Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

www.loudspeakershop.eu Twój pomysł - nasze wykonanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez loudspeakershop.eu Zobacz posta
    projekt Fountek FW168 + NeoCD1.0 - jako monitor, ale z możliwością dolozenia modułu niskotonowego opartego na tym samym glośniku?

W 2 osobnych obudowach? Osobiscie na razie czekam na ukonczenie projektu monitora, pila mi rdzewieje :)

---------- Post dodany o 10:51 ---------- Poprzedni post o 09:01 ----------

Nie, zle zadalem pytanie. Czy bedzie to projekt typowego 2,5d, czy tez moze albo tak albo tak w zaleznosci od wyboru konstruktora, czy moze 2d z dostawka?

Skomentuj

ja rozumiem, ze beda to zwykle 2 drogi z dodoatkowym modulem do 2,5
      i bez modyfikacji zwrotnicy zestawy 2d
      ale nie bardzo wiem jak zwrotka do tego miala by wygladac
      Last edited by lklukasz; 14.08.2011, 12:31.
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A mi się nie podoba taki pomysł. Jeśli już taka wersja to NeoCD 3.0 (w ostateczności NeoCD 1.0) + FW146 rozwinięte o FW200 lub coś lepszego. Ale to raczej tania wersja. Widziałbym raczej coś, gdzie głośniki na część dwudrożną można kupić do 1000zł a koszt rozwinięcia do 3 dróg to 600-800zł za same głośniki.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          A mi się nie podoba taki pomysł. Jeśli już taka wersja to NeoCD 3.0 (w ostateczności NeoCD 1.0) + FW146 rozwinięte o FW200 lub coś lepszego. Ale to raczej tania wersja. Widziałbym raczej coś, gdzie głośniki na część dwudrożną można kupić do 1000zł a koszt rozwinięcia do 3 dróg to 600-800zł za same głośniki.
          Popieram LuSzTi. Liczę na projekt 3W dla mniej zamożnych. Fountek 168 na basie wypada dużo słabiej niż np Usher 8935A. Za kilka tygodni porównam bezpośrednio te Founteki (CD 1.0 vs CD 3.0) cicho liczę, że CD1 mnie zadowoli.
          Liczyłem, że zostanie zaproponowany wofer 22cm a jeśli już kompromis to może
          Fountek NeoCD 1.0 + FW146 + Usher 8935A
          Fountek NeoCD 1.0 + FW146 + Usher 8955A ale 500 zł za ten głośnik to przesada, Panie Witoldzie może jakaś promocja ?:)
          Fountek NeoCD 3.0 + FW146 + Usher 8955A - to będzie już cena wcześniej proponowanych Etonów. Niestety mnie na taki zestaw nie stać :(
          Last edited by KonradRak; 14.08.2011, 16:52.
          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

takie mieszanie wegla z alu nie berdzo mi pasuje
            to glosniki o innym charakterze
            to ja zaproponuje Neo 1.0 lub 3.0 + FW146 + FW200
            zreszta juz byla taka propozycja

ale to zestaw, ktory nie przypadnie wszystkim do gustu
            bo nie kazdy lubi alu i wstege
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              takie mieszanie wegla z alu nie berdzo mi pasuje
              to glosniki o innym charakterze
              to ja zaproponuje Neo 1.0 lub 3.0 + FW146 + FW200
              zreszta juz byla taka propozycja
              ale to zestaw, ktory nie przypadnie wszystkim do gustu
              bo nie kazdy lubi alu i wstege
              lklukasz należysz do grupy doświadczonych konstruktorów i Wasze zdanie będzie tu najważniejsze.
              Możliwości 8935A już znam i jestem pod wrażeniem. FW200 w OZ nie zejdzie zbyt nisko.
              Usher 8955A czy nawet 8935A ciągnąłby do max 500Hz wątpię aby membrana miała radykalnie inny charakter na niskim basie. Tu niech wypowiedzą się fachowcy.
              Jeśli w przyszłości zdecyduję się na konstrukcję 3W to właśnie po to aby uzyskać niskie zejście lecz nie będę się bawił w 2 etapy tylko trzeba uzbierać kasę na wszystkie głośniki i nie marnować pieniędzy na przerabianie zwrotnicy. Czepiliśmy się tych Founteków a może sprawdzony T9930-20 + brakuje mi węglowej 15 + 8955A.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                Czepiliśmy się tych Founteków a może sprawdzony T9930-20 + brakuje mi węglowej 15 + 8955A.
                ale taka konstrukcja juz jest
                na 8955 8945 i 9950 wiec po co druga prawie taka sama?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  ale taka konstrukcja juz jest
                  na 8955 8945 i 9950 wiec po co druga prawie taka sama?
                  Tak, ale wszystko 2W, 8945 + 9950 zacne połączenie. 8955A ktoś chyba próbował łączyć z Seasami ale nie wiem czy coś takiego powstało. Przepraszam za OT.

Skomentuj

Może w złym temacie napisałem o tym projekcie, może niepotrzebnie. Modułowe 3-way Waszego pomysłu powstanie i projekt na Fountekach napewno go nie zastępuje :)

Połączenie alu i węgla może ze sobą nie współgrać. Ale niczego tutaj nie przekreślam. Czy propozycja cenowa Luszti, jest ok? Myśle że trzeba by sie zdecydować czy to ma być tani projekt czy też w cenie proponowanej powyżej, czy jeszcze droższa. Trzeba pamiętać że do ceny tej doliczyć trzeba koszt elementów na zwrotnice, ale o tym chyba mówić nie muszę :)

3-way na Usher'ach jest dostępne w sprzedaży jako gotowa kolumna i raczej z wiadomych względów, nie chcielibyśmy robić jej klona w tym projekcie. Niedługo prawdopodobnie pojawi się nowa oferta glośników oraz nowa seria glośników Vifa.

O dalszych losach monitora i 2,5 way na Fountekach napisze w innym temacie.

Skomentuj

A mnie się marzy zestaw trójdrożny z basem w obudowie zamkniętej (np. SLS8, TIW200XS, itp), a średnimi (metal lub plecionka 2x10 cm) i wysokimi (otwarta z tyłu wstęga) w obudowie dipolowej. Właściwie wolałbym labirynt, ale wielkośc obudowy i problemy ze zgraniem całości ostudzają mój zapał. O pełnym dipolu nie wspomnę :)
                      Druga propozycja to zestaw dla amatorów lamp. Zestaw dwudrożny z głośnikiem niskotonowym 25cm o wysokiej efektywności połączony z wysokotonowym tubowym lub z waveguide.

Skomentuj

Sam chętnie przytuliłbym taki zestaw. Troels zaprezentował dobry czas temu ciekawą konstrukcję...
                        http://www.troelsgravesen.dk/JA8008_DTQWT.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          Sam chętnie przytuliłbym taki zestaw. Troels zaprezentował dobry czas temu ciekawą konstrukcję...
                          http://www.troelsgravesen.dk/JA8008_DTQWT.htm
                          widze, ze juz sie z Przemkiem spotkales
                          mi tez o tym opowiadal :)
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A cos ciekawego Pan Albecki opowie na temat Ushera 8133 ?

Skomentuj

iiii.... ciiiisza...

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                                iiii.... ciiiisza...
                                Pewnie go testują

Skomentuj

Ale co byście chcieli wiedzieć o tym głośniku? :)

Skomentuj

Wszystko!
                                    obudowy, strojenie, odcięcia, fitry, thd. Jak nadaje się na monitor 2-dr. Czy nie podbarwia nosowo na średnich?

Skomentuj

Czy podoba Wam się taka obudowa ?:

Oczywiście na górze NeoCd3.0 :). Niżej Seas Excel.

Skomentuj

Fajnie wyglądają, ale chyba nie miał bym ich gdzie wstawić :)

Skomentuj

ja mam podobne na usherach
                                          tylko bez dolnego modulu
                                          jak narazie
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X