Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No nawet mi się widzi:) Ale w drodze jest jeszcze 1 piecyk a może nawet 2 będą w drodze Muszę trochę potestować/popodmieniać zanim coś na stałe zostanie. Tak samo z sedoną, fajny piec ale nie wiem czy 760W mi potrzebne na suba no i na przód muszę też parę zestawów przetestować:) Ogólnie długa droga przede mną

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      Founteki FW146 i NEO CD1.

)
      Marian ...

????

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
        Marian ...
        ????
        Jeśli pytasz czy to te głośniki to tak, to te.

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
          Muszę jeszcze wywalić z rozdzielacza te oczojebne diody niebieskie
          byle szybko :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            byle szybko
            nic nie mów, chyba z 15 ich tam siedzi, masakra:)

Skomentuj

Skomentuj

Przyszedł materiał na maskownice :biggrin:
                Załączone pliki

Skomentuj

I jak ten Fountek na basie się spisuje?
                  DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                    I jak ten Fountek na basie się spisuje?
                    Myślałem że po przejściu z Usherów w linii te Founteki zagrają jak pierdzidełka, jednak jest całkiem spoko.
                    Do piekieł nie zejdą, ale w BR jest wystarczająco abym był zadowolony, naprawdę nie ma tragedii.
                    Tu się nawet LuSzTi może wypowiedzieć, ponieważ w takiej samej budzie je zaprojektował: http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi
                    Dziś zabieram się za monitorek z linią, zobaczymy co zagra lepiej.

---------- Post dodany o 13:26 ---------- Poprzedni post o 13:16 ----------

Zamieszczone przez Cacek Zobacz posta
                    Przyszedł materiał na maskownice
                    Ile dałeś?

Skomentuj

Jedna sprawa o której mało ludzi zdaje sobie sprawę - jak przesuwacie głośniki względem osi z (głębokość np. głośnik wsadzony w frez) to zmieniacie zgranie fazowej całego zestawu a to, że taki tweeter będzie na przedniej ściance przesunięty minimalnie w prawo czy w lewo to dużo nie zmieni (oprócz ugięcia fali na przeszkodach) ale już głębokość tak.

Aby lepiej sobie zmiany zobrazować polecam użyć LspCAD i parametru offset w głośniku (bodajże to było relative location i parametr dz) i zobaczyć jaki ma wpływ na zgranie fazowe całego zestawu.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                        Jedna sprawa o której mało ludzi zdaje sobie sprawę - jak przesuwacie głośniki względem osi z (głębokość np. głośnik wsadzony w frez) to zmieniacie zgranie fazowej całego zestawu a to, że taki tweeter będzie na przedniej ściance przesunięty minimalnie w prawo czy w lewo to dużo nie zmieni (oprócz ugięcia fali na przeszkodach) ale już głębokość tak.

Aby lepiej sobie zmiany zobrazować polecam użyć LspCAD i parametru offset w głośniku (bodajże to było relative location i parametr dz) i zobaczyć jaki ma wpływ na zgranie fazowe całego zestawu.

Fakt, mega dużych zmian może nie być ale warto zobaczyć o co chodzi.
                        myślę że marian zdaje sobie z tego sprawe... :thumbup:
                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Ile dałeś?
                          4,20pln za 20m. Wziąłem 40m i myślę ze wystarczy. Naciąga się o jakieś 30%, grubość 1.25mm. W środku tej poliestrowej(?) otoczki są 4 cieniutkie białe gumki.
                          Teraz czekam na aluminiowe płaskowniki. Będę próbował polerować, a jak nie podołam to pomaluje na czarno.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                            Jedna sprawa o której mało ludzi zdaje sobie sprawę - jak przesuwacie głośniki względem osi z (głębokość np. głośnik wsadzony w frez) to zmieniacie zgranie fazowej całego zestawu
                            Oczywista oczywistość :)
                            Ale bijesz do mojej foty teraz? to jest buda testowa, normalnie wszystko będzie tak jak być powinno. Po za tym, na tym zdjęciu jest wszystko na jednej płaszczyźnie.

EDIT: przeniosłem monitorek do 20mk, i tam już tak piknie nie jest z tym basem, ale tego można było się spodziewać po tak małym głośniku :)

Skomentuj

Twoje zdjęcie mi tylko o tym przypomniało iż warto o tym wspomnieć :)

Widziałem nie raz jak ludzie zmieniali gotowe projekty w stylu frez dla jednego głośnika a drugiego nie ponieważ "lepiej wygląda" więc warto jednak wiedzieć to.

Skomentuj

Zwiększ jeszcze strojenie i zobacz jak będzie. Luszti u siebie za nisko trochę stroił i to widać na wykresie impedancji. Podał przykłady dla wyższego strojenia, myślę że będzie lepiej i nie ma co męczyć głośnika na dole.

Skomentuj

EDIT2: na korektorze podkręciłem najniższe tony, basu jest znacznie więcej a sam Fountek FW146 nie wskazuje na to aby protestował :)

---------- Post dodany o 13:58 ---------- Poprzedni post o 13:57 ----------

Do ilu Hz mam podwyższyć?

Skomentuj

Zrób testy między 55-60Hz.

Skomentuj

Sezon Beymowania uznaje oficjalnie za otwarty :)

Skomentuj

W nocy posprawdzałem obydwie końcówki Accuphase czy dobrze działają i wygląda na to, że wszystko OK:

Przebić brak, każdy tranzystor działa i cały układ także działa - wybaczcie za jakość ale niestety zdjęcie było robione koło północy i jak flash mignął to i ekran oscyloskopu zrobił się czarny i nic nie widać :P

Można podłączać pod głośniki i testować.

Skomentuj

Zamieszczone przez Cacek Zobacz posta
                                          Przyszedł materiał na maskownice :biggrin:
                                          Skąd zamawiałeś sznurek ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X