Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

w projekcie miala byc fazka...
    jednak by lepiej poprawila wyglad z ta szerokoscia

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
      1000zł na aledrogo.pl

Nicniewidze mozezleszukam :)

Skomentuj

http://allegro.pl/kolumny-diy-seas-i1978701462.html

Prosze.

Skomentuj

Skończonej nie mogłem znaleźć :)

Ale koniec OT. Zerknijcie na to, bo im dłużej się z tym męczę, to tym większa kaszana mi wychodzi :/

Kawałek filtru DP 4-rząd, klasyczna konfiguracja SK. Kondensatory są TTH i jedynie takie duże znalazłem (zależało mi na polipropylenowych 47nF). Reszta elementów SMD, wejście filtru jest przez rezystor R27:

Tu kawałek schematu (połączenia elektryczne płytki są dobre, chodzi mi bardziej o układ elementów i ścieżek na PCB, może macie jakieś wskazówki :) ):

Po wylewce (zasilanie będzie od spodu płytki):

Tak sobie myślę, że w sumie można R29 dać do dołu, żeby naprostować ścieżkę między jego "nogami"...

Dla ciekawych jeszcze bufor wejściowy (U1), filtry subsoniczny i ultrasoniczny (pomiędzy U1 a U2 i U3, U1 jest "stereo" a potem sygnał rozdziela się już na dwa opampy i schodzi poniownie w U4), pomiędzy U2 i U3 jest kompensacja BS z regulacją, natomiast U4 to bufor przed filtrami GP i DP, jeszcze nie ukończonymi.

Wszelkie wskazówki mile widziane.

---------- Post dodany o 14:57 ---------- Poprzedni post o 14:28 ----------

Tak chyba troszkę lepiej:

Skomentuj

Po krótkiej przerwie:
            - przeróbka osi Z - okazało się że pierwsza wersja po złożeniu miała luz 1-2mm przód/tył
            Kupiłem 1m wałka 20mm, 4ry łożyska w obudowie i zrobiłem nowe mocowanie pod wrzeciono 80mm.

- wrzeciono przyszło w 8dni "mokry chińczyk :]
            2,2kW, tulejka Er20, 10-24k obr/min, chłodzenie wodą

- korytko elastyczne/wąż energetyczny dla silnika i wrzeciona osi Z

Skomentuj

maxdila Części (wałki, łożyska, prowadnice ) zamawiane stąd ?

http://allegro.pl/listing/user.php/r...&change_view=1

Skomentuj

Sorry, że wyskakuję z takim głupim pytaniem, ale: Co to będzie ? Do czego będzie to służyć ? Jakaś frezarka CNC ?

Skomentuj

banangti to ostatnie
                  Żółwik tutaj http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=1281781 ale nie jestem w 100% zadowolony bo przysłali kurierem wałki i łożyska owinięte stretchem i chyba komuś dośc ciężka paczka spadła bo dwa łożyska mają uszczerbione rogi od uderzenia, na zwrot się zgodzili ale musiał bym je wysłac i czekać na nowe a na to sobie narazie pozwolić nie mogę

Skomentuj

ladna frezarka CNC, maxdila jakie pole robocze wychodzi ?
                    i co chcesz obrabiac ? mozesz cos wiecej powiedziec ? jakie silniki i sterowanie ?

do mdf bedzie fajne, ale kolorowe raczej nie uciagnie...

Skomentuj

sadzac po obrotach (jezeli nie bedzie przekladni) to tylko MDF, alu i plastiki (z chlodzeniem oczywiscie)

Skomentuj

właśnie na kolorkach najbardziej mi zależy
                        Z i X silniki 7,8A 8,5Nm, stół 21Nm 6,5A
                        śruby dwukulowe na X i Y 32mm, skok 20mm, i dwukrotne zmniejszenie na zębatkach T10 16/32Z z paskami T10 25mm
                        X i Y również prowadnice NSK LS25
                        pole robocze około 640x840mm, Z 200mm (prześwit) ale wrzeciono jedzie do 300mm
                        Z już trochę opisałem wcześniej poza tym ma jeszcze śrubę trapezową 12mm, 3mm skoku i dwie nakrętki "sprzężone" sprężyną w celu skasowania luzu

niestety zamówiłem od chińczyka 3 sterowniki 8,2A i po dwóch miesiącach czekania dostałem wiadomość że paczka wróciła do niego z powrotem i wysyła jeszcze raz na swój koszt

Skomentuj

planujesz produkcje tylko dla siebie?
                          czy forumowe zamowienia tez bedziesz przyjmowal?

i co ze sterowaniem?
                          bedzie pelne 3d czy tzw 2,5d?

Skomentuj

Produkcja... jeszcze o tym nie myślałem, buduję ją głównie ze względu na to że jestem ciekaw czy dam radę :]

Co dalej zobaczymy, chociaż mam już jeden dobry pomysł na produkcję masową.

Zmieniam pracę i będę miał niestety 1-2miesiące przerwy bezrobotnej (luty-marzec) wtedy też planuję przysiedzieć przy niej, poustawiać MACH3 i spróbować pierwsze styropianowo kartonowe wypociny, myślę że na początek w wrzeciono zamontuję pisak/długopis i będę "malował" 2d.
                            Jak mi pójdzie to styropian i jazda w 3d. Miękkie materiały na początek zalecane bo szkoda frezów.

Co do metali to myślę że poza aluminium nic innego frezarki nie zobaczy chyba że pod grawer.

Do każdej osi jeszcze dodam czujniki indukcyjne jako wyłączniki krańcowe bądź czujniki pozycji Zero.

Nie wiem o co chodzi z tym 2,5d... rozjaśnij sprawę.

Forumowe frezowanie jak najbardziej możliwe tylko nie odpowiadam za straty materiału :P

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila Zobacz posta
                              Jak mi pójdzie to styropian i jazda w 3d.
                              ja bym pomyslal raczej o styrodurze - ze styropianu ciezko bedzie zdjac wymiary wiec nie dowiesz sie jaka bedzie dokladnosc

Zamieszczone przez maxdila Zobacz posta
                              Nie wiem o co chodzi z tym 2,5d... rozjaśnij sprawę.
                              zdecydowana wiekszosc frezarek mimo 3 osi pracuje w tzw 2,5d
                              czyli osiaga zadana Z i pracuje w XY
                              pozniej zjezdza na kolejne Z i znowu pracuje plynnie w XY
                              malo ktora frezarka potrafi plynnie pracowac jednoczesnie w 3 osiach

Skomentuj

nie no nie chce sie czepiac, sam mam marzenie popelnic takie "cos" :) tyle ze juz troche sie tym interesowalem i co moge powiedziec :
                                - silniki wypas, zapas mocy i predkosci
                                - sruby kulowe o ile widze dobry wybor...
                                - natomiast co bym zmienil to cala brama... za wiotka dla kolorowych w tym allu...

nie chce martwic, ale dokladnosci przy kilku przejazdach nie wyciagniesz...

natomiast calosc bardzo fajna, i az zazdrosc sciska ze mozesz sie nia pobawic :)

Skomentuj

a oto moja wersja "grajpudla"

wkurzylem sie ze uni lezy i sie kurzy, a na obudowe jeszcze dlugo poczeka
                                  tylko musze jeszcze dolozyc folie alu

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    wkurzylem sie ze uni lezy i sie kurzy, a na obudowe jeszcze dlugo poczeka
                                    tylko musze jeszcze dolozyc folie alu
                                    to u mnie chyba ze 2 lata gral w pudełku po butach
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A śmiejecie się z elektrodowców...

Skomentuj

przeciez ja to wlasnie dla jaj zrobilem! :p
                                        i po to zeby glosniej posluchac w sylwestra :lol:

Skomentuj

No domyśliłem się, że nie na poważnie

Skomentuj

Czaruję...
                                          X