Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z ARTĄ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• raven1985
    replied
    eh teraz doczytałem dopiero o co chodzi :)
    OK.
    No to faktycznie jest spora zmiana .

Fajnie że nie muszę już nic wpisywać

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    U mnie z jigiem i wzmakiem mialem minimum 0.22, a to juz spory blad. Dla cewek w zwrotnicach taka wartosc nie jest bez znaczenia. Teraz musze ponownie mierzyc wszystkie cewki, ktore mam nieopisane, zeby znac ich dokladna wartosc, ale to nie problem.

Co do pomiaru T-S, to wczesniej zmierzyc cewke glosnika zew miernikiem i wpisac wartosc do programu. Nowy algortym pozwala zmierzyc T-S bez tego pomiaru, poza tym daje po prostu wieksza dokladnosc, a o to przeciez chodzi :)

Zostaw komentarz:

• raven1985
    replied
    No nie sposób się nie zgodzić tylko nie wiem po co mi ? ... no może mi się przyda jak będę nawijał dławik do jakieś przetwornicy

U mnie całkowita rezystancja szeregowa jest na poniżej 0.1om co jest do pominięcia.

Wiem jak się wyznacza TS-y a parametry modelu do dokładanego symulowania impedancji głośnika są mi nie potrzebne .
    Zresztą producenci zwykle je podają (Krm, Erm, Kxm, Exm) dla modelu Wright-a.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Wczesniej tego nie bylo, a chocbys nie wiem jakie kable dal i jiga, to rezystancja i indukcyjnosc wystapi. Teraz masz bardzo duza dokladnosc. Zobacz jeszcze to http://www.artalabs.hr/papers/Mateljan-ELA-02.pdf

Zostaw komentarz:

• raven1985
    replied
    Z tego co widzę to tylko dodali okienko z możliwością wpisania impedancji kabla .
    Więc nie wiem czy to taki wspaniały progres...

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Trzeba przyznac, ze nowy system kalibracji w Limpie umozliwia naprawde precyzyjne pomiary RLC. Do tego nowy modul pomiaru parametrow T-S daje zupelnie nowe mozliwosci. Wspanialy progs!

Zostaw komentarz:

• Echo1
    replied
    Jaka Waszym zdaniem przydałaby się funkcja w ARTA?

Moim zdaniem przydałby się pomiar 3D Step-Response (pomiar połówkami sinusa)
    http://www.myro.de/piw-en.pdf

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Faktycznie smiga, widze duze zmiany na plus :) Ahh Arta, Arta...

Nawiasem mowiac w dziale supportu pojawily sie nowe handbuchy, co prawda po niemiecku, ale to niezwykla skarbnica wiedzy jak korzystac z pakietu Arta.

Zostaw komentarz:

• Jacek Zieliński
    replied
    Wygląda, że wszystko działa.

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Dzialaja klucze ze starej wersji? :P

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Wklejam tu bo w temacie arty chyba najlepiej rozwinięty wątek.

Nowa wersja na pod choinkę:
    http://www.artalabs.hr/news.htm

Zostaw komentarz:

• lklukasz
    replied
    u mnie bylo podobnie
    musisz podac prawidlowa wartosc rezystora
    i podczas kalibracja zgrac poziomy wysterowania, zeby migaly zielony-zolty
    potem klikasz kalibracja i bedzie ok

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    A to chyba, ze cos tutaj zle sie dzieje, sprobuj zainstalowac sterowniki asio4all i przez asio zrob pomiary.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Na jednym rezystorze 100 ohm śmigało mi wszystko ok, prosto i poprawnie. Schody zaczeły od zmiany komputera i braku wejścia mic.
    Teraz usb następnie behringer202 później jig i dopiero głośnik. Rzeźbienie w g..

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Musi byc na zero, bo bedzie Ci falszowalo pomiary glosnikow, impedancja jest tutaj kluczowa wartoscia. http://zobsky.blogspot.com/2008/01/s...t-jig-for.html moze cos takiego sprobuj.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    no włąśnie, robić zamknięty obieg (zwora) pokazuje 13 ohm, dokładnie tyle ile jest za dużo przy pomiarze.
    Możnaby podać wartość referencyjna zaniżoną ale przecię to partyzantka.

Połączenie sprawdzalem, rezystory 1% mierzone, nawet przebrałem aby były dokładniejsze. Jedyie ref rezystor jest 26 zamiast 27 ale to nie powinno miec wpływu.
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• Pogromca mitow
    replied
    Sprawdz dokladnie polaczenia, kalibracje przeprowadzaj z rezystorem wlaczonym w obieg petli. Arta czasami tak potrafi zaswirowac. Przy pomiarze zwyklego przewodu musi wskazywac impedancje bliska 0 ohm.

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Zbudowałem measure box według schematu z manuala. Wszystko wydaje się być i działa poprawnie poza wartością impedacji która pokazuje program. powinna wachać się w okolicach 8 ohm a jest prawie dwukrotnie wyższa..
    Czy ktoś może ma pomysł gdzie może być błąd?
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• Marios
    replied
    Line-in oczywiście, ok. Jak będziesz pamiętał daj znać.

Zostaw komentarz:

• lklukasz
    replied
    nie mikrofonowego a line in
    ostatnie chyba 2 miesiace jest u Pawla wiec ciezko mi sie konkretnie wypowiedziec
    zrobilem na niej tylko raz pomiary w100 i missiona
    byly poprawne
    wiecej powiem jak Pawel odesle mi karte

Zostaw komentarz:

Czaruję...
X