Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bardzo ciekawie wyszło. Można by ewentualnie jakimś lakierem bezbarwnym pociągnąć dla pewności. Np stalowe elementy piaskowane rdzewieją w mgnieniu oka - po polerowaniu może być podobnie (choć pewien nie jestem, przyznam, że nie znam za dobrze tematu).

Skomentuj

Surową stal da się tak wypolerować ? :???: Szacun :cool:
      Tak czy siak. Dabyl dobrze radzi. Jeżeli to rzeczywiście jest surowa stal, to po polerce jeszcze szybciej pordzewieje.

Skomentuj

Nawet na stali nierdzewnej niższych gatunków widać takie paskudne plamy. Dopiero od A4 w górę jest taka ładna lśniąca a i to bez gwarancji (potrafią się po czasie pokazywać takie punktowe wżery). Pięknie to wygląda.
        Jak po dłuższym czasie nic się nie dzieje, to zostaw, w najgorszym wypadku powtórzysz proces, bo coś mi się zdaje że po lakierze już tak nie będzie wyglądało. Możesz najwyżej natłuścić jakimś olejem maszynowym, w domu powinno dać radę a nie zepsuje efektu.

Skomentuj

Olejem maszynowym?
          Wystarczy dobry wosk samochodowy
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Last edited by marian; 13.07.2015, 18:03.

Skomentuj

Slabiutko Marian. Slabo przygotowana powierzchnia.

Skomentuj

W jakim sensie?
                Słabo szlifowane?

Skomentuj

Nieciekawa, chropowata powierzchnia. Wg mnie do tego oleju trzeba perfekcyjnie przygotować fornir.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Wg mnie do tego oleju trzeba perfekcyjnie przygotować fornir.
                    No z tym fornirem się tak nie da.
                    Ma takie głębokie wgłębienia że choć byś się okichał, to i tak nie da rady wyszlifować tego na równo... prędzej doszlifujesz się do fizeliny.

No i tam nic nie ma chropowatego, to mokry wosk i takie zdjęcie powoduje to wrażenie.

Skomentuj

A ja myślę że kwestia gustu, mi osobiście taka struktura sie podoba. Może jak kurz osiądzie to będzie problem go zetrzeć.

Skomentuj

Marian, masz jakies resztki tego forniru? Moze byś mi podeslal probke?

Skomentuj

Jak coś zostanie to spoko.

Skomentuj

Zacząłem rekonstrukcję i renowację kolumn Fisher SP-7000BX, zastanawiam się nad fornirem w stylu Vintag, wpadł mi w oko orzeszek:
                            http://allegro.pl/okleina-modyfikowa...412782585.html

Używał Ktoś tego forniru i wie jaki efekt jest po lakierze ?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              No z tym fornirem się tak nie da.
                              Ma takie głębokie wgłębienia że choć byś się okichał, to i tak nie da rady wyszlifować tego na równo... prędzej doszlifujesz się do fizeliny.
                              Też mi się tak wydaje, bo robiłem szafkę na tym fornirze.
                              ALe osobiście mi się podoba jak drewno tak wygląda

Skomentuj

Mi sie tez podoba
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                  to i tak nie da rady wyszlifować tego na równo... prędzej doszlifujesz się do fizeliny.
                                  Miałem podobny i rzeczywiście nie da rady. Ja się doszlifowałem do fizeliny.

Skomentuj

bo to ma udawać drewno z jego naturalną strukturą a nie "meblościankę bieszczady"

Skomentuj

Nie na temat...
                                      A mi się ten lakier na meblościankach podoba. Nawet jeśli trąci myszką. A jak w czeczocie, to w ogóle powiem ci że taki klasyk...
                                      Natomiast faktura "naturalna" forniru modyfikowanego jest dla mnie hmmmm.. kontrowersyjna

Skomentuj

No to polerujemy budę :-)

Skomentuj

Problem jest w tym, ze osmo 3032 moze miec spory polysk, a to ju nie wygląda dobrze na widocznej strukturze drewna. Dlatego lepiej jest użyć zupełnie matowego wykończenia. Generalnie wbrew pozorom idealne położenie osmo nie jest takie latwe i szybkie. Trzeba sie napracować żeby efekt byl profesjonalny, a nie tandetny i tani.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X