Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    UWAGI MODERATORA

Oczywiście kolega się nie zapoznał:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/21...io-pl?p=346192
    Już

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
      Jak się one mają do popularnych stoperów których używam? Jak nie mam, to wkładam słuchawki douszne i słucham muzyki
      Ja identycznie.
      Mam OPTIME II takie jak Pogromca zapodał i są zaje-bardzo dobre jak na hali gra muza to ją słychać a hałasu nie to jest jakaś magia, ale grunt że pozytywna
      Pogromco ale nie trzeba słuchać muzyki głośno żebyś zaraz stwierdzał że "zamienił hałas na hałas" a jak dobre czopki to i dobrze izolują (wiec cichutka muzyczka i jest dobrze )

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
        Pogromco ale nie trzeba słuchać muzyki głośno żebyś zaraz stwierdzał że "zamienił hałas na hałas" a jak dobre czopki to i dobrze izolują (wiec cichutka muzyczka i jest dobrze )
        Wiem wiem, ale z zasady nie lubie miec niczego wepchanego w uszy. Nawet sluchawki zawsze wybieralem wieksze do walkmana, niz pchelki czy wtykane. Wolalem zgodzic sie na gorsza jakosc dzwieku, ale wiekszy komfort dla uszu.

Skomentuj

Witam serdecznie.
          Mam do was pytanie. Zalozmy ze mam juz polozony fornir na suba, ranty przytarte odpowiednio - generalnie gotowy do malownia. Od czego zaczac??? Jakim papierem przeszlifowac albo od jakiego zaczac na jakim zakonczyc. Czy daje sie podklad czy moze od razu zaczyna lakierowanie?

Poprosil bym o jakis tutotial bo w toll boxie jakos brakuje takiej syntezy.

Skomentuj

Jak masz trochę czasu i zapału to można i tak... :)
            http://diyaudio.pl/content.php/87-Lakierowanie-kolumn

Skomentuj

To juz nie jest DIY tylko wrecz rekodzielo i sztuka. Trudno w domu bez chocby kompresora to zrobic.

Mimo ze sliczne niestety musze zejsc na ziemie :) i raczej bedzie to walkiem malowane jakims welurowym :)

Skomentuj

Można, ale warto poczytać choćby o szlifowaniu, będziesz już miał jakąś podstawę, z której skorzystasz.

Skomentuj

Fornir powoli sie kladzie i nasuwa sie kolejne pytanie. Jakim lakierem malowac? Mam dwa rodzaje zostaly mi z parkietu w domu. lakier wodny Beckersa i chemiczny jedno skladnikowy V33. Co wg was było by lepsze?

Skomentuj

dowolny szybkoschnacy

Skomentuj

Co wg was było by lepsze?
                      A może wosk?

Skomentuj

Panelki/ ciąg dalszy... Diy i 1200zł w kieszeni:

pianka 200x180

pianka 200x180.jpg

wycięte pianki 60x60

wycięte pianki 60x60.jpg

opiankowany panelek

IMG_20130703_123351.jpg

i gotowy komplet obitych podwójnym materiałem panelków

gotowe panele.JPG

...a teraz pakowanko i do Polski po klej :razz:, potem malowanie ścian, przyklejanie i oby wyszlo równie dobrze co oryginał

420341_4233262760327_103812643_n.jpg

Skomentuj

Czy gąbka będzie działać podobnie jak np. wełna mineralna, czy jednak będzie skuteczna dla wyższych częstotliwości. Jaki wpływ na akustykę pokoju będą mieć te panele ?
                          No i gdzie je planujesz umieścić ?

Skomentuj

Wg opisu: do tłumienia odbić fal dźwiękowych oraz zmniejszania poziomu niepożądanego efektu pogłosu w pomieszczeniach (ktory u mnie wystepuje). Instalujac je poprawiamy dodatkowo skuteczność ich działania na częstotliwości średnie oraz niskie.
                            Gdzie planuję: 6 na ścianę za monitor, 4 na podwieszany sufit. Za kolumny planuję zrobic drewniane dyfuzory( 1 lub 2 na kazda stronę) tych samych rozmiarów 60x60.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                              do tłumienia odbić fal dźwiękowych oraz zmniejszania poziomu niepożądanego efektu pogłosu w pomieszczeniach
                              No ok to wiedziałem, interesuje mnie do jakiego poziomu będą one działać. Konkretniej czy nie będzie miało miejsca coś takiego, że panele pochłoną częstotliwości średnie i wysokie na tyle, że dodatkowo wyeksponuje to bas. W przypadku mniejszych pomieszczeń będzie problem z modami i buczenie będzie słychać jeszcze mocniej. Dlatego pytałem się o porównanie do wełny mienralnej, bo gruba jej warstwa jest w stanie wytłumić w jakimś niewielkim - ale zawsze coś - stopniu niskie częstotliwości (oczywiście mam namyśli niskie w granicach rozsądku)

Skomentuj

:) waloos chyba źle rozumiesz tłumienie w tym przypadku.
                                absorpcja to nie wchłanianie danych Hz zmniejszając ich natężenie dosłownie, tylko zmniejszanie pogłosu tychże... (czyli nie ma wpływu na kolumne tylko na odbicia)
                                Wyobraźmy sobie że dźwięk z kolumny rozchodzi się na kształt rozrastającej się kuli (z V ~340m/s) jeżeli siedzimy 2m od źródła dźwięku o natężeniu 90db to dociera do nas ~84db bezpośrednio + to co się odbiję (od ściany,podłogi czy sufitu) ale już po jakimś (krótkim) czasie = robi się pogłos. Objawiać się to może w postaci węzłów i strzałek...
                                Last edited by ir0nhide; 05.07.2013, 07:33.

Skomentuj

Co by można było wstawić ?

Skomentuj

A jakie średnice głośników?
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

104 / 155 / 205

Skomentuj

104mm to nie problem - większość wysokotonówek można kupić w tym wymiarze.
                                        155mm może by problematyczne, z takim koszem znam GDM 15 AWX (156mm), Cała seria Aurum Cantus AC130 (157mm), Seasy 15'stki mają 146mm, Vifa NE ma 149mm, SB Acoustics ma 150mm, Wavecory 152mm.
                                        205 mm to dość mały kosz jak na 8 cali. Osobiście nie znam popularnego głośnika z takim koszem.
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

toopcool wykończone już obudowy czy surowe z płyt tylko ?

średniaka można jeszcze przefrezować, niskotonowego widzę po obudowie że się chyba raczej już nie da jeśli jest wykończona budka
                                          Last edited by ir0nhide; 05.07.2013, 08:56.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X