Efekt końcowy może być ciekawy;-)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez ruffpl Zobacz postaDlaczego taki wygląd? Wzorowałem sie głównie na 3 stylach: avalona, sonusa i ushera gdzie w każdym coś mi brakowało i tak powstało coś mojego
wg mnie ushery tu najlepiej wygladaja
Skomentuj
-
Nie dyskutuje o gustach (jak pisałem "nie ma się czego czepiac, stylistyka jak kazda inna"), tylko zwracam uwage na to, że jak się robi projekt, to się robi go od a do z, a nie na zasadzie "wybiore sobie co mi sie podoba, a reszta po mojemu". A jesli robi się nowy projekt to z glowa.
Dlaczego od razu zchrzaniony projekt?
Z takiej odległości nie zgrasz głośników ze sobą przy takim podziale (tzn. niewielka zmiana kata odsluchu bedzie powodowałą rozjazd fazy, wiec ze scena mozna sie pożegnać i bedzie zmieniałą się charka przenoszenia). Nie mozesz tego naprawic przez obnizenie podziału bo zwyczajnie sie nie da, tentweeter ma rezonans przy 2 khz i nie wiem jaki filtr Ci z tym zadziałą, a jesli zadziała, to bedzie to zle brzmaiło - nie mozna ciąc blisko rezonansu. Zreszta nie wiem czy glosnik am dostateczne wychylenie objetosciowe zeby grac nizej niz u zapha.
Przesuwając znowu tweeter w dol zapewne zepsujesz cala stylistyke, bedzie duzo niepotrzebnego miejsca u gory kolumny.
To nie jest forum stolarskie, tu dyskutujemy o kolumnach, a nie o tym kto piekniejsza obudowe zrobil.
Skomentuj
-
A jaki system operacyjny i jaka karta na lapku? Bo na Win7 i Viscie możesz zapomnieć o stałej latencji bez sterowników ASIO, a tych nie obsługuje SW. Jeśli już to WinXP.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
To nie jest pomiar częstotliwości tylko pomiar ciśnienia akustycznego w funkcji częstotliwości. Pomiary powinny wychodzić, z racji zmiennej latencji spieprzona byłaby faza miedzy różnymi pomiarami.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postatez mam taki zestaw clio
tylko ja dałem ułamek tej ceny :P
Co nie zmienia faktu, że ponad 12kzł za to gruba przesada.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaponad 12kzł za to gruba przesada.
ja mam della ze stacja dokującą do niegoJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Sprawdziłem na szybko w WinISD - przy wstawieniu drugiego tunelu o takiej samej średnicy, dla zachowania strojenia w danej obudowie długość tuneli powinieneś zwiększyć do 29,29cm.
---------- Post dodany o 12:30 ---------- Poprzedni post o 12:26 ----------
I jeszcze jedna uwaga - jeśli jest to możliwe, to lepiej zastosować jeden większy tunel zamiast dodawać drugi mały. Przy takim rozwiązaniu (z jednym dużym tunelem) korzystniejszy jest stosunek pola przekroju do obwodu przekroju - a wiadomo, że im więcej tego obwodu w stosunku do pola przekroju, tym większe ryzyko wystąpienia "piardków"
Skomentuj
Skomentuj