Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tylko i wyłącznie z powódek estetycznych

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
      A na co Ci kolumna w kształcie kuli ?
      Przestrzeń 4 PI - brak efektu baffle step.

Skomentuj

tokarka

Skomentuj

Zamieszczone przez 20Hz Zobacz posta
          Panowie czy ktoś z was wykonywał lub znalazł względnie łatwy sposób na wykonanie obudowy kulistej? Zabrałem się za projekt przewidujący umieszczenie szerokopasmowego T-B właśnie w kuli. Myślałem nad zdobyciem plastikowych kul (globus, jakieś zabawki) i wykonanie z tego formy do odlewu, matrycy do laminowania itp. jednak nie wiem którą drogę wybrać jako optymalną? A może po prostu ma ktoś na sprzedaż sfery o średnicy ok. 18cm? i ściance 1-1,5cm
          CNC, wręgi klejenie, papierek. Pracy sporo, odpadu jeszcze więcej, ale diy to ciężka sprawa.

---------- Post dodany o 16:58 ---------- Poprzedni post o 16:56 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          tokarka
          Nie bardzo to widzę. W sumie wszystko zależy od średnicy.

Skomentuj

a ja pracuje na tokarce i to widze :p
            mam pelno odpadow MDFu po wycinanych otworach. z tego skleic wstepna bryle. wytoczyc wnetrza na 2 polowkach, skleic i toczyc po zewnetrznej

szkoda tylko ze u mnie nie da sie dogadac z pracodawca... :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez asa Zobacz posta
              CNC, wręgi klejenie, papierek. Pracy sporo, odpadu jeszcze więcej, ale diy to ciężka sprawa.
              Też o tym myślałem ale raczej płyta HDF, wyrzynarka i wycinanie kolejnych kręgów ale w tym wypadku i tak pozostaje kwestia późniejszej obróbki, do której byłaby najodpowiedniejsza tokarka, tak jak pisze Paweł S.

Co do samego toczenia to po znalezieniu zakładu, który dysponuje sprzętem ciężko znaleźć taki, który zgodzi się zasyfić maszynę pyłem drzewnym.

Po pewnych rozważaniach wydaje się, że "najprostszym" byłoby pokryć gotową sferę mieszanką włókien i żywicy (w wersji eco myślałem nad przemysłowymi ręcznikami papierowymi + klej PUR) lub wlać masę w formę złożoną z 2-ch kul.

Skomentuj

Kup globus i oklej go żywicą, będziesz miał kolumny światowej klasy :)

no... chyba że kupisz globus Polski, to tylko krajowej

Skomentuj

Co do samego toczenia to po znalezieniu zakładu, który dysponuje sprzętem ciężko znaleźć taki, który zgodzi się zasyfić maszynę pyłem drzewnym.
                  to najlepiej poszukac taki ktory toczy w drewnie

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta

Skomentuj

Ja mógł bym Ci te kulki wytoczyć, ale to za dużo by Cię kosztowało nawet jak bym zrobił to za darmo.

Wersja
                    1. Krążki z MDF`u (tyle dobrze, że ten wycięty z środka jednego nadaję się na drugi 2-3 segmenty dalej - mniej odpadów) ale ja MDF nie mam bo nie robię nic w tym dziadostwie :razz: a i musiał bym jechać 30km do jakiejś castoramy...
                    2. Jak 18cm Fi zew. to trzeba by było zamawiać klejonkę bo nie mam chyba wałków o takiej średnicy, ew. można by zrobić ale musiał bym dostać się do zakładu pracy a ja wczoraj właśnie rozpocząłem 4tyg. urlop - Jak chcesz to możemy wrócić do tego tematu za okł. półtora miesiąca w tym przypadku.

Z tego co kojarzę to kiedyś ludzie kombinowali kule łącząc dwa półmiski drewniane kupione w jakimś tam sklepie z miskami.. :)

Skomentuj

a ja pracuje na tokarce i to widze :p
                      mam pelno odpadow MDFu po wycinanych otworach. z tego skleic wstepna bryle. wytoczyc wnetrza na 2 polowkach, skleic i toczyc po zewnetrznej

szkoda tylko ze u mnie nie da sie dogadac z pracodawca... :???:
                      No widać, że tokarka nie jest Ci obca Mi bardziej chodziło o gabaryty, bo mimo tego, że słabo widzę, to wzrok nasz w jednym kierunku podąża.
                      Powiedzmy obudowa 50dm^3, średnica 229mm, czyli jak dla mnie troszkę (stal).

Skomentuj

Zamieszczone przez bingant Zobacz posta
                        Można też uderzyć w makietę księżyca/marsa i co wieczór słuchać kawałka kosmosu

Ja mógł bym Ci te kulki wytoczyć, ale to za dużo by Cię kosztowało nawet jak bym zrobił to za darmo.
                        Byłoby to wyjście gdyby nie założenie, że ma to być tani projekt do sypialni.

Z tego co kojarzę to kiedyś ludzie kombinowali kule łącząc dwa półmiski drewniane kupione w jakimś tam sklepie z miskami..
                        Tak, znalazłem ten temat. Znalazłem nawet półmiski na szybko, na allegro. Co prawda mają nieodpowiedni rozmiar ale ceny 12cm już sugerują, że nie jest to tania opcja.

Zastanawiam się nad wykonaniem tego na zasadzie Piniaty tylko z twardszych materiałów. Jakieś tam MDF, HDF to też prasowanki warstwowe. Pomyślałem o docisku - obklejony światowy globus można włożyć do worka i odessać powietrze. Będzie to budką dla T-B W4-655, a to też nie jest potwór żeby wymagał pochłonięcia dużej ilości energii.

Skomentuj

A może beton komórkowy

Skomentuj

nic lepszego kasy nie wylozyli
                            wystarczyło wymienić tw i było by inaczej przecież :???:
                            Mają muzykę na żywo po co im jakieś tam głośniki

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            Lub polecam szczelny namiot
                            Obyło się bez
                            Twój front pomierzony .
                            Ale cewek nie mam żeby zwrotkę złożyć :mad:
                            Dopiero co w sumie dałem 6 stów na same cewki i dalej mam braki :(

Skomentuj

1. Krążki z MDF`u (tyle dobrze, że ten wycięty z środka jednego nadaję się na drugi 2-3 segmenty dalej - mniej odpadów) ale ja MDF nie mam bo nie robię nic w tym dziadostwie a i musiał bym jechać 30km do jakiejś castoramy...
                              2. Jak 18cm Fi zew. to trzeba by było zamawiać klejonkę bo nie mam chyba wałków o takiej średnicy, ew. można by zrobić ale musiał bym dostać się do zakładu pracy a ja wczoraj właśnie rozpocząłem 4tyg. urlop - Jak chcesz to możemy wrócić do tego tematu za okł. półtora miesiąca w tym przypadku.
                              jak temat bedzie aktualny to moge odpowiednie "walki" skleic z odpadow
                              minus taki ze w srodku maja otwor fi 6

Skomentuj

Nie na temat...
                                Pawle tak gwoli ścisłości to miałem się z tobą w sumie kontaktować w tej sprawie, o ile mnie pamięć nie myli to już parę lat temu zapodawałeś foto z kolekcją takich krążków MDF. Jak masz to jeszcze a nie potrzebne Ci to mogę odkupić :) - pisz na priv....

---------- Post dodany o 21:13 ---------- Poprzedni post o 20:59 ----------

Przypomniało mi się jeszcze jeden ciekawy pomysł na te kule.
                                Huta szkła , ciekawe czy nadmuchali by takie kule a właściwie bańki Wydaje mi się że bez większego problemu... Pozostaje tylko kwestia mocowania głośnika do szkła.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  tamte krazki sluzyly za opal zima w AT
                                  teraz nowe sie zbieraja :p
                                  szkoda ze glownie po 10" i tunelach polinkowych

kto zamawial suba? (glosnik tylko do przymiarki)

Skomentuj

I cała zabawa od nowa :)
                                    No to panowie która zwrotka zagra najlepiej :biggrin: ?

jeszcze dołożę parę do puli

Skomentuj

Ja jak czasem złoże dwie zwrotnice to potem słuchając nie wiem czy sobie wmawiam, że lepiej gra od tej drugiej czy po prostu lepiej gra :(

Skomentuj

No to panowie która zwrotka zagra najlepiej ?
                                        Pokaz reversy
                                        Na oko to zielona wydaje sie najlepsza. W ogole to spojrzalem na ten obrazek i mysle "ale góry i doliny, straszne", spojrzałem na skale i pomyslałem "o jej, ale równa charka"

Dopiero co w sumie dałem 6 stów na same cewki i dalej mam braki
                                        Kto jak kto, ale żeby Raven się w pasywki bawił, no nie...

Ja jak czasem złoże dwie zwrotnice to potem słuchając nie wiem czy sobie wmawiam, że lepiej gra od tej drugiej czy po prostu lepiej gra
                                        najlepiej chyba posluchac jednej ze 2 tygodnie, zmienic na druga i wtedy porownasz doc zegos co juz w miare osluchales.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                          spojrzałem na skale i pomyslałem "o jej, ale równa charka"
                                          Skoro mówimy o gładkich charkach:

Dziura na 5 kHz to wpływ obudowy i nie chciało mi się z tym bawić na razie :(

Skomentuj

Czaruję...
                                          X