Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W czasach popularności filofun zrobiłem pleciony przedłużacz do słuchawek, by oglądać w nocy normalnie filmy, kiedy reszta domowników spała.
    Nie wiem dlaczego, ale kiedy miałem normalne 3 przewody nie splecione ze sobą to działało to ok, a kiedy były splecione (jak warkocz) to słuchawkach były takie pyknięcia jak by wzmacniacz się włączał i wyłączał.
    Działo się to tylko na TV CRT Tomshona, nigdy nie plotłem już kabli po tym, poza skręcaniem kabli żarzenia w lampowcach.

Skomentuj

Przyjechała biżuteria i już nawet założona :)

DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Dzięki blackdotaudio udało się zdobyć jedną sztukę szpileczki :) i mam tym sposobem dwie (jedna była po robocie kina 5.2 a kupić musiałem 6szt) Zamienię w centralce tą jedną tak by zostały mi dwie parowane :) a to całe „zamieszanie” bo leżąca jedna sztuka nie dawała mi spokoju i powstał w głowie bardzo ambitny pomysł z obudowami zamkniętymi w parze z 15w/8530k01. Za małolata marzyłem o revelatorach i choć teraz mam illuminatory to jednak postanowiłem to marzenie zrealizować w parze z drobnym eksperymentem o którym za jakiś czas :) zdradzę, że coś ala focal scala utopia ale prościej i „tanio”

może wiecie gdzie kupię najtaniej 15w/8530k01? Projekt choć ambitny to przewodzi w nim względnie niska cena. Chcę zrobić tanio a dobrze. Dlatego też revelatory nie muszą być nowe, jak ktoś ma to proszę pisać

Skomentuj

U mnie też ma być tanio i dobrze :P
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
              Beryl ?

Skomentuj

Tak, kompan do T34B, które już mam od dłuższego czasu.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Tak, kompan do T34B, które już mam od dłuższego czasu.
                  No za wielkiego wyboru kompana nie ma więc musiało paść na T34B. Skuteczność kosmiczna. Pytanie co na dół?

Skomentuj

Na fotce jest M75B jako kompan do T34B.
                    Na dół po dwa Wavecory WF223BD02 w obudowie zamkniętej.

Skomentuj

Zastanawiam sie nad wyborem przetwornikow do aktywnego zestawu zamknietego(~8litrow, qts nie ma wielkiego znaczenia bo i tak bede aplikowal LWT). Zwrotnica IIR przez minidsp flex 8.
                      Co do tweetera, w zasadzie zdecydowany jestem na Satori TW29TXN, chyba ze warto doplacic 1/3 ceny do TW29BN?
                      w wiekszej kropce jestem jesli chodzi o woofer.
                      Wybor zawezilem do 3:
                      SBA SB17CRC - sporo tanszy od pozostalych
                      Seas 18XNX003 - ten pewnie po EQ zmiecie SBA na basie dzieki wiekszemu xmax i rezerwie mocy
                      Purifi 6.5NAA-8 - ten najdrozszy, teoretycznie zejdzie najnizej, ale slyszalem juz opinie ludzi ze nie podoba im sie jego dzwiek.
                      Pokoj jest maly(20m2), jak basu bedzie mi malo to doloze 2 suby na SW26DBAC76.
                      Ktory byscie wybrali? Scany odpadaja, 15stki sa za male, a ich 18stki nie zmieszcza sie do paczki ktora sobie ubzduralem.

Skomentuj

Jak Cie stac na Purifi, to zdecydowanie ten glosnik. Cala seria Sba SB17 ma nedzny naped, ktory na basie generuje duze znieksztalcenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                          wiecie gdzie kupię najtaniej 15w/8530k01?
                          Ceny wszędzie takie same wysokie, może używki gdzieś można taniej wyrwać, ale niegdy nie wiadomo w jakim stanie. Ja kupowałem na firmę, wrzucałem w koszty, więc korzystniej było mi kupić nowe z gwarancją i FV. Swoje kupowałem w PowerAudio. Cena wyjściowa była taka sama jak w innych sklepach Internetowych, ale dają całkiem fajne rabaty. Na parkę 18W/8531G00, prawie siedem dyszek, na parkę D3004/660000 prawie stówkę. W sumie to nie wiem od czego to zależy, rabaty były naliczane z automatu, przy zamawianiu na stronie. Może jakieś promocje były.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Jak Cie stac na Purifi, to zdecydowanie ten glosnik. Cala seria Sba SB17 ma nedzny naped, ktory na basie generuje duze znieksztalcenia.
                            To co, Purifi z nisko cieta Biesma t34b i nie bawic sie w polsrodki?

Skomentuj

Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta

To co, Purifi z nisko cieta Biesma t34b i nie bawic sie w polsrodki?
                              Jaha, ale do bliesmy obowiazkowo WG od somasonus https://www.somasonus.net/bliesma-t34b

Skomentuj

Tylko nie grzej ich w katonach rok czasu :P

Skomentuj

Jak to będzie tylko rok to będzie dobrze

Skomentuj

A ja sobie dzisiaj delikatnie popracowałem nad zwrotnicami do scan speaków. Pistolet z klejem się rozładował więc skończę jutro. Taka na razie budżetowa (znając życie już zostanie) ale części tak podrożały że nie będę przesadzał z grubościami drutów w cewkach itd. Poza tym musi być względnie mała by nie zabierać miejsca w obudowie.

A jednak jedną dokończyłem:

Last edited by daniel69; 13.01.2023, 22:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Jeśli zniekształcenia są tylko na basie, to wina raczej zawieszenia. NRX2, NBAC/CAC i CRC mają znikome zniekształcenia powyżej 200Hz. Jako średniaki bardzo fajne.

Skomentuj

Zamieszczone przez rhalf Zobacz posta

Jeśli zniekształcenia są tylko na basie, to wina raczej zawieszenia. NRX2, NBAC/CAC i CRC mają znikome zniekształcenia powyżej 200Hz. Jako średniaki bardzo fajne.
                                        Jedno i drugie. Gdzies musza byc oszczednosci, ale nawet biorac pod uwage te slabsze strony, to i tak ta seria SB17 oferuje bardzo duzo.

Skomentuj

Kupilem aluminiowego 6.5 Purifi i Bliesme T34a jednak - srednio podoba mi sie rozbieranie glosnika pod WG, a T34a moze sobie poradzi bez WG.
                                          Na poczatek sprobuje w zamknietych 4 litrach netto z LT na 35Hz 0.707. Winisd pokazuje ~90dB spl na 40Hz. Z room gain powinno byc plasko do 30Hz
                                          Dodac 24dB/oct high Pass na 20Hz w takim wypadku by nie meczyc az tak glosnika?
                                          Last edited by srekal34; 17.01.2023, 11:08.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X