Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam pytanko do odgrodowców - otóż bawię się w średniotonową małą odgrodę na głośnikach Morel ET338 i Seas W12CY001. Odgroda wygląda tak:

W czasie pomiarów elementów zwrotnicy nie było. Pomiar w polu dalekim (1m) bez bramkowania, wygładzony 1/6 okt.

Ma ktoś jakąś podpowiedź skąd wzięła się górka na 500Hz? Może popełniłem jakąś karygodną zbrodnię robiąc tę odgrodę? Bo to w sumie moje pierwsze poważniejsze podejście do tematu, tak w celu zapoznania się z nim. Jutro będę mierzył na nowo i będę chciał posprawdzać różne wersje, ale dziś tak piszę w celu jakiejś mam nadzieję fajnej dyskusji na temat.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Co mówi Edge? Mierzyłeś odgrodę stojącą na kolumnie? Wygląda na pobicie związane z wysokością zsumowanych frontów.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
        Co mówi Edge?
        Nie wiem, nie sprawdzałem...byłem u kumpla na stolarni i wpadł mi pomysł na zrobienie tego, nawet nie miałem kompa ze sobą żeby coś sprawdzić.

Mierzyłeś odgrodę stojącą na kolumnie?
        Tak stała na kolumnie. Ale tak samo było mierzone to:

I tu tego nie było.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

To jest gorka dyfrakcyjna od obudowy, w zasadzie odgrody. To dosc typowe zachowanie dla takich patentow.
          Kiedys meczylem ten bajer na podstawie pomiarow glosnika Saba Greencone w roznych dechach, lacznie z okragla. Generalnie trzeba to przesymulowac w Edge.

Tu jakis mega staroc z archiwum, ten sam glosnik w roznych deskach.

Skomentuj

LuSZTi czy to są te L22 co woziłeś w bagażniku?
            Czy już projekt na L26?

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
              LuSZTi czy to są te L22 co woziłeś w bagażniku?
              Czy już projekt na L26?
              L22, te z bagażnika :)

---------- Post dodany o 22:35 ---------- Poprzedni post o 19:58 ----------

Co mówi Edge?
              Sprawdziłem co mówi (pokazuje) Edge - pokazuje coś innego, górkę na 1kHz a nie na 500Hz.

Skomentuj

zasymulowales tylko przednia scianke, a reszta? :) skrzydelka i spod. Jeszcze podczas pomiaru stalo na kolumnie, to tez mialo wplyw.

Skomentuj

Taki mój stolik...

Skomentuj

Nie wiem gdzie takie informacje dawać, więc wkleję tutaj.
                    Nowy Scan Speak 13 cali:
                    http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/32w-4578t00.pdf

i http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/d2908-714000.pdf

Poprzednich nie wykończyłem jeszcze, a już mi się marzy nowa konstrukcja, może nawet 4 drożna:)
                    Last edited by jamess8; 06.10.2012, 13:55.

Skomentuj

Ten tweeter patrząc po samy wykresów to jakaś pomyłka jest.
                      Średnica wybita a wysokie wycofane.
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        Średnica wybita a wysokie wycofane
                        lepiej zwroc uwage jak oni wyskalowali ten wykres!

Skomentuj

Widziałem. Zwróciłem na to uwagę.
                          Zawsze od tego zaczynam.
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            Średnica wybita a wysokie wycofane.
                            Wg mnie zrobili to celowo. Coś w rodzaju charakterystyki głośnika DXT Seasa. Po dodaniu kondensatora charakterystyka ładnie się wyrówna. Wystarczy kondensator małej wartości. Wg mnie jest to bardzo korzystne przy projektowaniu zwrotnicy. Taki dodatkowy zasób potencjału, którego czasami brakuje (przy 3kHz i okolicach), szczególnie przy mało efektywnych wysokotonówkach z równą charakterystyką. Dzięki temu będzie mniejsze obciążenie termiczne, mniejsze zniekształcenia - same zalety:)
                            Last edited by jamess8; 06.10.2012, 14:56.

Skomentuj

Moze i masz racje oby nie skończyło sie tylko na dużej górce.
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Kupiłem drugi duży radiator dla symków i musiałem nowe "grajpudło" zrobić :P Nawet zamykane od góry jest

Wczorajsze zamówienie:

Brakuje tylko odbiornika IR:
                                marcinsywala.pl
                                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                                  Wczorajsze zamówienie:
                                  kiedys tak latwo nie bylo. po kuzynie przejalem sporo elementow z odzysku
                                  teraz to grosze

a grajpudlo sciagnales po mnie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    a grajpudlo sciagnales po mnie?
                                    Nazwa "Twoja"
                                    marcinsywala.pl
                                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

hermes, piękny sterowniczek :)

Skomentuj

Buchłem śmiechem, nie wiem jak to nazwać nawet

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                          nie wiem jak to nazwać nawet
                                          WWPPB-tem - Wzmacniaczem w pudełku po butach :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X