Przemek napisał/a
Przewiercasz na wylot wiertłem czwórką płytę w tych miejscach. Od strony wewnętrznej wbijasz w otwory nakrętki pazurkowe fi 4
nie fi 4 a M4 a wiertlo nie 4mm tylko 5-5,5mm ;]
Przemek napisał/a
śrubami 4mm
M4 ;]
fi M jak zwał tak zwał....
a wiertło czwórka :cool:
nie koniecznie - gwint moze byc np calowy a nie metryczny :P
Zamieszczone przez Przemek
a wiertło czwórka
jak mi pokazesz ze tak robisz i udowodnisz ze pasuje to ja rezygnuje ze stanowiska modera :P
skoro nakretka jest na srube M4 czyli o zewnetrznej srednicy 4mm to otwor w nakretnce ma 4mm (pomijamy gwint). a skoro wiercisz wiertlem 4mm to scianka tej nakretki ma zerowa grubosc :P
to co wystaje z tej nakretki ma 5mm. dla zachowania luzu wiercisz 5,5mm jak masz
jak mi pokazesz ze tak robisz i udowodnisz ze pasuje to ja rezygnuje ze stanowiska modera :P
sam tym poprawianiem się zapędziłeś bo kolega pisał prosto i czytelnie, choć bez fachowego nazewnictwa. wiertło 4, śruba o tej samej średnicy gwintu i nakrętka pod to. wiadomo o co chodzi. a calowy gwint to no comment, gdzie ty kupujesz te śruby?
skoro nakretka jest na srube M4 czyli o zewnetrznej srednicy 4mm to otwor w nakretnce ma 4mm (pomijamy gwint). a skoro wiercisz wiertlem 4mm to scianka tej nakretki ma zerowa grubosc :P
to co wystaje z tej nakretki ma 5mm. dla zachowania luzu wiercisz 5,5mm jak masz
4,5mm dla śruby M4 to świat <sama śruba ma ok 3,9-3,95;p>, 5,5 to za dużo <chyba że nie trafisz sobie wiertłem 4-4,5 to rozwiercasz na 5-5,5>
Polecam wywiercić jeden otwór 4-4,5 i przykręcić głośnik M4 <no i oczywiście nakrętka wbijana czy jakoś inaczej ją zamocować. Następnie zaznaczyć kolejne otwory i wiercić. Chyba że ktoś posiada frezarke manualną to na podziałce można jechać :P
Po wykonaniu otworów na głośniki w płycie czołowej ustawiasz na "sucho" głośniki, zaznaczasz środki otworów na śruby punktakiem albo jakimś cieknim pisadłem.
Przewiercasz na wylot wiertłem czwórką płytę w tych miejscach. Od strony wewnętrznej wbijasz w otwory nakrętki pazurkowe fi 4 i dla pewności zalewasz je jakimś poxipolem czy innym dwuskładnikowcem. W taki sposób masz możliwość przykręcenia głośników śrubami 4mm imbusowymi. I możesz je wielokrotnie wkręcać i wykręcać. W kolejnym DIY - pytaj o szczegóły a wiele będziesz mógł się nauczyć.
o kurde , o tym nie pomyślałem :neutral: no nic dobrze wiedzieć . Jeszcze musze te terminale poprawić - nie chcą mi trzymać - przy przenoszeniu sie poluzowały trochę i sie obracają :razz: swoją drogą to myślałem że normalnie przykręcacie dowolnymi wkrętami
Pawel S., w myślach miałem inne nakrętki :wink: Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby otwór robić fi 4 i pogłębienie na fi 5 ;p
Niebawem jadę z bratem w pewną trase i po drodze jest zakład z fornirami itp, mam nadzieje że będzie otwarty jeszcze, tym bardziej ze zakład 'w domu' jest :)
a ja widze. u mnie zawsze front jest na zewnatrz (tzn przykrecony na boczne scianki). wtedy dopiero szlifuje wystajace skrawki tej plyty zeby nie uzywac szpachlowek itp. jak umiescisz nie rowno ta plyte czolowa z juz gotowymi otworami to moga byc one przemieszczone. jak to robie po szlifowaniu to sa tam gdzie je zrobie
[ Dodano: 2008-12-01, 18:23 ]
Zamieszczone przez vicher
Fornir brzoza za m 4zł :] myślę ze cena ok a Wy?
bierz nawet na zapas jak jest szeroka :lol:
brzoza ma jedna wade - faluje sie :???:
Pawel S., właśnie też nad momentem myślałem :) przed momentem :lol:
Już kupiłem ponad 3m^2 za 10zł :lol: Sam się zdziwiłem bo na allegro za tyle zapłacił bym z 50zł :razz:
Nie mam daleko <25km> do producenta więc luzik
Produkuje fornir brzoza, dąb i buk. Brzoza 4zł a dąb po 6 chyba był :)
Właśnie zajebiście się mieni pod kątem :cool: chyba nie będę ich bajcował bo wtedy stracą ten połysk prawda? Położę lakier Tylko żeby udało mi się ją dobrze położyć i połączyć bo na ściankach "długość" brakuje mi ok 4cm ale będę je tak łączył żeby w środku było łączenie.
Skomentuj