Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S.
    Przemek napisał/a
    Przewiercasz na wylot wiertłem czwórką płytę w tych miejscach. Od strony wewnętrznej wbijasz w otwory nakrętki pazurkowe fi 4
    nie fi 4 a M4 a wiertlo nie 4mm tylko 5-5,5mm ;]

Przemek napisał/a
    śrubami 4mm
    M4 ;]
    fi M jak zwał tak zwał....
    a wiertło czwórka :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemek
      fi M jak zwał tak zwał....
      nie koniecznie - gwint moze byc np calowy a nie metryczny :P
      a wiertło czwórka
      jak mi pokazesz ze tak robisz i udowodnisz ze pasuje to ja rezygnuje ze stanowiska modera :P
      skoro nakretka jest na srube M4 czyli o zewnetrznej srednicy 4mm to otwor w nakretnce ma 4mm (pomijamy gwint). a skoro wiercisz wiertlem 4mm to scianka tej nakretki ma zerowa grubosc :P
      to co wystaje z tej nakretki ma 5mm. dla zachowania luzu wiercisz 5,5mm jak masz

Skomentuj

jak mi pokazesz ze tak robisz i udowodnisz ze pasuje to ja rezygnuje ze stanowiska modera :P
        sam tym poprawianiem się zapędziłeś bo kolega pisał prosto i czytelnie, choć bez fachowego nazewnictwa. wiertło 4, śruba o tej samej średnicy gwintu i nakrętka pod to. wiadomo o co chodzi. a calowy gwint to no comment, gdzie ty kupujesz te śruby?
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

skoro nakretka jest na srube M4 czyli o zewnetrznej srednicy 4mm to otwor w nakretnce ma 4mm (pomijamy gwint). a skoro wiercisz wiertlem 4mm to scianka tej nakretki ma zerowa grubosc :P
          to co wystaje z tej nakretki ma 5mm. dla zachowania luzu wiercisz 5,5mm jak masz
          4,5mm dla śruby M4 to świat <sama śruba ma ok 3,9-3,95;p>, 5,5 to za dużo <chyba że nie trafisz sobie wiertłem 4-4,5 to rozwiercasz na 5-5,5>
          Polecam wywiercić jeden otwór 4-4,5 i przykręcić głośnik M4 <no i oczywiście nakrętka wbijana czy jakoś inaczej ją zamocować. Następnie zaznaczyć kolejne otwory i wiercić. Chyba że ktoś posiada frezarke manualną to na podziałce można jechać :P

Skomentuj

Po wykonaniu otworów na głośniki w płycie czołowej ustawiasz na "sucho" głośniki, zaznaczasz środki otworów na śruby punktakiem albo jakimś cieknim pisadłem.
            Przewiercasz na wylot wiertłem czwórką płytę w tych miejscach. Od strony wewnętrznej wbijasz w otwory nakrętki pazurkowe fi 4 i dla pewności zalewasz je jakimś poxipolem czy innym dwuskładnikowcem. W taki sposób masz możliwość przykręcenia głośników śrubami 4mm imbusowymi. I możesz je wielokrotnie wkręcać i wykręcać. W kolejnym DIY - pytaj o szczegóły a wiele będziesz mógł się nauczyć.
            o kurde , o tym nie pomyślałem :neutral: no nic dobrze wiedzieć . Jeszcze musze te terminale poprawić - nie chcą mi trzymać - przy przenoszeniu sie poluzowały trochę i sie obracają :razz: swoją drogą to myślałem że normalnie przykręcacie dowolnymi wkrętami

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemysl
              swoją drogą to myślałem że normalnie przykręcacie dowolnymi wkrętami
              i dobrze myślałeś, ja bynajmniej tak robiłem i nie ma problemu z odkręcaniem i przykręcaniem głośników do obudowy.

Skomentuj

amdr, vicher, pomyslcie dobrze zanim cos napiszecie. najlepiej to zobrazuje chyba zdjeice

Zamieszczone przez amdr
                calowy gwint to no comment, gdzie ty kupujesz te śruby?
                w sklepie gdzie takie mozna dostac

Skomentuj

Pawel S., w myślach miałem inne nakrętki :wink: Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby otwór robić fi 4 i pogłębienie na fi 5 ;p

Niebawem jadę z bratem w pewną trase i po drodze jest zakład z fornirami itp, mam nadzieje że będzie otwarty jeszcze, tym bardziej ze zakład 'w domu' jest :)

Skomentuj

Zamieszczone przez vicher
                    Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby otwór robić fi 4 i pogłębienie na fi 5 ;p
                    to masz zamiar otwory pod glosniki robic jeszcze przed sklejeniem/skreceniem obudowy? ja bym tak nie ryzykowal :lol:

Skomentuj

Skręce/skleje i dremlem od środka :lol:

Skomentuj

no ale po co komplikowac zycie...

Skomentuj

Swoją drogą nie widzę żadnego ryzyka przy wykonywaniu otworów na głośniki i na mocowanie głośników przed skręceniem/sklejeniem całej obudowy

[ Dodano: 2008-12-01, 18:14 ]
                          Fornir brzoza za m 4zł :] myślę ze cena ok a Wy?

Skomentuj

a ja widze. u mnie zawsze front jest na zewnatrz (tzn przykrecony na boczne scianki). wtedy dopiero szlifuje wystajace skrawki tej plyty zeby nie uzywac szpachlowek itp. jak umiescisz nie rowno ta plyte czolowa z juz gotowymi otworami to moga byc one przemieszczone. jak to robie po szlifowaniu to sa tam gdzie je zrobie

[ Dodano: 2008-12-01, 18:23 ]
                            Fornir brzoza za m 4zł :] myślę ze cena ok a Wy?
                            bierz nawet na zapas jak jest szeroka :lol:
                            brzoza ma jedna wade - faluje sie :???:

Skomentuj

Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby otwór robić fi 4 i pogłębienie na fi 5 ;p
                              to masz zamiar otwory pod glosniki robic jeszcze przed sklejeniem/skreceniem obudowy? ja bym tak nie ryzykowal :lol:
                              Można przed. W niczym to nie przeszkadza i niczym się nie ryzykuje.

Skomentuj

bierz nawet na zapas jak jest szeroka
                                ok 28cm ;p

zastanawiam się właśnie czym go przykleić :???: jakim klejem?

Dąb był po 6zł ;p ale brzoza ładniej mi się widziała :)

Skomentuj

zastanawiam się właśnie czym go przykleić
                                  patex moment - 25zl/puszka ale warto

bierz z 10-15 lisci :P
                                  brzoza ladnie sie mieni pod roznymi katami - mam ja na mioch drugich kolumnach

Skomentuj

Pawel S., właśnie też nad momentem myślałem :) przed momentem :lol:

Już kupiłem ponad 3m^2 za 10zł :lol: Sam się zdziwiłem bo na allegro za tyle zapłacił bym z 50zł :razz:

Nie mam daleko <25km> do producenta więc luzik
                                    Produkuje fornir brzoza, dąb i buk. Brzoza 4zł a dąb po 6 chyba był :)

Właśnie zajebiście się mieni pod kątem :cool: chyba nie będę ich bajcował bo wtedy stracą ten połysk prawda? Położę lakier Tylko żeby udało mi się ją dobrze położyć i połączyć bo na ściankach "długość" brakuje mi ok 4cm ale będę je tak łączył żeby w środku było łączenie.

Skomentuj

dobra koniec pogadanek wrzuccie lepiej jakies foty z roboty :razz:

Skomentuj

sam wrzuć

[ Dodano: 2008-12-02, 09:01 ]
                                        ale, żeby nie było:
                                        Załączone pliki

Skomentuj

sam wrzuć
                                          jak tylko wroce do domu :roll:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X