Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    toopcool - tak na marginesie:
    http://so.pwn.pl/lista.php?co=przekr%F3j
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

205 - gdn 20/100/3

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
        205 - gdn 20/100/3
        W Tonsilach nie gustuję :P

W zasadzie to pytasz się co tam można wsadzić czy tak dla sztuki? A głośniki masz już dawno wybrane?
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

W zasadzie mam już wybrane głośniki , ale zastanawiam się czy znalazła by się nie droga alternatywa .
          Wstępne odsłuchy już robiłem ale muszę przysiąść nad zwrotnicą.

Skomentuj

Zmiany blokować będzie mała średnica niskiego, którego kosz już jest wystawiony poza obrys.
            Poza tym warto by było podać budżet.

Skomentuj

Szerokość ścianki to 220 mm .
              Zastosowałem przetworniki które mają impedancję 4 ohm i chodzi mi po głowie aby wstawić coś 8 ohm.
              Budżet - 400 - 500 zł na jeden zestaw głośników.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                Budżet - 400 - 500 zł na jeden zestaw głośników.
                A co to znaczy jeden zestaw? :)
                1. para głośników na sekcję niskotonową
                2. komplet głośników na jedną kolumnę (3szt.-T/M/W)
                3. wszystkie głośniki na wszystkie kolumny (6szt...)

Skomentuj

Opcja 2 (3szt.-T/M/W)

Skomentuj

100zl tweeter
                    150zl sredniak
                    zostaje 150-250zl na niskotonowy

SLS8?
                    MDS08?
                    AWX8"?
                    tonsile odpuszczam w obecnych cenach

w takim budzecie bede sie bawil z 3 drogami na MDS08. ale to potrwa i obudowa mniejsza

Skomentuj

Z TONSIL-a nie ma dobrego 8" o impedancji 8 ohm .

Wavecor TW030 WA10
                      WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X
                      SW.STX.8.1,5.250.8.F.A.FC.X

Wavecor będzie odpowiedni ?

Skomentuj

W takiej kasie to Wavecor TW030 WA10, GDM AWX 15 i MDS08 - wizualnie też się fajnie zgra :)
                        Zamiast GDN 15 AWX weź GDMa.
                        I to 8 cali AWX jest bardzo ciche. Na kartę katalogową nie patrz.

Skomentuj

Chciałem nisko ciąć GDN - 300-250 Hz, żeby nie było problemu z umieszczeniem 8" w większej odległości od pozostałych więc z tego względu WM.STX.5.1.160.8.F.A.FC.X.
                          MDS08 to 4 ohm co odpada .

Skomentuj

Ten średniak spokojnie gra do dołu do 200Hz. GDN ma bardzo nie przyjemną górkę na 1kHz, z którą nie bardzo jest co zrobić, ratuje tylko duża cewka i dość niski podział.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                              waloos chyba źle rozumiesz tłumienie w tym przypadku.
                              absorpcja to nie wchłanianie danych Hz zmniejszając ich natężenie dosłownie, tylko zmniejszanie pogłosu tychże... (czyli nie ma wpływu na kolumne tylko na odbicia)
                              Wyobraźmy sobie że dźwięk z kolumny rozchodzi się na kształt rozrastającej się kuli (z V ~340m/s) jeżeli siedzimy 2m od źródła dźwięku o natężeniu 90db to dociera do nas ~84db bezpośrednio + to co się odbiję (od ściany,podłogi czy sufitu) ale już po jakimś (krótkim) czasie = robi się pogłos. Objawiać się to może w postaci węzłów i strzałek...
                              Nie, ja to dobrze rozumiem, chodzi mi właśnie o to że to co słyszymy składa się z tego co leci z kolumn i z tego co się odbije. Panele nie działają dobrze na częstotliwości niskie (z tego co sie natknąłem to 10 cm wełny dla około 150 hz ma już o ponad 50% mniejszy współczynnik abosrbcji) więc wytłumi nam wszystko ponad. W takim wypadku będziemy słyszeć to co z kolumn niezmienione, plus odbicia w których będzie przeważać bas bo jego panele nie ruszają.

Interesuje mnie to bo u siebie mam właśnie duży problem z pogłosem, a jednocześnie z dość słyszalnymi modami. Boje się, że po zlikwidowaniu pogłosu buczenie będzie bardziej słyszalne, dlatego mnie ten temat ciekawi :)

Marian chyba też kiedyś się bawił w robienie tych paneli. Może on by coś na ten temat powiedział, bo mój pokój wymiarami jest zbliżony do jego :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                W takiej kasie to Wavecor TW030 WA10, GDM AWX 15 i MDS08 - wizualnie też się fajnie zgra
                                u mnie jest mala roznica - 22mm wavecor

Skomentuj

Jak dobrze pójdzie to pod koniec lipca będą 2 konstrukcje 3way.
                                  Na 8 cali AWX.
                                  Z L15 i "All Black" z AC130f1 :)
                                  i pewnie z jakąś szmatą na górze ale nie wiem jaką jeszcze.

Skomentuj

Ja nie mogę nikogo namówić żeby kupił zestaw Wavecorów na 3-way z 10 calowcem w CL :/

Skomentuj

A to może być fajny zestaw przecież :???:

Skomentuj

Za tę kasę to może rewelacyjny zestaw. Ja sam nie kupię bo po co mi kolejne głośniki.

Skomentuj

Fajny zestaw
                                          Tylko sredniaka bym na co innego zmienił
                                          Napewno nie wavecor
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X