Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przecież bardzo dobrze ze kupiłeś 9950, a piszesz o nich jak o źle koniecznym:)

Skomentuj

HDS vs. SDS 164 od Peerlessa. Ten drugi wygląda jak zabawka a nie głosnik. Szkoda tylko, że cena HDSa w ciągu dwóch lat podskoczyła z 230zł do 275zł. Cholerny "kryzys" - to pewnie jego wina

Na zdjęciach oczywiśćie tuning moich kolumn zwanych S16. Zmiana midwooferów oraz modyfikacja zwrotnic daje H16 według projektu Akustyka.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
        Przecież bardzo dobrze ze kupiłeś 9950, a piszesz o nich jak o źle koniecznym:)
        No ja wiem że głośnik rewelka i nie żałuje, tylko mój budżet na głośniki z 800 wzrósł do 1300 co prawda 60 zł dopłaty za głośnik to niewiele. Ale tu 60 tam 60 i się zbiera niezła suma:)

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
          HDS vs. SDS 164 od Peerlessa. Ten drugi wygląda jak zabawka a nie głosnik.
          I tak też gra. Jak nie dasz mu dobrej kopułki, którą nisko będziesz ciął to nic z tego zestawu nie będzie... SDS ani basu ani średnicy... Taki low end, który potrzebuje jakiegoś alu seasa.

Skomentuj

Pierwsze co zauważyłem to średnica, która JEST. Przesłuchałęm płytkę allana Taylora i jego głos jest bardziej wysnięty do przodu, nie cofa się gdy wysokotonówka się włącza do akcji. Przy SDSie średnica zawsze się wycofywała, jeśli tak można to nazwać, gdy Dx zaczynał grać. Tutaj tego nie ma. Więcej będę mógł powiedzieć dopiero jak się wygrzeją oraz jak zrobię końcówki mocy na LMach 3886 (Na razie Marantz SR4400, więc rewelacji nie ma).

Zmienione zostały trzy SDSy (Z frontowego 3.0), dwa z nich pójdą do surroundów w zestawie z DXami 25 a jeden będzie zbędny. Jak uda mi się kupić drugiego za bezcen to może z kumplem pomyślimy nad jakimś seasem aluminiowym i zrobimy wspólnymi siłami swoją pierwszą zwrotkę. Ale to melodia przyszłości, na razie moje plany DIY są skierowane w zupełnie innym kierunku.

Skomentuj

Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
              to co Ty moich postów nie czytasz?:P
              wyglada na to ze nie :rolleyes:

P.S. a głośniki to L22, fw146 i 9950
              ooo - a mialem ochote posluchac tego ushera

HDS vs. SDS 164 od Peerlessa.
              oj rozwijasz sie

Szkoda tylko, że cena HDSa w ciągu dwóch lat podskoczyła z 230zł do 275zł.
              no niestety
              ale nawet alternatywny 180RS podrozal :(

Zmiana midwooferów oraz modyfikacja zwrotnic daje H16 według projektu Akustyka.
              czy dobrze kojaze ze tam tez byla skopana zwrotnica?

Skomentuj

W H16? A byc może ale nie pamiętam o co tam dokładnie chodziło. W któryms projekcie Akustyka była poruszona sprawa zmiany polaryzacji wysokotonówki. Jak ktoś pamięta czy chodziło o projekt H16 to niech się, proszę, wypowie a wprowadzę stosowne zmiany.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  Cytat Napisał gooralesko Zobacz post
                  Zmiana midwooferów oraz modyfikacja zwrotnic daje H16 według projektu Akustyka.
                  czy dobrze kojaze ze tam tez byla skopana zwrotnica?
                  Byla :)

Szkoda tylko, że cena HDSa w ciągu dwóch lat podskoczyła z 230zł do 275zł.
                  Podskoczyla,bo nawet jak kosztowal 230zl to nie byl warty tej ceny. W tej cenie mozna dostac zdecydowanie lepsze alternatywy... Nawej nie zdziwilbym sie, gdyby AWX od STXa gral na tym samym badz lepszym poziomie co ten HDS.....

Skomentuj

A w jaki sposób była skopana?

---------- Post dodany o 15:08 ---------- Poprzedni post o 15:05 ----------

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                    Podskoczyla,bo nawet jak kosztowal 230zl to nie byl warty tej ceny.
                    To zdanie nie ma sensu. Podskoczyła bo głośnik nie był wart swojej ceny nawet jak był tańszy? Masło maślane. Kwestie ekonomiczne mają tu dużo do gadania. Kurs dolara lub Euro wysokie ceny paliwa, być może zwiększone ceny za półprodukty. Wiele czynników wpływa na podwyżkę ceny końcowej. Ale na pewno nie jakość dzwięku jaką jest wstanie zaoferować głośnik

---------- Post dodany o 15:15 ---------- Poprzedni post o 15:08 ----------

Znalazłęm temat o H16 w którym jest rozmowa o błędzie w zwrotnicy: http://diyaudio.pl/showthread.php/15...5-(HDS164-DX25)

Wychodzi na to, że mam zamienić plus z minusem tweetera i powinno być OK.

Skomentuj

To zdanie nie ma sensu. Podskoczyła bo głośnik nie był wart swojej ceny nawet jak był tańszy? Masło maślane. Kwestie ekonomiczne mają tu dużo do gadania.
                      Jezeli towar jest przecietny, i w jego cenie mozna dostac lepsze alternatywy, to nikt go nie kupi, wiec po co utrzymywac niska cene ? Lepiej podwyzszyc cene, bo te osoby ktore musza kupic ten glosnik badz sa niezorientowane na rynku, i tak go kupia. Wiecej kasy dla sklepu/producenta.

Skomentuj

Piękna ideologię dorobiłeś do jednego zdania, które nie ma sensu. Nie ma się co przejmować i brnąć dalej, każdemu się zdarza popełnić błąd. :)

Napisz lepiej co trzeba zmodyfikować w zwrotnicy aby wyeliminować błąd, który posiada. Tylko zmiana polaryzacji tweetera czy coś jeszcze?

Skomentuj

Podskoczyla,bo nawet jak kosztowal 230zl to nie byl warty tej ceny
                          Byla :)
                          Nawej nie zdziwilbym sie, gdyby AWX od STXa gral na tym samym badz lepszym poziomie co ten HDS.....
                          Ach ciągle patrzysz na HDS164 przez pryzmat HDS134. HDS164 jest super głośnikiem i 250zł jest na pewno warty.

Skomentuj

No ja również, w sumie 9950 to przypadek bo już nie było 9930 i z musu musiałem brać. Fw146 to pomysł LuSzTi-ego i zibiego bo sporo tańsze od seasow alu a nie powiedziane że na średnicy nie będą grały lepiej.
                            Dobrze, że dopłaciłeś parę groszy do Usher 9950-20. Co do Fountek FW146 to podzielam zdanie kolegów. Jako średnio-tonowy to GENIALNY głośnik. Ważąc jego cenę (150zł) do możliwości jest bezkonkurencyjny! Podsumowując, pieniądze wydałeś najrozsądniej jak się da. Zaszalałeś jedynie z Seas L22RN4X/P. W przeciwieństwie do Daytona RS225 Nadaje się do TL . Więc jak już wydałeś tyle kasy to wykorzystaj go maksymalnie.
                            Kolejny, który wie, że satysfakcję znajdziemy idąc trzema drogami :)
                            Powodzenia!
                            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                              Zaszalałeś jedynie z Seas L22RN4X/P. W przeciwieństwie do Daytona RS225 Nadaje się do TL .
                              Powodzenia!
                              Niby zaszalałem, ale z drugiej strony udało mi się go kupic za 330zł szt. co robi z tego już okazję. Jeśli chodzi o TL to LuSzTi mi zadeklarował, że pomoże w tworzeniu. Ale to dopiero za jakiś czas jak znajdzie chwilke czasu. A ja tym czasem robie tyle ile na dzień dzisiejszy umiem

Część druga tworzenia:

Tak to mniej wiecej będzie wyglądać:

No i perspektywa aby ocenic wymiar:

No i teraz zostało mi do dorobienia spód i góra do obu paczek, dorobienie jakiś podstawek bo br chce dać od spodu.

Skomentuj

udało mi się go kupic za 330zł szt
                                Cena przyzwoita. Niewiele więcej zapłaciłem za Daytona RS270S. W OZ 60L schodzi do 37Hz (-3dB) więc bardzo ładnie. Opóźnienie poniżej 6ms. Pod warunkiem, że mogę wierzyć wykresom.

Zrobiłeś podobny kształt modułu do mojego. Niestety będziesz miał dziurę w okolicach 3,5kHz i górkę przy 2kHz. Przemyśl jeszcze kształt bo ja już modyfikuję. Przeczytaj:
                                http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...-9930-20/page4 #32

Skomentuj

Chyba mam jakies uczulenie na te Wasze prezentacje pomiarow z SW. Panowie, starajcie sie stosowac do pewnych schematow prezentacji pomiarow. Jak ktos nie wie jak one powinny wygladac, to niech chocby zerknie na pierwsze lepsze pomiary Troelsa.

http://www.troelsgravesen.dk/Illumina-66.htm

Przede wszystkim sa one czytelne, maja te same podzialki, odpowiednie wygladzenie. Na tych wypocinach z SW to mozna sobie tylko wzrok rozkalibrowac.

Skomentuj

Ale marudzisz. Zrobiłem co 3dB bez wygładzania bo w tym przypadku near field można czytać poniżej 200Hz.
                                    Tak lepiej? Wygładzanie 1/12th octave.

Skomentuj

I co, mozna? Mozna :) Lepiej? Lepiej.

Skomentuj

Część druga tworzenia
                                        urlop w pracy?

mi jakos nie widzi sie ten woofer na srodku scianki. dalbym wyzej

no i chyba trzeba przemalowac korektor w mniejszym glosniku

Skomentuj

Część druga tworzenia:
                                          Mid i tweet mogły być bliżej siebie.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X