Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    a ja glupi chcialem kupowac statyw do mikrofonu...
    zrobie tak samo i uzyje statywu od aparatu!
    Dokładnie, też podpatrzyłem u kogoś z forum. Zwykły marketowy ale stabilny za parę groszy. Tylko rurka mikrofonowa 1,5m trochę nieporęczna :)

---------- Post dodany o 23:08 ---------- Poprzedni post o 23:07 ----------

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    Widać, że nie zaglądasz do mojego tematu (Aktywnie zDeSPerowane 3-way), wklejałem tam taką fotkę:
    http://imageshack.us/photo/my-images/197/mikrofonc.jpg/
    Chyba właśnie od Ciebie.
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Widać, że nie zaglądasz do mojego tematu (Aktywnie zDeSPerowane 3-way), wklejałem tam taką fotkę:
      przyznaje sie ze nie...

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
        Tylko rurka mikrofonowa 1,5m trochę nieporęczna
        Ja mam 1m aluminiową typowej długosci z Castoramy. Sznurkiem przywiązałem do statywu ale trochę się za bardzo "gibie".

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/18...aczka-gitarowa :)

Skomentuj

co sądzicie o tym strojeniu?

http://imageshack.us/photo/my-images/28/strojenia.png/

są trzy wykresy, każdy dotyczy kolejnego skracania tunelu bassreflex. Powinienem dalej skracac? moim zdaniem piki powinny się jeszcze do siebie zbliżyć, czyli powinienem jeszcze troche skócic tunel, aby strojenie było wyższe. Mogę się jednak mylić, a nie chciałbym skrócić go zbyt bardzo, ponieważ jest szczelinowy i nie chce kombinować z późniejszym przedłużaniem.

Skomentuj

kieruj sie sluchem

Skomentuj

Dziś zajechałem po 5kg żywicy poliestrowej i utwardzacz i zacząłem dłubać zabudowę do Alfy w nadkole.

Pośród syfu w bagażniku dojrzeć można suba wytarganego z Uno (też z żywicy) żeby chwilowo mi umilał jazdę. Głośnik dość taki, bo Audio System HX 8 SQ, nawet nie pomyślałbym, że 20cm może taki bas produkować. (Frez jest dostosowany do gumowego pierścienia co był do głośnika, ale go wyrzuciłem, bo deformował !! górne zawieszenie)

Jutro powinienem mieć już jako taką skrzynkę z tego. W ramach eksperymentu postanowiłem wsadzić tam pierwej STX GDN 30 500 4 AP w zamkniętej, a później podpiąć HX 8 i porównać obu zawodników, które granie bardziej mi odpowiada.

Skomentuj

Nowy projekt Troelsa, może być ciekawy:
                  http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-Illuminator.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                    Nowy projekt Troelsa, może być ciekawy:

Cos Troels ostatnio zasmakowal w TL :) no brawo brawo panie Troels.

Skomentuj

Może i zasmakował w TL ale z moich doświadczeń, odsłuchów i pomiarów wynika, że tunele tego typu może i fajnie tłumią pracę tunelu w wyższych częstotliwościach dzięki czemu łatwiej walczyć z rezonansami, ale brzmią dość mułowato. Najfajniejsze brzmienie, najbardziej energiczne, z mojego L22 uzyskałem z tunelu z jednym załamaniem i wylotem do góry, niestety u siebie nie mogłem tego zastosować.

Ciekawe za to jest zastosowanie 7 calowego głośnika jako typowego midrange'a, fakt, że jednak nisko ciętego (2kHz). Mi się zawsze podobała średnica z dużych głośników i jak dla mnie może to fajnie brzmieć.
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ciekawe za to jest zastosowanie 7 calowego głośnika jako typowego midrange'a, fakt, że jednak nisko ciętego (2kHz). Mi się zawsze podobała średnica z dużych głośników i jak dla mnie może to fajnie brzmieć.
                        Mam takie same zdanie. Najprawdopodobniej typowe średniaki już nie odtwarzają tak dobrze zakresu - strzelam: 150hz-300hz:) Bo to raczej ta niższa średnica dodaje takiej fajnej podstawy.

Troels zastosował linearyzacje rezonansu wysokotonowego. Ja tego nie stosowałem wcześniej na wysokotonówkę, ale po jego projekcie wypróbuję. Jednak widać różnicę na charakterystykach:
                        Last edited by jamess8; 19.05.2012, 09:35.

Skomentuj

Może i zasmakował w TL ale z moich doświadczeń, odsłuchów i pomiarów wynika, że tunele tego typu może i fajnie tłumią pracę tunelu w wyższych częstotliwościach dzięki czemu łatwiej walczyć z rezonansami, ale brzmią dość mułowato. Najfajniejsze brzmienie, najbardziej energiczne, z mojego L22 uzyskałem z tunelu z jednym załamaniem i wylotem do góry, niestety u siebie nie mogłem tego zastosować.
                          Moze tak byc, szkoda tylko ze wyjscie tunelu na gornej sciance kloci sie z teoria kierunkowosci dzwieku z falowodu. Trudno nazwa taka obudowe bezkompromisowa. Z ta TL to zawsze cos...

Skomentuj

Troels zastosował linearyzacje rezonansu wysokotonowego.
                            Muszę się poprawić, chodzi o linearyzacje piku impedancji wysokotonowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez ravm0 Zobacz posta
                              co sądzicie o tym strojeniu?

http://imageshack.us/photo/my-images/28/strojenia.png/

są trzy wykresy, każdy dotyczy kolejnego skracania tunelu bassreflex. Powinienem dalej skracac? moim zdaniem piki powinny się jeszcze do siebie zbliżyć, czyli powinienem jeszcze troche skócic tunel, aby strojenie było wyższe. Mogę się jednak mylić, a nie chciałbym skrócić go zbyt bardzo, ponieważ jest szczelinowy i nie chce kombinować z późniejszym przedłużaniem.
                              22 Hz to ładnie, z ciekawości jaki głośnik?

Co do skracania ja bym zostawił o ile odsłuchowo Ci się podoba, nie ma sensu tego wyrównywać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Moze tak byc, szkoda tylko ze wyjscie tunelu na gornej sciance kloci sie z teoria kierunkowosci dzwieku z falowodu. Trudno nazwa taka obudowe bezkompromisowa. Z ta TL to zawsze cos...
                                Ja w efekcie mam wylot na dole, jedno załamanie 180 stopni i jedno 90 stopni. Tunel jest dość krótki (jakieś 180-190cm) i dość mocno tłumiony w pierwszej części tunelu więc mimo wszystko strojenie wyszło dość dobrze. Głośnik ma niski Qts więc krótkie tunele dość dobrze działają. Zauważyłem jeszcze, że bardzo duży wpływ na mityczny "kop" ma wytłumienie ostatniego kawałka tunelu, dlatego u mnie wytłumienia na końcu w ogóle nie ma.
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Piękne kolosy! Jak będę miał 10k PLN na zbyciu to skopiuję tą wersję z Illuminatorami
                                  Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

ktos zamawial troche MDFu?

jeszcze tyly i 2 suby zostaly do zrobienia

Skomentuj

Na pewno ja :biggrin:
                                      czyżbym się doczekał?

Skomentuj

na fronty tak
                                        niestety musze kartony zalatwic i kupic troche styropianu

Skomentuj

Jak widać, szukałem czegoś co najlepiej będzie pasować do tej obudowy i nieźle zamruczy :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X