Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Dzięki blackdotaudio udało się zdobyć jedną sztukę szpileczki :) i mam tym sposobem dwie (jedna była po robocie kina 5.2 a kupić musiałem 6szt) Zamienię w centralce tą jedną tak by zostały mi dwie parowane :) a to całe „zamieszanie” bo leżąca jedna sztuka nie dawała mi spokoju i powstał w głowie bardzo ambitny pomysł z obudowami zamkniętymi w parze z 15w/8530k01. Za małolata marzyłem o revelatorach i choć teraz mam illuminatory to jednak postanowiłem to marzenie zrealizować w parze z drobnym eksperymentem o którym za jakiś czas :) zdradzę, że coś ala focal scala utopia ale prościej i „tanio”
może wiecie gdzie kupię najtaniej 15w/8530k01? Projekt choć ambitny to przewodzi w nim względnie niska cena. Chcę zrobić tanio a dobrze. Dlatego też revelatory nie muszą być nowe, jak ktoś ma to proszę pisać
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaTak, kompan do T34B, które już mam od dłuższego czasu.więc musiało paść na T34B. Skuteczność kosmiczna. Pytanie co na dół?
Skomentuj
-
Zastanawiam sie nad wyborem przetwornikow do aktywnego zestawu zamknietego(~8litrow, qts nie ma wielkiego znaczenia bo i tak bede aplikowal LWT). Zwrotnica IIR przez minidsp flex 8.
Co do tweetera, w zasadzie zdecydowany jestem na Satori TW29TXN, chyba ze warto doplacic 1/3 ceny do TW29BN?
w wiekszej kropce jestem jesli chodzi o woofer.
Wybor zawezilem do 3:
SBA SB17CRC - sporo tanszy od pozostalych
Seas 18XNX003 - ten pewnie po EQ zmiecie SBA na basie dzieki wiekszemu xmax i rezerwie mocy
Purifi 6.5NAA-8 - ten najdrozszy, teoretycznie zejdzie najnizej, ale slyszalem juz opinie ludzi ze nie podoba im sie jego dzwiek.
Pokoj jest maly(20m2), jak basu bedzie mi malo to doloze 2 suby na SW26DBAC76.
Ktory byscie wybrali? Scany odpadaja, 15stki sa za male, a ich 18stki nie zmieszcza sie do paczki ktora sobie ubzduralem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniel69 Zobacz postawiecie gdzie kupię najtaniej 15w/8530k01?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJak Cie stac na Purifi, to zdecydowanie ten glosnik. Cala seria Sba SB17 ma nedzny naped, ktory na basie generuje duze znieksztalcenia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez srekal34 Zobacz posta
To co, Purifi z nisko cieta Biesma t34b i nie bawic sie w polsrodki?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
- 1 lubię
Skomentuj
-
A ja sobie dzisiaj delikatnie popracowałem nad zwrotnicami do scan speaków. Pistolet z klejem się rozładował więc skończę jutro. Taka na razie budżetowa (znając życie już zostanie) ale części tak podrożały że nie będę przesadzał z grubościami drutów w cewkach itd. Poza tym musi być względnie mała by nie zabierać miejsca w obudowie.
A jednak jedną dokończyłem:
Last edited by daniel69; 13.01.2023, 21:59.
- 9 polubień
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaJak Cie stac na Purifi, to zdecydowanie ten glosnik. Cala seria Sba SB17 ma nedzny naped, ktory na basie generuje duze znieksztalcenia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez rhalf Zobacz posta
Jeśli zniekształcenia są tylko na basie, to wina raczej zawieszenia. NRX2, NBAC/CAC i CRC mają znikome zniekształcenia powyżej 200Hz. Jako średniaki bardzo fajne.
Skomentuj
-
Kupilem aluminiowego 6.5 Purifi i Bliesme T34a jednak - srednio podoba mi sie rozbieranie glosnika pod WG, a T34a moze sobie poradzi bez WG.
Na poczatek sprobuje w zamknietych 4 litrach netto z LT na 35Hz 0.707. Winisd pokazuje ~90dB spl na 40Hz. Z room gain powinno byc plasko do 30Hz
Dodac 24dB/oct high Pass na 20Hz w takim wypadku by nie meczyc az tak glosnika?Last edited by srekal34; 17.01.2023, 10:08.
Skomentuj
-
W Winisd kliknij na transfer cunction magnitude u góry i z listy wybierz cone excursion. W parmetrach wpisz Xmax z broszury. Na wykresie pojawi się jako pozioma linia. Na dole w sygnale zmieniaj moc i patrz jaka częstotliwość i przy jakiej mocy przekracza Xmax. Wtedy możesz powiedzieć, czy ten filtr przyda się bardziej, czy mniej. Najczęściej taki filtr daje się dla obudów z portem, bo tam głośnik lata, a nie wydaje żadnego dźwięku. W obudowach zakniętych pojawia się problem taki, że dużo prądu przechodzi przez cewkę, więc grzeje się i namagnesowuje żelazo. W tym przetworniku raczej nie ma takiego problemu.
Aha i nie wiem czemu taka małą obudowa Ci wyszła. Dodam tylko, że Qtc może być mniejsze niż 0.7 i będzie to grało, może nawet lepiej.Last edited by rhalf; 17.01.2023, 10:32.
Skomentuj
Skomentuj