Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Swojego czasu też działałem w temacie wskaźników i ich przyspieszenia :) - większość VU-metrów dostępnych na rynku to mega muły. Ja sprawę rozwiązałem na uC bo 6 lat temu dostęp do dobrych scalaków OP-Amp i OP-Log to było prawdziwe wyzwanie. Układ bujał ustrój ERA mk3a i to całkiem żwawo

Acha, jakość i muza z przed 6 lat

Q układ który prezentujesz jaką ma realną dynamikę pomiaru?
    Last edited by 20Hz; 27.06.2014, 12:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez 20Hz Zobacz posta
      muza z przed 6 lat
      Hehe... w dodatku po niemiecku, ale dudnienia takie, ze 30% slow niezrozumiala

Q układ który prezentujesz jaką ma realną dynamikę pomiaru?
      W zaleznosci od wybranej ch-ki przejsciowej:
      - liniowa: ok. 35dB
      - logarytmiczna: ok. 65dB

Skomentuj

A jak :) - nawet nie wiem skąd to miałem i na czym leciało...

Dynamika całkiem niezła, ja uzyskałem ok 60dB w pasmie do ok. 4kHz. Czy twoje wskaźniki będą obsługiwały wskazanie +3dB od mocy znamionowej czy przerzucisz ten zakres w stronę niższych poziomów? Przy konwersji A/D to +3dB zżera kupę zakresu przetwornika :/
        Swoją drogą był projekt w Elektorze wskaźnika w pełni analogowego (i indukcyjny pomiar prądu ) o zakresie ~120dB ale podzespoły do niego to była jakaś abstrakcja.

Skomentuj

Dzisiaj dostałem blachy, będzie nowy uniamp.

Skomentuj

ciekawe otwory wentylacyjne

widac moj uni nie bedzie niczym szczegolnym - tak dlugo czekam na malowanie itp itd :(

Skomentuj

Na otwory wentylacyjne nie miałem pomysłu do czasu przeczytania jakiegoś artykułu na wp o promieniowaniu tam taki znaczek zobaczyłem.

Skomentuj

A jak pozbędziesz sie tych śladów na froncie po frezie ? ja mam taki sam problem.. frez był krzywy czy frezarka nie była powtarzalna i gdzie nigdzie jest głębiej rysa... na dodatek jeszcze okręci zostały

Skomentuj

chyba tylko papierek scierny zostal

Skomentuj

Czy twoje wskaźniki będą obsługiwały wskazanie +3dB od mocy znamionowej
                    Tak. Punkt mocy znamionowej bedzie kalibrowany na 0dB na wskazniku (chocby ze strony praktycznej jest to wlasciwe: kazdy wskaznik ma jakis tam przerzut dynamiczny).
                    Pamietasz moze w ktorym Elektorze to bylo ?
                    Last edited by Q; 28.06.2014, 01:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                      A jak pozbędziesz sie tych śladów na froncie po frezie ? ja mam taki sam problem.. frez był krzywy czy frezarka nie była powtarzalna i gdzie nigdzie jest głębiej rysa... na dodatek jeszcze okręci zostały
                      Front bedzie szczotkowany papier 100 na klocku i ladnie to wychodzi.

Skomentuj

Jak tak wyszczotkujesz, pochwal się wynikami i "techniką", mnie też będzie czekać zabawa z alu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez krojo Zobacz posta
                          Front bedzie szczotkowany papier 100 na klocku i ladnie to wychodzi.
                          Ja bym proponował z mniejszą gradacją użyć papieru.
                          Ostatnio bawiłem się na innym materiale bo na nierdzewnej. Używałem papieru 240 i jeszcze mógłby być delikatniejszy.
                          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

20min szlifowania, papier naciągnięty na równa deskę, gradacji nie pamiętam dokładnie... chyba 180.

Skomentuj

Tak to wyglada z bliska (i z paczka po papierosach dla uwidocznienia gabarytow drivera) :)

Skomentuj

ładne, ładne może coś takiego by użył... :???:
                                DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Będzie moc

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                                    Tak to wyglada z bliska (i z paczka po papierosach dla uwidocznienia gabarytow drivera) :)

oj nie ladnie Q - to zly nalog! :p

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Niech się Q przerzuci na papierosa elektrycznego ... a widząc drivera z zasilaniem takiego papieroska problemów nie będzie... tylko ten kabel.....

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Pawel S., ploter: juz od ponad 3 lat pale wylacznie e-papierosa (obecnie Sigelei Legend + Aspire Nautilus :cool:). Paczka po papierosach i zolta zapalniczka (widoczna na fotce sluchawkowca) to "pamiatka" po odwiedzinach sklerotycznego kolegi
                                        Last edited by Q; 28.06.2014, 16:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
                                          20min szlifowania, papier naciągnięty na równa deskę, gradacji nie pamiętam dokładnie... chyba 180.
                                          jak byś zaczął od 100 albo 120 zajęło by to 10 minut :) poniżej nie radzę schodzić bo jeszcze głębsze rysy się zrobią

Skomentuj

Czaruję...
                                          X