Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
    Bo MDF to charakterystyczny/typowy - a ja go nazywam po prostu najgorszy... materiał!
    niektórzy go stosują z ogromnym powodzeniem
    Załączone pliki

Skomentuj

zauważ że to i tak będzie lepiej jak w przypadku gołej powierzchni tj. ściany
      Dokladnie. Mnie wnerwiają puste, białe, plaskie ściany w pokoju a dodatkowo są one bardzo wysokie (2,80m). Przy okazji polepszy się ogolny wygląd i niue będzie jak w pustej hali.

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
        niektórzy go stosują z ogromnym powodzeniem
        Załączone miniatury
        * diyaudio.pl/obrazki.html *
        Heh no wiadomo dlatego napisałem:
        ze względu na swoją strukturę dobry do precyzyjnego frezowania/rzeźbienia w nim

Ale taką kolumnę możesz wykonać też okł. w 3/4 z wiórowej.

Sklejka + sztaple litej klejonki bukowej, merbau itp. były by jeszcze lepsze konstrukcyjnie Więc dlaczego tak kolumn nie robimy ?(...)

Skomentuj

Więc dlaczego tak kolumn nie robimy ?(...)
          bo nikt mi za to nie zapłaci :)

Skomentuj

iron, sugerujesz, że mdf jest gorszy od wiórówki?
            Ja zawsze uważałem, że mdf to mniejsze zło niż wiórówka.
            Później za mdf sklejka ewentualnie kanapki jakieś.

Skomentuj

Zamieszczone przez morozaw Zobacz posta
              iron, sugerujesz, że mdf jest gorszy od wiórówki?
              Patrząc pod pewnym kątem, tak.
              Dlaczego ? - napisałem, wady i zalety. (podepnij sobie do nich taki wiór w celu porównania)

Ja zawsze uważałem, że mdf to mniejsze zło niż wiórówka.
              Co rozumiesz przez mniejsze "zło" ?

Skomentuj

Zawsze myślałem, że mdf jest lepszy od wiórówki chociażby z powodu bardziej regularnej struktury, mimo, że nie jest to materiał idealny na kolumny.

Skomentuj

Nie ma się co kłócić co jest lepsze, MDF czy wiórówka, bo każde z nich ma wady i zalety.
                  Większość wad i zalet MDF-u zostały wyżej wypisane, i ja z tym się zgadzam... niestety nie mogę zgodzić się z jednym wpisem:

ja go nazywam po prostu najgorszy... materiał!
                  Jeśli chodzi o audio, to każdy kto miał porównanie pomiędzy wiórówką a MDF-em, i budował już coś z tych materiałów, powie że MDF to jest TO, ponieważ jego zalety są wyżej postawione niż jego wady.
                  Największy plus to precyzja obróbki i wszystko co z nią związane (nic się nie strzępi, nie powstają pory na ciętej krawędzi, można wycinać precyzyjnie małe elementy...).
                  Zaś największy minus to cena (bo z pyleniem,co uważam też za drugi największy minus, można sobie jakoś jeszcze poradzić).

Gdyby cena MDF-u i wiórówki była taka sama i bym miał warsztat przystosowany do pylenia, bym brał tylko MDF.
                  Ale to wypowiedź subiektywna, jeden lubi drugi nie.

---------- Post dodany o 11:20 ---------- Poprzedni post o 11:15 ----------

...mimo, że nie jest to materiał idealny na kolumny.
                  Możesz napisać dlaczego?
                  A co jest lepsze na kolumny?

Skomentuj

Ja się z nikim nie zamierzam kłócić bo nie upieram sie przy swoim, to jest tylko moje zdanie na temat MDF`u ( a w sumie to nie tylko moje).

Moja wypowiedz była b. ogólna, ja nie twierdzę że każdy tu z was źle robi stosując i faworyzując MDF. Dla standardowego diy`owca który robi coś powiedzmy średnio 4razy w roku to będzie dobry materiał ale gdyby robić 8 godz. dziennie i tylko w MDF ?
                    Z drugiej str. dalej uważam że można robić skrzynki z wiórowej a np. tylko ich fronty z MDF gdyż nie widzę po prostu większości plusów nad minusami mdf`u.
                    Ktoś naprawdę uważa że dźwiękowo 18mm mdf jest lepszy od takiej (I gat.) 18mm wiórowej ?

Skomentuj

Kiedyś na AS była jakaś dyskusja odnośnie materiału, wyszło na to, że mdf jest używany tylko dlatego, ze jest względnie tani i łatwy, szybki w obróbce CNC.
                      Było tam opisane, że jakieś drgania wpada czy coś, jakieś testy i teorii na kilka stron.

Skomentuj

ja jakoś nie słyszę, żeby mój MDF wydawał dźwięki. w ostatnich kolumnach też mam laminowany bo niestety nie było gołego i też nie słyszę różnicy.
                        Jednak niedługo czeka mnie wytłumianie, bo chcę się pozbyć wyższych częstotliwości niż bas z portu BR.

BTW zastanawiam się nad kupnem Wavecor TW30WA10, w domu mam kolumny na GDN13/40/2 prawdopodobnie jeszcze produkcji Pro Tonsilu. I chciałbym z tego wąskie linie zrobić. Co o tym sądzicie?

Skomentuj

Hmm przyjrzał bym się tematowi od technicznej strony:

Zamieszczone przez Nazar
                          "Skrzynki takie budujemy z MDF- a nie płyty wiórowej- ze względu na niższa częstotliwość rezonansową MDF na poziomie 14Hz, a nie np> 300Hz przy płycie wiórowej (to jest słyszalne). Sztywność MDF jest też lepsza niż płyty wiórowej"
                          Czy któryś z Panów techników jest w stanie coś powiedzieć na ten temat w sensie wartości? Wiadomo, wszystko ma swój rezonans własny. Jakby dodać do tego sklejkę to było by fajnie.

Skomentuj

Jakby dzis robili takie plyty wiorowe jak za komuny, to by mozna bylo smialo cos z nich robic. Dzisiejsze wiorowki to chyba na sline prasuja. Sa tak delikatne i kruche, ze ciezko to nazwac materialem konstrukcyjnym. Co do wartosci akustycznych, to jakbym budowal glosniki dwudrozne badz szerokopasmowe, to wybralbym raczej wiorowke. Na suba raczej mdf z uwagi na jego sztywnosc. Oczywiscie bezkonkurencyjna jest sklejka, ale droga i trudna w obrobce. Akustycznie najlepiej wypada kanapka roznych materialow.

http://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA-HB-D2.3.pdf tutaj na stronire 159 i 160 macie pomiary roznych materialow i kanapek, nie jest tego wiele, ale cos tam juz mowia.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                              ja jakoś nie słyszę, żeby mój MDF wydawał dźwięki. w ostatnich kolumnach też mam laminowany bo niestety nie było gołego i też nie słyszę różnicy.
                              Jednak niedługo czeka mnie wytłumianie, bo chcę się pozbyć wyższych częstotliwości niż bas z portu BR.

BTW zastanawiam się nad kupnem Wavecor TW30WA10, w domu mam kolumny na GDN13/40/2 prawdopodobnie jeszcze produkcji Pro Tonsilu. I chciałbym z tego wąskie linie zrobić. Co o tym sądzicie?
                              Ten Wavecor bardzo dobry głosnik

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                http://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA-HB-D2.3.pdf tutaj na stronire 159 i 160 macie pomiary roznych materialow i kanapek
                                I takie coś to rozumiem! Jest na wykresie więc zaczyna być już przynajmniej teoretycznie istotne.

Nie znalazł się jeszcze żaden ochotnik który by to przetłumaczył na Polski? :???: Może jakieś zbiorowe zamówienie na dobrego tłumacza ? :) ( i pro tutek dla diyaudio do arty jak ta lala jako alternatywa dla SW )

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  http://www.artalabs.hr/AppNotes/ARTA-HB-D2.3.pdf tutaj na stronire 159 i 160 macie pomiary roznych materialow i kanapek, nie jest tego wiele, ale cos tam juz mowia.
                                  Długo czegoś takiego szukałem, i zastanawiałem się jak i czy da się to pomierzyć w domowych warunkach. Szkoda że DE, ale i tak coś.

Skomentuj

Nie znalazł się jeszcze żaden ochotnik który by to przetłumaczył na Polski? Może jakieś zbiorowe zamówienie na dobrego tłumacza ? ( i pro tutek dla diyaudio do arty jak ta lala jako alternatywa dla SW )
                                    Ja z niemca tez noga, ale wspomagam sie slownikami i google tlumaczem. Generalnie jest tam spora skladnica wiedzy i to nie tylko dla Arty.

---------- Post dodany o 13:53 ---------- Poprzedni post o 13:52 ----------

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                    Długo czegoś takiego szukałem, i zastanawiałem się jak i czy da się to pomierzyć w domowych warunkach. Szkoda że DE, ale i tak coś.
                                    Pewnie ze sie da. Jest to opisane jak mierzyc za pomoca Arta.

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                                      Tutaj np. : LINK
                                      Przeleciałem całe miasto i takich odpowiednich nie znalazłem na końcu zaszedłem już z rutyny a bez nadziei do ostatniego sklepu - patrze i jest ! :)
                                      Ale znalazłem też coś interesującego - szpilki na imbus:

Skomentuj

A ja przed chwila kupilem przewod glosnikowy 2x2,5mm za 0,65 zl z metra:P Gdzie tu haczyk?

Skomentuj

Zamieszczone przez robsont Zobacz posta
                                          Gdzie tu haczyk?
                                          2,5mm to z izolacją, a sama żyła ma 0,75mm :) ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X