Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprawdze sobie kiedys ten klej.
    Tak, obie strony walkiem przejechalem.

Musze tylko upolowac przemyslowe, suche zelazko - to ma cholerne wciecia w stopie i czasem myslac ze dociskam np krwedz okazuje sie ze akurat mam tam dolek...

- - - - - aktualizacja - - - - -

@marian
    A idz mi z tym dociskiem. Ostatni sub, dosc duzy niech to cholera.
    Dodatkowe dechy zeby to dociazyc - i tak bylo ciezko musialem poprawiac, wylewajacy sie klej po bokach itd.

Tutaj smaruje, podsycha - pociskam zelazkiem gluty sie kleja i trzyma odrazu.
    Malina po prostu.

Sily tyle nie trzeba, tylko zeby dwie powierchnie chwycily potem klei juz robi swoje.
    Moze w tym tygodniu pociagne do konca do bedzie jeszcze proba.

Skomentuj

Jak już skleisz to daj fotkę makro krawędzi.

Skomentuj

RTG tyz?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
          wylewajacy sie klej po bokach
          Dlatego zawsze oklejam taśmą:

Skomentuj

Nie ma to jak dobra rozgrzewka z rana. Pesel juz coraz starszy i kondycja coraz gorsza. Godzinka szlifowania i plecy cale mokre.

EDIT:
            Stosy formatek moim zdaniem najlepiej pokleic sobie w bloki po kilka szt i pozniej laczyc takie 2 max 3 bloki. Jest wiecej czasu na ustawianie no i nie bedzie klopou przy sciskaniu.

marian
            Tasma --> tak zwany stary skałtowski sposob
            Last edited by borys; 26.02.2019, 09:32.
            i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
            https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Piter, jestem pełen podziwu. Chylę czoła. Zazdroszczę umiejętności.

Skomentuj

Carlo nie tylko ty mu zazdrościsz umiejętności stolarskich :lol:
                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Mysle ze klejenie na docisk u mnie juz nie wroci.
                  Shiet, na zelazko to robota idzie - rowno wszedzie trzyma od razu. Swietna technika.
                  Pociśnij tak duże kolumny, fornirowane naturalnym debem

@marian
                  A idz mi z tym dociskiem. Ostatni sub, dosc duzy niech to cholera.
                  Dodatkowe dechy zeby to dociazyc - i tak bylo ciezko musialem poprawiac, wylewajacy sie klej po bokach itd.
                  Jak się klei fornirem do dołu to nie spływa :)

Borys, fajne te wypustki. Szkoda tylko, ze akustycznie nic nie dają :/ ale wygląda kozacko.
                  Last edited by Pogromca mitow; 26.02.2019, 13:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Borys, fajne te wypustki. Szkoda tylko, ze akustycznie nic nie dają :/ ale wygląda kozacko.
                    Mozna tez wywolac mala wojne i napisac np tak:

Fajne kable, szkoda ze nie graja, ale wygladaja kozacko.

Zamierzam sobie odpowiedziec sam na kilka pytan. Teoretyzowac mozna dowoli, najlepiej jednak sprawdzic samemu.
                    Robiles moze juz taka bude ?
                    i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                      Robiles moze juz taka bude ?
                      Nie i nie mam zamiaru, bo to sztuka dla sztuki. Oblicz sobie wysokość ( głębokość ) tych czopków, a następnie oblicz jaką częstotliwość to może rozproszyć. Na plus to sztywnosc obudowy i tlumienie rezonansu wlasnych obudowy, ale to wynika z rozwiązania kanapkowego.
                      Last edited by Pogromca mitow; 26.02.2019, 14:38.

Skomentuj

W zelazku do domych kolumn super.
                        Odrazu trzyma, cale skrzynki bez babrania w jeden dzien.
                        Warstwa kleju w miare rowna.

Z dociskiem mialem czesto kibel. Bo za malo, bo nie rowno, bo docisk krzywy.
                        Chyba mi latwiej domowymi sposobami zelazkiem... anyway, jest OK robota idzie, kto co lubi.

@marian, chciales po cos krawedz

Skomentuj

Z żelazkiem też mam lepsze doświadczenia.
                          Pewnie to kwetia cierpliwości ale jak dla mnie żelazko do domu jest ok.
                          Kolumny stoją już chyba trzeci rok i dalej wygląfaja dobrze.
                          Aaa... włsnie wykonczenie bylo w naturalnym dębie bez impregnacji.
                          Niczym nie przykryty po przyklejeniu.
                          Last edited by Adzik94; 26.02.2019, 20:36.

Skomentuj

Na żelazko najlepiej wikol czy butapren ?

Skomentuj

Kleiłem na Racol D3. - wikol
                              Butapren to klej kontaktowy więc tylko docisk.

Skomentuj

Trochę forniru na żelazko położyłem i to całkiem w porządku metoda, o ile klei się "przyjazny" fornir. Niestety niektóre forniry po prostu pękają pod wpływem dużych zmian temperatury. Jak się klei prościznę w postaci fornirów modyfikowanych, to można to zrobić na dziesiątki sposobów.

Skomentuj

Kleiłem naturalny dąb. Na łaczeniach nie roszedł sie wiecej niż niż przestrzeń pomiędzy słojami. Jak sie dobrze złoży liscie to nawet jak łaczenie się nico rezejdzi to wygląda natutalnie.

Skomentuj

A jak był skrawany ten dąb? To ma duże znaczenie.
                                    Last edited by Pogromca mitow; 26.02.2019, 21:45.

Skomentuj

Jak był skrawany w zakładzie - nie wiem.
                                      Przed nałożeniem przeze mnie nie był obrabiany.

Skomentuj

@marian, chciales po cos krawedz
                                        No, ale daj fotkę gdzie masz obydwa boki już poklejone.
                                        Ale już widzę że przy tym odcieniu forniru słabo będzie widać warstwę kleju pomiędzy fornirami, więc w tym przypadku czy to docisk czy żelazko, nie będzie różnicy.
                                        Last edited by marian; 26.02.2019, 22:22.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                                          Jak był skrawany w zakładzie - nie wiem.
                                          Przed nałożeniem przeze mnie nie był obrabiany.
                                          Wyglada na skrawany mimośrodowo, ale drewno tez bylo dobrej jakości, a to tez ma duży wpływ na zachowanie forniru w późniejszej obróbce. Niestety przy pracy z fornirem jest bardzo wiele zmiennych. Moim zdaniem bardzo latwo ogarnac dobre fornirowanie na prasie, co daje najlepsze efekty, ale jesli komus zalezy na czasie to zelazko. Jesli czas mialby duze znaczenie to wybralbym jednak dobrej klasy klej kontaktowy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X