Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

.. ale narobiliście mi ochoty na takiego lampowca... trza poszukać kogoś kto takie coś złoży ;]

Skomentuj

No no, zaczyna sie. Najpierw byle lampeczka, potem cosik lepszego, potem nagle zwykle paczki nie graja i lecimy w tubiszcza, estratowe tluczki i takie tam :P

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
        Do tego stopnia lampa mi się spodobała że zastanawiam się czy nie sprzedać tego i nie robić czegoś bardziej rozwiniętego
        To po co sprzedawać skoro się podoba?:) Ten zestawik jest tani i szkoda takie rzeczy sprzedawać, bo ich cena jest niska. Kup nowe transformatory głośnikowe z Raa=5,2kohm i zobacz jak na dobrych trafkach to potrafi zagrać. Będziesz je mógł wykorzystać później do el84 w SE o ciut większej mocy od pcl86. No chyba, że od razu chcesz wejść w porządne PP, ale to już koszt sporo większy..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          To po co sprzedawać skoro się podoba? Ten zestawik jest tani i szkoda takie rzeczy sprzedawać, bo ich cena jest niska. Kup nowe transformatory głośnikowe z Raa=5,2kohm i zobacz jak na dobrych trafkach to potrafi zagrać. Będziesz je mógł wykorzystać później do el84 w SE o ciut większej mocy od pcl86. No chyba, że od razu chcesz wejść w porządne PP, ale to już koszt sporo większy..
          No właśnie po to żeby zbudować coś większej mocy bo 1.5W to dobre na wysokosprawne kolumny. No i u mnie nie ma PLC tylko ECL82 A co do tych traf to się zastanowię :)

Skomentuj

Do monitorków bliskiego pola na biurko starczy te 1,5W. Do średniego pomieszczenia ok 20-25m przydaje się już coś w PP od ok 8-10W.

Skomentuj

Raczej do pomieszczenia ok 15m2. Zresztą zobaczymy, wyjdzie w praniu, na razie to testy

Skomentuj

Jako, że jestem na etapie rozwoju i zmiany wzmacniacza a temat jest mocno lampowy, to z serii : krótkie pytanie, krótka odpowiedź....

Czy warto zamienić yamahę a-700 na PCL86 SE lub PP EL84 ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Sunny Zobacz posta
                  Posłuchaj dobrej aplikacji tych lamp to sam będziesz wiedział :)

Skomentuj

Znam tą Yamahę i nie powala. Jak zakupisz dobre transformatory głośnikowe to takie EL84 w PP zje jakościowo Yamahę. Projekty typu PCL to raczej konstrukcje dla zabawy, aby nie wydawać kasy i zauroczyć się lampą. Gra to przyjemnie, ale nie na tyle żeby wydawać kasę na dobre TG i całą resztę. Z TG2,5 gra to wystarczająco dobrze jak na tą lampę.

Skomentuj

opłaca się dopiero robić PP na EL34 - cała reszta popierdółek to półśrodki

Skomentuj

Też tak myślałem, ale jak posłuchałem 6H8C i EL84 w PP w wykonaniu Piotra (od Haiku) to zmieniłem zdanie. Na prawdę zrobił solidny system...

Skomentuj

a słuchałeś tego ma 3 way z 10 cali ?

Skomentuj

Nie:) Na dwóch drogach i różnice były znikome co do el34 w PP :) Będzie źle na 3drogach?

Skomentuj

Problem jest tego typu, że nie mam gdzie posłuchać takich lamp :/ Kiszę ogóra z tą yamahą a bym wymienił na coś grającego ciekawiej. Dziś na allegro widziałem ładną EL84 w PP (1150 zł) i myślałem nad sensem zakupu ;]

Skomentuj

A ja będę uparcie twierdzić że przy takiej kasie (pow 1000zł) to lepiej wzmacniacz posłuchać przed zakupem. A nóż ci się nie spodoba? Lampa jest specyficzna i to słychać

Skomentuj

Może palne głupotę ale czy wzmacniacze >1000pln nie powinny mieć płaskiej charakterystyki? tzn jeśli nie mają to są po prostu źle zaprojektowane?

Skomentuj

Dziś na allegro widziałem ładną EL84 w PP (1150 zł) i myślałem nad sensem zakupu ;]
                                    Z takimi wynalazkami trzeba uważać, bo często stosowane są w nich słabej jakości transformatory. Same transformatory głośnikowe i sieciowy to koszt 600zł, więc zastanowiłbym się dwa razy czy za 1150zł mozna kupic coś fajnego jak ktoś na tym zarabia... Mój EL34 w PP kosztował prawie 3tys.zł, ale wiem co mam. (chociaż reklamacje na trafa też już zdążyłem zrobić:P )

Skomentuj

Zamieszczone przez Cacek Zobacz posta
                                      tzn jeśli nie mają to są po prostu źle zaprojektowane?
                                      lampę też można dobrze zaprojektować

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                      Na dwóch drogach i różnice były znikome co do el34 w PP Będzie źle na 3drogach?
                                      Wzmak pracuje już w zakresie bliskim przesterowania a jak jeszcze dasz głośniej to robi się kupa.

At last :

Skomentuj

Raven jakaś masowa produkcja filtrów?

Skomentuj

ja chce!:)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X