Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sb23nrx potrafi bardzo dobrze zagrać w OZ, bez tej buły.
    A 2 takie w obudowie zapewnią odpowiednią dynamikę i akceptowalną skuteczność.
    Last edited by thomas; 26.04.2021, 10:43.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta

Projekt zasilacza i sterownika do wszystko mającego playera opartego o RPi :) Jak zadziała to opiszę w dedykowanym wątku :)
      Czy coś słychać w temacie? Ten zasilacz to autorski projekt? Można nabyć płytkę? Szukam dobrego zasilacza do RPi.

Skomentuj

Zamieszczone przez oleqq Zobacz posta

Czy coś słychać w temacie? Ten zasilacz to autorski projekt? Można nabyć płytkę? Szukam dobrego zasilacza do RPi.
        Skończyłem pisać soft, muszę jeszcze znaleźć czas na opisanie tego ustrojstwa bo sporo potrafi :)

Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No to super, czekam z niecierpliwością, pewnie nie tylko ja :-) Czy będzie można w jakiś sposób nabyć projekt?

Skomentuj

Zamieszczone przez oleqq Zobacz posta
            No to super, czekam z niecierpliwością, pewnie nie tylko ja :-) Czy będzie można w jakiś sposób nabyć projekt?
            Coś się pomyśli :)
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Co jest lepsze od 15w z diabła ? 30W z diabłów :)
              A może 300W z jednorogich ?

Skomentuj

Madness? This is raven1985 :P

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  Co jest lepsze od 15w z diabła ? 30W z diabłów :)
                  Wygląda, jakby coś Ci się tam lekko zagrzało :)
                  A skąd trafa? Też przeleżakowane?

Skomentuj

Czuć ciepło od tego zdjęcia ^^

Skomentuj

Skomentuj

Raz na rok mała konserwacja
                        Na razie z fornirem nic złego się nie dzieje. ​​​​​​

Last edited by Flip90; 02.05.2021, 16:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          Madness? This is raven1985 :P
                          oj tam oj tam :)

Wygląda, jakby coś Ci się tam lekko zagrzało :)
                          A skąd trafa? Też przeleżakowane?
                          no trochę ciepła jest , te duże jak dostaną napięcie na anodę to będą wstanie mi spalić moją siwą brodę

Trafa teraz kupiłem. SE od Com_S (4pietro4) nowe i dobre :). Początkowo miał być SE ze względu na coraz gorszą dostępność diabłów.
                          Ale moc z SE w praktyce coś koło 10W (15w jest w teorii bo jakość tych ostaniach 5w pozostawia trochę do życzenia) i żyłowanie lampy w tym trybie skłoniły mnie do prób z PP.
                          Do PP trafa mam od Ogonowskiego nowe kupione okazyjnie na aukcji.
                          PP działa zaskakująco dobrze na tych lampach i chyba tak już zostanie.
                          Prąd spoczynkowy to tylko 1/3 na lampę tego co w SE . Parka powinna mi więc wystarczyć nawet na kilka lat.
                          30w trochę skromnie wiedząc, że z tych baniek z łatwością można cisnąć 100-200W , trzeba jednak podnieść zasilanie mocno czego diabły nie lubią i trafa musiały by być custom.
                          Mam jeszcze do przetestowania wersję awaryjną z 6c19p te lampy kosztują parę PLN-ów i wciąż są dostępne i jak wszystko zadziała to kupie ich wiadro :)

Skomentuj

Coś się już klei, mdf 18mm musiałem przeliczyć pojemności i dodać kilka wzmocnień.

Skomentuj

Zabezpieczenie głośników, filtr Zobela, softstart/dc bloker/filtr sieciowy borysa (przerobiony zamiast przełącznika jest odbiornik podczerwieni do pilota), sterownik wskaźnika wychyłowego + zasilacz

Skomentuj

Szacun, że się jeszcze komuś chce trawić PCB :)
                                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Fajnie zrobiona kratka wentylacyjna, w jaki sposób łączyłeś blachę z siatką?

Skomentuj

Żywica epoksydowa.

Skomentuj

Mając stare obudowy ze starych kolumn Pilot RS4 postanowiłem je wykorzystać, wstawić nowy front i stworzyć coś oryginalnego.

Monitory "Vintage" gdzie tweeterem będzie papierowa szrokopasmowa Westra PM -110-528 a niskośredniotonowy to Visaton W200S.

Obudowa dla Visatona 33-34L, Westra w osobnej komorze (mimo że ma kosz zamknięty). Bass Reflex strojony na 35Hz. Front z 19mm MDF, reszta ścianek to 20mm płyta wiórowa. Obudowę okleiłem fornirem modyfikowanym "Teak" i uszlachetniłem olejowoskiem OSMO.

Pierwsze testowe pomiary wyszły obiecująco, w najbliższych dniach w wolnej chwili już w docelowych warunkach zrobię właściwe i rozpocznę zabawę ze strojeniem zwrotnicy.

Kolejne w kolejce są ProTonsil Siesta Front i modyfikacja pod Seas 27TBC/G

P.S. Drugi plan to nieodzowny zestaw przetrwania szanownego taty :)

Last edited by allure09; 14.05.2021, 12:48.

Skomentuj

Te Westry, to nie to samo co stosuje Eryk S w swoich monitorach?

Skomentuj

Dokładnie tak, zaintrygowały mnie dlatego spróbuję coś z nich ulepić i wygląda na to, że się uda z tego zrobić coś w miarę przyzwoitego ale zobaczymy jak to w praktyce wyjdzie.

Eryk je tnie w okolicy 2000Hz.
                                          U mnie może skończyć się niższym podziałem w okolicy 1200-1500Hz ze względu na Visatona i jego rezonans powyżej 2500Hz więc może nie obejść się bez stromego filtrowania Visatona.
                                          Last edited by allure09; 14.05.2021, 13:48.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X