Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Slucham sobie takich grzmotow na Visatonach:

I mysle co tu poprawic po poprzednim diyowcu. Napewno obudowy przydaloby sie solidnie poprawic kladac plyty hdf i fornir...

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
      Wiele problemów mogłoby się objawić
      przemyslalem to pozniej
      GDN jak wprawi tasme w drgania to mikrofon tego nie zlapie - raczej za mala amplituda
      jak GDW bedzie "gral" to ma za mala energie zeby ruszyc tasme

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        Slucham sobie takich grzmotow na Visatonach:
        A jak to gra?
        Ja się cały czas zastanawiam czy słychać tego basowca że jest z boku i na górze czy nie.
        Wiem że tam jest bardzo niski podział, bo być musi, ale i tak się zastanawiam.
        Pogromco, mógłbyś coś na ten temat napisać? No i jak masz je ustawione do odsłuchu? basowcami do siebie czy na odwrót?

Skomentuj

Narazie slucham jednej sztuki, w drugiej musze poprawic polaczenia glosnikow, bo nie ma w ogole lutow, tylko pozakrecane przewody i czasami nie laczy.
          Na codzien slucham na zupelnie innych kolumn ( Living audio z wysoka skutecznoscia i szerokopasmowcem na srodku ) i dzwiek Visatonow jest dla mnie raczej dziwny, malo naturalny. Kolumny maja niska skutecznosc, graja bardzo niesmialo, srednica wycofana. Obudowa jest z basrefleksem na dole z tylu. Mimo ze sa wielkie, to dzwieki wydaja sie male. Bas ma solidna podstawe ale jakos specjalnie w dol sie nie zapedza ( ale moze to moje pomieszczenie ).
          Nie slysze jakos specjalnie tego basowca na boku z gory, gra to raczej tak jakby podlaczyc subwoofer do normalnych glosnikow. Dzwiek tych kolumn kompletnie mnie odciaga od sluchania, ale mysle ze wielu moglby sie podobac.
          Napisze cos wiecej jak ogarne druga sztuke, z ciekawosci zrobie tez pomiary jak to mniej wiecej wyglada, bo w sumie do zwrotnicy to sie "na oko" nie mozna przyczepic, bardzo solidna.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            przemyslalem to pozniej
            GDN jak wprawi tasme w drgania to mikrofon tego nie zlapie - raczej za mala amplituda
            jak GDW bedzie "gral" to ma za mala energie zeby ruszyc tasme
            Też tak myślałem ale nie chciałem nic pisać na temat grania taśmy bo tego praktycznie nie testowałem.

Chyba odkleję taśmę i zobaczymy jak ugięcie fali wyjdzie na pomiarze.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
              Chyba odkleję taśmę i zobaczymy jak ugięcie fali wyjdzie na pomiarze.
              Rob ladne frezy, to nie trzeba bedzie tasmowac :P

Skomentuj

Rob ladne frezy, to nie trzeba bedzie tasmowac :P
                Oczywiście, problem jest gdy robisz obudowę testową i nie starasz się o efekt to potem musisz maskować i wyrównywać :)

Najlepiej w sumie to zrobić obudowę finalną i w niej projektować zwrotnicę ale nie jesteś takowej w stanie zrobić gdy nawet nie wiesz jak ma wyglądać - zaokrąglenie krawędzi też pomoże wyrównać charki i jak na daną chwilę trzeba znaleźć ten złoty środek w którym wszystko pięknie będzie wyglądać.

Świetnym przykładem redukcji dyfrakcji jest taka obudowa:

Przetworniki są asymetrycznie i jedna ścianka jest zaokrąglona - jednak w moim projekcie wszystkie będą zaokrąglone z dużym promieniem co jeszcze bardziej zredukuje ugięcie fali.

Skomentuj

Zaokraglenia jak najbardziej warto robic jesli walczymy o kazda, nawet najmniejsza poprawe brzmienia. Jedyny minus jest taki, ze trudno pozniej operowac fornirem na takich krawedziach. Lepiej rzucic sie na lakierowanie, a dobrze wiemy jaki jest z tym problem w totalnie amatorskim wykonaniu.
                  Czasami trudno jest pogodzic estetyke z akustyka.

Skomentuj

Mi akurat najbardziej się podoba skaj na przedniej ściance a fornir na reszcie i z takim układem nie będzie żadnego problemu :)

Skomentuj

A, jak tak, to ok :) Tez ladne rozwiazanie, oby tylko nie oklepane Sonusy :P

Skomentuj

Jedyny minus jest taki, ze trudno pozniej operowac fornirem na takich krawedziach.
                        jest troche wiecej roboty ale to nie jest trudne. im wiekszy promien tym latwiej.
                        problem w tym ze duzy promien to duza frezarka (12mm trzpien) i drogie frezy

oby tylko nie oklepane Sonusy :P
                        a mnie coraz bardziej nachodzi ochota na sonusy

Skomentuj

Zaokraglenia jak najbardziej warto robic jesli walczymy o kazda, nawet najmniejsza poprawe brzmienia. Jedyny minus jest taki, ze trudno pozniej operowac fornirem na takich krawedziach
                          Nie strasz pogormco Ja kładłem strasznie łamliwy forinr Yaroba(?) na zaokrągleniach o promieniu 7cm i poszło nadspodziewanie łatwo.

Skomentuj

Fotka z pola walki :) Nowe 3way Zibiego - SS9700, Ushery 8948a i 8955a. W tle moje wynalazki :)
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

zajeb....te

Skomentuj

Robi wrażenie :)
                                Te w rogu to FGX od STX? ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
                                  Te w rogu to FGX od STX? ;-)
                                  Tak, ich ostatnie podrygi. Zaraz idą w pudełka i będą nowe głośniki w tych skrzynkach.
                                  Są tam też moje 3-way na Seasach L22 i W12 oraz Morelu ET338, 2-way na Usherach T9950 i 8945a (mają już nowego właściciela) oraz 2-way na Wavecorze TW30 i Aurum Cantusie AC130Mk2 (też mają już nowego właściciela, będą grały w 3way razem z Usherem 8955a).
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Na prawdę robi wrażenie!
                                    Dzięki Luszti.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                      Nie strasz pogormco Ja kładłem strasznie łamliwy forinr Yaroba(?) na zaokrągleniach o promieniu 7cm i poszło nadspodziewanie łatwo.
                                      ajj, nie strasze :) wszystko zalezy od tego jak jest zbudowana kolumna i jakie ma te zaokraglenia. Zobacz taka obudowe : http://www.sportinglegendsmag.com/fi...main35_400.jpg

Na to nie nakleisz forniru. Albo farba, albo obudowa ze sklejki jesli ma byc wyglad drewna. Chyba ze sa jakies techniki o ktorych nie wiem?

Skomentuj

Albo farba, albo obudowa ze sklejki jesli ma byc wyglad drewna. Chyba ze sa jakies techniki o ktorych nie wiem?
                                        albo obudowa z drewna (lite/klejonka)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                          Fotka z pola walki
                                          Przypomniało mi się moje pole walki, tyle że zamiast konstrukcji były kartony od głośników

Skomentuj

Czaruję...
                                          X