Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ostatnio kolega Hermes przyniósł miękkie, miedziane przewody spawalnicze do zalutowania z zaciskami. Stwierdziłem, że świetnie będą się nadawać na nowe kable głośnikowe i postanowiłem zakupić przewody o rdzeniach 25 mm^2 i 50 mm^2:

Nie ma prawa na czymś takim wytrącić się jakiekolwiek napięcie na odcinku czterech metrów Teraz to będzie granie.

Ja już wspominałem, że jakbym mógł, to bym sobie i szyny jako kable głośnikowe wsadził :)
    Last edited by .3lite; 23.12.2014, 19:58.

Skomentuj

Kable glosnikowe 25 i 50mm2 :???:
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Tak jest :)

Średnica rdzeni miedzianych to odpowiednio 6 i 10 mm.

Skomentuj

A po co?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
          Średnica rdzeni miedzianych to odpowiednio 6 i 10 mm.
          Cos mało?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Taki kabel gwarantuje najlepsze parametry jakie sobie możesz wyobrazić. Po co ładować 1 mm^2 gdzie przy większym prądzie (woofer) wytrąci się trochę napięcia z powodu rezystancji? Potem ludziom grają takie kable, no nie jest to dziwne.

Ja na własnych pomiarach widziałem wpływ kabli, kiedy pułapkę miałem przed filtrami (tj. tam, gdzie napięcie nie mogło się nigdzie indziej wytrącić). Taki sam miał problem kolega Krzysiek (LuSzTi), kiedyś podobno źle mu tweeter grał, gdy nie miał pułapki przed filtrami. To właśnie wpływ beznadziejnych kabli.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            Cos mało?
            Wydaje się :P

pi * r^2

3.14 * 3^2 = 28,26 mm^2
            3.14 * 5^2 = 78,5 mm^2

Musiałbym dokładnie zmierzyć.
            Last edited by .3lite; 23.12.2014, 20:11.

Skomentuj

to już od razu połóż nadprzewodnik

Skomentuj

Zazdrościcie Panowie Rafał dobrze wiesz, że taki kabel to genialna sprawa

Skomentuj

Ostatnio kolega Hermes przyniósł miękkie, miedziane przewody spawalnicze do zalutowania z zaciskami. Stwierdziłem, że świetnie będą się nadawać na nowe kable głośnikowe i postanowiłem zakupić przewody o rdzeniach 25 mm^2 i 50 mm^2:

Nie ma prawa na czymś takim wytrącić się jakiekolwiek napięcie na odcinku czterech metrów Teraz to będzie granie.

Ja już wspominałem, że jakbym mógł, to bym sobie i szyny jako kable głośnikowe wsadził :)
                  We wrześniu spaliła się jedna z Turbin Wiatrowych u mnie na Farmie, po rozbiórce przywłaszczyłem sobie trochę kabli w środku 7 żył po 13 metrów przekrój 25 mm^2 i nie wiedziałem co z tym zrobić Zostało jeszcze jakieś 7x120metrów

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                    We wrześniu spaliła się jedna z Turbin Wiatrowych u mnie na Farmie
                    Czyli kable już masz wygrzane :thumbsup:

Skomentuj

to genialna sprawa
                      tak do spawarki na pewno

Skomentuj

Czy widzisz jakieś minusy, których ja nie widzę? Oprócz oczywiście ich grubości :)

Tak jak gadałem z Hermes'em podczas składania jego wzmacniacza - wiedziałem, że będzie ból dupy o te kable :P Jak skończę to na złość pokażę :)

Skomentuj

Są niepraktyczne :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Są niepraktyczne
                            Jak nie jak tak,jak dobrze zegniesz to i monitor bez standu utrzymają:)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              Są niepraktyczne :)
                              Nieprawda :) Akurat te są dosyć miekkie, całkiem dobrze się je lutuje i gnie.

Jeśli chodzi o końcówki to zwykłe widełki zalutowane z rdzeniem, będzie trudno, ale będą pasować do każdych terminali :)

Zazdrość Panowie Ktoś tutaj będzie przesyłał takie prądy, że szok

Skomentuj

Lepiej mocno zamontuj te terminalne bo ci je wyrwie razem z dechą przy takim ciężarze ;-)

To już kable nie muszą być z najczystszej miedzi OFC ? O_o
                                Last edited by gi; 23.12.2014, 21:15.

Skomentuj

Ja na własnych pomiarach widziałem wpływ kabli, kiedy pułapkę miałem przed filtrami (tj. tam, gdzie napięcie nie mogło się nigdzie indziej wytrącić). Taki sam miał problem kolega Krzysiek (LuSzTi), kiedyś podobno źle mu tweeter grał, gdy nie miał pułapki przed filtrami. To właśnie wpływ beznadziejnych kabli.
                                  A mozesz jaśniej?
                                  Zle grał bo rezystancja kabla była za duża?

Zazdrościcie Panowie Rafał dobrze wiesz, że taki kabel to genialna sprawa
                                  Nie mam czego zazdrościć
                                  Takich kabli tylko firmowych to w garazu mamy na pęczki

Najlepszy kabel to taki ktory ma duża ilosc cienkich linek
                                  Zamiast tego wynalazku ( bo takich nawet nie używa sie w dobrze zrobionym systemie ca ) spróbuj lice głośnikowa
                                  Tam w jednej cienkiej lince masz nawet 120 małych linek (masło maślane ale wiadomo)
                                  I mozesz np 3 czy 4 szt skręcić razem
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zdjęcie sprzed dwóch lat. Wzmacniacz tranzystory, kabel 2.5 mm^2 o długości trzech metrów. Pułapka RLC, która nie miała prawa zadziałać równolegle z samym wooferem. Okolic 2 kHz - zgubione ponad 2 dB odnalazło się na kablach :)

Zgodnie z prawem Ohma jeśli na kablu wystąpi opór to musi i wystąpić spadek napięcia podczas przepływu prądu.

Takich kabli tylko firmowych to w garazu mamy na pęczki
                                    Spróbuj, będziesz zadowolony :P Oprócz oczywiście ich miękkości

Zamiast tego wynalazku ( bo takich nawet nie używa sie w dobrze zrobionym systemie ca ) spróbuj lice głośnikowa
                                    Ten kabel jest dobry, chociażby z takiego powodu, że przesyłane są nim prądy ponad 200A przy spawaniu i nawet go to nie rusza (tj. nie grzeje się = brak spadku napięcia). Przestańcie patrzeć na to jak na audiofilski wynalazek, który nie spełnia waszych wymagań, a popatrzcie na to jak na kabel, który ma jedne z lepszych fizycznych właściwości przewodzenia.
                                    Last edited by .3lite; 23.12.2014, 22:19.

Skomentuj

kabel 2.5mm kwadrat na odcinku 6m będzie miał jakieś mili omy może to alu albo stalowy było ? :P

Skomentuj

Przyznam szczerze, że to jakieś dziadostwo było typu:

http://allegro.pl/przewod-kabel-glos...832309618.html

Na pewno miedziany nie był, co najwyżej "pokryty" miedzią.

Chyba nawet gorsze.
                                        Last edited by .3lite; 23.12.2014, 22:24.

Skomentuj

konkretnie całe 0.02oma jak dobrze policzyłem

Chyba nawet gorsze
                                          O mam taki sam :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X