Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    No! Dziala
    A Fs wychodzi (oczywiście +/-) podobnie z kartą głośników?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
      A Fs wychodzi (oczywiście +/-) podobnie z kartą głośników?
      JEszcze nie porownywalem bezposrednio, ale na pierwszy pomiar ze wzmakiem wrzucilem glosniki, ktory kiedys mierzylem bez wzmacniacza i jego parametry wyszly bardzo dobre ( jak na stary glosnik ). Podlaczajac go pod jiga ( totalnie niewygrzany nie podlaczany przez wiele miesiecy ) od strzalu pokazal rezonans nizszy o kilka hz w porownaniu do pierwszych pomiarow bez wzmaka, oraz wzrosla dobroc glosnika.

Byc moze to przypadek, trzeba to jeszcze sprawdzic.

Skomentuj

Problem z pomiarami głośników tylko na karcie dźwiękowej - być może wyimaginowany, być może realny... nie wiem - dotyczy głównie "ciężkich" niskotonowców - dużych ("wielkomembranowców"), ciężkich, z mało podatnymi zawieszeniami, wymagających większych mocy do napędzenia... Warto by to sprawdzić właśnie na takim "trudnym" przetworniku - a do tego wiarygodnym jeśli chodzi o dataszity producenckie. Sam wynik pokazujący nam niższą Fs na pomiarze ze wzmakiem, w porównaniu do pomiaru bez tegoż, jeśli nie mamy żadnego konkretnego punktu odniesienia (w tym przypadku wiarygodnych parametrów podawanych przez producenta), jest raczej nie do oceny jeśli chodzi o jego poprawność, lub jej brak. PM, dysponujesz tego typu egzemplarzem?

Skomentuj

Mam 16 calowy glosnik estradowy RFT, mozna sprawdzic :) ale to juz lepiej przeniesc posty w inne miejsce

Skomentuj

Mam 16 calowy glosnik estradowy RFT
            Oszzz... smok :)
            Ale wydaje mi się, że lepszym kandydatem do testów byłaby jakaś "znana" duża estradówka - np coś z Beymy - albo któryś z popularnych (czyt. np Seas, Usher) mocożernych wooferów przeznaczonych do "miśkowatych" subów. Wtedy mielibyśmy realne wyniki.

Skomentuj

Hmmmm... narazie moge pomierzyc Tonsila 15/40/3.

---------- Post dodany o 02:12 ---------- Poprzedni post o 01:26 ----------

Ok tak na predko zrobilem pomiar piku rezonansu glosnika bez parametrow, ale juz to powinno cos pokazac... Tonsil GDN 15/40/3 8ohm

Pomiar rezystorem bez wzmaka

Pomiar jigiem ze wzmacniaczem

Skomentuj

Fotki z wczorajszego pola walki

marcinsywala.pl
                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Pomiar jigiem ze wzmacniaczem
                  A jednak, większe napięcie i 10hz niżej.. bliższe parametrom podawanym przez producenta.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                    A jednak, większe napięcie i 10hz niżej.. bliższe parametrom podawanym przez producenta.
                    Tak. Ten glosnik jest wlasciwie nowy, gdyby go rozegrac i porzadnie dotrzec generatorem, to pewnie zejdzie do tego co podaje producent.

Skomentuj

Ja mogę potwierdzić tylko pomiary PM. Budując swój system pomiarowy wyposażyłem JIG'a w wysokowydajny wtórnik prądowy i od tego czasu uważam pomiary robione tylko poprzez wyjście karty za pomyłkę.
                      Także mierzyłem GDN 15/40/5 i zauważyłem dokładnie to samo. Po dostarczeniu ok 1W do głośnika, parametry były właściwe. Dodam także, że metoda pomiaru Sin/Mls wpłynie na wyniki i chyba dotyczy to rozłożenia mocy na pasmo badane no i czasu pobudzenia.
                      Pomiary impedancji są o wiele dokładniejsze i nie tylko w obszarze piku rezonansu, pozbywamy się większości zakłóceń i poszarpań charki w całym zakresie, jednocześnie zwiększając dokładność pomiaru (zauważysz źle przyklejone obciążenie membrany).
                      Z tobą dabyl zgodzić się nie mogę. Jeśli wzrost sygnału wywołuje przesunięcie miejsca piku rezonansowego to jak dla mnie z góry oznacza że metoda pomiarowa wpływa na obiekt badany - więc jest zła. Większość osób mierzy głośniki kilkuomowe z wyjścia liniowego karty! Nie bez powodu do pomiarów najlepsza jest SB Live i to jeszcze z dobrą konfiguracją zwór.

Skomentuj

Mozna by bylo dodac do tego jeszcze jedna rzecz. Przy duzym wysterowaniu podczas pomiaru, metoda dodawania masy jest juz klopotliwa. Dlatego warto zrobic jedna lub dwie obudowy pomiarowe i mierzyc pelne parametry za pomoca obudowy zamknietej.

Skomentuj

Można też dodać że położone luzem glośniki podczas pomiaru wprowadzają zauważalne zaburzenia w charakterystyce

Skomentuj

Dokladnie, dlatego pomiar z obudowa automatycznie daje nam pewnosc stabilnosci glosnika.

Skomentuj

Właśnie pożyczyłem na przetestowanie "nowy" wzmacniacz brata (Yamaha A-1000):

Jestem pod dużym wrażeniem przeskoku jakościowego w porównaniu do AX-700.
                              Kolumny na których testuję wzmacniacz to HDS180+9950.

Skomentuj

Pytanie - bo składam Jiga
                                Czy moc rezystora (1/2W czy może 1/4W) ma jakiś wpływ na właściwości urządzenia??

Skomentuj

A o którym rezystorze mówisz?

Skomentuj

mowie o rezystorach:
                                    680 ohm 1/4W 5%
                                    2,7 k ohm 1/4W 5%
                                    180 ohm 1/4W 5%
                                    470 ohm 1/4W 5%
                                    mam te rezystory ale o mocy 1/2W. Czy uzycie rezystorow o wiekszej mocy ma jakis wplyw na dzialanie Jiga? W teori roznia sie tym ze moga wytrzymac wieksza moc...

Skomentuj

Nie ma to znaczenia
                                      Możesz je zamontować
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

pewniw w 2 strone bylo by gorzej :)
                                        dzieki za odpowiedz

Skomentuj

Nowy dac raven-a :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X