Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    No to może mi wytłumaczysz dlaczego wielu producentów dokładnie określa jak mają być ustawione kolumny i na jakiej wysokości najlepiej słuchać ?
    Tak, owszem, podają, i jak człowiek się uprze to i kupi taki fotel, aby siedząc mieć uszy na tej wysokości.

Jak tak wyczytał na AS albo u miszcza Pacuły to tak siada.
    I podkłada sobie poduszkę pod tyłek jak kolumny są ciut wyższe? :)

Tylko że na częstotliwości podziału akurat w tym przypadku długość fali to 7-6cm dalej twierdzisz że 1-2cm to mała różnica ?
    Czy da radę ją zmierzyć? pewnie tak...
    Czy da radę ją usłyszeć? kłócił bym się tak samo jak z tym siadaniem w wyznaczonym miejscu co do 1cm.
    Chodzi o to że ruffpl odsunął lekko głośniki od siebie i zaraz padły słowa że projekt bez sensu.

Skomentuj

A ja mam taką obserwację, że Ci, którzy zmierzyli jakieś kolumny i spędzili czas na zgraniu fazowym zwrotnicy zwracają na to uwagę...a Ci, którzy nie mierzyli nie zwracają.
      Takie symptomatyczne dość :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tylko że na częstotliwości podziału akurat w tym przypadku długość fali to 7-6cm dalej twierdzisz że 1-2cm to mała różnica ?
        A czy przypadkiem tu się nie liczy odległość głośnik - słuchacz a nie głośnik-głośnik?

Jak robiłem monitory GDN 15/40/5 + XT25TG według projektu irka, na koniec pomierzyłem zestaw i nie było problemu ze zgraniem fazowym, a odległość GDN-XT25TG nie była taka sama jak u irka bo w projekcie nie było to napisane.

Tu nie chodzi o to kto wie lepiej tylko o to żeby dojść do jakiegoś wniosku, a odpowiedź: tak jest i tyle, ja wiem lepiej i koniec dyskusji nie jest rozwiązaniem.
        Skoro to taka prosta fizyka proszę o jej wytłumaczenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          A ja mam taką obserwację, że Ci, którzy zmierzyli jakieś kolumny i spędzili czas na zgraniu fazowym zwrotnicy zwracają na to uwagę...a Ci, którzy nie mierzyli nie zwracają.
          przeciez to slychac
          w 3 drogach Twojego projektu zmienialem tylko rezystory w tlumiku wysokotonowca... zgranie fazowe tak sie zmienialo ze tego sie sluchac nie dalo :/

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
            nie było problemu ze zgraniem fazowym, a odległość GDN-XT25TG nie była taka sama jak u irka
            Bo widać nie odsunąłeś ich za daleko.

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              Czy da radę ją zmierzyć? pewnie tak...
              marianie a ja wiem że słychać :)
              No i co ma piernik do wiatraka ?
              Bo 1-2 cm w położeniu głowy przy odsłuchu nie będzie mieć żadnego znaczenia ale te same cm w położeniu głośników już tak.

Ostatnio robiłem 3way na tym stx 8 cali. (dzisiaj wrzucę :) )
              I przez głupi błąd SW (czasami przesuwa początek pomiaru )
              miałem rozjechane zgranie między wysokim i średniakiem mimo, że w symulacji było ładne zgranie :)
              Było słychać Nie było to na poziomie autosugestii nie była to drobna nieistotna zmiana.
              Tylko zimna zasadnicza - ale nie mając porównania mógł byś uznać, że tak ma być :)

A czy przypadkiem tu się nie liczy odległość głośnik - słuchacz a nie głośnik-głośnik?
              Oj. Ciężko poszukać odp. samemu ?
              Już tyle podpowiedzi padło :)
              http://en.wikipedia.org/wiki/Acoustic_lobing
              i idź dalej tym tropem :)
              Coś tam chyba Zaph nawet pisał i pokazywał na stronie projektu.

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
              To wyjaśnia skad taka wiedza na temat elektroniki. Chodziles do elitarnej szkoly
              większości o audio nauczyłem się sam bo w szkołach nie uczą
              Przy takim podejściu niedługo to forum umrze :c
              Bo cóż z tego, że napiszę się, czas poświecę jak i tak mimo podania konkretnych argumentów nikogo nie przekonam i jeszcze mi ktoś zarzuci że się znowu kłócę i konflikty prowokuje itp.
              Jak słusznie LuSzTi zauważył osoby które nigdy nie zrobiły żadnej kolumny (nie wmówię o skopiowaniu) wiedzą najlepiej

Skomentuj

Po przeczytaniu nada nie rozumiem czemu nie możesz odpowiedzieć na pytanie. Według Ciebie jest zbyt mało merytoryczne?

Przy takim podejściu niedługo to forum umrze :c
                Też go nie rozumiem; ale co z tego, to moderator, im zdaje się tak wpada....

Niestety ale masz rację. Mnie osobiście trzyma przede wszystkim sentyment na tym forum ale i przyzwyczaiłem się trochę do tego; natomiast jak bym był "nowym gościem" na teraźniejszym forum diyaudio.pl i czytał bym te/takie rzeczy to nie trwało by to raczej zbyt długo....

Tak, owszem, podają, i jak człowiek się uprze to i kupi taki fotel, aby siedząc mieć uszy na tej wysokości.
                :) szok!
                Przecież pospolicie - standardowa kolumna głośnikowa ma ~1m wysokości = zasadniczo kopułka jest montowana na samej gorze frontowej ścianki kolumny, na wysokości zbliżonej do takiej na jakiej są +/- uszy człowieka siedzącego (np. w moim przypadku jest to 95cm)
                Pomiary kolumn (czyt. ustawienie mic) z 1m wykonuje się na wysokości własnie "odsłuchowej" a zazwyczaj jest to na wysokości wysokotonówki gdyż ta odpowiada za wysokie częstotliwości a im wyższa Hz tym krótsza fala dźwięku... (...) ...
                Ktoś pójdzie o krok dalej i powie "ale przecież podczas odsłuchu kolumn z odległości powiedzmy 250cm na brzmienie a mówiąc ściśle zgranie - fazę wpłynie także pomieszczenie" owszem może tak być ale nie o to się rozchodzi i nie na tym rzecz polega gdyż nie jest możliwe produkowanie kolumn (zwrotnic) uwzględniając ściśle środowisko w którym pracują... na potrzeby produkcji stworzono "standard" i według niego produkuje się kolumny a dopiero potem odbiorca tak kreuje środowisko w którym pracują by to miało wspólny mianownik z "standardem"
                Podkładanie poduszek pod siedzisko, podstawek pod kolumny jak i pochylanie ich mówiąc krótko zmiana wysokości pkt. odsłuchu jak i źródła dźwięku, jego położenia itp. jest zabiegiem nie mającym nic wspólnego z projektem/zwrotnicą kolumny; to element dźwiękowych preferencji słuchacza i/lub dostosowywania środowiska do "standardu". Dlatego też:
                No to może mi wytłumaczysz dlaczego wielu producentów dokładnie określa jak mają być ustawione kolumny i na jakiej wysokości najlepiej słuchać ?
                Jak tak wyczytał na AS albo u miszcza Pacuły to tak siada.
                Dla jeszcze jednego przykładu bardziej mi bliski temat: Biurka - robi się je z reguły na jeden, dany wymiar - "standard" (nie licząc indywidualnych projektów, dziecięcych i nie zagłębiając się zbytnio w te z podwójnym blatem) Miedzy jednym a drugim człowiekiem może być stosunkowo spora różnica wzrostu a dla obu biurko wykonuje się "standardowo" na tej samej wysokości (to krzesła [biurowe] są regulowane)
                Bardziej rozbudowane biurka czy też np. biurka reżyserskie - studyjne wyposażone są "standardowo" w półkę po to by kolumny (monitory) ustawić tak by były jak najbardziej na wysokości uszu...
                Stoły robocze przy których się pracuje na stojąco "standardowo" są regulowane, bo to wpływa na komfort pracy...
                itd.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                  Jak słusznie LuSzTi zauważył osoby które nigdy nie zrobiły żadnej kolumny (nie wmówię o skopiowaniu) wiedzą najlepiej
                  Panowie, ja nie mówię że wiem lepiej, chodzi mi tylko o to że niektórzy przesadzają.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Nie na temat...

większości o audio nauczyłem się sam bo w szkołach nie uczą

... i przede wszystkim tutaj

Nie na temat...
                    I podkłada sobie poduszkę pod tyłek jak kolumny są ciut wyższe? :)
                    Zapewne potrzeba jakiś audiofilskich poduszek, tak jak znane już myszki tłumiące mikrowibracje kolumn

Skomentuj

Panowie proponuje skończyć teorie i zabrać sie za prace
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                        czytał bym te/takie rzeczy to nie trwało by to raczej zbyt długo....
                        A jak byś czytał takie:
                        http://diyaudio.pl/showthread.php/15...l=1#post364411
                        http://diyaudio.pl/showthread.php/15...l=1#post364368
                        http://diyaudio.pl/showthread.php/15...l=1#post364000
                        itd.
                        to chciało by Ci się coś pisać ?

Jak będę miał czas napisze może art , ale nie obiecuje żadnego terminu .

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          Panowie proponuje skończyć teorie i zabrać sie za prace
                          No to zaczynamy/ wyrastają wieżowce...

:glare: masakra... 2 dni roboty a tu dopiero połowa sklejona

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                            No to zaczynamy/ wyrastają wieżowce...
                            smaczne te klocki?

caly dzien zmarnowany na wyprostowanie formatek...

bo niestety znowu...

dla zainteresowanych - laminat bedzie zeszlifowany

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              dla zainteresowanych - laminat bedzie zeszlifowany
                              To dlaczego wziąłeś laminowaną?
                              Wiem że laminowana jest tańsza, ale wolał bym dołożyć do czystej niż ten laminat zdzierać.

Skomentuj

Tego laminatu nie trzeba do końca zdzierać, wystarczy go przeszlifować "grubym" papierem by powierzchnię zmatowić.

Skomentuj

To dlaczego wziąłeś laminowaną?
                                  bo roznica to jedno zero

---------- Post dodany o 13:15 ---------- Poprzedni post o 13:14 ----------

Tego laminatu nie trzeba do końca zdzierać, wystarczy go przeszlifować "grubym" papierem by powierzchnię zmatowić.
                                  z zewnatrz zmatowie i przykleje fornir
                                  od srodka usune calkowicie

Skomentuj

Pierwsze słysze aby mdf biały był tanszy od surowego. Ile kosztuje biały a ile surowy???

Skomentuj

ten MDF byl kupiony jako "odpad" - dlatego taniej
                                      nigdy nie kupowalem laminowanego wiec nie wiem ile kosztuje

Skomentuj

Taki mdf używany jest jako przekładka płyt na palecie
                                        Dlatego uważany jest za odpad
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

ten arkusz byl jako podklad pod cienkie HDFy

Skomentuj

Czaruję...
                                          X