Zamieszczone przez LightSound
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaLuszti, co myslisz o wzmocnieniu scianek w Twoim projekcie?
Robienie wieńców w świetle tunelu w tym przypadku mogłoby być kłopotliwe z powodu kąta przegrody. Na pewno taką obudowę trzeba dobrze skleić.
Dodatkowe wzmocnienia oczywiście można wstawić, byle nie przesłonić światła tunelu.
---------- Post dodany o 08:40 ---------- Poprzedni post o 08:31 ----------
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaA na co taka wielka?co to za filtr? nie da się inaczej go zastąpić? Bo 6mH to profanacja
Filtr jest taki a nie inny z kilki powodów:
- jest prosty a projekt z założenia miał być prosty do skopiowania przez mniej doświadczony użytkowników,
- podział jest dość nisko (ok 330Hz) ponieważ zasadniczo nie lubię odgrywania niskiej średnicy z 10-calowego głośnika o ciężkiej membranie,
- na średnicy właśnie po to został zastosowany midwoofer a nie midrange,
- woofer gra w TLce, więc niskie cięcie ogranicza wpływ rezonansów na pasmo średniotonowe, zasadniczo to samo powinno się robić w konstrukcjach 3-way z BR,
- tak wg mnie brzmiało najlepiej a słuchałem kilku różnych filtrów,
- cewka 6mH z tego projektu kosztuje 30zł, ma 0R47 co korzystnie wpływa na Qes, więc także i na Qts, który dla TLki może powinien być trochę wyższy niż dla BR.
Mam nadzieję, że wystarczy Ci taka odpowiedź.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaKurde, ostatnio chyba wpadam w jakas petle wzmocnien i solidnosci obudowy. Wydaja mi sie za wiotkie, szczegolnie podlogowe TL z plyty 18mm.
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaRobienie wieńców w świetle tunelu w tym przypadku mogłoby być kłopotliwe z powodu kąta przegrody. Na pewno taką obudowę trzeba dobrze skleić.
Dodatkowe wzmocnienia oczywiście można wstawić, byle nie przesłonić światła tunelu.Co do wzmocnień w środku - na basie nie ma to aż takiego znaczenia, jednak przy wyższym podziale, potrafią namieszać. Tutaj jak się dowiaduje podział jest nisko, więc bym dla spokoju ducha dorzucił 2-3 proste wzmocnienia.
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaWidzę, że ostatnio masz wenę na malkontenctwo.
Oczywiście, nie odnoszę tego do Ciebie, bo tak nie twierdze, masz łeb na karku.
Jednak cewka nie podoba mi się z paru względów:
- im większa cewka, tym bardziej zniekształca prace woofera, owszem pisałeś o niskiej rezystancji, dobrym wpływie - ale to tylko na wykresach, w odsłuchu jest be.
- oraz wprowadza jego tłumienie (może w tym projekcie pożądane, nie przyglądałem się mu)
Nie myślałeś nad zwrotnicą szeregową skoro podział tak nisko?
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta- jest prosty a projekt z założenia miał być prosty do skopiowania przez mniej doświadczony użytkowników,
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaowszem pisałeś o niskiej rezystancji, dobrym wpływie - ale to tylko na wykresach, w odsłuchu jest be.
Akurat podwyższony Qts dla TLki w odsłuchu słychać jako poprawę.
Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta- oraz wprowadza jego tłumienie (może w tym projekcie pożądane, nie przyglądałem się mu)
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaTLka w 3 drogach prosta? :P Pomiar, pomiar i jeszcze raz pomiar - i trzeba wiedzieć co się robi, nie jest to dla mniej doświadczonych userów, niestety. Skopiowanie tego projektu nie będzie zawsze skutkowało sukcesem.
Odnoszę wrażenie, że wypowiadasz się o projekcie, którego opisu nie widziałeś na oczy i że nie specjalnie masz doświadczenie jeśli chodzi o TLki.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaAkurat podwyższony Qts dla TLki w odsłuchu słychać jako poprawę.
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaZasadniczo po to stosuje się filtry aby wprowadzać tłumienie.
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaAkurat TLka w trzech drogach jest znacznie prostsza niż w dwóch drogach. Poza tym po to ja wykonałem pracę i podałem wszystko na tacy jak ma być ułożone wytłumienie, ile warstw oraz jakich materiałów użyć aby to nie była droga przez mękę i pomiary.
Odnoszę wrażenie, że wypowiadasz się o projekcie, którego opisu nie widziałeś na oczy i że nie specjalnie masz doświadczenie jeśli chodzi o TLki.
Kiedy zrozumiecie że nie ma sensu robić uniwersalnych projektów? Nie sprawdzają się one bo nasze miejsca odsłuchu są inne, i zawsze będzie trzeba modyfikować taki projekt jeżeli to ma zagrać jak powinno... przykładem jest choćby słynne AudioShow, a potem powstające mity że coś nie gra...
Owszem, przyznaję się bez bicia, że dopiero teraz studiuję Twój projekt, bo wcześniej nie zwróciłem na niego uwagi, kliknąłem dzięki, że pojawiło się coś nowego i tyle.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaJa jednak wolę głośniki grające w przód, i zamknąć je w budy CL - ale o gustach się nie dyskutuje, zresztą się zmieniają i pewnie za 2-3lata znowu zatoczymy krąg i wtedy ja bd się bawił w odbicia, a Wy wrócicie do CL
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaNie zawsze, ale przeważnie. Filtrem można wszystko modelować, niestety degradując dźwięk głośnika, bo elementy bierne stosowane w zwrotnicach przeważnie są kiepskiej jakości. Dlatego jestem zwolennikiem prostych filtrów, im mniej elementów tym lepiej, oczywiście w takich konstrukcjach jak Twoja nie jest to do wykonania tak prosto.
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaKiedy zrozumiecie że nie ma sensu robić uniwersalnych projektów?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaRozprawiamy nie o tym co Tobie się podoba tylko o projekcie, który powstał dla tego forum i którego założeniem miało być to aby grał w TLce.Rezonanse tunelu nie łata się wielką cewą, a wytłumieniem, bo i tak zostaną harmoniczne.
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaNie ma nowych projektów - źle. Są nowe projekty - źle. Jakoś jak pojawiła się TLka dabyla, zrobiona przez naście osób to nie marudziłeś.
Zaglądał ktoś ostatnio do statystyk? Strona nie pozycjonuje się jak kiedyś, przez co trudniej trafić itd. Też marudziłem na TLkę dabyla troche, ale stwierdziłem ze nie moja brożka i się wycofałem z rozmowy.
Po drugie - coraz częściej wszyscy lubią na forum wyciągać zdania z kontekstu, owszem, sam to robię, ale to bardzo nie eleganckie i prowadzi do sprzeczek których nie da się załatać rozmowa, bo znowu dalej się wyciąga zdania z kontekstu.
W woli ścisłości - do Twojego projektu nic nie mam, no może poza podziałem mid/wf, ale i tak będzie to działać i mało kto usłyszy różnice.
BTW, ciekawe że pod postami modów są SOGi od modów, a pod postami zwykłych userów sa SOGI od zwykłych userów - nie widzicie tego?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaale jak ktoś daje cewę 6mH na bas, i 3mH na średniaka, to wiedz że coś się dzieje. Na szczęście tego nie będę słuchał, ani mój wzmacniacz obsługiwał
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaCzy ja mówię że źle? pisze dlaczego nie ma nowych przez nowych userów tworzonych... i dlaczego ich coraz mniej wpada.
Zaglądał ktoś ostatnio do statystyk? Strona nie pozycjonuje się jak kiedyś, przez co trudniej trafić itd. Też marudziłem na TLkę dabyla troche, ale stwierdziłem ze nie moja brożka i się wycofałem z rozmowy.
Po drugie - coraz częściej wszyscy lubią na forum wyciągać zdania z kontekstu, owszem, sam to robię, ale to bardzo nie eleganckie i prowadzi do sprzeczek których nie da się załatać rozmowa, bo znowu dalej się wyciąga zdania z kontekstu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaDlatego nie wtrącałem się do tematu, bo nie chciałem robić wojny, ale jak ktoś daje cewę 6mH na bas, i 3mH na średniaka, to wiedz że coś się dzieje.
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaRezonanse tunelu nie łata się wielką cewą, a wytłumieniem, bo i tak zostaną harmoniczne.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaCzy ja mówię że źle? pisze dlaczego nie ma nowych przez nowych userów tworzonych... i dlaczego ich coraz mniej wpada.
Tak jak już ktoś napisał, ogarnęła Ciebie jakaś paranoja. Może wyluzuj troszkę.
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaZaglądał ktoś ostatnio do statystyk? Strona nie pozycjonuje się jak kiedyś, przez co trudniej trafić itd.
Czyli co? walą focha i już tu nie zaglądają, bo nie można skopiować dobrej konstrukcji?
A i sami moderzy są beee, ponieważ jak ktoś coś zrobi źle to go za to gonią?
Tak, to jest paranoja jakaś...
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaBTW, ciekawe że pod postami modów są SOGi od modów, a pod postami zwykłych userów sa SOGI od zwykłych userów - nie widzicie tego?
A jak chodzi Tobie o sprzeczki, które Ty sam zaczynasz od pewnego czasu, to wiadomo, jak ktoś stoi za Tobą to kliknie, żadna filozofia :)
Nie na temat...Pisałem już, i jest to w regulaminie, że jak nie masz nic do powiedzenia w temacie, to tagujemy go jako offtop.
Po raz kolejny nie stosujesz się do zaleceń i do regulaminu.
Z mojej strony było to ostatnie ostrzeżenie.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaKonkretniej...?
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaTa dyskusja powinna się przenieść do spam postu. Nikt z nas nie jest tu bez winy i najwięcej krzyczą Ci, co nic nie pokazują.
I wiedziałem że to też będzie wytknięte - ja nie pokazuje, nie dlatego że nie mam co pokazywać, bo dokumentację mam u siebie na PC, po prostu po przejściach z dawnych lat na forum stwierdziłem że to bez sensu - choć ostatnio miałem prezentować konstrukcje na obecnym poziomie forum, co by go nie zaniżać, ale czy jest sens?
Gdyby nie to, że mam dziś urodziny, mam ząb do usunięcia który mnie boli a chirurg ma urlop, wczorajsza ulewa zamuliła mi podwórko na 40cm, i nie mogę się ruszyć z domu, to ani nie było by tej dyskusji, a ja pewnie skończyłbym kolumienki i wieczorem je zamieścił.
Wolę pomagać w inny sposób, tak jak pomagam do tej pory. W regulaminie nie ma obowiązku prezentowania konstrukcji.
---------- Post dodany o 12:50 ---------- Poprzedni post o 12:45 ----------
Dobra, nie mam zamiaru się dalej kłócić, nie czytam tego, bo uprzejmie nie mam czasu na pierdoły. Można robić lepsze rzeczy w tym czasie, bo i tak was jest więcej i macie władze i stanie na waszym. Walczyć z wiatrakami nie będę, powiedziałem wam sporo - przeanalizujcie sobie to jeszcze raz jak was to interesuje.
Dziękuje, do widzenia, zwłaszcza po powyższym wpisie, do tej pory chciało się jeszcze rozmawiać w tej sprawie, ale teraz to już ręce opadły - kolejny pokaz tego, ze marian jest nieodpowiednią osobą na stanowisku.
Ps. Marian, masz chwilę, to proszę przeanalizuj posty innych modów którzy pisali w tym temacie i porównaj ze swoimi - widzisz różnice?Last edited by LightSound; 07.06.2013, 13:15.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaNie na temat...
Wiem, ale nie powiem. Sam oczekuję odpowiedzi w kilku innych tematach i wiem że są osoby, które wiedzą, a nie powiedzą, to czemu mam być inny? :)
I wiedziałem że to też będzie wytknięte - ja nie pokazuje, nie dlatego że nie mam co pokazywać, bo dokumentację mam u siebie na PC, po prostu po przejściach z dawnych lat na forum stwierdziłem że to bez sensu - choć ostatnio miałem prezentować konstrukcje na obecnym poziomie forum, co by go nie zaniżać, ale czy jest sens?
EOT.
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaWiem, ale nie powiem. Sam oczekuję odpowiedzi w kilku innych tematach i wiem że są osoby, które wiedzą, a nie powiedzą, to czemu mam być inny?
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaale jak ktoś daje cewę 6mH na bas, i 3mH na średniaka, to wiedz że coś się dzieje. Na szczęście tego nie będę słuchał, ani mój wzmacniacz obsługiwał Rezonanse tunelu nie łata się wielką cewą, a wytłumieniem, bo i tak zostaną harmoniczne.
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaDobra, nie mam zamiaru się dalej kłócić, nie czytam tego, bo uprzejmie nie mam czasu na pierdoły.
OK radź sobie sam ja też mam lepsze rzeczy do roboty niż czytanie bez sensownych postów.
Do widzenia !
Mi też ręce opadły :(Last edited by raven1985; 07.06.2013, 16:09.
Skomentuj
-
Projekt 3-way Dayton ukończony. Projekt zaczerpnięty z http://www.htguide.com/ - zbudowany na zamówienie dla kina domowego.
Następny etap malowanie natryskowe - Czarny lakier w wysokim połysku.
Obudowa:
Wersja zamknięta wykonana z MDF 18mm i oklejona 3mm HDF. Komora RS 180 ~ 18L, komora RS 150 ~ 6,6 L. Ścianki obłożone matą bitumiczną i gąbką falistą.
Zwrotnica:
Kondensatory Cross-Capy, wszystkie cewki powietrzne.
MTW_Surround_FullBSC.png
Zdjęcia:
DSC09044.JPGDSC09038.JPGDSC09046.JPG
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz postaWyglądają baaardzo niezgrabnie...
Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz postaDlaczego do RS180 na bas nie kupiłeś RS125 na średnice?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
Bo to nie jest mój projekt i nie ja o tym decydowałem. Napisałem wyraźnie - zaczerpnięty z zagranicznego forum - wybrany przez klienta. Ja go tylko wykonałem wg danych w projekcie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Żółwik Zobacz postaNastępny etap malowanie natryskowe - Czarny lakier w wysokim połysku.
najlepiej frezem R=3mm, o ile taki zdobedziesz
inaczej szybko krawedzie zostana zniszczone
bardzo dziwne podejscie - 3 drogi na glosnikach ktore spokojnie stworza 2 drogi :/
Skomentuj
Skomentuj