Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Czyli ZDT 3.5 od ZAPH-a
Przy okazji napiszę, że powyższe zdjęcia są kwintesencją tego co mnie najbardziej irytuje na tym forum. Cała para poszła w "wypiękniony" wygląd obudowy, bez jakiegokolwiek zastanowienia się nad założeniem projektu. Przecież po to się stosuje tak małe neodymowe tweetery, żeby można było je zbliżyć maksymalnei do głośnika średniotonowego.
Skomentuj
-
Ja napiszę co mi się nie podoba.
1) Buda za szeroka w stosunku do średnicy niskotonowców
2) Zdecydowanie przegiąłęś z głębokością skosów
3) Nadanie frontowi wyglądu trumny nie pasuje mi kompletnie. Nie mój gust jeśli chodzi o wykończenie kolumn
Słowem - "kupa" desek zużyta (Front jest gruby na ile cm?) i wizualna kupa z tego wyszła.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaNadanie frontowi wyglądu trumny nie pasuje mi kompletnie.
Tak przy okazji się spytam: macie jakiś patent na podkładki mikowe pod LM4780? Niby to obudowa TO-220, ale szeroka -- nigdzie nie mogę znaleźć odpowiednio dużej podkładki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaTak przy okazji się spytam: macie jakiś patent na podkładki mikowe pod LM4780?
Skomentuj
-
http://allegro.pl/podkladka-mikowa-t...406516684.html ja dawałem te poziomie. oczko w niczym nie przeszkadza. Zawsze mozna kupic za duze i przyciąć
Skomentuj
-
Zwrotnice wykonam na koncu wg projektu, ale zmontuje ja tak aby miec mozliwosc doboru elementow jak opisal to zaph ( czyli i tak pobawie sie w pomiary).
Co do wygladu, to wg mnie nie ma się czego czepiac, stylistyka jak kazda inna. Tragedią jest odsuniecie tweetera od srednitonowca. Zastanawia mnie jeszcze na jakiej wysokosci bedzie odsluch i jak wysokie sa kolumny. I na koniec - z jakiej odległości bedzie odsłuch?
Pozytywem jest za to wielowarstwoy front.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
Wysyłane z mojego Transformer Prime TF201 za pomocą Tapatalk 2
Skomentuj
-
Nie przejmuj się zazdroszczą. Ci :-)
Jesli tak, to dalej róbcie sobie te piekne paczki i pokazujcie je na "sweet" fotkach, a ja tymczasem idę kisić ogórki. El-liero zrobił coś z głową i było marudzenie, że paczki brzydkie. Tu mamy radosną wariację na temat projektu zapha i odrazu okrzyknięta została powodem do zazdrości.
O tempora, o mores!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ruffpl Zobacz postaPawle- co mas na mysli piszac o niedociagnieciach stylistycznych? Co wg ciebie mozna byloby poprawic?
jak patrze na stojaca kolumne z glosnikami to przeraza mnie ta pustka na gorze :/
szerokosc OK
stylistyka OK - nie kazdemu sie podoba ale moze byc
no i ogolnie troche za ciezkie sie wydaja w stosunku do rozmiaru glosnikow
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaTak przy okazji się spytam: macie jakiś patent na podkładki mikowe pod LM4780? Niby to obudowa TO-220, ale szeroka -- nigdzie nie mogę znaleźć odpowiednio dużej podkładki.
Zamieszczone przez nowy1 Zobacz postaNie przejmuj się zazdroszczą. Ci :-)
ja mam ochote tylko na proste skrzynki. jak zaczne myslec o ladniejszych to juz mi sie odechciewa meczyc sie z nimi pol roku :/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postatak, zazdrosze tego ze ci sie chce
ja mam ochote tylko na proste skrzynki. jak zaczne myslec o ladniejszych to juz mi sie odechciewa meczyc sie z nimi pol roku :/chociaż, jak znajdę coś, czego nie będę chciał już zmieniać, to wtedy zrobię do tego ładne skrzynki, ale na razie nie zanosi się
Skomentuj
-
Juz wyjasniam:
Grubość frontu to 9,5 cm. Wygląda na szeroki ponieważ front jest zcięty aby dopasować go do kształtu kolumny która cała jest w formie łezki, zwęzanej w tył. Mniej więcej coś takiego
Między krawędzią frontu oraz niskotonowymi jest odległość 0,3cm. Między niskotonowymi a średniotonowym 6cm i wysokotonowym 2,5cm.
Głośniki nie są za nisko ponieważ brakuje jeszcze podstawy wys. ok 5-6 cm aby wygląd dołu i góry był symetryczny. Całkowita wysokość kolumny będzie wynosiła wtedy 120 cm ( z czego "dach" kolumny jest skierowany pod skosem ku tyłu)
Odsłuch będzie na wys ok 0,8/ 0,9m czyli na wysokości osoby siedzacej na sofie. Co do pokoju to na razie 25/30m2 w odległości 2 m od słuchacza ( za kilka lat będą już w nowym domku :lol: w Polsce).
Dlaczego taki wygląd? Wzorowałem sie głównie na 3 stylach: avalona, sonusa i ushera gdzie w każdym coś mi brakowało i tak powstało coś mojego
Co do wysokości wysokotonówki to wyznaczyłem taką wysokość aby głośniki, frezy, zcięcia były symetryczne. Niestety nie posiadam super zaplecza, fabryki, projektantów czy grafików komputerowych aby stworzyć to co mi się marzyło zbudować od dawna. Dlaczego od razu zchrzaniony projekt? Wszystko da się naprawić. Zawsze mogę obniżyć otwór wysokotonówki. Rozumiem wasze uwagi i uczę się na błędach. Po to przecież jest chyba te forum. Ja lubię siedzieć godzinami obmyślać, kleić, frezowac, szlifować itd. Jestem zadowolony z tego co zrobiłem, bo wszystko poszło idealnie według moich planów ( no oprócz tego, że trochę się to wszystko przedłużyło).:thumbup: pozdro
Skomentuj
-
A ja Ci powiem kolego, że bardzo mi się podobają i z niecierpliwością czekam na efekt końcowy, samemu lubię jak kolumny "wyglądają", a to że wyglądają nie znaczy, że nie mogą także dobrze zagrać, pisze tą wiadomość i się tak zastanawiam czemu ja K_ _ _ a klepe cały czas same proste bryły... eh to już temat do dłuższych przemyśleń...
Ale ogólnie jak najbardziej kibicuje :thumbup:
Skomentuj
Skomentuj