Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Efekt końcowy może być ciekawy;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
      Dlaczego taki wygląd? Wzorowałem sie głównie na 3 stylach: avalona, sonusa i ushera gdzie w każdym coś mi brakowało i tak powstało coś mojego
      te sonusy wygladaja rownie "niedopracowanie" wiec pewnie stad ten wyglad
      wg mnie ushery tu najlepiej wygladaja

Skomentuj

Koledzy !!

Są gusty i guściki, a jak wiadomo o nich się nie powinno dyskutować ...

Skomentuj

Nie dyskutuje o gustach (jak pisałem "nie ma się czego czepiac, stylistyka jak kazda inna"), tylko zwracam uwage na to, że jak się robi projekt, to się robi go od a do z, a nie na zasadzie "wybiore sobie co mi sie podoba, a reszta po mojemu". A jesli robi się nowy projekt to z glowa.

Dlaczego od razu zchrzaniony projekt?
          Zaph specjalnie dał tak mały tweeter, żeby można było zrobić wysoki podział. Mały tweeter = niewielkie odległości centr akustycznych = łatwiejsze zgranie fazowe na wyższych czestotliwosciach (>3 khz).

Z takiej odległości nie zgrasz głośników ze sobą przy takim podziale (tzn. niewielka zmiana kata odsluchu bedzie powodowałą rozjazd fazy, wiec ze scena mozna sie pożegnać i bedzie zmieniałą się charka przenoszenia). Nie mozesz tego naprawic przez obnizenie podziału bo zwyczajnie sie nie da, tentweeter ma rezonans przy 2 khz i nie wiem jaki filtr Ci z tym zadziałą, a jesli zadziała, to bedzie to zle brzmaiło - nie mozna ciąc blisko rezonansu. Zreszta nie wiem czy glosnik am dostateczne wychylenie objetosciowe zeby grac nizej niz u zapha.
          Przesuwając znowu tweeter w dol zapewne zepsujesz cala stylistyke, bedzie duzo niepotrzebnego miejsca u gory kolumny.

To nie jest forum stolarskie, tu dyskutujemy o kolumnach, a nie o tym kto piekniejsza obudowe zrobil.

Skomentuj

Sorry za offtop, ale wie ktoś może dlaczego w SW za każdym pomiarem PULSE RESPONSE uciekają (na osi czasu) piki? Czy może być winny kabel mikrofonowy 5m?

Skomentuj

Znaczy przesuwa Ci się pik w po osi czasu? Jeśli tak to znaczy, że karta nie ma stałej latencji.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ok, dziękuję za odpowiedź. Spróbuję jeszcze na stacjonarnym :)

Skomentuj

A jaki system operacyjny i jaka karta na lapku? Bo na Win7 i Viscie możesz zapomnieć o stałej latencji bez sterowników ASIO, a tych nie obsługuje SW. Jeśli już to WinXP.
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ciekawe, właśnie nie odpala pomiarów częstotliwości na Windows 7. Pomiary impedancji robi bez problemu :)

Skomentuj

To nie jest pomiar częstotliwości tylko pomiar ciśnienia akustycznego w funkcji częstotliwości. Pomiary powinny wychodzić, z racji zmiennej latencji spieprzona byłaby faza miedzy różnymi pomiarami.

Skomentuj

CLIO, czyli jak wydać ponad 12kzł :razz: Dostałem do uruchomienia i pobawienia się, ja póki co zostaję przy SW, UniJIG'u i M-Audio Audiophile oraz WM61a w rurce z Castroramy - całość za nie całe 400zł.

Skomentuj

tez mam taki zestaw clio
                          tylko ja dałem ułamek tej ceny :P
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            tez mam taki zestaw clio
                            tylko ja dałem ułamek tej ceny :P
                            Ty masz chyba starszy i nie podłączany bezpośrednio przez Fire Wire.
                            Co nie zmienia faktu, że ponad 12kzł za to gruba przesada.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                              ponad 12kzł za to gruba przesada.
                              to prawda

ja mam della ze stacja dokującą do niego
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Panowie, mam takie szybkie pytanie. Wg obliczeń BR przy 45mm średnicy tunelu długość jego powinna być 13cm. Ale jeden 45mm to trochę za mało dla 8 calowego głośnika. Czy jeśli zastosuję 2 takie tunele to obydwa powinny mieć 45x260mm (czyli 2 razy dłuższe)?

Skomentuj

Sprawdziłem na szybko w WinISD - przy wstawieniu drugiego tunelu o takiej samej średnicy, dla zachowania strojenia w danej obudowie długość tuneli powinieneś zwiększyć do 29,29cm.

---------- Post dodany o 12:30 ---------- Poprzedni post o 12:26 ----------

I jeszcze jedna uwaga - jeśli jest to możliwe, to lepiej zastosować jeden większy tunel zamiast dodawać drugi mały. Przy takim rozwiązaniu (z jednym dużym tunelem) korzystniejszy jest stosunek pola przekroju do obwodu przekroju - a wiadomo, że im więcej tego obwodu w stosunku do pola przekroju, tym większe ryzyko wystąpienia "piardków"

Skomentuj

Dzięki dabyl :) Mam 2 takie tunele i trochę rurek PCV i chciałem wykorzystać to co mam. 8 cali to też nie potwór wiec chyba świstów nie bedzie

Skomentuj

trytytytyn :) W te wakacje je skończę na pewno Właśnie wyczekuję kuriera z nowiutkim HK980 :)
                                      Załączone pliki

Skomentuj

Oryginalny pomysł kolego. A co ważniejsze, bardzo ładnie to wygląda.

Skomentuj

jakos symulacje wygladaly ladniej :p
                                          postaraj sie o lepsze zdjecia bo wyglada bardzo oryginalnie

Skomentuj

Czaruję...