Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    Trochę lata, ale do przeżycia.
    Zamieszczone przez Trol. Zobacz posta
    Przyszedł mi do głowy taki pomysł na wykończenie, jak zrobił Bingant, czy SonusFaber. http://diyaudio.pl/showthread.php/17...l=1#post314460
    Front w skaju ze skosami i góra z nierdzewki, a na wylocie tak drobna, metalowa siateczka, widziałem ją w Leroy.
    Tylko jeszcze nie wiem jak ją przymocować do blachy. Przyspawać?
    a wiesz ze o tym samym pomyslalem!
    zeby dac na gore detal z nierdzewki ciety na laserze
    w miejscu wylotu dac grube oczka hexagonalne, a od spodu przykleic ta pianke co marian dawal do swojej TLki. w ten sposob bedzie ladnie, zakryte i nie bedzie latalo nic od basu

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    Jak masz za mało wytłumienia to basu jest bardzo dużo bo ma podbicie w okolicach 50-70Hz (przy strojeniu na 30Hz).
    i to by sie idealnie zgadzalo. slabe zejscie i bardzo duzo basu wyzej. czekam wiec na watoline

---------- Post dodany o 15:41 ---------- Poprzedni post o 13:57 ----------

obudowa wzmacniacza tez zaczyna nabierac ksztaltow
    czekam tylko na stopki i daje do lakierowania

Skomentuj

nareszcie:))

Skomentuj

jak już przesluchasz napisz coś nt brzmienia, pasowało idealnie do kina na fronty, bo mam monitorki 15awx+seas i chyba zalatwiloby potrzebę suba mam wprawdzie mds10dvc (sprawuje sie świetnie ale nie jest w docelowej budzie). Raz, że ciekawi mnie linia, a dwa że zawsze chciałem mieć 3way

Skomentuj

wszystko opisze jak tylko dostane watoline

---------- Post dodany o 22:07 ---------- Poprzedni post o 21:00 ----------

Skomentuj

Patenty na zwrotki: krokodylki - dobrze trzymają i mają pewny styk :

Projekt aleX aktywny :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
              Patenty na zwrotki: krokodylki - dobrze trzymają i mają pewny styk :
              Obraz został zmniejszony. Kliknij tutaj by zobaczyć obraz w pełnej rozdzielczości: 1200x894px
              Tylko nie zapomnij okleić ich HDF'em
              Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Co to za wehikuł?

Skomentuj

Fajny kawał klocka z tego ALE-iksa :)

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                    Tylko nie zapomnij okleić ich HDF'em
                    Zwrotnice ? Po co ?

Te budki to na rozpałkę zimą będą :)
                    Jak bym chciał wykończone to bym takie zamówił u stolarza bo ja to co najwyżej taśmą je mogę okleić

---------- Post dodany o 00:31 ---------- Poprzedni post o 00:30 ----------

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                    Co to za wehikuł?
                    Gdzieś jest temat :)

Skomentuj

Mam pewien dylemat otóż : obudowy będą miały podwójny front z czego jeden z nich będzie ze skosami i obity ekoskórą a drugi będzie oklejony fornirem myślę że obrazek wszystko wyjaśni.http://zapodaj.net/8be9a76465998.png.html I problem polega na tym że chcę jakoś przykleić jeden z drugim, postanowiłem że zrobię to na drewniane kołki i vikol. Tylko czy przyklejać ten obity skórą na fornir czy na goły mdf ? jeśli na goły mdf to jak tak idealnie dociąć fornir...

Skomentuj

Założyłbym na wewnętrzną strone ekoskórę i na reszcie deski dokleił coś, (np fornir dwie warstwy) aby po dociśnięciu całość stykała się z drugim frontem. Można też podłożyć 3mm hdf, mdf i wtedy będziesz miał wrażenie jakby front ze skajem minimalnie odstawał drugiego.
                        Podobnie front odstaje u mnie w Scanach.. (tyle że czarny front był frezowany od wewnątrz na ok głębokość 1mm)
                        http://www.audio.lutuje.se/?ss-illuminator,35

Skomentuj

Muszę przyznać że bardzo ciekawy pomysł i raczej skorzystam Ale powiedziałeś tylko o 2 froncie , tym na którym będzie eko-skóra a mój problem polega głownie na tym co zrobić z pierwszym. Czy całego oklejać fornirem i na to kawałek 3 mm hdf a następnie 2 front z eko-skórą . Czy może 2 opcja : Okleić idealnie fornirem tylko to miejsce które będzie widoczne a na to które nie bedzie dać kawałek hdf i 2 front . 2 Front nie stanowi 100 % widocznego frontu ;p Dobrym przykładem będzie zdjęcie użytkownika " gi " na stronie 514 tego tematu.

Skomentuj

Ja łączę front skajowy z fornirem za pomocą kleju do drewna. Dodatkowo kołki i śruby od wewnątrz w narożnikach i pośrodku kolumny które dodatkowo zcisną oba elementy ze sobą. Nadmiar kleju wystarczy wyczyścić papierem,ręcznikiem kuchennym lub wilgotną szmatką. Na koniec daję docisk na conajmniej 12h i ponownie oczyszczam nadmiar kleju od rzau po dociśnięciu.

Skomentuj

Rosiu, ja bym okleił całość, aby nie bawić się w wycinanie, które będzie widoczne jak nie wyjdzie Ci idealnie.

Skomentuj

Mhm... A co do frontu skajowego , to skaj po przyklejeniu przyciąć równo z krawędzią czy zawinąć go " pod " mdf . Wtedy CAŁY front wyglądałby tak MDF > Fornir> Skaj> MDF> SKAJ ? Coś mi się wydaję że lepiej by było przyciąć równo z krawędzią ale mogłoby to wyglądać mniej estetycznie bo było by widoczne zakończenie skaju... No i ostateczna sprawa czy użyć skaju jako " uszczelkę przetworników czy też uciąć estetycznie w podfrezowaniach :) ?

Skomentuj

Zawinąć. I użyć jako "uszczelkę"

Skomentuj

Bez tytułu.png tu jako uszczelka

Skomentuj

Ruffpl , trochę słabo to wygląda , przecież zszywki powodują nieszczelność ale ja nie będę używał żadnej pianki pod eko-skórą więc obejdzie się bez zszywek :)

Skomentuj

To tak poglądowo:) . Najlepiej zrób to tak: wytnij otwór ( mniejszy niż kosz glośnika, tak aby był zapas materiału), ponacinaj (lub też nie/ według uznania) skajuwę, maźnij ją oraz mdf klejem, poczekaj do przyschnięcia ( ale tylko kilka minut) sklej skaj do mdfutak aby wyglądało to jak najlepiej i wsadź na to glośnik magnesem do góry aby docisnąć.
                                        Nastepnie możesz ponaciągać skajuwę od wewnątrz jeśli wyjdą jakieś załamania i dać dodatkowo do glośnika jakieś obciążenie ( ale bez przesady ) lub docisnąć go ściskami. Po wyschnięciu ściągasz glosnik i masz idealnie oklejone wycięcie na głośnik. :) per favore.
                                        Last edited by ruffpl; 18.06.2013, 15:39.

Skomentuj

Moje pole manewru jest odrobinę ograniczone ponieważ skrzynki są już zamknięte ( na tym etapie już konstrukcja tego wymaga :) ) ale będę kombinował w tym tygodniu przewiduję odsłuch zobaczymy co z tego wyjdzie D

Skomentuj

Czaruję...
                                          X