Zamieszczone przez tomq88
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Nie na temat...
Zamieszczone przez mbar Zobacz postaPoczułem się urażonyZamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaTaaaa....ja też
Kto by sie tam przejmował kwestia techniczna, wazne ze obudowa ladna. A nie sorry, to nie chodzi o to zeby byla ladna. Ona ma ROBIC WRAZENIE. Ma byc widac ile sie wysiłku i $$$ się wlozylo, jakie orginalne materialy i techniki sie zastosowalo, jaka jest wyrozniajaca, a kto by sie tam przejmował, czy jakas tam zwrotnica jest poprawna czy nie. Tu sa wazniejsze takie rzeczy jak terminale glosnikowe, zeby byly wyciete z kosmicznej blachy, jakies laserowo wypalane litery i inne cuda na kiju.
Ciekawy i robiący wrażenie na pierwszy rzut oka projekt
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postatomq88 wydaje mi sie, ze troche przesadzasz
Co jak co ale tutaj panuje kult pomiarów i idealnie plaskiej charakterystyki za wszelka cenęAkurat co do kultu pomiarów i płaskich charakterytsyk, to wg mnie to jest ok. To jedyny obiektywny wyznacznik tego czy kolumny są dobre. Dobry projekt zwrotnicy można poznać po pomiarach i po schemacie. Wg mnie warto się tego trzymać, bo z podejściem "a co tam jakies pomairy, ważne ze GRA" byłoby drugie audiostereo, gdzie ludzie ładują mundorfy supreme, a zwrotnica z kalkulatora.
Co do drugiej częsci Twojej wypowiedzi ("za wszelką cene") - czy ja wiem, niemal wszyscy autorzy podkreslaja, ze zwrotnica wybrana z kilku finalnych koncpecji po odsluchach.
Zamieszczone przez gi Zobacz postanawet pomiarów nie widziałeś, ale już wiesz, że to w ogóle nie gra ...
Zamieszczone przez gi Zobacz postaZ reszta kto powiedział, że zwrotka nie będzie przeprojektowana w razie potrzeby ? O_o
Zamieszczone przez gi Zobacz postaStraszny ból dp-yLast edited by tomq88; 05.08.2013, 11:13.
Skomentuj
-
Tomq88 rozumiem o co ci chodzi, ty jestes w tych sprawach ekspertem.
Zwrociles mi uwage w sprawie odleglosci wysokotonowki od sredniaka i sluchajac twojej rady wykonalem nowy front na srednio/wysokotonowke ( nie widac tego poniewaz sredniotonowka jest zamontowana od wewnatrz bez osłonki, w ten sam sposób co wysokotonowka ). Dzięki temu odleglosc miedzy nimi jest taka sama jak w oryginale.
Co do zwrotnicy to zmontowalem ją wg oryginalnego schematu, poniewaz elementy do niej zamowilem juz ponad 2 lata temu, gdy dopiero zaczynalem moja przygode z diy. Specjalnie zrobilem ja takich rozmiarow, ze bez problemu da sie ją wyciagnac przez otwor od woofera aby dokonac wszelkich zmian.
Problem w tym, ze nie mam doswiadczenia w pomiarach i projektowaniu zwrotnic, tak więc z miłą chęcia zapraszam na wakacje i na piwko :thumbup:
---------- Post dodany o 13:04 ---------- Poprzedni post o 13:00 ----------
Ps. blizej sie nie dało
Skomentuj
-
To zwracam honor - faktycznie nie olałeś tych rad. Choć nie jest jeszcze idealnie, bo u zapha wysokotnówka jest jeszcze ciut bliżej ( http://www.zaphaudio.com/ZDT3.5-tweeter.jpg ) , średniak jest przesunięty na bok, a front ma inną geometrię (jest po prostu płaski). http://www.zaphaudio.com/ZDT3.5-system2.jpg Mozna by to wszsytko pomierzyć, bo pewnie baffle-step będzie inny, a zaph raczej silnie go kompensuje.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaJedna z wersji zwrotnicy do nowych/starych irRacjonalnych 3 dróg już gra:
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaReszta to na razie tajemnica .
ale z tą cewką taśmową to przehiendowałeś
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaNowa kopułka czy coś więcej ?
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaNo wreszcie jakieś normalne zwrotnice a nie jakieś tam na laminacie lutowanie
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaale z tą cewką taśmową to przehiendowałeś
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaRaven_1985 pisałem, że tajemnica, a ty mi tu dywersję robisz :P.
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaDla mnie znacznie wygodniejsze rozwiązanie, elementy można łączyć bezpośrednio, nic nie trzeba wytrawiać, smarować, sprawdzać ścieżek, itp.
---------- Post dodany o 21:07 ---------- Poprzedni post o 21:05 ----------
Zamieszczone przez tomq88 Zobacz postaśredniak jest przesunięty na bok, a front ma inną geometrię
Skomentuj
-
tomq88, według mnie odległość miedzy głośnikami nie ma znaczenia na zgranie fazowe, po prostu nie rozumiem w jaki sposób to że głośni jest przesunięty w bok bądź oddalony o 1, 2 cm może wpłynąć na zgrywalność fazową, oczywiście w tym co piszę pomijam, możliwość pochylonej frontowej ścianki.
Jeżeli źle myślę to proszę o fizyczne wytłumaczenie zjawiska.
Skomentuj
-
Nie wytłumacze Ci tego technicznym jezykiem (bo nie potrafie), ale na chlopski rozum to wygalda tak:
To jest nasz jeden głośnik (źródło dźwieku).
W kolumnie mamy dwa glosniki, umieszczone jeden nad drugim:
I tak kombinujesz zwrotnica, zeby w punkcie oznaczonym duza szara kropka byla zgodna faza, tzn zeby spotykalo sie zageszczenie fali lub rozrzedzenie. Jesli to zrobisz to znaczy ze zrobiles to dla danego polozenia glosnikow. A teraz rozsun glosniki i zageszczenia i rozrzedzenia spotkaja sie w innym miejscu. Male zmiany odleglosci maja znaczenie bo fale dla wysokich czestotliwosci sa krotkie.
Przy okazji, sumowanie sie fal:
http://obrazki.elektroda.pl/2739255900_1299138276.png
-----------------------------------------------------------------------------------
Zamieszczone przez ruffpl Zobacz postaty jestes w tych sprawach ekspertem.
Ja po prostu bardziej zwracam uwagę na sprawy techniczne niz wizualne (niemal rok czasu grały u mnie kolumny w nieofornirowanych obudowach).
Skomentuj
-
Zwrotnicą można zmienić przesunięcie fazowe i amplitudę, jeżeli pomiar jest na środku odcinka łączącego środki głośników, to mimo odsunięcia tych głośników od siebie, zgranie fazowe powinno występować na środku pomiędzy głośnikami.
Zauważ, że jakby lewe źródło przesunąć w lewo o jedną jednostkę, a prawe w prawą stronę o jedną jednostkę to ciemnoszary punkt nadal byłby położony na tej samej lini (w tym przypadku pionowej)
Ja to widzę tak:
Głośniki grają z innym przesunięciem fazowym by zrekompensować inne położenie cewki względem powierzchni frontu (odległość od frontu).
Gdyby 1 cm aż tak wpływał na zgranie fazowe to teoretycznie jakby kolumny były ustawione 30 cm za wysoko to też zgranie fazowe by nie występowało i trzeba by było słuchać idealnie na lini pomiarów.
Skomentuj
Skomentuj