Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Raczej za dużo czytania wypowiedzi w stylu,że ktoś słyszy kształt frontu ze skosami lub bez (i oczywiście że trzeba robić od razu inną zwrotnicę,bo w przeciwnym razie to nie zagra),lub umiejscowienie wysokotonówki w osi lub lekko w prawo lub lewo. Myślałem że DIYaudio jest wolne od takich ludzi,jednak się myliłem.

Skomentuj

Nie na temat...
      Coś w tym niestety jest, zauważyłem tendencję do hajendowego podejścia do wszystkiego, pomiarów, każdego detalu z dokładnością do setnej mm itd..
      utaluje gdzieś ta woń prawdziwego DIY, która żyła tu jeszcze choćby z rok temu...

Skomentuj

Marian ma dziś jakiś kulawy dzień :)

Skomentuj

Chyba noc
          Marian jak chcesz to ci wyśle taka cewke :)
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Panowie, muszę zrobić maskownice do kolumn. Dla mnie to zło konieczne. Mocowanie oczywiście na magnes neodymowy. Tu pytanie. Średnica jaką chcę zastosować to 8mm lub 10mm (wiadomo taka jak frez). Jaka powinna być wysokość? Przy 8mm chcę zamówić 3mm wysokości. Dla 10mm chyba wystarczy 2mm wysokości? Ewentualnie zastanawiam się czy może ukryć je pod 3mmHDF. Testował ktoś czy utrzyma? Mam świadomość, że wtedy musiałby być dużo większy. Zamawiam 100szt dlatego chcę dobrać optymalny rozmiar. Co radzicie? Zamawiam w tym sklepie:
            http://www.magnesy.eu/magnesy-neodym...ale-g-231.html
            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Tutaj: http://diyaudio.pl/showthread.php/19...l=1#post337391 użyłem magnesów 10 x 1,5
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Ma ktoś przy sobie fotkę prowadzenia masy i ekranowania, którą wrzucał kiedys Irek?
                Będę wdzięczny za link.

Skomentuj

marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Tryeba to gdzies przykleić..

Skomentuj

Wrzuc w temat uniampa na pierwsza strone. Lub jak ktos uzupelni opis i uzasadni to sie wrzuci na glowna

Skomentuj

Niestety czasu nadal brak na dokończenie (głównie oklejenie tyłu i lakierowanie), ale coś tam się rusza do przodu.

Pod spodem widać początek stojaków (górą i dół), ale do ich zrobienia będę musiał kupić MDF i HDF.

Plakietki już też zrobione na gotowo, przymocowane będą na gwoździe mosiężne.

Skomentuj

zgodnie z zasada jak sie nie ma do czego przyczepic...
                          ZMIEN TE SRUBKI!

sonusowate skrzynki pojawiaja sie od dawna... ale jak patrze na te piekne malenstwa to az sam mam ochote sie za nie zabrac
                          to fornir czy drewno?

Skomentuj

Śrubki będą zmienione oczywiście, nie mam po prostu gdzie ich kupić, pewnie skończy się na zamówieniu w necie.

Fornir, w drewnie bym się nie odważył ;-) Szczególnie, że jak zaczynałem nie miałem nawet frezarki (ani szlifierki) i wszystko było robione ręcznie ;-) Teraz bym to już zrobił troche inaczej ... i być możę zrobie ;-)

Skomentuj

Ładne :) pochwal się od razu jak zrobiłeś połączenie frontów,czy ten środkowy panel jest wyciągany czy przytwierdzony na stałe?

Skomentuj

Cały front jest w tej chwili wyciągany, będzie przyklejony.

"Front frontu" czyli ta część tworząca podfrezowanie pod głośniki (2x hdf 3mm sklejone i sfrezowane na odpowiednią grubość) narazie jest na wcisk i być może tak zostanie (trzyma się idealnie) by móc to w razie uszkodzenia wymienić, ale jak będą*jakieś problemy z tym to nie ma problemu z przyklejeniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                  Śrubki będą zmienione oczywiście, nie mam po prostu gdzie ich kupić, pewnie skończy się na zamówieniu w necie.
                                  Proszę:
                                  http://allegro.pl/sruby-zyko-m4-x-20...001029103.html

Skomentuj

dolphin123,jak byś jeszcze zarzucił linkiem gdzie można kupić takie wkręty,to bym podziękował,bo ni ciula nie mogę znaleźć a do loadspeakershop jeszcze dostawa nie dojechała.

Skomentuj

Dzięki, ale niestety potrzebuje 40mm (być może starczyły by 30mm, muszę sprawdzić) do tego raczej dwa rozmiary (M4/M5). Niestety sprzedający nie ma takich, ale dopytam mailowo :)

Cena uważam świetna.

Gorsza cena, ale jakby ktoś szukał dłużych to znalazłem tu:
                                      http://www.conrad.pl/Zestaw-100-elem..._19749_2304010
                                      Last edited by gi; 28.02.2013, 14:13.

Skomentuj

A po co Ci dłuższe?:) Przy takiej długości wystarczy minimalna odchyłka i już widać, że śruba jest wkręcona krzywo.

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        dolphin123,jak byś jeszcze zarzucił linkiem gdzie można kupić takie wkręty,to bym podziękował,bo ni ciula nie mogę znaleźć a do loadspeakershop jeszcze dostawa nie dojechała.
                                        Wystarczy w allegro wpisać imbus m4 i wyskakuje wiele możliwości Wkrętów nigdy nie szukałem, bo uważam że nie jest to konieczne. Cały czas nawiercam wiertłem 3,5mm i wkręcam śrubę M4. Trzyma na tyle dobrze, że nie muszę po 10-20 wykręcaniach poprawiać, doszczelniać otworów pod śruby.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                          A po co Ci dłuższe?:) Przy takiej długości wystarczy minimalna odchyłka i już widać, że śruba jest wkręcona krzywo.
                                          Fronty są zrobione z dwóch sklejonych mdf 16mm, a jako gwint są użyte nakrętki pazurkowe, 20mm nie sięgnie gwintu. Tymczasowe śruby są też 40 mm i chyba nie widać by były krzywo, no ale sprawdzę.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X