 ---------- Poprzedni post o 23:49 ----------

to co bylo pod reka - GDN 14 SCX
                            I jak to gra?? Ciekawi mnie jak głośniki home audio sprawują się w aucie.

Skomentuj

wczoraj pomiary a dzisiaj odsluchy. szkoda ze tylko na mono
                              I gdzie umieszczałeś mikrofon pomiarowy? Pod zagłówkiem kierowcy?

Z mojego doświadczenia wiem, że nie grają. Nie trafił mi się jeszcze domowy głośnik który poprawnie zagrał w samochodzie (chodzi o midbasa). Sam testowałem founteki FW168 w samochodzie ostatnio, oczekując skoku jakości a brzmiało to jakby się dusiły, bo nie mogły nic a nic sceny utworzyć i charakter miały całkiem inny niż w domu.

Skomentuj

Bez sygnału nic się nie grzeje, ciągle zimne radiatory. Będę kombinował z miką i pastą.

Skomentuj

tak jak zadna samochodowa 13-stka :p
                                  basu jest duzo i nisko schodzi. jednak trzeba go ciac ostro HPFem bo "obudowa" jest za duza.
                                  no i wolalbym SK bo ma lepsza srednice

a zestaw gra naprawde OK jak za takie pieniadze

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                  I gdzie umieszczałeś mikrofon pomiarowy? Pod zagłówkiem kierowcy?
                                  bawilismy sie z roznym ustawieniem mikrofonu. wyszlo na to ze obojetnie gdzie jest mikrofon i obojetnie ktora strone mierzylismy efekt koncowy byl zblizony
                                  mikrofon bym pod zaglowkiem kierowcy, skierowany w przednia szybe

pomiary byly mocno zaszumione. PULSE masakryczny! bramkowanie jak najkrotsze zeby cokolwiek dalo sie zmierzyc
                                  powyzej powiedzmy 8-9k mocno spadala ch-ka...
                                  ale po wygladzeniu ch-ki dalo sie cos zaprojektowac
                                  odsluch wypadl pozytywnie wiec pora na zabawe z powazniejszym sprzetem :p

Skomentuj

Pierwsza płytka DAC-a doszła :)

Skomentuj

Panowie mam nową koncepcję na kolumienki :)
                                      Coś mi się wymiary pokaszaniły, pewnie i tak pójdzie do poprawki.
                                      Skala 1:5 (przynajmniej taka miała wyjść :P), wysokość 100 cm, szerokość 20 cm, głębokości jeszcze nie ustalałem.
                                      Co o tym myślicie? (poza tym, że wymiarowanie do d*** i rysowane na białej kartce )

Skomentuj

A co w nich takiego nadzwyczajnego? Wygląda okej.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                                          A co w nich takiego nadzwyczajnego?
                                          Zmieniła się koncepcja z monitorów na podłogówki.
                                          Czy przesunięcie wysokotonówki mocno wpłynie na dźwięk? Gdzieś czytałem, że jak głośnik jest symetrycznie umieszczony to dobrze go opuścić kilka cm. Prawda to?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X