Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Proxxon robi naprawde dobre klamoty. Super maszyna.

Skomentuj

- - - - - aktualizacja - - - - -

Inny grot i robota leci ;p

Skomentuj

Ja tam zacząłem budowę wzmacniacza od wymiany oświetlenia w garażu, ledy philipsa 4x15W nie nadawały się do roboty.
        Zamontowane listwy led/panele led 50W 8 sztuk (po 40zł) i nastała jasność.

Następnie stolik na kółkach pod moją lekko zmodyfikowaną "Zośkę" a Zośka znowu posłuży do odwiertów w alu/stal i ewentualnie drobnych frezów (dokładność to nie jej mocna cecha) w obudowie wzmacniacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila Zobacz posta
          Ja tam zacząłem budowę wzmacniacza od wymiany oświetlenia w garażu, ledy philipsa 4x15W nie nadawały się do roboty.
          Zamontowane listwy led/panele led 50W 8 sztuk (po 40zł) i nastała jasność.

Następnie stolik na kółkach pod moją lekko zmodyfikowaną "Zośkę" a Zośka znowu posłuży do odwiertów w alu/stal i ewentualnie drobnych frezów (dokładność to nie jej mocna cecha) w obudowie wzmacniacza.

Na czym polega modyfikacja Zośki? Nie warto kupować jej Twoim zdaniem? Mało precyzyjna jest? Koszt to 2tys PLN a potem to już PAXy i "nowe" ws15 za ponad 4k.

Skomentuj

Zośkę kupiłem ze 6lat temu, kosztowała chyba ze 1500zł, jeśli chcesz robić cokolwiek dokładnie to odradzam. Wymaga ostrych modyfikacji.
            Wszelkie mechanizmy XYZ mają luzy a jak nie mają to je zobaczysz jak dojedziesz do materiału. Przy wierceniu nawet widać jak cała kolumna się lekko przechyla do tyłu.
            Moja jest po wymianie rury na grubościenną, wymiana uchwytu, wymiana napędu szajbowego na falownik + silnik 3f, zostało przełożenie 1:1.
            Obroty prawo lewo, prędkość oraz start stop realizuje już falownik.
            Sugeruję użycie falownika na 230V z wyjściem 3x200-230V w moim przypadku falownik 0,55kW i taki sam silnik 3f łapowy z uzwojeniami przełączonymi na 230V (gwiazda/trójkąt).
            Dodatkowo do falownika warto zamontować rezystor hamowania (80-300R 50-100W) co da efekt zatrzymania w miejscu "wrzeciona".

Zośka do miękkich materiałów z ostrymi frezami, przy aluminium lepiej postawić puszkę z ulubionym lubrykantem w spraju :] i psikać żeby przypadkiem freza nie zakleiło.

Moja musiała by przejść jeszcze wiele modyfikacji żeby nadawała się do amatorskiego frezowania ale do wycięcia gniazda pod IEC może być.
            Last edited by maxdila; 02.02.2019, 12:41.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              https://swiatnarzedzi.pl/pl/p/Tokark...UaAq5xEALw_wcB
              uuu - powaznie tyle to kosztuje? :???:
              za tyle da sie kupic duza tokarke z chin!
              tyle za to dales?

sztywna? precyzyjna?
              Ten Proxxon jest naprawdę bardzo fajny do małych prac.

W tym sklepie kupowałem swego czasu jakieś graty i można spotkać tam zdrowo nawiedzonych - lepszych niż my :lol:
              Babka ze sklepu opowiadała mi o gościu, który kupuje mikronarzędzia bo robi kopie kolczug ...

Skomentuj

Nie na temat...
                jaro4444 znajomy za czasów gimnazjum robił kopie kolczug i nawet nieźle na tym wychodził
                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                  Babka ze sklepu opowiadała mi o gościu, który kupuje mikronarzędzia bo robi kopie kolczug ...
                  "Mikronarzędzia" ? Wiertarka, pręt stalowy, drut 2.2 ( wersja ocynk, lub czarny ) dobre cążki i 2 pary kombinerek.

Moje pierwsze hobby kolczugę DIY też mam na koncie. Teraz pozostał tylko brelczyk do stolarni w splocie królewskim.

Pozdro dla fanów średniowiecza! :flapper:

Skomentuj

CNC już prawie gotowe

pole robocze 1.6m x 1.2m x 20cm

Skomentuj

Nie na temat...
                      a nie lepiej dolozyc 300tys i kupic cos porządnego?!
                      tekst kolegi z pracy :p

Skomentuj

Z czego wrzecionko, na moje oko HSD ?

PS. też kiedyś na profilach zrobiłem frezarkę CNC.

Skomentuj

Fajna i duża (jak na diy potrzeby), na tym już elementy do paczki wytnie.
                          Oś X chyba najbardziej podatna na odkształcanie będzie. Ale i tak fajnie mieć coś większego.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                            Fajna i duża (jak na diy potrzeby), na tym już elementy do paczki wytnie.
                            Oś X chyba najbardziej podatna na odkształcanie będzie. Ale i tak fajnie mieć coś większego.
                            Tam jest alu 15mm + wałki podparte ,dodatkowo z tyłu osi X na profile polecą usztywnienia .
                            Przeznaczenie to głównie obróbka drewna / pleski / czasem małe alu + grawerowanie w alu .

Wrzecionko to chińczyk 1.5kw z ER11 24tys obrotów + falownik , na moje potrzeby większym frezem jak 6mm nie będę jeździł ale za to przejazdy na oryginalnych TB6600 i śrubach kulowych o skoku 10mm udało się uzyskać 6m/min .
                            Zostało jeszcze zamontowanie stołu (MDF 25mm) oraz pleksę 5mm na boki aby nie pyliło po całym pomieszczeniu .

Kończę soft póki dziś mam wolne na rPi do sterowania po ethernecie + soft na windows do tego oraz modbus RS485 do sterowania falownikiem . Dlatego pisałem wyżej że prawie gotowe

Skomentuj

Zamieszczone przez gothye Zobacz posta
                              Zostało jeszcze zamontowanie stołu (MDF 25mm)
                              bedzie stol podcisnieniowy?

Zamieszczone przez gothye Zobacz posta
                              oraz pleksę 5mm na boki aby nie pyliło po całym pomieszczeniu .
                              odciag koniecznie!!

Skomentuj

bedzie stol podcisnieniowy?
                                Nie , mocowanie będzie się odbywać za pomocą śrub M8 za pomocą muf :
                                odciag koniecznie!!
                                Tak ,też będzie ale dodatkowo montuję plexę na boki od wewnątrz , wrzeciono jest chłodzone powietrzem , więc nawet silny odciąg nie wyłapie mi wszystkiego (na początek będzie to stary odkurzacz + zbiornik cyklotronowy zbudowany z wiadra 10l ,potem odkurzacz przemysłowy)
                                Last edited by gothye; 03.02.2019, 15:50.

Skomentuj

Nie rozważałeś spawanej ramy albo stołu pod frezarkę?

Skomentuj

Zamieszczone przez Amper6 Zobacz posta
                                    Nie , projekt od początku planowałem z profili , a co do stołu też go nie przewiduje z tego względu że łatwiej będzie mi umieszczać większe formatki na blacie roboczym bez używania podnośnika ( może w przyszłości ) . Czekam na blachę stalową do wzmocnienia osi X z tyłu .

Wczoraj poprowadziłem osobną linie zasilającą dla falownika i skończyłem komunikacje modbus z rPi .

1 Frezowanie planuje na połowę lutego

Skomentuj

Zamieszczone przez Amper6 Zobacz posta
                                      podczas spawania zawsze cos sie odksztalci
                                      czyli po spawaniu trzeba wrzucic rame na obrabiarke, zeby miec idealne plaszczyzny, katy itp :/

Skomentuj

Albo wygrzać (postarzeć ją przez wygrzanie , co przyspiesza odkształcanie i można splanować na innej frezarce w celu równomiernej powierzchni pod prowadnice ,ale to już dodatkowe koszty) jeśli uzyskam 0.05mm i mniej tak jak w poprzednim CNC (750x450x100mm) dokładności to będę w pełni zadowolony .

Z czasem planuje zmianę prowadnic na wałkach podpartych na szyny HIWIN .W śruby kulowe od początku zainwestowałem w HIWIN i nakrętki HIWIN w klasie C3

Skomentuj

Z tymże profile aluminiowe, a te konkretnie nieco znam, a o czym wspominał mi budowniczy cnc, sztywne nie są. A szkoda bo buduje się na tym szybko i dosyć dokładnie ale później już tak fajnie nie jest. Ale jak kolega wyżej wspominał materiał do obróbki to głównie drewno.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X