Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Taka historia. 4 drogi na Scanach i SB. Basy jeden w OZ drugi w BR

Obok SS 27 dla pokazania skali :)

Pogromco możesz Sobie luknąć te połączenie basów o którym rozmawialiśmy

Pasmo nie łączone z BR

To te skrajne z prawej

Last edited by Zap Projekt; 23.11.2018, 22:37.

Skomentuj

A tu się robią nie grające kable:thumbsup:

Skomentuj

Prawie mtmy

Skomentuj

Ooo. to teraz wiem po co budowałeś taką pokaźną elektrownię.

Skomentuj

Podział pasma aktywny z chęci zgłębienia tematu i poszukania granicy kiedy jest sens zastosowanie danego rozwiązania.
            Wnioski odnośnie samych głośników ?
            MDS brzmienie na niskich rejestrach zaokrąglone, trochę misiowate brzmienie nadające się do subwoofera, w konfiguracji 3way nie do końca mi się podoba jego granie w zakresie niskiego środka czy wyższego basu, musiałby mieć mocniejszego "brzmieniowo " nisko-średniaka do kompletu.

SB20PFC30 - niski bas jest ale bez takiej masy w brzmieniu jak w przypadku MDS, niski środek i wyższy bas za to całkiem przyjemne i wiernie odtwarzane, bardziej pasuje do zestawienia 3way ale niekoniecznie z aluminiowym średniakiem, bardziej do kompletu pasuje SB13PFC i dowolna kopułka, w zależności od preferencji (tekstylna/alum). Jest zdecydowanie głośniejszy od MDS i posiada charakterystycznego "kopa" na basie. Ma jedną trochę słyszalną bolączkę, w pewnych materiałach muzycznych mam wrażenie że jest trochę wolny.

o daytonie nie ma co pisać, uniwersalny dobrze grający nisko-średniotonowiec.

SB26ADC-C000 - delikatne i szczegółowe granie, świetną scene potrafi robić. Urozmaicenie grania jest ale nie jakieś mocne. Można nisko ciąć ale uważać z tym, przy niższych podziałach lepiej jak jest też zgrany z aluminiowym wooferem, z papierem trochę dziwne granie było.

Jako ciekawostka, pisałem jakiś czas temu o problemie z sb26adc, przy pomiarze wychodziła spora dziura na 10khz

okazało się że w nowym kablu, jedna żyła była naderwana w efekcie miała rezystancje 300k

Wnioski odnośnie pasywne vs aktywne są już jakieś ale o tym później. Na pewno nie jest tak że jedno czy drugie rozwiązanie jest prostsze po obydwu stronach jest tyle samo plusów co minusów.
            Last edited by dragon; 24.11.2018, 15:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
              SB20PFC30 - niski bas jest ale bez takiej masy w brzmieniu jak w przypadku MDS, niski środek i wyższy bas za to całkiem przyjemne i wiernie odtwarzane, bardziej pasuje do zestawienia 3way ale niekoniecznie z aluminiowym średniakiem, bardziej do kompletu pasuje SB13PFC i dowolna kopułka, w zależności od preferencji (tekstylna/alum). Jest zdecydowanie głośniejszy od MDS i posiada charakterystycznego "kopa" na basie. Ma jedną trochę słyszalną bolączkę, w pewnych materiałach muzycznych mam wrażenie że jest trochę wolny.
              Masz porównanie do innych "tanich" wooferów?
              Np. W.22.200.8.MCX (stara nazwa GDN-22-140-8-SCX)?

Ja i tak go kupię, ale jestem ciekaw porównania :)

Skomentuj

Miałem kiedyś te stx, to bym go plasował coś pomiędzy mds i sb, grać grał ale pamiętam że było nudno bez polotu.

Skomentuj

Ile litrów i jakie strojenie dałeś do tych SB?

Skomentuj

66L i 34Hz, mds ok 45L i podobnie strojone

Skomentuj

Czyli podobnie jak ja miałem w zamiarach.
                      U mnie będzie max 30L, ponieważ obudowa musi być kompaktowa.
                      Ale to jeszcze wyjdzie w praniu ponieważ finalnego rozmiaru obudowy jeszcze nie określiłem.

Skomentuj

Mecze troche te fonicsy.
                        Musze powiedziec ze zapialem je poki co jeden speaker, jeden kanal mojego iAMP i łykają całą jego moc. Jestem zaskoczony.

Siateczka z magnesu raczej do wywalenia.
                        Cisnienie generuje w niektorych miejsach, prze-spore.

Nastepny test to bedzie buda open-back, mysle ze winno walic wtedy grzmotami.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                          Siateczka z magnesu raczej do wywalenia.
                          Kiedyś miałem samochodowego Alpierda i też od razu tą siatkę wywaliłem.

Skomentuj

tomekk i jak oceniasz już na tym etapie odtwarzanie basu ?

u mnie też ruchy, dorwać dechy teraz tylko i testy

Skomentuj

Dwa razy 18" to potrafi flakami porzucać, ale takie konfiguracje to tylko przy basowych wiosłach i estradówce widziałem.

CO za kawałek na filmie leci?

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                                CO za kawałek na filmie leci?

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Właśnie sobie uświadomiłem że muszę posprzątać trochę, bo pół pokoju w rezonansy wpadało ^^
                                  Fajne, do męczenia wooferów.

Skomentuj

Ostatnie wypociny.. :) Kopie JBL 4344.

Skomentuj

"Kolumny dla macho, kobiety niech płaczą" - tak pisał niejaki Kisiel o JoBLach.
                                      Są tak brzydkie, że aż piękne. :biggrin:
                                      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Piękne, brawo

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Kolor rzeczywiście "powala"
                                          Last edited by devshin; 26.11.2018, 19:48.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X