Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wiadomo, że jest lepiej kleić surowy MDF i taka spoina będzie wytrzymalsza, ale jak mam taki materiał to co ja poradzę. Stolarza raczej nie zmienię bo jego usługi mam za piwo. Szkoda, że akurat nie miał surowego MDFu.
    A inni mnie skutecznie odstraszają za same fronty zapłaciłem 40zł, strach pomyśleć gdybym u takiego stolarza komplet formatek zamówił.
    A kleje na Rakoll. Sprawdzałem to co sklejałem, trzyma się w miarę ale nie dałem temu wyschnąć. Skleiłem i teraz poczekam aż wyschnie i normalnie przetestuję, może do porównania poszukam jakiś odpadów z czystego MDFu.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
      Od jakiegos czasu zastanwaiam się jaki efekt będzie przy klejeniu naturalnych liści forniru klejem polimerowym.
      przerabialem to jako drugi klej
      pracy bylo rownie duzo. nie pamietam dlaczego, ale wiem ze zaniechalem jego uzywania

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      Przy Soudalu poliuretanowym to nie przejdzie, chyba, że paczkę budujesz przez tydzień. Klej ma niby czas otwarty 30 minut, ale po dwóch godzinach też się rozjeżdża.
      mam poliuretan szybkoschnacy - i go NIE POLECAM! schnie tak szybko ze przy klejeniu duzych powierzchni zaczyna sie pienic jak jeszcze go nakladam :/
      faktycznie jest szybko, ale nie w duzych skrzynkach

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
      Małe Vifki z nowej serii NE. Wersja z tytanową kopułką:
      wow - skad masz?
      polska czy sciagane?

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
      Nie wierzcie w cudowną jakość niemieckich produktów. Po co dawać zarabiać pośrednikom.
      dokladnie. a kleje BOCHEM i BOCHEMIA polecam (bardziej te pierwsze)
      sa tanie i wysokiej jakosci

Skomentuj

z vify ne sa fajne sredniaki male
        maja ok 2cm i sa bardzo przyjemne
        vifa 6 ne
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          dokladnie. a kleje BOCHEM i BOCHEMIA polecam (bardziej te pierwsze)
          sa tanie i wysokiej jakosci
          BOCHEM też chyba tu rozreklamowałem. Kupowałem u nich kontaktowy Bonikol. BOCHEMIA jest 3km od domu więc rowerkiem wiaderko 5kg łatwo przywieźć. BOCHEM już kilkanaście km dalej. Z ciekawości policzyłem ile rodzajów klejów produkują. Wyszło mi 43!!!
          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

wow - skad masz?
            polska czy sciagane?
            Ściągane z UK. W Polsce dostać Vifę z tej serii można tylko w Akustyku (Ma w cenniku wersję z jedwabną kopułką). Zobaczymy jak one grają. Czasem trzeba spróbować nowego.

Skomentuj

Wróciłem z rowera i po zimnym prysznicu otrzeźwiło nie na tyle, żeby coś zrobić. Niestety nie dostałem weny na nic dużego, ale zrobiłem małą płytkę do schematu ze strony: http://sound.westhost.com/project99.htm
              Jest to filtr subsoniczny 36dB/oktawa. Mam czas wolny, a taki filtr sam niedługo użyję do wzmacniacza subwoofera, więc się zrobił. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić takie dwa i częstotliwość f3 zadać np na 33Hz albo 40Hz i wykorzystać do odciążenia mało efektywnych na basie głośniczków (które umierają przy wybuchach czy innych basowych efektach) w kolumnach frontowych czy efektowych - przydaje się, gdy nie ma możliwości ustalić odcięcia na amplitunerze czy karcie muzycznej.
              Na stronie podane są wartości kondensatorów dla uzyskania punktu -3dB jaki komu odpowiada.
              Zasilanie symetryczne stabilizowane, najlepiej +-15V, ale +-12 też jest wystarczające.
              Jakby komuś był potrzebny taki filtr subsoniczny, to dajcie znać, podzielę się :)
              Załączone pliki

Skomentuj

Wczoraj zabrałem się za zrobienie próbnej zwrotnicy do HDS180 + 9950 i jestem mile zaskoczony. Tak jak HDS180 + XT grał przyzwoicie, ale zawsze czegoś mi brakowało (chyba "życia" na średnicy) i nie dało się tego przeskoczyć, tak HDS180 + 9950 bardzo mile mnie zaskoczył. Scena, jakość basu, wybrzmienia i przede wszystkim lokalizacja dochodzących dźwięków przerosła moje oczekiwania. Zawsze słuchając HDS180 z XT miałem w sumie różne/mieszane uczucia do HDS180, ale dopiero teraz już wiem za co się płaci 480zł za HDS180.
                Ostatnio dużo słuchałem, a mało robiłem, ale wziąłem się w garść. Szlifuję i gruntuję pod lakierowanie swoje obudowy ala Focal Scala Utopia, także myślę, że do 2 miesięcy pochwalę się efektami mojej pracy.
                Last edited by jamess8; 04.08.2012, 23:40.

Skomentuj

no zobaczymy :)

a hds tak dobrze gra dzieku usherowi :)

a co d xt to fajny glosnik az do czasu az sie nie przeje
                  bylo tego swego czasu na as tyle, ze aie nie dalo sluchac
                  teraz jest tak z 27tbfcg
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Oszlifowane, w miejscach po wkrętach wsadzone kołki dla wzmocnienia łączeń.

Na dniach wycieczka po fornir no i czekam na odpowiedź z polinku.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta

Oszlifowane, w miejscach po wkrętach wsadzone kołki dla wzmocnienia łączeń.

Na dniach wycieczka po fornir no i czekam na odpowiedź z polinku.
                      Te kołki Ci wyjdą pod fornirem, chyba, że będziesz to jeszcze oklejał

Skomentuj

a co ten mdf byl krzywy, ze tyle szpachli poszlo?
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To pozostałości po laminowanej płycie przecież... :)

Skomentuj

no racja
                            zapomnialem
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Niby czemu mają kołki wyjść. Tak samo czytałem, że po wkrętach tak samo jest a u mnie nie było problemu.

Tak trzyma rakoll zmatowionego laminatu:

Skomentuj

scythe1123
                                No widzisz jak pięknie i po co było to straszenie? Co do kołków to dziwię się, że w tak małych, wzmocnionych monitorach chce ci się jeszcze kołkować. Wykręć wkręty i zaszpachluj. Masz pancerne obudowy. Też kiedyś tak zrobiłem ale szkoda było roboty. Jak bardzo chcesz to otwór musi być 3mm głębszy od zeszlifowanego kołka (nie dobijasz do końca!). Nie powinny wychodzić. Ja teraz przerzuciłem się na lamelki. Łatwo szybko i przyjemnie.

Last edited by KonradRak; 06.08.2012, 13:27.

Skomentuj

Już pokołkowane i poklejone, rozwierciłem otwory po wkrętach, w dziurę klej i wbijałem kołek aż górą wyjdzie klej. Starałem się tak aby kołek trochę wystawał, żeby go później zeszlifować na płasko. Wczoraj złapało i przyszlifowałem, zanim zacznę fornirować minie ze 4 dni i wtedy jeszcze raz zeszlifuję. Po tych kliku dniach klej powinien już wyschnąć. A znając życie zanim zacznę fornirować to jeszcze trochę czasu minie.

Te monitory znowu takie małe nie są 43x23x30 cm :)

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                    Ja teraz przerzuciłem się na lamelki. Łatwo szybko i przyjemnie.
                                    szkoda ze kosztownie

duzo zabawy z precyzyjnym ustwianiem?

Skomentuj

szkoda ze kosztownie

duzo zabawy z precyzyjnym ustwianiem?
                                      Koszt frezarki nutowej to 270zł (Einhell) więc wydaje mi się, że cena niska. Precyzyjnie trzeba ustawić tylko podparcie dla stopy frezarki (8mm od krawędzi). Natomiast przesuwanie wzdłuż lamelki jest możliwe nawet o kilka milimetrów. Więc robi się to z ręki. Też obawiałem się, że to będzie mało dokładne i skomplikowane jednak pozytywnie się zaskoczyłem.

Skomentuj

Polecam te mniejsze terminale - kosztują 7 zł a są bardzo ładnie wykonane :)

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                          Polecam te mniejsze terminale - kosztują 7 zł a są bardzo ładnie wykonane :)
                                          Z kąd zamawiane jesli mozna wiedziec?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X