Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Czy to jest temat do ogarnięcia czy ten mechanizm to trup ?
    Druk 3d nowego łożyska...?

Skomentuj

Druk nie jest magicznym rozwiązaniem każdego problemu, a w takim przypadku trzeba pytać raczej firmy, a koszt jest spory - nie oszukujmy się, łożysko trzeba umieć zrobić a materiał często jest drogi. W domu się tego nie zrobi...

Skomentuj

Można próbować wytoczyć to łożysko ze specjalnego poliamidu nasyconego olejem (jest kilka odmian), z boramidu, ertalonu. To tworzywa stosowane na łożyska ślizgowe, a wytoczenie byłoby chyba najtańsze.
        Trzeba by dokładnie pomierzyć oryginał, ale problemem może być otwór pod ośkę - musi być dokładny, najpierw wywiercony wiertłem (na minusie 0,1mm), a następnie rozwiercony ostrym rozwiertakiem. Przypuszczam, że odcinki wałka o odpowiedniej średnicy można kupić np. na Allegro.
        Problemem może być średnica otworu łożyska - rozwiertaki 3 i 4mm to nie problem, 3,5mm do dostania - ale krok co 0,1mm jest już o wiele trudniej dostępny.
        Drugi problem to właściwości wymienionych tworzyw - otwór w nich wiercony niezbyt ostrym wiertłem zawsze będzie miał kilka procent mniejszą średnicę niż nominalna. A to jest łożysko, musi być b. mały luz - myślę, że przy tej średnicy maksymalnie do 0,01mm, a lepiej mniej. Dlatego podkreśliłem: "ostrym".
        Oryginalne łożysko jest chyba zamocowane w płycie owym wianuszkiem okrągłych "wypustek" (na wtryskarce), w wytoczonej kopii nie da się tego łatwo zrobić; ja zamocowałbym to łożysko przez istniejące w chassis otwory 3 lub 4 wkrętami M2 lub M2,5 z łebkiem stożkowym, wpuszczanym (M2 lub M2,5 - to zależy od tego, jaką średnicę mają te otwory).
        Kształt nowego łożyska trzeba by nieco skorygować, tak by wkręty miały się w co "wkręcić" - oryginał ma chyba zbyt cienki kołnierzyk, tam byłoby miejsce tylko na 2-3 nitki gwintu, a to raczej mało.
        I trzeba podkreślić, że wszystko to będzie zabawa jednostkowa, nietypowa, czasochłonna - dla wielbiciela magnetofonów kasetowych, a jednocześnie upartego "precyzyjnego" amatora z umiejętnościami i tokarką.
        Nie będzie to proste.

Skomentuj

Co sądzicie o takim „tuningu” ? Na razie dodałem ten miedziany pierścień na próbę tylko w monitorach z którymi nie umiem się rozstać ale zastanawiam się nad wklejeniem go też we frontach których obecnie używam.

monitorki:

aktualne fronty:

a tutaj produkcja. Wyginanie, lutowanie i lakierowanie:

łączenie docelowo zamalowane :)

Last edited by daniel69; 31.01.2023, 00:36.

Skomentuj

Co Ci ten DXT zrobił, że mu gardło ściskasz? :P Tam jest taki rowek do przyklejenia siatki. Jak ją zabierzesz, to możesz wkleić pierścień gładko. Trochę trzeba będzie spiłować, żeby nie było dziury w pomiarach.
            Jak się już bawisz drutami, to można też dość łatwo wystukać kopułkę z siatki mosiężnej. Kiedyś tak robiłem do mikrofonu. Robisz dziurę w klocku drewnianym, kładziesz siatkę, kapsel od piwa i bijesz. Przed wycięciem lutujesz krawędzie, żeby druty się nie rozsypały.

Skomentuj

Zamieszczone przez rhalf Zobacz posta
              Co Ci ten DXT zrobił, że mu gardło ściskasz? :P Tam jest taki rowek do przyklejenia siatki. Jak ją zabierzesz, to możesz wkleić pierścień gładko. Trochę trzeba będzie spiłować, żeby nie było dziury w pomiarach.
              Jak się już bawisz drutami, to można też dość łatwo wystukać kopułkę z siatki mosiężnej. Kiedyś tak robiłem do mikrofonu. Robisz dziurę w klocku drewnianym, kładziesz siatkę, kapsel od piwa i bijesz. Przed wycięciem lutujesz krawędzie, żeby druty się nie rozsypały.
              Nad siatką miedzianą też myślałem. Jest tylko jeden problem. Taka siatka nie jest lakierowana… a co za tym idzie za jakiś czas będzie zielona. Polakierować jej się też nie da ze względu na to że ma za małe otwory i lakier ją po prostu pozakleja. Stąd pomysł na drucik po obwodzie. Fakt nie wiem jeszcze jak to wpływa na pasmo. Do sprawdzenia. Na razie po prostu szukam rozwiązania pod względem estetycznym.

Skomentuj

Taki pierscien moze w znaczny sposob zmienic pasmo przenoszenia glosnika. Nie radzilbym tego robic z DXT, w ktorym jego WG jest niezwykle precyzyjnie zaprojektowany do ksztaltu membrany i zawieszenia glosnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                  Taki pierscien moze w znaczny sposob zmienic pasmo przenoszenia glosnika. Nie radzilbym tego robic z DXT, w ktorym jego WG jest niezwykle precyzyjnie zaprojektowany do ksztaltu membrany i zawieszenia glosnika.
                  Tak też myślałem, na razie pomyślę zatem nad innym dodaniem mu miedzi bo wygląd mu się poprawił ;p

Skomentuj

Dodanie miedzi niewiele zmieni, ale zmienic mozesz obudowe na lepsza pod wzgledem dyfrakcji, co faktycznie podniesie poziom dzwieku na kolejny level.

Skomentuj

No nic. Tą kwestie wizualną zostawię na inny czas. Tymczasem pracuję nad takim zestawem. I powiem szczerze. Ten rewelator jest piękny !!! Będzie mała obudowa zamknięta.

Skomentuj

Ten tweeter słyszałem w jednej aplikacji na AVS i był to dla mnie swoisty koszmar. Teksańska masakra piłą mechaniczną po uszach.

Prawdopodobnie mogła to być wina tego, iż konstruktor pomylił się i przyciął nóżkę kondensatora o 0.7mm za dużo (o czym sam wspominał w wywiadach)

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                          No nic. Tą kwestie wizualną zostawię na inny czas. Tymczasem pracuję nad takim zestawem. I powiem szczerze. Ten rewelator jest piękny !!! Będzie mała obudowa zamknięta.

Jak wpomniałem mała obudowa zamknięta dostawiana na moduł subwooferowy którym będzie można/lub nie, uzupełnić najniższe rejestry. Obudowa dla revelatora to 11.5l brutto. Minus zwrotnica i sam głośnik. Myślrę że realnie ok 11l będzie. Wystarczy ? A tu mały szkic jak to będzie wyglądało. Od frontu podparte na dużym kolcu. Pożniej modół subwooferowy. Podstawa podparta znowu kolcem - tym razem od tyłu. I dostawiany na górę moduł monitorka :)

Skomentuj

Nie chcę zakładać nowego tematu a mam szybkie pytanie dla tych co pracowali już z ecoskórą,
                            czy ktoś może mi podpowiedzieć o ile większe frezy pod głośniki robicie w przypadku gdy front jest oklejany skórą?

Skomentuj

Ja mierzyłem ekoskórę suwmiarką i dodawałem do wyniku 0,5mm.
                              Potem mnożysz to przez 2 i otrzymany wynik dodajesz do wymiaru podfrezowania.

Oczywiście sam wymiar podfrezowania (przed użyciem skóry) nie może być wyliczony na styk.

P.S. nie używałem kleju w podfrezowaniu do przyklejenia skóry. Głośnik wchodził na lekki wcisk i swoim koszem trzymał skórę.
                              Last edited by marian; 10.02.2023, 15:34.

Skomentuj

Dzięki Marian, czyli 1mm do całości, nie byłem pewien właśnie jak ta skóra się zachowuje, czy naciągać pod koszem czy nie i ile jej grubość się zmniejsza po naciągnięciu,
                                Teraz już jest jasne :)

Skomentuj

Kolejna prosta zabawka oparta o topologię symetryczną, na brud proszę nie zwracać uwagi, bo planuję wrzucić jeszcze PCB na ultradźwięki, więc radiator i tak będzie odkręcany.

Skomentuj

Co się dzieje w takim układzie, jak jeden bezpiecznik "wyleci"? Masz w planie zabezpieczenia?
                                    Irek_N.

Skomentuj

Jest osobna płytka z zabezpieczeniem DC, nadprądowym i opcjonalnie termicznym.

Skomentuj

Przymiarki do projektu. Przetworniki w zasadzie są, wykonawca formatek do obudów w zasadzie też, choć śląc zapytania do różnych podmiotów niektórych pliki DXF przerastają no ale...

W każdym bądź razie projekt powstanie być może jeszcze w tym roku.

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta

Przymiarki do projektu. Przetworniki w zasadzie są, wykonawca formatek do obudĂłw w zasadzie też, choć śląc zapytania do rĂłżnych podmiotĂłw niektĂłrych pliki DXF przerastają no ale...

W każdym bądź razie projekt powstanie być może jeszcze w tym roku.
                                          To jakiś gotowiec, czy autorska konstrukcja?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X