Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

miejmy nadzieje że ja zrobiłem dobrze bo nie chce tego samego co kolega :neutral: sprawdze jeszcze raz :smile: , jeszcze kilka godzin pracy i kolumny będą gotowe :mrgreen: , tylko mam dylemat . brakło mi sklejki a takowa kosztuje 160 zł za płyte ( ojciec sie gdzieś pytał , wymiary 100x150 cm) na same kolumny starczyło lecz brakło mi na podstawki a dokładniej potrzebuje dwóch prostokątów +- 20/27 cm . Czym mogę to zastąpić żeby to wyglądało jako tako :?:

btw , bedą takie kolce ?
    http://allegro.pl/item488011750_kole...3_faktura.html
    z racji tego ze nie miałem kolców w rękach to potrzebuje nieco informacji . Czy to należy przykręcić z drugiej strony czy jak :?: czy to poprostu zależy od rodzaju kolca ? potrzebuje coś takiego abym nie musiał na drugiej stronie przykręcać :???:

Skomentuj

te kolce wklejasz w otwory, nic nie trzeba z drugiej strony przykręcać. kiedyś do suba kupowałem takie http://allegro.pl/item487451151_kolc..._gwint_m8.html
      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

aha więc już wiem , te kolce fajne nawet , tylko mi się podobają raczej niższe amdr, jak idzie budowa twojego projektu :?: kiedy kończysz :?: :smile: ja za chwilkę ide do garażu , wyczyszcze wykończe i przylutuje kabelki i ma być :wink: . Cholerka frezy znów nie wyszły idealnie(gdn) :???: fakt równe okręgi ale za duże ( średnica ) no nic jak będzie tragicznie to szpachlówka naturalna i nie powinno nic widać , przynajmniej tak mi się wydaje :razz: na dx'a wyszło ładnie . tak to jest jak sie robi bardzo późno

Skomentuj

projekt jeszcze dobrze się nie zaczął :) vify w domu, dzisiaj terminale kupiłem, ale tonsile w drodze, zwrotka nie zamówiona jeszcze, więc dalej niż bliżej :) zagrają już w grudniu, a finisz ho ho :grin:

Skomentuj

Dostałem zlecenie zrobienia mietków za 600zł. Jak się koleś zdecyduje to czeka mnie powrót do starych śmieci :lol: Wystarczyło sprzedać jedne mietki i zamówienia się posypały. Tylko chyba się trochę cenię bo jak podaję im cenę to na ogół rezygnują. Niestety ale ja muszę na tym zarobić, bo pracy przy tym jest sporo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemysl
              Czym mogę to zastąpić żeby to wyglądało jako tako
              to moze OSB dla kontrastu? napewno znajdziesz tanio gdzies odpady
              bedą takie kolce ?
              http://allegro.pl/item488...r3_faktura.html
              z racji tego ze nie miałem kolców w rękach to potrzebuje nieco informacji . Czy to należy przykręcić z drugiej strony czy jak czy to poprostu zależy od rodzaju kolca ? potrzebuje coś takiego abym nie musiał na drugiej stronie przykręcać
              Zamieszczone przez amdr
              te kolce wklejasz w otwory, nic nie trzeba z drugiej strony przykręcać
              WBIJASZ a nie wklejasz :P
              frezy znów nie wyszły idealnie(gdn) fakt równe okręgi ale za duże ( średnica )
              zawsze rob probe na osobnym kawalku jakiegos odpadu
              Zamieszczone przez jamess8
              Tylko chyba się trochę cenię bo jak podaję im cenę to na ogół rezygnują. Niestety ale ja muszę na tym zarobić, bo pracy przy tym jest sporo.
              no i masz racje. wiem cos o tym bo zrobilem 2 pary :P
              ale 600zl to przegieta cena jak za takie kolumny :mrgreen:
              mam tez je na sprzedaz ale musze dorobic pierscien bo okolice GDNa nie wyszly :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                WBIJASZ a nie wklejasz :P
                robiłem takie, wbiłem w wióra 18mm i się rozlazł przy jednym z kolców.

Skomentuj

jak chcesz wbić w MDF takie gniazdo kolca? Prasą? Wierci się normalnie otwory na wcisk i zalewa dodatkowo dwuskładnikowcem.

Skomentuj

nawiercone i wsadzone na klej, a jak jeden otwór był ciut za wąski to wiórówka puściła. w MDF pewnie jest lepiej, może nawet tylko na wcisk trzyma dobrze.

generalnie kolce jak kolce, działają podobnie jak te drogie ale ozdobnikiem nie będą.

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemek
                      jak chcesz wbić w MDF takie gniazdo kolca? Prasą? Wierci się normalnie otwory na wcisk
                      no o to mi hcodzilo. chyba nikt by nie pomyslal zeby to wbic w cala plyte :lol:

Skomentuj

Przemysl napisał/a
                        frezy znów nie wyszły idealnie(gdn) fakt równe okręgi ale za duże ( średnica )
                        zawsze rob probe na osobnym kawalku jakiegos odpadu
                        robiłem próbe wydawało sie ok , musiało sie coś we frezarce przestawić :mad: ale takiej strasznej dziury nie ma... najwyżej dam szpachlówki jeszcze . dziś/jutro bedzie skończone :wink: tylko musze na kolce poczekać . zostało przylutować kabelki i zamontować zwrotki :wink:

Skomentuj

robiłem próbe wydawało sie ok , musiało sie coś we frezarce przestawić
                          tez tak mialem jak robilem frezy pod ARNy w kolumnach Caleba. jeden idealnie drugi o 1mm za duze :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                            w MDF pewnie jest lepiej, może nawet tylko na wcisk trzyma dobrze.
                            W MDF nawiercałem minimalnie mniejszy otwór. Żeby na wcisk, to nie powiem - trzeba było napażać młotkiem. Trzymają się super. Klej nie wchodził w grę, otwory robiłem specjalnie głębsze, żeby można bylo w razie czego wkręcić kolce jeszcze kilka mm do środka:
                            http://www.loudspeakershop.eu/kolce-...zt-p-1063.html

Skomentuj

Zamieszczone przez hol
                              Zamieszczone przez amdr
                              w MDF pewnie jest lepiej, może nawet tylko na wcisk trzyma dobrze.
                              W MDF nawiercałem minimalnie mniejszy otwór. Żeby na wcisk, to nie powiem - trzeba było napażać młotkiem. Trzymają się super. Klej nie wchodził w grę, otwory robiłem specjalnie głębsze, żeby można bylo w razie czego wkręcić kolce jeszcze kilka mm do środka:
                              http://www.loudspeakershop.eu/kolce-...zt-p-1063.html
                              Nie wyobrażam sobie napieprzania młotkiem w ofornirowaną obudowę...
                              Wolę wkleić.

Skomentuj

Wstawiałem przed oklejaniem. W Twoim wypadku, jak najbardziej uzasadnione podejście delikatne :) Postaraj się jednak wywiercić taki otwór by wlazło na wcisk a nie luźno. Klej może się skruszyć z czasem.

Skomentuj

Ostatnie śrubki i gotowe :razz:

Skomentuj

cholera , ojciec znowu wkrętarke wziął do roboty :evil: no nic poczekam bo nie chce powtórki i uszkodzenia któregoś z głośników :razz: , Paweł S. po wykończeniu obudów , tak około 1mm jest większy promień , ale wykończenie jest ciemne ( myśle że będzie sie podobać , jak dla mnie wypas :smile: ) i tylko z bliska cokolwiek widać :wink: . Swoją drogą to nie mierzyłem głośnika ( średnicy ) tylko z tych danych katalogowych wziąłem - nie miałem ani metra ani suwmiarki większej w domu :neutral: . Kolce zamówiłem zwykłe czarne , o takie http://allegro.pl/item481927971_kolc...ki_hd901h.html
                                    do mojego wykończenia złote nie pasowałyby do niczego , a co do tego że brakło sklejki - znalazłem taki niewielki kawałek , ofrezuje wyczyszcze ładnie i przykręce do kolumny od spodu , nie będzie widać a będzie sie trzymało :smile:

Skomentuj

ojciec znowu wkrętarke wziął do roboty no nic poczekam bo nie chce powtórki i uszkodzenia któregoś z głośników
                                      wiec bierz srubokret i delikatnie krec pilnujac zeby czasem nie wbic go w zawieszenie :P
                                      bart210, trzeba bylo nie obcinac skaju na frezie - posluzyloby jako uszczelka

Skomentuj

bart210, ładnie . ładnie , twoje są sporo mniejsze widze ale równie ładne . P.s u mnie ta zielona pianka też odleciała :razz: , jestem bardzo ciekawy jak będą wyglądać twoje . Ze sklejki bardzo mi sie podoba(zwłaszcza że za free) - faktura ciekawa tylko te krawędzie ... no cóż , wkoncu to nie lite drewno :wink:

Skomentuj

Pawel S., celowo obciąłem bo głośnik strasznie ciężko wchodził. Frez został zrobiony o ok. 1mm za mały.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X