Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez qtrawkap Zobacz posta
    Nie lepiej zwykły radiator żeberkowy?
    Ale co to za zabawa:), nie po to się robi żeby wszystko było "na jedno kopyto" Oryginalne,nietypowe więc fajne.

Skomentuj

Zamieszczone przez .Heat. Zobacz posta
      Ale co to za zabawa:), nie po to się robi żeby wszystko było "na jedno kopyto" Oryginalne,nietypowe więc fajne.
      Brawo i oto w tym chodzi.W końcu to DIY. Ja też robię radiatory sam to nic wielkiego wystarczy ruszyć głową.

Skomentuj

O co chodzi z tym PCB na froncie?

Skomentuj

Diody, które przykryje maskownica z otworami na nie.

Skomentuj

Zamieszczone przez medpak Zobacz posta
            Brawo i oto w tym chodzi.W końcu to DIY. Ja też robię radiatory sam to nic wielkiego wystarczy ruszyć głową.

Gdzie się zaopatrujesz w elementy, z których robisz obudowy/radiatory?

Skomentuj

Metalbud na ul.Robotniczej we Wrocławiu.Biorę u nich profile i blachę a potem sam przycinam,wiercę i frezuję elementy.Potrzebna cierpliwość i dokładność.....:biggrin:

Skomentuj

Ktoś pamięta jak grały moje MLTL na AudioShow? :)

Właśnie tak (kolor czerwony):

Kolumny doczekały się pomiarów więc sprawdziłem jaką miały charakterystykę ze zwrotka na słuch.
                Dlaczego wysokie się tak wybijają?
                Dlatego że podczas odsłuchu przy dobieraniu elementów zwrotnic, kolumny były podłączone pod mojego starego Soniacza który miał lekki problem z najwyższą górą.
                Dodatkowo po podłączeniu kolumn pod inny wzmacniacz na AudioShow, wymieniłem rezystory aby góry było więcej, bo tak akurat pomieszczeniu i wzmacniacz (chyba Meteo) przypasował.

Czarny wykres jest po przyciszeniu wysokotonówki oraz lekkiej modyfikacji.
                Układ zwrotnicy został ten sam, łącznie z cewkami, jedynie zmieniłem lekko kondy i rezystory.
                Last edited by marian; 25.05.2018, 15:50.

Skomentuj

Marian będziesz publikował projekt na forum?
                  Na jakich to głośnikach? Bardzo mi się podobają takie wąskie kolumny.
                  Jaki to fornir?

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                    Marian będziesz publikował projekt na forum?
                    Opublikować mogę, ale przydały by się lepsze pomiary.

Na jakich to głośnikach?
                    ARN-116-10/8 i SB19ST-C000-4.

Jaki to fornir?
                    Wenge WE-2010PI, ale nie jestem pewien.

Skomentuj

Zamieszczone przez medpak Zobacz posta
                      Metalbud na ul.Robotniczej we Wrocławiu.Biorę u nich profile i blachę a potem sam przycinam,wiercę i frezuję elementy.Potrzebna cierpliwość i dokładność.....
                      wychodzi chociaz taniej niz gotowe radiatory?

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      Opublikować mogę, ale przydały by się lepsze pomiary.
                      i dostepnosc glosnikow w sprzedazy :/
                      ARNa praktycznie juz nie kupisz :/

Skomentuj

Taniej ,to zależy , najważniejsze dla mnie jest to że mogę dopasować całą obudowę do radiatora i odwrotnie radiator do obudowy.Zawsze robię obudowę i radiator albo radiatory w całości sam.Nie jestem ograniczony w żaden sposób seryjnymi wyrobami - czyli mogę tworzyć co zechcę i jak mi się podoba.....

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

i dostepnosc glosnikow w sprzedazy :/
                          ARNa praktycznie juz nie kupisz :/
                          No właśnie...

Skomentuj

Garść spostrzeżeń z testowania bananowych W8-1808:
                            - ze względu na wznoszącą się charakterystykę częstotliwościową, są one po trójnasób wymagające:
                            a) ujawniają mankamenty nagrania
                            b) ujawniają zniekształcenia wnoszone przez urządzenia toru
                            c) wymagają od słuchacza zrozumienia implikacji w/w cech.

Charakterystyka w osi oraz około 20, 40 i 60 od osi.
                            Last edited by Piotrzurawski; 26.05.2018, 06:21.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Może nie audio ale nadal samoróbka... Żona zażyczyła sobie szklarnię 25m2 coś tego typu https://forfem.pl/szklarnia-cedrowa-large
                              Za tą cenę wolałbym kupić sobie nowsze auto zamiast mojego czołgu budowlanego ( 10 letni kombiak do przewozu wszystkiego wewnątrz lub na dachu). Uznałem, że dam radę zrobić 10 razy taniej.

Jak na razie : nowa ziemia, metrowy fundament kopany ręcznie i wylewany z betoniarki, izolacja, podmurówka z bloczków betonowych, xps pod konstrukcję drewnianą- ok 700zł, konstrukcja drewniana z odpadów fabryki okien, kleje, śruby, wkręty, łączniki, impregnaty - ok 400zł, okna (kilkuletnie) z rozbiórki od wuja - 1500zł.
                              Dziś szlifowanie, usuwanie resztek kleju i ponowne impregnowanie, a od poniedziałku konstrukcja dachu i poszukiwanie poliwęglanu komorowego lub używanych szyb pancernych :) ( na wypadek gradu).

Skomentuj

Namotałem:mellow:

Skomentuj

ja tez :flapper:

wszytko sie jakos upcha ta plytka tylnia to taka tymczasowa, mam kilka koncepcji i puki co bol głowy od myslenia jak to ogarnac
                                  aa znalazłem fajna stronke na której jest do sciągniecia ciekawy programik \\front panel designer \\
                                  http://www.schaeffer-ag.de/en/
                                  mozna se panel zrobic i jest podglad 3d:) po urlopie bede dzialac dalej na razie przerwa

Skomentuj

Dotarły wreszcie do mnie paczki na moje 2,5 drogi na 2x MW19P-8 + TW29RN.
                                    Może to nie DIY pełną gębą z mojej strony, bo stolarka to robota Marko3T,
                                    ale projekt, pomiary i zwrotnica to już moja sprawka :)

Obudowy, to taka trochę kopia Pylon Audio Diamond 28, ale co tam. Bardzo mi się taka prosta forma podoba :flapper:

Coś już nawet pomierzyłem i posymulowałem...
                                    Last edited by pawel_luk1; 28.05.2018, 12:30.
                                    "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

pawel
                                      Piekne kolumny, bardzo mi sie podobaja !!
                                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Dzięki!
                                        I mają wysoki WAF. Moja żona powiedziała "Na szczęście ładne słupeczki wyszły!"
                                        Czyli wysoki WAF = proporcje frontu 5:1. Mają dokładnie 1040 x 208 mm :biggrin:
                                        Last edited by pawel_luk1; 28.05.2018, 19:52.
                                        "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                        JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                                          Czyli wysoki WAF = proporcje frontu 5:1.
                                          Jeśli brałeś to pod uwagę podczas projektowania obudowy, to gratuluję.
                                          Nie każdy na to zwraca uwagę.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X