W zasadzie mam już wybrane głośniki , ale zastanawiam się czy znalazła by się nie droga alternatywa .
Wstępne odsłuchy już robiłem ale muszę przysiąść nad zwrotnicą.
Szerokość ścianki to 220 mm .
Zastosowałem przetworniki które mają impedancję 4 ohm i chodzi mi po głowie aby wstawić coś 8 ohm.
Budżet - 400 - 500 zł na jeden zestaw głośników.
A co to znaczy jeden zestaw? :)
1. para głośników na sekcję niskotonową
2. komplet głośników na jedną kolumnę (3szt.-T/M/W)
3. wszystkie głośniki na wszystkie kolumny (6szt...)
W takiej kasie to Wavecor TW030 WA10, GDM AWX 15 i MDS08 - wizualnie też się fajnie zgra :)
Zamiast GDN 15 AWX weź GDMa.
I to 8 cali AWX jest bardzo ciche. Na kartę katalogową nie patrz.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Chciałem nisko ciąć GDN - 300-250 Hz, żeby nie było problemu z umieszczeniem 8" w większej odległości od pozostałych więc z tego względu WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X.
MDS08 to 4 ohm co odpada .
Ten średniak spokojnie gra do dołu do 200Hz. GDN ma bardzo nie przyjemną górkę na 1kHz, z którą nie bardzo jest co zrobić, ratuje tylko duża cewka i dość niski podział.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
waloos chyba źle rozumiesz tłumienie w tym przypadku.
absorpcja to nie wchłanianie danych Hz zmniejszając ich natężenie dosłownie, tylko zmniejszanie pogłosu tychże... (czyli nie ma wpływu na kolumne tylko na odbicia)
Wyobraźmy sobie że dźwięk z kolumny rozchodzi się na kształt rozrastającej się kuli (z V ~340m/s) jeżeli siedzimy 2m od źródła dźwięku o natężeniu 90db to dociera do nas ~84db bezpośrednio + to co się odbiję (od ściany,podłogi czy sufitu) ale już po jakimś (krótkim) czasie = robi się pogłos. Objawiać się to może w postaci węzłów i strzałek...
Nie, ja to dobrze rozumiem, chodzi mi właśnie o to że to co słyszymy składa się z tego co leci z kolumn i z tego co się odbije. Panele nie działają dobrze na częstotliwości niskie (z tego co sie natknąłem to 10 cm wełny dla około 150 hz ma już o ponad 50% mniejszy współczynnik abosrbcji) więc wytłumi nam wszystko ponad. W takim wypadku będziemy słyszeć to co z kolumn niezmienione, plus odbicia w których będzie przeważać bas bo jego panele nie ruszają.
Interesuje mnie to bo u siebie mam właśnie duży problem z pogłosem, a jednocześnie z dość słyszalnymi modami. Boje się, że po zlikwidowaniu pogłosu buczenie będzie bardziej słyszalne, dlatego mnie ten temat ciekawi :)
Marian chyba też kiedyś się bawił w robienie tych paneli. Może on by coś na ten temat powiedział, bo mój pokój wymiarami jest zbliżony do jego :)
Jak dobrze pójdzie to pod koniec lipca będą 2 konstrukcje 3way.
Na 8 cali AWX.
Z L15 i "All Black" z AC130f1 :)
i pewnie z jakąś szmatą na górze ale nie wiem jaką jeszcze.
Skomentuj