Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

aktualizacja moich prac. Na dzisiaj miałem zaplanowane zamontowanie radiatora i uruchomienie końcówki mocy mocy dla suba. Plan zrealizowany :) W celu oszczędności miejsca zasilacz poszedł na radiator końcówki.

Last edited by andrzej_obibok; 23.07.2011, 13:41.

Skomentuj

Też się pochwale. Dotychczasowe poczynania:

Zapraszam do tematu: http://diyaudio.pl/showthread.php/17...wy-SE-na-ECL82 i proszę o pomoc :blushing:

Skomentuj

no i przyszdł czas na próbne uruchomienie pierwszych końcówek. Usb Audio Codec wykrywa bezporblemowo ku mojemu zadowoleniu. Sygnał okazał się dość duży więc trzeba było zmniejszyć czułość wejścia samej końcówki (i sprzężenia zwrotnego również)

na razie wygląda to tak:

Skomentuj

Ładnie to wygląda - to zintegrowany wzmacniacz do suba + karta dźwiękowa USB? A nie myślałeś zrobić 2.1 i karta w jednej obudowie?

Skomentuj

tak właśnie będzie, powolutku brnę do celu, wszystko będzie udokumentowane właśnie tutaj :)

Skomentuj

Z tego samego trafa? bo na kolejne raczej nie ma miejsca, i na jakich ukladach planujesz zrobic stereo?

Skomentuj

Frezowałem dziś trapezy z MDF-u i zrobiłem pierwsze przymiarki. Będzie STX SCX 3-drogi, po obronie biorę się ostro do pracy.

Uploaded with ImageShack.us

Skomentuj

Oto mój sobotni i dzisiejszy urobek:
                  Teraz "tylko" pozdzierać pady w pozostałych płytkach, powiercić wszystkie i polutować :crying:

Ta duża biała płytka (do Soldano Slo 50Wat :biggrin:), jeszcze z tonerem na ścieżkach "oczekuje", aż kupię inny kolor farby; może jakiś pomarańczowy? :)

Skomentuj

To i ja dorzucę swoje dzisiejsze wypociny :P Zostało tylko wyfrezować (zaokrąglić) tunel w środku i skleić skrzynie - noi potem czekam na AXX1010, zobaczymy jak zagra, bo jednak 28L to za mało jak dla AXX1212 którego mam obecnie.

Skomentuj

Mam pytanko. Niedługo konczę suba zamknietego ok.70 litrów. Czym powinienem go wytłumić? Można dać ok. 2-3cm piankę i na to wełne mineralną którejmam w brud (wiem, że nie powinno się dawać jej do b-r bo szkodzi zdrowiu), czy lepszy efekt da jakaś wełna naturalna lub tapicerska?

Skomentuj

dokladnie, naturalna welna prosto z owcy
                        lub owata/watolina

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          dokladnie, naturalna welna prosto z owcy
                          :thumbsup:

Na ścianki jakiś gęsty materiał typu gąbka (ale nie za grubo bo to nie ma sensu) lub "rzadką" przeszywankę tapicerską 10mm (taka zielona - jak znajdę zdjęcie to wstawię). W świetle obudowy ovata czy watolina, jak pisze Paweł - ilość dobrać doświadczalnie (to nie kosztuje dużo a wpływ na brzmienie jednak ma). Wełnę mineralną odradzam nawet w OZ bo po pewnym czasie paprochy z niej się wydobywające (a wydobywają się zawsze - nawet z tych "nie pylących") dostają się w bebechy głośnika.

---------- Post dodany o 23:51 ---------- Poprzedni post o 23:48 ----------

Nie na temat...
                          Paweł,
                          audio-technik.pl
                          zapraszamy
                          działać, działać, działać :thumbup:

Skomentuj

W tej chwili są tam dwa trafa dla końcówek mocy co widać na fotkach bo trzecie trafko zasila tylko przetwornik i konwerter spdif. Końcówki dla stereo będą to LM4780 zasilane z oryginalnego trafa Technicsa (na samym środku obudowy)
                            Wczoraj dopiero poskładałem do kupy te LM-y nie uruchamiałem jeszcze.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedż. A co z opcją cienka pianka (gąbka),na to wełna mineralna a na to owata tapicerska?

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
                                Oto mój sobotni i dzisiejszy urobek:
                                Teraz "tylko" pozdzierać pady w pozostałych płytkach, powiercić wszystkie i polutować :crying:

Ta duża biała płytka (do Soldano Slo 50Wat :biggrin:), jeszcze z tonerem na ścieżkach "oczekuje", aż kupię inny kolor farby; może jakiś pomarańczowy? :)

Te PCB od soft startu już gdzieś widziałem Sam nawet dwa takie zmontowałem do swoich tesli Dżejworowski wzór

BTW chciałbym pokazać moje projekty w fazie budowy.

Last edited by piglet11; 26.07.2011, 19:26.

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                                  Dżejworowski wzór
                                  Haha, znajomy Dżejwora na Diyaudio? (Teraz to on dopiero teslę produkuje )
                                  Widzę też mosfet by Zbig. Moje czekają na zlutowanie i płytkę zasilacza :)

Skomentuj

Wiem, widziałem nawet część na żywo Mnie brakuje zasilacza do niego tylko. Swoja też już kończę podobnych rozmiarów jak jego Mosfetowiec również na samplach?

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                                      Mosfetowiec również na samplach?
                                      A jakże

Mój dzisiejszy "sukces":

Sukces, bo nie chciała działać część odpowiedzialna za redukcję napięcia. Przyczyna była taka, że nie odgadnąłbym nigdy: w programie do robienia płytek był błąd w oznaczeniu anody i katody w diodzie zenera - były na opak :/
                                      No, ale się udało i redukcja napięcia i stabilizacja do poziomu +-15V działa świetnie :) tylko muszę jakieś radiatorki zapodać na tranzystory i będzie gitara.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Skąd zamawiacie sample?

Skomentuj

Prac ciąg dalszy - widać koniec, w sumie to już jest koniec na chwilę obecną bo czekam na głośnik, żeby go pomierzyć i frezuję otwór pod głośnik i terminal. Tylko myślę czy lakierować ten piekny mdf czy zakryć kocykiem ;/

Skomentuj

Czaruję...
                                          X