Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Naklej paski forniru 1 lub dwa zależnie jaką masz grubość i po sprawie.

Skomentuj

zaszpachluj wykonczeniowa szpachla samochodowa
      pozniej papier scierny i nie bedzie roznicy
      a o tym pomysle z wicolem zapomnij
      wikol jest za miekki do tego i nie da sie szlifowac
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

jak masz wikol za 3 złote i mu nie dasz wyschnąć to może i jest miękki...połóż Soudal albo Pattex i po 3 dniach masz skorupę idealną do szlifowania

Skomentuj

nie uzywam wikolu za 3 zl
          a jak zaszpachluje szpachla noval to za 20min ma powierzchnie gotowa do pracy a nie za 3 dni
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przemek za dużo czasu i pracy nawet z lepszym klejem, szpachla ok i tak będzie szpachlował przed malowaniem.

Skomentuj

szpachlowanie kolumn to jakaś herezja...

Skomentuj

a jak inaczej, prostym i szybkim sposobem uzyskac gladka powierchnie? Wyrownac niedoskonalosc stolarza, ktory cial plyte?
                Wg mnie to rozsadny sposob
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zmienić stolarza.
                  Sposób rozsądny ale usprawiedliwiający stolarza pierdołę któremu za cięcie z niedokładnością milimetra nie zapłaciłbym za odbiór.
                  Dokładność cięcia 0.5mm nie jest żadną filozofią.
                  Powyżej tego stolarz tnący to lama albo piła do kitu czyli stolarz tnący to lama bo piły nie umie utrzymać w należytym stanie.
                  Z własnego doświadczenia - najlepiej tną w OBI. Zasady są dwie. Pierwsza - dwa razy poprosić tnącego o dokładność - bo mają zasadniczo dokładność w pupie tnąć codziennie blaty pod kuchnie...
                  Zasada druga - nowy market = najczęściej nowa piła. Zasada druga rzadko stosowana. Ale taki na przykład operator piły u nas w OBI nie dość że tnie z sercem to po wycięciu mierzy każdy element - nie pasuje - do kosza.
                  I wystarczy poskładać elementy - pasują idealnie.

Skomentuj

najlepiej tną w OBI
                    a w ktorym, to moze podjade
                    u mnie niestety w obi jest lipa, ale maja wielki + maja mdf :)

dzis zamowielem mdf 16mm pod male monitory, ktore beda lakierowane
                    mdf bedzie ciety na 45%
                    prawdziwa, profesjonalna stolarnia
                    zobaczymy jak im wyjdzie
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                      Paweł central ma inny odcień czy tylko na zdjęciu tak wyszło?
                      Błysk lampy skupił się na centralu po prostu....
                      Zamieszczone przez Serek_s91 Zobacz posta
                      Panowie nie wiem czy dział odpowiedni ale... ;d
                      Nie odpowiedni... Tak jak posty odpowiadające na nie... :mad:

Skomentuj

lklukasz gdzie ta stolarnia?

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemek Zobacz posta
                          Dokładność cięcia 0.5mm nie jest żadną filozofią.
                          Powyżej tego stolarz tnący to lama albo piła do kitu czyli stolarz tnący to lama bo piły nie umie utrzymać w należytym stanie.
                          Generalnie racja, ale mdf to kapryśny materiał: wrażliwy na wilgoć i temperaturę. Odebrany przy takiej pogodzie jak teraz (wilgotno i zimno) i zostawiony do dalszej obróbki nie zachowa wymiarów. Wtedy po prostu szlifuję, ale tuż przed fornirowaniem.
                          Cięcie mdf pod kątem 45 stopni to już moim zdanie zupełna pomyłka, to nie ma prawa się dać złozyć w warunkach domowych. Składanie paczek w takiej technice tak, ale tylko w stolarni, w stałej temperaturze i wilgotności i jeszcze dosyć szybko tj jeden, góra dwa dni.

Skomentuj

jak masz wikol za 3 złote i mu nie dasz wyschnąć to może i jest miękki...
                            obojetnie jakiego wikolu nie uzywasz to i tak jest on klejem ELASTYCZNYM! tak wiec podczas szlifowania bedzie sie ciagnal

Zamieszczone przez funiax1 Zobacz posta
                            szpachla ok i tak będzie szpachlował przed malowaniem
                            tylko nie uzyj drogiej farby bo i tak zmarnujesz kase... dlaczego? przekonasz sie po tygodniu od malowania

szpachlowanie kolumn to jakaś herezja...
                            Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            a jak inaczej, prostym i szybkim sposobem uzyskac gladka powierchnie? Wyrownac niedoskonalosc stolarza, ktory cial plyte?
                            a ogladal ktos moje fotki z budowy monitorow? (jak jeszcze byly dostepne na rapidzie)
                            ja nie szpachluje tylko szlifuje. zamiast uzupelniac braki zawsze ostatnie deski za minimalnie wieksze i frezarka usuwam nadmiar. szybciej, taniej, dokladniej, bez szpachli

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            dzis zamowielem mdf 16mm pod male monitory, ktore beda lakierowane
                            mdf bedzie ciety na 45%
                            prawdziwa, profesjonalna stolarnia
                            zobaczymy jak im wyjdzie
                            najlepiej odrazu popros o sklejenie zanim w transporcie zniszczysz kanty

---------- Post dodany o 09:35 ---------- Poprzedni post o 09:31 ----------

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            Błysk lampy skupił się na centralu po prostu....
                            nie. ta roznice kolorow widzialem na zywo przed zrobieniem zdjecia. to wina padajacego swiatla w poprzek slojow

Skomentuj

Podstawowy problem ze składaniem mdf na 45' jest taki że płyta nie trzyma wymiaru grubości. Z jednaj strony będzie miała np. 18mm, a z drugiej nawet 19mm. Skleciłem trochę skrzynek w życiu techniką
                              na 45' i na 90'(plus hdf). Dla mnie jedyna korzyść składania na 45' to czas i oszczędność materiału.

Skomentuj

stolarnia na ul. Jagiellonskiej 54 (chyba) w dlugim bloku na dole
                                a skladal beda sam na jakis klej. Ktory mi do tego polecili
                                tylko nie pamietam nazwy
                                zobaczymy co z tego wyjdzie
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czarne szkło na boki paczek, nie będzie łatwo z utrzymywaniem tego w czystości.

Skomentuj

Jak to będziesz mocował?

Skomentuj

Na kleju do szkła, front, tył i góra jest szersza niż boki tak że wszystko się zrówna, szkło jest całkowicie czarne,nie prześwituje na lewej stronie jest powłoka coś takiego jak na obrzeżach szyb samochodowych.

Skomentuj

Zamieszczone przez marko3T Zobacz posta
                                        Podstawowy problem ze składaniem mdf na 45' jest taki że płyta nie trzyma wymiaru grubości. Z jednaj strony będzie miała np. 18mm, a z drugiej nawet 19mm. Skleciłem trochę skrzynek w życiu techniką
                                        na 45' i na 90'(plus hdf). Dla mnie jedyna korzyść składania na 45' to czas i oszczędność materiału.
                                        szerokotaśmówka marko :):):) piękna sprawa , a poza tym jak rozcinamy płytę to zawsze/jak jest taka potrzeba/ 10 cm dookoła idzie w piec:):)

Skomentuj

Pawel S. bardzo fajny kolor wyszedł, jakoś boję się bejcowania ale chyba będzie trzeba spróbować

Skomentuj

Czaruję...
                                          X