misiek88, wywal te badziewną piankę z obudów bo ona nic nie daje poza zmniejszaniem pojemności i jak nie masz czym wytłumić to zapakuj zwykłej waty z apteki.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
A jakie to cudowne właściwości ma STP i Dynamat, których nie ma APP czy GMS? Mata ma zwiększać masę blachy żeby zmniejszyć podatność na rezonanse blachy oraz ją usztywnić, nie będzie większej różnicy jaka to mata, ma przylegać, a to w drewnianej prostej skrzynce jest łatwe do uzyskania. Tutaj na stronie APP jest rysunek gdzie jaki typ maty polecają:
http://www.app.com.pl/products/?grid...idn=8&prid=121
Inna sprawa, że Philipsy raczej nie generują takiego ciśnienia żeby było konieczne dodatkowe wyklejanie, jeśli coś kombinować to wełną owczą, watą itp czyli to, co ma wpływ na dźwięk.ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19
Skomentuj
-
Trza coś pokazać bo dawno nic ode mnie nie było :]
Wszystkie wzmacniacze za pieniążek na zlecenie (trzeba na lapka odrobić):
Pierwszy to końcówka na 2xLM4780 2x120W (którą odpalałem chyba tydzień :)).
Drugi to GC ze starej obudowy z jakiegoś serwera z nowym anodowanym frontem i tyłem + gałka ze stali kwadratowa (nie ta co na foto).
Trzeci jeszcze w produkcji to końcówka 6xLM3886 do tri-ampingu.
Skomentuj
-
To ja też się pochwalę wypocinami
obecnie napotkałem problem podczas "skajowania" frez pod mca12 okazał się o 1mm za wąski i dzisiaj czeka mnie trochę szlifowania. Pozostałe głośniki wchodzą na styk i ciężko je wyjąć, więc też muszę nad tym popracować.
sorki za jakość fotek to tylko avila :sad: na gotową konstrukcję czeka D5000 :cool:
Skomentuj
-
z drobną różnicą - boki również będą fornirowane
[ Dodano: 2010-10-21, 13:33 ]
więcej o WHT
http://audio.com.pl/testy/wht-pr-mk-ii:1
http://www.6moons.com/audioreviews/wht/pr1.html
http://300b.pl/kolumny-glosnikowe-wh...a-wht-pr1.html
Skomentuj
-
kombo, wg opisów z linków zamieszczonych przez DIGIPROCOMP, nie jest to żaden horn.
Osobiście mnie ta konstrukcja zaciekawiła swoją dziwacznością i przeczytałem 2 z 3 zamieszczonych linków. Można to skwitować stwierdzeniem: tak to jest jak się fantaści biorą za konstruowanie kolumn :twisted: .
Podejście do tematu jest tak dziwaczne pod każdym względem, że faktycznie mogło się zdarzyć iż ulepili z tego coś ciekawego. Wraz z fantastycznością koncepcji są do tego fantastyczne teorie które fajnie i sceptycznie opisuje A. Kisiel i się z nim zgadzam. Za dużo tutaj jest Si-Fi w postaci reflektora basów mającego działać jak 18 calowa membrana bierna (niby jak) , promieniowania pełnego pasma tylnej strony membrany jak widać ewidentnie na wykresie, że promieniuje jedynie wycinek pasma typowy dla bas reflexu, koncepcji że te odbite fale od refletora to działają tak, że z dwudrożnej konstrukcji robi się 3 drożna (o ja pier... piiipp piiiip, chyba nic nie wiem o kontruowaniu kolumn i ich "drożności"), czy na koniec efektywności 96dB gdzie w laboratorium magazynu audio zmierzyli ledwie 88dB. Widać decybel fantastów nierówny jest decybelowi sceptyka :mrgreen: No i nie mówiąc już o tym, że sami nie wiedzą na jakiej częstotliwości mają podział pasma :lol: . Widać ci muzycy zachwyceni własną i tych kolumn (za)jedwabistością zajęci byli ich słuchaniem a nie pomiarami czy zastanowieniem się jakie głupoty wypisują.
Skomentuj
-
Widzę, że nagotowałem bigosu :razz:
konstrukcja ma wizualnie przypominać projekt WHT. Obudowa BR z pseudo hornem, który ma wzmocnić niskie, coś jak ustawienie kolumn blisko ściany z BR z tyłu.
Zamieszczone przez dolphin123interesują mnie szczegóły
Najważniejsze :arrow: pomiary i tutaj uśmiech do Jamesa, może w przyszłym miesiącu uda się spotkać :roll: tzn jak okleję skajem i doszlifuję otwory (dzisiaj dopasowałem 2, pozostało 4).
A wracając do dyskusji... 18" membrana bierna to jakiś wymysł marketingowy. Wyższa efektywność to zasługa wysokiego strojenia (60Hz) i zastosowanej obudowy.
Zamieszczone przez pharohPiekna charakterystyke przetwarzania maja te kolumny
Skomentuj
-
DIGIPROCOMP, charakterystyki nie grają ale jednak coś nam mówią o pracy kolumny jako całości. Przyznam, że jeszcze nie przeczytałem artykułu i sprawdziłem tylko pomiary (które ten bigos zgotowały) no i sam nie wiem co o tym myśleć. Dziura na ~10dB w paśmie 1-5kHz a powyżej górka na następne 5-10dB - no nie wróży to nic dobrego i można wnioskować, że, tak jak to ktoś wyżej napisał, kolumny są w sam raz do grania "bum cyk, bum cyk" (nie oceniam tutaj muzyki "bym cyk" jako złej - każdy słucha tego, co mu odpowiada). Oczywiście ciężko oceniać jeśli się nie słyszało ale jeśli po odsłuchach gra to "marwelous" to wniosek jest jeden - przez przypadek zwrotka wyszła dobra a przedstawione pomiary po prostu są skopane
No ale działaj, zobaczymy jak wrażenia - bo może ucho jednak lubi takie granie i właśnie tutaj jest klucz do "sukcesu"
Skomentuj
Skomentuj