Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze odsłuchy już mam za sobą.
    Obudowa 50 l . Zasilanie jakieś 200 W RMS .
    Początkowo strojona na 33 Hz - i to jest kiszka.
    Przedłużyłem rurę i zszedłem do 29 Hz . Znaczna poprawa bass jest szybki i dość twardy , nie ciągnie się i schodzi nisko , ale jeszcze chyba powinienem zejść niżej tak na 26 Hz.
    Jak na razie rura mi się już nie mieści więc muszę trochę średnice zmniejszyć .

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
      Ehh zapomniałem zaznaczyć warstwy z obrysem elementów, mam nadzieje że więcej pomyłek nie będzie :)
      Hm... kiedy można by sie spodziewać gotowej konstrukcji? Będzie do kupienia/zbiorowe zamówienie? :)

Skomentuj

A mój panelik w końcu doczekał się normalnego zasilacza stabilizowanego, który nie nagrzewa się do bóg wie jakich temperatur.
        Obudowa do intertechnika w trakcie fornirowania zapodam niedlugo jakieś zdjecia.
        Last edited by Marios221; 03.06.2014, 16:47.

Skomentuj

Holgin to na razie prototyp. Części pozamawiałem, liczę na to że układ powinien być polutowany do końca przyszłego tygodnia. Nie wiem ile zajmie napisanie softu, nie ja będę tym się zajmował. Czy będzie wspólne zamówienie? Kto to wie :)
          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
          Grado SR125i

Skomentuj

Najpierw masz pcb a soft dopiero bedzie ktos pisał? Dziwna kolejność wg mnie..

Skomentuj

wspólne zamówienie?
              Jestem za :thumbup:

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                Najpierw masz pcb a soft dopiero bedzie ktos pisał? Dziwna kolejność wg mnie..
                A co takiego dziwnego w tej kolejnosci ? Moim zdaniem pisanie softu do sprzetu, ktorego sie nie ma jest dopiero dziwne
                Last edited by Q; 04.06.2014, 06:40.

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                  A co takiego dziwnego w tej kolejnosci ? Moim zdaniem pisanie softu do sprzetu, ktorego sie nie ma jest dopiero dziwne
                  W sumie nie tak do końca. Często zaczyna się pisać soft czekając na PCB zwykle do tego celu wykorzystując jakiś evolution kit albo po prostu zupełnie w oderwaniu od platformy sprzętowej. Na pewno lepiej się pisze jak już ten sprzęt jest ale część programu zwykle można zrobić już przedtem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                    .. część programu zwykle można zrobić już przedtem :)
                    Popieram w pełni. Przykładowo mając wiedzę o tym jakie zastosowane komponenty na pcb można przygotować odpowiednie biblioteki itd. Jednak moim zdaniem zdecydowanie najlepszą opcją jest pisanie oprogramowania równolegle z projektowaniem sprzętu. Pozwala to na bieżącą weryfikacje poprawności projektu pod kątem interfejsów i organizacji portów.

Skomentuj

Nie wiem czy ktokolwiek z Was zauważył, że na pcb jest podana wersja, v0.04. Od wersji v0.01 zostało wprowadzonych sporo zmian, projekt stopniowo ewoluował. Zanim powstała obecna wersja, schemat został skonsultowany z dwoma osobami które wiedzą o pisaniu softu znaczniej więcej niż ja. Na ten moment nie martwiłbym się o odpowiednie podpięcie peryferiów do odpowiednich portów. Poza tym to dość prosty projekt, sporo podobnych można znaleźć na różnych forach. Nie ukrywam, że korzystałem z materiałów tam zamieszczonych. Gdybym miał wiedzę n/t programowania to bym pewnie przynajmniej sam szkielet softu napisał w między czasie. Ale nie mam :)
                      Grado SR125i

Skomentuj

Znajomość jakiegos jezyka programowania to w brew pozorom bardzo fajna sprawa. Sam zacząłem uczyć sie C ale kiepsko mi idzie to wszystko...

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                          Na pewno lepiej się pisze jak już ten sprzęt jest ale część programu zwykle można zrobić już przedtem
                          Tak czy owak ostateczna platforma testowa to docelowy hardware. :)

Zamieszczone przez zylak86 Zobacz posta
                          Pozwala to na bieżącą weryfikacje poprawności projektu pod kątem interfejsów i organizacji portów.
                          W przypadku bardziej skomplikowanych projektow - czesciowo zgoda. Niemniej i tak wiele zalezy od umiejetnosci planowania (ten etap niestety u wielu Smialkow kuleje, bo np. nie chce im sie rysowac schematow blokowych na ktorych wszystko widac jak na dloni) :)

Skomentuj

Ehh zapomniałem zaznaczyć warstwy z obrysem elementów, mam nadzieje że więcej pomyłek nie będzie :)
                            Taz do otworów lepiej używać biblioteki holes/mounting pad tulejka dystansowa zawsze mieści się w otworze i nie ma możliwości zwarcia z polygonem. Odnośnie pcb nie lepiej było rozbić to na dwie części selektora i sterownika? później zawsze łatwiej to umiejscowić w obudowie.

Skomentuj

krojo użyłem biblioteki holes, ale dzięki za radę. Według mnie rozbijanie tego układu na kilka mniejszych nie ma zbyt wiele sensu. Za każdy nowy projekt pcb trzeba zapłacić, i ten koszt dość mocno odbija się na cenie prototypu. Dorabianie kabli to też koszt i czas. Do tego dochodzi kolejny kabel w obudowie, swoją drogą musiałby być dość spory żeby przesłać wszystkie sygnały.
                              Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                                W przypadku bardziej skomplikowanych projektow - czesciowo zgoda. Niemniej i tak wiele zalezy od umiejetnosci planowania (ten etap niestety u wielu Smialkow kuleje, bo np. nie chce im sie rysowac schematow blokowych na ktorych wszystko widac jak na dloni) :)
                                Zgoda w pełni:) Albo poświęcamy więcej pracy na etapie planowania , albo też w trakcie poprawiania wstępnego projektu. Badania wskazują na to, że lepiej jest poświęcić więcej uwagi podczas planowania, by później oszczędzać czas (i koszty). Tylko, że to odnosi się do skali makro.

Skomentuj

Jezeli pisze tego posta to znaczy ze zyje (z czego sie bardzo ciesze).
                                  Potrzebuje porady kogos modrzejszego. Przetwornica dziala, dla przypomnienia jest to ir2153 w standardowej aplikacji.
                                  Ponizej przebiegi z opisem.

Prad jalowy to 50ma (AC).
                                  Diody w prostowniku totanie zimne.
                                  Co mi sie nie podoba to przebieg na bramce dolnego mosfeta (delikatnie zaokraglony), temperatura radiatora od mosfetow to okolo 35-37 stopni, ale wyraznie widac roznice ze ten dolny (z tym zaokraglonym przebiegiem) grzeje sie troche mocniej (okolo 55 stopni na samym mosfecie).
                                  Niestety nie robilem nigdy przetwornicy i nie wiem czy tak moge zostawic czy cos z tym robic ?

Rezystory na bramkach - 22R, gasik 100R-1nF na pierwotnym.

TRAFO er35/20/11 (rdzen 1,1cm^2):
                                  -pierwotne 2x17 zwoi
                                  -wtorne glowne 2x11 zwoi
                                  -wtorne aux 2x4 zwoje

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Testowałeś przetwornicę pod obciążeniem ?

Skomentuj

Jutro moze bede testowal pod obciazeniem, brakuje mi triaka, wole go zalutowac i od razu sprawdzic zabezpieczenie przeciazeniowe.
                                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Możesz pokazać schemat przetwornicy ?

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                                          Jezeli pisze tego posta to znaczy ze zyje (z czego sie bardzo ciesze).
                                          Co mi sie nie podoba to przebieg na bramce dolnego mosfeta
                                          Próbowałeś zmieniać rezystor bramkowy tamtego mosfeta? Daj trochę mniejszy, bo może tłumić sygnał za bardzo.
                                          Przydatna strona http://www.richieburnett.co.uk/temp/gdt/gdt2.html, tyczy się GDT, ale zawsze można coś podejrzeć :)
                                          Tranzystory pracują w hardzie? U siebie w DRSSTC na IGBT mam takie, ale tam przełączane prądy są rzędu 1kA w impulsie, więc trochę inna bajka :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X