Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
    Mam się zastanawiać w jakich pomieszczeniach słuchałem obudowy typu BR i czy czasem nie była to zawsze wina pomieszczenia? Litości...
    W pewnym sensie tak. Omnipolary na basie inaczej pobudzaja mody pomieszczenia, niz dipole, co przy kiepskiej akustyce pomieszczenia ma duze znaczenie.

Ja nie mam zamiaru się o to kłócić i udowadniać komukolwiek czegokolwiek.
    Ja tym bardziej nie mam takiego zamiaru, napisalem jedynie swoje zdanie w tym temacie.

Twoja dyskusja też nie nawróci mnie na wentylowane obudowy, więc nie widzę sensu jej kontynuowania. Dzięki, ale mam lepsze rzeczy do roboty
    Ależ oczywiście.

Skomentuj

tez uważam ze czysty bas zagrają mi tylko głośniki , nie żadne rury rezonansowe a nie musze mieć dużego zejścia basu.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
        Pewnie te glosniory bez korekcji EQ albo filtracji z duża mocą będą grać słabo na basie.
        Testuje te fonicsy i bez budy ni chu chu.

Muszę sprawdzić teraz z buda i h-frame.
        Ogólnie to myśle o hybrydzie i dopalonym dolem.
        Dzisiaj go uruchomiłem i nawala basem tak, że karton gips na suficie zaczął mi grać. No i to jeden. Myślę, że będą z niego ludzie

Na kompresorek i tak muszę czekać bite dwa miesiące, więc jest dużo czasu na zastanowienie się nad 10-12 calami do kompletu.

Skomentuj

Bez spiny koledzy.

Ja podjalem decyzje ze narazie olewam OB.
          Powod - brak przestrzeni, troche sie przeliczylem. Bas sie pojawial w dziwnych miesjach - gdzie normalnie bym sie ze stolkiem nie zmiescil.
          Fonicsy ida do Krzysia, on ma lepsze warunki to moze cos kiedys wyczaruje.

Postawie dom, tam bedzie okolo 55m2 open space dla takich potworkow, kiedys tam.
          Set przetwornikow, ktory mam pojdzie do power monitorow ala vintage JBL, zrobimy z tego projekt o ile wszystko pojdzie ok - przy okazji posluchamy - tak wiec wariant startowy.
          Akurat sie 'wygrzeja' do OB hehe.

Skomentuj

Zamieszczone przez luigi Zobacz posta
            tez uważam ze czysty bas zagrają mi tylko głośniki , nie żadne rury rezonansowe a nie musze mieć dużego zejścia basu.
            Czysty bas hehe. Przecież jak zestroisz rezonator nisko, powiedzmy poniżej 30hz, to właśnie głośnik będzie promieniował "czysty" bas, a nie port. W tym pasmie powyżej strojenia portu, głośnik pracuje jak w obudowie zamkniętej.

Skomentuj

czysty bas jest dla mnie tylko z zamkniętej , nie chce słyszeć wnętrza kolumny.

Skomentuj

Ahhhh no jasne jasne, ale wiesz ze calej energii nie da sie pochłonąć, powraca wraca na membrane glosnika i zostaje wypromieniowane? Zostaja Ci tylko dipole, jedyna, "najczystsza" opcja basowa ( o ile same przetworniki są ciche i ich napęd nie generuje zniekształceń, stuków i turbulencji przy dużych wychyleniach ).

Skomentuj

czysty bas jest dla mnie tylko z zamkniętej , nie chce słyszeć wnętrza kolumny.
                  Nie jest łatwo zrobić odbudowę, żeby z wnętrza zamkniętej obudowy nic nie wydobywało się. Trzeba walczyć z promieniowaniem przez membranę, falami stojące i wibracją obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    calej energii nie da sie pochłonąć, powraca wraca na membrane glosnika i zostaje wypromieniowane
                    to jest nic w porównaniu z tym co wychodzi przez BR , dla mnie istnieje tylko zamknięta.
                    Last edited by luigi; 22.12.2018, 20:46.

Skomentuj

to jest nic w porównaniu z tym co wychodzi przez BR
                      Tzn co wychodzi w subwooferach?

Skomentuj

subwoofery to nie ,,pełnopasmowe,, kolumny , nie każdy potrzebuje przywalić basem .

Skomentuj

Nie na temat...
                          A Waszym zdaniem "dobry jakościowo bas", to jaki bas?
                          Poda ktoś definicję?
                          Last edited by marian; 23.12.2018, 13:27.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            Poda ktoś definicję?
                            Chyba jeszcze nikt tego mitycznego basu wysokiej jakości nigdy nie słyszał, wiec trudno o definicje.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Nie na temat...
                              Poda ktoś definicję?
                              u mnie to 16szt lacoustic SB28 w odległości 10m...:) tylko broń boże na pełnej mocy, nawet te kilka W wystarczy :)

Skomentuj

Witam.
                                U mnie ostatnio pogrywają wykonane przeze mnie kolumny z forumowego projektu https://diyaudio.pl/showthread.php/2...by-Bran%C5%BCa tzn. pogrywały, bo padł mi wzmacniacz i jak na razie czekają na naprawę jego co by w pełni mogły się wygrzać.

Last edited by drapik; 23.12.2018, 16:55.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Chyba jeszcze nikt tego mitycznego basu wysokiej jakości nigdy nie słyszał, wiec trudno o definicje.
                                  Ciekawa teoria, ale mamy jeden utwór, mogę Ci z tego samego sprzętu zaprezentować bas na kilka różnych sposobów, mało tego na pewno uznasz, który jest dla Ciebie najlepszy z całej puli... ciężko się piszę z ludźmi, którzy skupiają się tylko na pewnych aspektach. Można zyskać tym pewną specjalizację, ale kuleje reszta i takie są fakty.

Skomentuj

Mam takie pytanie do was, mam mały dylemat. Próbuję zamknąć TPA3255EVM razem z zasilaczem SMPS600RS w jednej metalowej obudowie. Mam problem jak rozwiązać uziemienie, masę.

SMPS600RS nogi zasilacza wiszą w powietrzu, a klucze są izolowane od radiatora swoją obudową. Tak wiec tutaj wygląda na zdrowe i bezpieczne rozwiązanie. Tylko odległość od obudowy to dystanse 5mm

TPA3255 ma nogi połączone z masą, zastanawiam się czy jeśli masę połączę do obudowy to będzie problem z pętlą masy.

W dodatku co zrobić z uziemieniem. Metalowa obudowa fajnie by było to uziemić. Trochę bezpieczeństwa jeszcze nikogo nie zabiło, szczególnie jeśli to SMPS.
                                    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez drapik Zobacz posta
                                      Witam.
                                      U mnie ostatnio pogrywają wykonane przeze mnie kolumny z forumowego projektu https://diyaudio.pl/showthread.php/2...by-Bran%C5%BCa tzn. pogrywały, bo padł mi wzmacniacz i jak na razie czekają na naprawę jego co by w pełni mogły się wygrzać.

Podstawy sam rzeźbiłeś czy z STX?
                                      Front malowany?

Skomentuj

Następny do kompletu:

Szkielet musiałem już dospawać na miejscu, ale akurat TIG nie tworzy odprysków, więc nic nie ucierpiało w salonie W każdym wypadku jeszcze tylko 5 głośników... jak się kupi 10-12 calowca i dojdzie tubowiec. Mam nadzieję, że uda się je wszystkie zmieścić na tym panelu. Zbudowanie wzmacniacza też trochę zajmie, więc projekt na dłuższy czas...

Dzięki tym głośnikom człowiek dowiaduje się co mu gra w salonie

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                                          Ciekawa teoria, ale mamy jeden utwór, mogę Ci z tego samego sprzętu zaprezentować bas na kilka różnych sposobów, mało tego na pewno uznasz, który jest dla Ciebie najlepszy z całej puli... ciężko się piszę z ludźmi, którzy skupiają się tylko na pewnych aspektach. Można zyskać tym pewną specjalizację, ale kuleje reszta i takie są fakty.
                                          Czym innym jest bas, jaki jestem w stanie zaakceptować, a czym innym jest bas, który uznałbym na dzień dzisiejszy za doskonały. To cholernie skomplikowany temat, który ma wiele zaleznosci, do tego dochodza gusta muzyczne i doświadczenie w odsłuchu realnych instrumentów i przede wszystkim akustyka pomieszczenia.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X