Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
    Gooralesko nie obawiasz sie jakis podskakujących fafołów na membranie :)?
    To bardzo ładnie wygląda. Uwierz mi bo widziałem już takie tańczące fafoły z kurzu na głośniku w subostoliku

Żarty żartami ale nie obawiam się. Nie ma czego. Jak ktoś sprząta regularnie to nawet kurzu nie będzie miał na głośniku.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
      Nic nie zburzyłeś. Po prostu ja gardzę wikolem przy klejeniu forniru a ty gardzisz butaprenowymi klejami. I stąd ten zgrzyt Pogromco. Ale szanuję, że używasz czegoś tak kłopotliwego do klejenia forniru. To świadczy o dużych umiejętnościach i dobrej znajomości tej techniki. No i dobrze, że masz ściski i miliony kilogramów obciążenia by domową prasę symulować. Ja nie mam i nie zamierzam trzymać na chacie jakichś ciężkich gratów tylko po to by mieć czym docisnąć fornir
      Nie nie, to zupelnie nie tak. Ja niczym nie gardze, tylko staram sie wybierac najlepsze rozwiazania do danej potrzeby, a tak sie sklada, ze nie ma nic lepszego dla forniru niz wikol i prasa. Oczywiscie, ze mozna kleic na kleje kontaktowe, sa nawet takie najwyzszej jakosci, ale ich uzywa sie w okreslonych zastosowaniach, tam gdzie nie ma czasu i liczy sie szybka obrobka po przyklejeniu. Nie ma poza tym zadnej przewagi nad wikolem.
      Mi fornirowanie na wikol sprawia duza przyjemnosc, uczy pokory, rozwagi i cierpliwosci. Do klejenia nie potrzebuje ton obciazenia, to nawet sie nie sprawdza, bo jak tylko troche przesadzisz z iloscia kleju, to fornir splynie Ci z obudowy jak po slizgawce. Dlatego wole sciski, a najlepiej praske. Tutaj we wlasnym zakresie mozna zbudowac proste, tanie i skuteczne narzedzie, ktore daje doskonala jakosc klejenia forniru w amatorskich warunkach.

Miliony kilogramow? lewar i prasowanko panie kolego :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
        Dobre sobie. Proponuje poczytac o klejach i doinformowac sie temacie
        Tzn? Może mnie uświadomisz, chętnie dowiem się coś szczególnego o stosowaniu klejów do drewna.

Skomentuj

W końcu dotarły.. i jest gwarancja zabawy na weekend :cool:

Skomentuj

Małe lutowanko

Trzeba się brać za wiercenie radiatorów :(

Skomentuj

Czym różni się ten po lewej od tych po prawej? Oba wyglądają na moduły OPS'a.
              Last edited by .3lite; 03.05.2014, 17:37.

Skomentuj

Ten po lewej to stabilizator napięcia :)

Skomentuj

To widzę, że z gruber rury jedziesz z tym wzmacniaczem :P Coraz bardziej mi smaka robisz.

Czym był podyktowany taki stabilizator? Co on dokładni potrafi?

Skomentuj

A możesz powiedzieć ogólnie coś o tym ? link jakiś do poczytania ?

Skomentuj

Wzmacniacz nie ma pętli nfb więc tłumienie tętnień zasalania stopnia wyjściowego jest za małe żeby zasilać go z napięcia nie stabilizowanego :)

Skomentuj

Faktycznie, pisałeś mi już, ale nie doczytałem :)

Skoro wzmacniacz nie ma NFB to jak się prezentują jego zniekształcenia i pasmo przenoszenia?

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                          link jakiś do poczytania ?
                          linków żadnych jeszcze nie ma

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                          Skoro wzmacniacz nie ma NFB to jak się prezentują jego zniekształcenia i pasmo przenoszenia?
                          Cały myk ma właśnie polegać na tym, że wzmacniacz ma mieć nie gorsze parametry jak przy podejściu konwencjonalnym z pętlą NFB :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Cały myk ma właśnie polegać na tym, że wzmacniacz ma mieć nie gorsze parametry jak przy podejściu konwencjonalnym z pętlą NFB :)
                            To będzie na pewno specyficzne granie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez maniek860824 Zobacz posta
                              W okolicach 300E warto poszukać DLS'a A6 - mój faworyt jeśli chodzi o sekcję basową :thumbsup:
                              Borys chyba lepszego nie znajdziesz
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Moja propozycja padła.

Skomentuj

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                    Tzn? Może mnie uświadomisz, chętnie dowiem się coś szczególnego o stosowaniu klejów do drewna.
                                    Ja nie mowie o zastosowaniu, a o ilosci rodzajow jakich sie uzywa - wikol to nie pepek swiata wsrod klejow do drewna (a nawet dokladniej do forniru), a juz na pewno nie "jedyny wlasciwy", jak to zabawnie ujales. Z racji wczesniej wykonywanego zawodu mialem przyjemnosc odwiedzic sporo stolarni w roznych krajach (m. in. Polska, Niemcy, Wlochy, Chiny) i jakos dziwnym trafem na wielu z nich klej do forniru nie byl nawet podobny do wikolu.
                                    Last edited by Q; 03.05.2014, 23:31.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      mi tam rakolem klei sie bardzo dobrze :)
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja nie mowie o zastosowaniu, a o ilosci rodzajow jakich sie uzywa - wikol to nie pepek swiata wsrod klejow do drewna (a nawet dokladniej do forniru), a juz na pewno nie "jedyny wlasciwy", jak to zabawnie ujales. Z racji wczesniej wykonywanego zawodu mialem przyjemnosc odwiedzic sporo stolarni w roznych krajach (m. in. Polska, Niemcy, Wlochy, Chiny) i jakos dziwnym trafem na wielu z nich klej do forniru nie byl nawet podobny do wikolu.
                                        Bo dzis nawet w na zachodzie robi sie na ilosc, a mniej na jakosc. Konkurencja jest duza i trzeba szukac oszczednosci. Stad zastosowanie klejow kontaktowych, nie dlatego ze sa lepsze, tylko dlatego ze w ciagu 24 godzin przyklei sie wiecej m2 forniru niz na kleje PVAc. :)

Skomentuj

Z racji wczesniej wykonywanego zawodu mialem przyjemnosc odwiedzic sporo stolarni w roznych krajach (m. in. Polska, Niemcy, Wlochy, Chiny) i jakos dziwnym trafem na wielu z nich klej do forniru nie byl nawet podobny do wikolu
                                          Z chęcią bym się dowiedział jaki rodzaj kleju stotosowali, oczywišcie do forniru.
                                          Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                          Nie na temat...
                                          mi tam rakolem klei sie bardzo dobrze
                                          Bardzo dobry wikol :) może ja użyłem wogóle zlej nazwy, chodzi mi oczywiście rodzaj kleju na bazie o polioctan winylu.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X