Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Będzie linia...
    ...tak dla zabawy :)
    Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
      A orientuje się ktoś, gdzie dostać łatwo takie fajne śrubki na imbusy co są wkręcane właśnie np. w fronty obudowy takich w/w wzmacniaczy ?
      Tutaj np. : LINK

Skomentuj

Mariano liniowiec pelna geba :P

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Będzie linia...

Chyba "urządzenie" do wywoływania wstrząsów sejsmicznych. Trzymam kciuki za projekt

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
            Chyba "urządzenie" do wywoływania wstrząsów sejsmicznych
            Mam taką cichą nadzieję :)

Jak na razie nie mam czym tego zasilić, bo tylko wzmacniacz Irka 80W, ale do dyspozycji mam u JMZ końcówki mocy

Skomentuj

Będzie linia...
              ...tak dla zabawy
              Ho ho z grubej "Rury" :razz: Przy okazji interesuje mnie kwestia wychyleń liniowych tego głośnika, producent podaje dość skromną wartość a głośnik wygląda bardzo groźnie Sprawdzałeś może już tą kwestie?

Skomentuj

Słyszałem jak one grają w samochodzie, obie wersje, czyli 10" i 12", ale o wychyleniu nic nie powiem bo po prostu nie pamiętam, to było z rok temu.

Skomentuj

Mam taką 12'' czeka tylko na wzmacniacz :p

Skomentuj

Mam do was male pytanie. Stolarz wykonujac mi frez pod glosnik do suba dal niestety minimalnie naddatku. Caly otwor jest delikatnie wiekszy niz obrys glosnika. Czy mam np. szpachla skorygowac otwor na idealne licowanie czy olac to?
                    Jak wy do tego podchodzicie?

Jak widac nawet okrag wymaga troszke dopieszczenia bo sa "fale dunaju"

Skomentuj

A to niegrzeczny stolarz :thumbdn:. Oddaj mu aby zrobił delikatnie większy( jak będzie umiał) albo niech zjedzie ci to frezem ksztaltowym 45stopni lub półokrąglym. A tak w ogole bedzie to fornirowane czy lakierowane? Może lepiej będzie zrobić w fornirze obrys głośnika i przykleić go dokladnie z wyciętym otworem a potem zaszpachlować to co przeszkadza.

Skomentuj

Zamieszczone przez Eclipse Zobacz posta
                        Czy mam np. szpachla skorygowac otwor na idealne licowanie czy olac to?
                        Reklamować źle wykonaną robotę!!!

Skomentuj

Dziekuje za zainteresowanie :) w pierwszych chciejstwie zony mailo byc malowane na high glossy ale udalo mi sie namowic na fornir tymbardziej ze za chwile chce sobie zrobic fx300 to bedzie pod jeden wzor.
                          Co do stolarza zlego slowa nie powiem o nim bo to wszystko mam za free a sam wykroj otworu mowil mi ze nie posiada frezarki z takim promieniem (czy cos w tym guscie) Bede musial troszke podumac :)

@ dabyl gdybym placil za to pewnie bym tak zrobil. Tak nie mam serca i sumienia tymbardziej ze mam od niego caly czas pomoc w postaci np. sprzetu

Skomentuj

Czy mam np. szpachla skorygowac otwor na idealne licowanie czy olac to?
                            niewykonalne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                              niewykonalne.
                              krotko acz tresciwie :) tez tak myslalem ze bedzie to trudne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                interesuje mnie kwestia wychyleń liniowych tego głośnika, producent podaje dość skromną wartość a głośnik wygląda bardzo groźnie Sprawdzałeś może już tą kwestie?
                                Właśnie podłączyłem głośnik pod wzmacniacz, wychylenie ma dość spore, te 15mm to na luzie, i faktycznie się zastanawiam dlaczego jest napisane że tylko 15.

Ale martwi mnie co innego, każdy model który miałem w ręce, podczas gdy miał charakterystyczne pstrykanie.
                                Pierwsze skojarzenie-linki... niestety to nie było to,drugie-coś z cewką,albo lekko ociera albo jakiś paproch... też nie to, po za tym było by to we wszystkich modelach?
                                Estradówki na których robiłem subbasy też miały taki dźwięk w bonusie, i też nie namierzyłem co to takiego.

Po podłączeniu głośnika znów usłyszałem ten dźwięk. Tamte grały w samochodowym bagażniku, więc prawie tego nie było słychać, tak samo subbasy, na koncercie większy hałas więc też nie... ale w domu? no nie dałem za wygraną i główkowałem co jest nie tak z tymi głośnikami. Podczas naciskania w niektórych miejscach dolnego zawieszenia, dźwięk zanikał, pomyślałem że faktycznie to może być krzywo wklejona cewka... ale badam dalej.
                                Co się okazało? dolne zawieszenie w miejscu pałąka, tam gdzie nie ma kleju, po prostu się odkleja od kosza, i podczas pracy zawieszenie obija się o kosz i powstaje charakterystyczne pstrykanie.

Nie pozostaje nic innego jak użyć kleju i samemu sobie z tym poradzić, ponieważ jeśli oddamy do reklamacji to i tak przyjdzie taki sam głośnik, z takim samym klejeniem.

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                                Mam taką 12''
                                Sprawna?
                                Załączone pliki

Skomentuj

Eclipse - wklej dookoła frezu cieniutki pasek forniru. Zmniejszy Ci to otwór i wyrówna otwór. Jak będzie za mało to delikatnie szlifujesz ten wklejony fornir i będzie OK.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Stolarz wykonujac mi frez pod glosnik do suba dal niestety minimalnie naddatku.
                                    Nie dość że naddatku to jeszcze krzywo. Ja bym takich partaczy omijał szerokim łukiem

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                                      Reklamować źle wykonaną robotę!!!
                                      dlaczego 99% prac zleconych stolarzowi "profesjonaliscie" jest delikatnie mowiac spieprzona?!
                                      NIGDY bym takiej fuszerki nie odebral! a szczegolnie bym nie zaplacil!

Co do stolarza zlego slowa nie powiem o nim bo to wszystko mam za free a sam wykroj otworu mowil mi ze nie posiada frezarki z takim promieniem (czy cos w tym guscie) Bede musial troszke podumac
                                      to juz co innego. w takim razie moze sprezentujesz mu moj cyrkiel?

Co się okazało? dolne zawieszenie w miejscu pałąka, tam gdzie nie ma kleju, po prostu się odkleja od kosza, i podczas pracy zawieszenie obija się o kosz i powstaje charakterystyczne pstrykanie.

Nie pozostaje nic innego jak użyć kleju i samemu sobie z tym poradzić, ponieważ jeśli oddamy do reklamacji to i tak przyjdzie taki sam głośnik, z takim samym klejeniem.
                                      wczoraj dzwonil do mnie SW i pytal czy testowalem juz nowe 12" bo zmienili kleje. dam znac dzisiaj czy faktycznie cos poprawili.
                                      ale jezeli jest to ten sam klej co w poprawionym 8" to spokojnie wytrzyma pol godziny go rozklejalem!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        pol godziny go rozklejalem!
                                        Ale grając czy specjalnie?

Skomentuj

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
                                          Ale grając czy specjalnie?
                                          A jak myślisz?
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X