Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Narazie na szybko obciazylem jeden kanal (45V) 170-180W. Filtracja tylko 680uF. Przebieg na wtornym trafa chyba ok ?

Kilka postow wyzej jest prostokat bez obciazenia wiec mozna sobie obliczyc ile przysiadlo zasilanie (okolo 1,2V).
    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Przebieg wygląda dobrze, a jak z nagrzewaniem się poszczególnych elementów zasilacza ?

Skomentuj

Zmienilem kondensator w suberze z 1n na 470p, temperatura LO mosfecika spadla do poziomu 32-34 stopnie na jalowo, prad jalowy spadl do 35mA AC. Zmierzylem dokladnie prad obciazenia trzema zarowkami H7 i bylo to 4,5A czyli razem jakies 190W, po 5 sekundach zarowki zaczely prawie zapalac tekturowe pudlo w ktorym sie znajdowaly (wiem to nie jest dobry pomysl).
        Dalem 4 zarowki H7 (165W zmierzone), po 30 sek temperatura raczej nie drgnella, mostek zimny w dotyku, radiator z mosfetami 34-35 stopni, transformator nie wiem dokladnie ale bardzo lekko letni (nie wiem jak mocno sie powinien nagrzewac).
        Przy obciazeniu 190W napiecie na bramce tyrystora to okolo 310mV takze przekladnik pradowy wydaje sie byc dobrany w miare poprawnie na okolo 400-450W.

Skomentuj

Napiecie pod obciazeniem 190W i przebieg z nieobciozanego uzwojenia pierwotnego ( w powiekszeniu).

Skomentuj

Przymiarki

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
              Przymiarki
              Sterowanie jakie będziesz miał?

Skomentuj

drewno i alu z małą głębokością skrawania, silniki mają tak ok 0.4Nm momentu trzymającego
                0,4Nm? Wg. mnie trochę małe.

Jakie będzie wrzeciono?

Skomentuj

Zamieszczone przez stanleyk Zobacz posta
                  Sterowanie jakie będziesz miał?
                  Piszę program na STM32 (mikrokontroler), do sterowania silnikami będę używał tzw stepsticków - tanie, fajne sterowniki z możliwością pracy mikrokrokowej i ograniczeniem prądowym.

Zamieszczone przez _mucha_ Zobacz posta
                  0,4Nm? Wg. mnie trochę małe.
                  Jakie będzie wrzeciono?
                  Na początku ma być dremel i myślę o małych frezach czyli 3,2mm.
                  Poza tym napęd będzie, jak widać na zdjęciu, przenoszony na śrubie i takie przełożenie daje ok 300N siły liniowej (nie licząc strat na opory)
                  Last edited by scythe1123; 07.06.2014, 10:55.

Skomentuj

Moja "zabawka" posiada 2x1,9 i 2,8Nm

Robiłem próby z aluminium 3mm i jakoś dała radę. Tylko tyle, że bez chłodzenia to nie ma sensu.
                    Chyba, że chciałbyś grawerować alu, to może się udać. Choć bardzo dużo zależy od sztywności. A w drewniaku z tego co wiem jest dość słaba.

Skomentuj

Jeszcze parę elementów i fajrant :)
                      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                      Grado SR125i

Skomentuj

Się przekonam, według symulacji przechylenie bramy jest rzędu 0,04mm przy obciążeniu 200N ale szacuję, że podczas zwykłej pracy nie powinna przekraczać 100N, ale to będzie mały posuw i głębokość skrawania.
                        Silniki zawsze mogę zmienić, a za komplet tych co teraz mam zapłaciłem chyba 33zł. :)
                        Poza tym koszt konstrukcji drewnianej jest znacznie mniejszy niż metalowej. Starałem się ograniczać koszty.
                        Last edited by scythe1123; 07.06.2014, 13:19.

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                          Jeszcze parę elementów i fajrant :)
                          Moze by tak wydzielic temat dla potomnych.

Skomentuj

taz, te piloty są straszne, trzeba mieć dużo cierpliwości do nich

Skomentuj

scythe1123 jak się z pilotem nie będę mógł dogadać to się go wymieni :)
                              stanleyk też o tym myślałem, w przypływie wolnego czasu i chęci założę nowy temat.
                              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                              Grado SR125i

Skomentuj

trzeba mieć dużo cierpliwości
                                Która ta zostanie nagrodzona :)

Jeśli ktoś będzie miał problem z Usherami, to proszę śmiało pisać, w miarę możliwości pomogę.
                                Tutaj była sytuacja, że głośnik grał jak by był "nadpalony".
                                Usher nie udostępnia części zamiennych, więc jeśli cewka jest spalona to koniec.
                                Tutaj trzeba było dużo cierpliwości, jak również doświadczenia z innymi głośnikami aby je "naprawić".
                                Kwestia umiejętnego przykręcenia frontu.

Skomentuj

Ja juz pokazywałem jak naprawiać ten glosnik
                                  Od słońca przekrzywia sie cewka
                                  Wystarczy podgrzać ja i wyprostować
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przymiarki
                                    Gdzie można poczytać jak zbudować podobną frezarkę?

- - - - - aktualizacja - - - - -

i gdzie można kupić części do budowy?

Skomentuj

Echo1
                                      http://www.cnc.info.pl/ na tym forum ludzie swoje konstrukcje pokazują, można się trochę nauczyć.
                                      Co do części - jest kilka sklepów internetowych, które sprzedają części do CNC: prowadnice, sruby trapezowe, nakrętki, łożyska itp.
                                      Drewno - stolarz :)
                                      To co wrzucam to nie jest żaden projekt który jest udostępniony w sieci, jest to moja konstrukcja. nie jest ona mocno skomplikowana no ale trochę czasu na nią musiałem przeznaczyć.
                                      Prawdopodobnie jak dobrze poszukasz to znajdziesz jakiś projekt, którym ktoś się podzielił.
                                      Silniki - allegro, używane można dostać w dobrej cenie, gdyż często są z rozbiórki jakiś maszyn, tylko ciężko o silniki z większym momentem.

Co do Ushera - trochę kicha, że taki głośnik ma taką wadę, na razie moje 9930 nie skrzeczą, chyba że się zdarzy jakieś złe nagranie - ale wtedy to chyba każdy głośnik zaskrzeczy.
                                      Last edited by scythe1123; 07.06.2014, 22:37.

Skomentuj

Co do Ushera - trochę kicha, że taki głośnik ma taką wadę
                                        To nie tylko Ushery tak mają, żeby nie było że Usher to kicha.
                                        Jak napisałem:

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                        Tutaj trzeba było dużo cierpliwości, jak również doświadczenia z innymi głośnikami
                                        ...z STX-ami też tak miałem, tyle że ich już nie dałem rady "nastawić".

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                          To nie tylko Ushery tak mają, żeby nie było że Usher to kicha.
                                          W jakich innych tak się dzieje?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X