Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaWiele problemów mogłoby się objawić
GDN jak wprawi tasme w drgania to mikrofon tego nie zlapie - raczej za mala amplituda
jak GDW bedzie "gral" to ma za mala energie zeby ruszyc tasme
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaSlucham sobie takich grzmotow na Visatonach:
Ja się cały czas zastanawiam czy słychać tego basowca że jest z boku i na górze czy nie.
Wiem że tam jest bardzo niski podział, bo być musi, ale i tak się zastanawiam.
Pogromco, mógłbyś coś na ten temat napisać? No i jak masz je ustawione do odsłuchu? basowcami do siebie czy na odwrót?
Skomentuj
-
Narazie slucham jednej sztuki, w drugiej musze poprawic polaczenia glosnikow, bo nie ma w ogole lutow, tylko pozakrecane przewody i czasami nie laczy.
Na codzien slucham na zupelnie innych kolumn ( Living audio z wysoka skutecznoscia i szerokopasmowcem na srodku ) i dzwiek Visatonow jest dla mnie raczej dziwny, malo naturalny. Kolumny maja niska skutecznosc, graja bardzo niesmialo, srednica wycofana. Obudowa jest z basrefleksem na dole z tylu. Mimo ze sa wielkie, to dzwieki wydaja sie male. Bas ma solidna podstawe ale jakos specjalnie w dol sie nie zapedza ( ale moze to moje pomieszczenie ).
Nie slysze jakos specjalnie tego basowca na boku z gory, gra to raczej tak jakby podlaczyc subwoofer do normalnych glosnikow. Dzwiek tych kolumn kompletnie mnie odciaga od sluchania, ale mysle ze wielu moglby sie podobac.
Napisze cos wiecej jak ogarne druga sztuke, z ciekawosci zrobie tez pomiary jak to mniej wiecej wyglada, bo w sumie do zwrotnicy to sie "na oko" nie mozna przyczepic, bardzo solidna.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaprzemyslalem to pozniej
GDN jak wprawi tasme w drgania to mikrofon tego nie zlapie - raczej za mala amplituda
jak GDW bedzie "gral" to ma za mala energie zeby ruszyc tasme
Chyba odkleję taśmę i zobaczymy jak ugięcie fali wyjdzie na pomiarze.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaChyba odkleję taśmę i zobaczymy jak ugięcie fali wyjdzie na pomiarze.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaRob ladne frezy, to nie trzeba bedzie tasmowac :P
Najlepiej w sumie to zrobić obudowę finalną i w niej projektować zwrotnicę ale nie jesteś takowej w stanie zrobić gdy nawet nie wiesz jak ma wyglądać - zaokrąglenie krawędzi też pomoże wyrównać charki i jak na daną chwilę trzeba znaleźć ten złoty środek w którym wszystko pięknie będzie wyglądać.
Świetnym przykładem redukcji dyfrakcji jest taka obudowa:
Przetworniki są asymetrycznie i jedna ścianka jest zaokrąglona - jednak w moim projekcie wszystkie będą zaokrąglone z dużym promieniem co jeszcze bardziej zredukuje ugięcie fali.
Skomentuj
-
Zaokraglenia jak najbardziej warto robic jesli walczymy o kazda, nawet najmniejsza poprawe brzmienia. Jedyny minus jest taki, ze trudno pozniej operowac fornirem na takich krawedziach. Lepiej rzucic sie na lakierowanie, a dobrze wiemy jaki jest z tym problem w totalnie amatorskim wykonaniu.
Czasami trudno jest pogodzic estetyke z akustyka.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJedyny minus jest taki, ze trudno pozniej operowac fornirem na takich krawedziach.
problem w tym ze duzy promien to duza frezarka (12mm trzpien) i drogie frezy
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaoby tylko nie oklepane Sonusy :P
Skomentuj
-
Zaokraglenia jak najbardziej warto robic jesli walczymy o kazda, nawet najmniejsza poprawe brzmienia. Jedyny minus jest taki, ze trudno pozniej operowac fornirem na takich krawedziachJa kładłem strasznie łamliwy forinr Yaroba(?) na zaokrągleniach o promieniu 7cm i poszło nadspodziewanie łatwo.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez morozaw Zobacz postaTe w rogu to FGX od STX? ;-)
Są tam też moje 3-way na Seasach L22 i W12 oraz Morelu ET338, 2-way na Usherach T9950 i 8945a (mają już nowego właściciela) oraz 2-way na Wavecorze TW30 i Aurum Cantusie AC130Mk2 (też mają już nowego właściciela, będą grały w 3way razem z Usherem 8955a).Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaNie strasz pogormco Ja kładłem strasznie łamliwy forinr Yaroba(?) na zaokrągleniach o promieniu 7cm i poszło nadspodziewanie łatwo.
Na to nie nakleisz forniru. Albo farba, albo obudowa ze sklejki jesli ma byc wyglad drewna. Chyba ze sa jakies techniki o ktorych nie wiem?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaAlbo farba, albo obudowa ze sklejki jesli ma byc wyglad drewna. Chyba ze sa jakies techniki o ktorych nie wiem?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaFotka z pola walki
Skomentuj
Skomentuj