Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

www.loudspeakershop.eu Twój pomysł - nasze wykonanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie no sądzę że marketingowo to akurat byłby dobry pomysł. Ale większe trudności projektowe i ograniczenia wykonawcze niż w normalnej konstrukcji 3 droznej - może byc w obudowie dzielonej - ale bez zakładania uzywania modułów osobno.

Podam przykład takiej konstrukcji, bo to w zasadzie nic innego jak Sub z wyjściem wysokopradowym na Satelity. Kiedys bardzo rozpowszechniony system 1+2.
    Monitor-Satelita:
    http://www.visaton.com/en/bauvorschl...struction.html
    Subwoofer (push-pull - elektrycznie konstrukcja jest rozdzielona na dwa kanały - czyli subwoofer pasywny stereo):
    http://www.visaton.com/en/bauvorschl...struction.html
    Uwagę zwracaja wykresy charakterystyk przenoszenia z których wynika że to jest cały i skończony - kompletny zestaw. Oni nawet nie mierzyli samych monitorów bo choć satelity mozna było zrobić osobno, ale produkowały zaledwie symboliczny bas.

Ta koncepcja ma średni sens praktyczny. Jeśli porzucimy koncepcje rozdzielania modułów, to ni emusimy się wysilac na budowę pełnopasmowego mini-monitora. A więc jest większe pole manewru w doborze głosników i układów zwrotnic.
    Rozdział kolumny na moduły umozliwi oferowanie modułów z róznych głośników i np. zaprojektowanie kilku rodzajów "górek" do jednego rodzaju "dołu", tylko tyle.
    Last edited by artur.ek; 18.05.2011, 08:45.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
      Zwykle nie da się w prosty sposób rozdzielić filtru środkowego tak żebyśmy otrzymali dwa filtry o właściwościach zboczy takich jak miał filtr środkowo przepustowy. Może się to udać ale nie dla każdej optymalnej z głośnikami konfiguracji i trzeba by taki filtr od razu projektować ze względu na zakładane jego rozłączanie, czyli brać też pod uwagę właściwości funkcjonale filtru a nie tylko dostosowanie go do głośników.
      No i właśnie o to chyba chodzi :) Specjaliści proponują swoją pomoc i myślę że znając założenia takiej konstrukcji będą w stanie zrobić z tego coś sensownego, a takie rozwiązanie zadowoliłoby chyba największą ilość osób.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
        Łatwiej wykonalne jest zaprojektowanie dwóch osobnych zwrotnic dla monitora i dla modułu srednio-wysokotonowego na tych samych głośnikach i oferowanie jako dwóch osobnych wyrobów, niż projektowanie zwrotnicy tak żeby filtr środkowy można rozdzielać przez proste rozłączenie wtyczek. Przecież jeśli ktoś zrobi samodzielnie monitory i potem zechce zbudować sekcję basową do nich to modyfikacja zwrotnicy w monitorze na środkowo przepustową - dostosowaną do sekcji basowej, nie powinna mu sprawić większego kłopotu.
        Popieram twoją wypowiedź - dwie zwrotnice;
        jedna dla monitora
        druga dla systemu modułowego trójdrożnego (w przypadku pasywnych zwrotnic) lub dla głośników w nadstawce - sekcji wysoko-średniotonowej - w tym wypadku sekcja niskotonowa byłaby aktywna.

Skomentuj

Wszystko fajnie ale zostało wyraźnie zaznaczone że póki co brany jest pod uwagę jeden projekt, a w przyszłości może będzie ich więcej. A tak by były dwie pieczenie na jednym ogniu...

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok Zobacz posta
            Popieram twoją wypowiedź - dwie zwrotnice;
            jedna dla monitora
            druga dla systemu modułowego trójdrożnego (w przypadku pasywnych zwrotnic) lub dla głośników w nadstawce - sekcji wysoko-średniotonowej - w tym wypadku sekcja niskotonowa byłaby aktywna.
            Myślę, że system aktywny zupełnie odpada ze względu na wiele czynników.
            A pierwsza część wypowiedzi - dokładnie to, o czym pisałem.
            Jednak może udało by się stworzyć zwrotnicę dla modułu mid+tweeter, która nie wymagała by większej ingerencji (nakładów finansowych) przy konstrukcji 3D. Ale to już wyjdzie w fazie samego projektu i pomiarów.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
              Jednak może udało by się stworzyć zwrotnicę dla modułu mid+tweeter, która nie wymagała by większej ingerencji (nakładów finansowych) przy konstrukcji 3D
              O tym rozwiązaniu myślałem już wcześniej, ale jest to uzależnione od stopnia ewentualnych przeróbek w zwrotnicy, choć i tak taniej będzie przerobić zwrotnicę z dwóch dróg na trzy niż zrobić aktywne doły.

Skomentuj

Ja może jeszcze raz przypomnę głośniki, o których myślałem do sekcji mid+tweeter (Symphony 26 HD 1, 5-880/25 Hex):
                http://www.loudspeakershop.eu/pdf/26hd1-a8.pdf
                http://www.loudspeakershop.eu/pdf/5-880-25hex.pdf
                Dla nich myślę, że udało by się zaprojektować zwrotnicę 1 rzędu. Można by pomyśleć o konstrukcji wyrównanej czasowo.
                Tak więc koszt nawet wymiany filtrów nie stanowił by większego problemu.

Skomentuj

Koncepcja ciekawa stworzenia 2Way z możliwością na Upgrade do 3Way. Jednak zakładając realną realizację takiego projektu, wydaje mi się, że z technicznego punktu widzenia jak i dla dużej liczby przyszłych właścicieli, najlepsza byłaby opcja 2 zwrotnic (jak już wcześniej koledzy zauważyli). Nie ma szans według mnie zrobić sensownie 2 Way z upgradem na 3 Way bez zmiany zwrotnicy tego pierwszego układu, pomijając już fakt dużych kompromisów przy projektowaniu takiej zwrotnicy.
                  Kwestia zastanowienia się czy np. zrobić w sekcji 2Way dwa terminale: pierwszy miałby zamontowaną zwrotnicę do pełnoprawnego 2 Way, a drugi byłby nie jako "pusty", do niego podpinało by się w momencie przejścia do systemu 3Way (podstawa basowa w tym momencie zawierałaby pełnoprawną zwrotnicę 3Way z wyjściem dla sekcji średni-wysoki do monitora). Zawsze gdyby zaszła potrzeba powrotu do 2Way nie byłoby najmniejszego problemu.

Rozwiązanie według mnie o tyle lepsze, że duża część użytkowników nie koniecznie będzie chciała "tracić" monitory w momencie przejścia do 3Way, dodatkowo nie każdy będzie chciał po czasie babrać w zwrotnicy, gdzie już wszystko mały ładnie "poskładane";
                  Dodatkowo kosz takiego rozwiązania: Koncepcja Upgradu zwrotnicy -> tracimy powrót do 2Way, nie mamy co zrobić z elementami zwrotnicy, które usunęliśmy przy upgradzie. Z plusów to to, że płacimy tylko za elementy potrzebne do modyfikacji zwrotnicy.
                  W drugiej opcji - dwóch zwrotnic - nie tracimy powrotu do 2Way, ale za to nie jako ponosimy większy koszt na zwrotnicy.

Natomiast osoba, która zdecyduje się na rozbudowę swojego zestawu z 2Way na 3Way (tym bardziej na głośnikach, które tu są proponowane) myślę, że bez większych problemów uniesie koszt dwóch zwrotnic.

Skomentuj

Usher 8935a + Usher T-9950 w TL
                    albo w normalny monitor obudowa b-r.

Kolejna opcja to Visaton Al 130 lub 170+Usher T-9950
                    Tutaj bardziej skłaniał bym się ku temu większemu.
                    Last edited by globus1987; 18.05.2011, 15:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez globus1987 Zobacz posta
                      Usher 8935a + Usher T-9950 w TL
                      taka już jest u nas na forum tylko z inną wysokotonówką
                      Zamieszczone przez globus1987 Zobacz posta
                      Kolejna opcja to Visaton Al 170+Usher T-9950
                      tą propozycję też już podawałem
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To chyba nie znaczy, że jeśli mam podobne zdanie nie mogę takiego rozwiązania zaproponować.
                        Chyba właśnie chodzi o to aby znaleźć konstrukcję którą chcę jak najwięcej osób.
                        Tak wiem konstrukcja Mariana jest w TL ale właśnie z 9930 .

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum Zobacz posta
                          Koncepcja ciekawa stworzenia 2Way z możliwością na Upgrade do 3Way. Jednak zakładając realną realizację takiego projektu, wydaje mi się, że z technicznego punktu widzenia jak i dla dużej liczby przyszłych właścicieli, najlepsza byłaby opcja 2 zwrotnic (jak już wcześniej koledzy zauważyli). Nie ma szans według mnie zrobić sensownie 2 Way z upgradem na 3 Way bez zmiany zwrotnicy tego pierwszego układu, pomijając już fakt dużych kompromisów przy projektowaniu takiej zwrotnicy.
                          Kwestia zastanowienia się czy np. zrobić w sekcji 2Way dwa terminale: pierwszy miałby zamontowaną zwrotnicę do pełnoprawnego 2 Way, a drugi byłby nie jako "pusty", do niego podpinało by się w momencie przejścia do systemu 3Way (podstawa basowa w tym momencie zawierałaby pełnoprawną zwrotnicę 3Way z wyjściem dla sekcji średni-wysoki do monitora). Zawsze gdyby zaszła potrzeba powrotu do 2Way nie byłoby najmniejszego problemu.

Rozwiązanie według mnie o tyle lepsze, że duża część użytkowników nie koniecznie będzie chciała "tracić" monitory w momencie przejścia do 3Way, dodatkowo nie każdy będzie chciał po czasie babrać w zwrotnicy, gdzie już wszystko mały ładnie "poskładane";
                          Dodatkowo kosz takiego rozwiązania: Koncepcja Upgradu zwrotnicy -> tracimy powrót do 2Way, nie mamy co zrobić z elementami zwrotnicy, które usunęliśmy przy upgradzie. Z plusów to to, że płacimy tylko za elementy potrzebne do modyfikacji zwrotnicy.
                          W drugiej opcji - dwóch zwrotnic - nie tracimy powrotu do 2Way, ale za to nie jako ponosimy większy koszt na zwrotnicy.

Natomiast osoba, która zdecyduje się na rozbudowę swojego zestawu z 2Way na 3Way (tym bardziej na głośnikach, które tu są proponowane) myślę, że bez większych problemów uniesie koszt dwóch zwrotnic.
                          również popieram taki pomysł w pełnej rozciągłości ;p ...

co do przetworników też bardziej widział bym coś "nowszego" (Eton, aurum) ...choć Ushera nie wolno skreślać to zacne przetworniki w swojej cenie

Skomentuj

Al130 już jest w TL ożeniony z g20sc. Myślę, ze dobrym wyjściem by było zrobić linię na al170 ze wcześniej wspomnianym usherem t9950.

Skomentuj

ja też jestem za linią z AL170 lub 8935a + T-9550

Skomentuj

Widzę że pojawia się temat odsłuchów w trakcie budowy zestawów czy już po ich wykonaniu.
                                Oczywiście zapraszam serdecznie do nas na każdym etapie relizacji projektu, jak rownież po zakończeniu by posłuchać gotowych kolumn, ocenić, pochwalić lub konstruktywnie skrytykować.
                                Podoba mi się też pomysł, by na AS2011 zaprezentować efekty naszych prac :)

Pozdrawiam,
                                Witold Albecki
                                www.loudspeakershop.eu

Skomentuj

Myślę sobie o konstrukcji modułowej z możliwością rozbudowy dwudroznego monitora w konstrukcję trojdrożną.
                                  Wiadomo, ze dla monitorów musimy zapewnić przetwarzanie jak najszerszego pasma, zwłaszcza mam tu na myśli zaznaczenie niskich częstotliwości dla zapewnienia podstawy basowej. W trojdrożnej kolumnie przy zastosowaniu tych samych głośników, tym razem jako średniotonowych, praktycznie w ogóle nie ma to znaczenia.
                                  Są to rzeczy zapewne oczywiste, ale warto wspomnieć o tych założeniach, które w konsekwencji mają wpływ na projekt zwrotnicy i obudowy.
                                  W kolumnie trojdrożnej głośnik średniotonowy zwykle jest filtrowany inaczej, inne są też wartości elementów RLC.
                                  Rozumiem też, że problem nie dotyczy tylko możliwości realizacji przeróbki, bo to jest do wykonania bez problemu, ale w szczególności chodzi zapewne o ograniczenie wydatków związanych z przeróbką zwrotnicy. Można to osiągnąć tylko przez wykorzystanie w jak największym stopniu elementów zwrotnicy z monitora i to jest klucz do sukcesu.
                                  Postaram się szczególnie zwrócić na to uwagę przy projekcie :)

Pozdrawiam,
                                  Witold Albecki
                                  www.loudspeakershop.eu

Skomentuj

Proponuję zaktualizować naszą listę i dopisać pkt. 8
                                    1. Monitor: 13-15cm + tweeter, obudowa bass reflex
                                    2. Duży monitor: 20cm + kopułka 28mm lub wstęga, bass reflex lub zamknięta
                                    3. Wąska podłogówka: dwa lub trzy 13-15cm (czyli 2.5 dr. lub 3-dr.) + kopułka lub wstęga, bass reflex
                                    4. Podłogówka: 18cm + kopułka 28mm lub wstęga, bass reflex lub linia transmisyjna
                                    5. Podłogówka WTW: 2x18cm + kopułka 28mm lub wstęga, bass reflex lub linia transmisyjna
                                    6. Podłogówka WWT 2.5-drożna: 2x18cm + kopułka 28mm lub wstęga, bass reflex lub linia transmisyjna
                                    7. Podłogówka 3-drożna
                                    8. Konstrukcja modułowa, 2-dr. możliwością rozbudowy do 3-dr.

Skomentuj

Zamieszczone przez WitoldAlbecki Zobacz posta
                                      Oczywiście zapraszam serdecznie do nas na każdym etapie relizacji projektu, jak rownież po zakończeniu by posłuchać gotowych kolumn, ocenić, pochwalić lub konstruktywnie skrytykować.
                                      trochę daleko ale czego nie robi się dla pasji :)
                                      szkoda, że w warszawie już nie macie salonu :(
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez WitoldAlbecki Zobacz posta
                                        W kolumnie trojdrożnej głośnik średniotonowy zwykle jest filtrowany inaczej, inne są też wartości elementów RLC. Rozumiem też, że problem nie dotyczy tylko możliwości realizacji przeróbki, bo to jest do wykonania bez problemu, ale w szczególności chodzi zapewne o ograniczenie wydatków związanych z przeróbką zwrotnicy. Można to osiągnąć tylko przez wykorzystanie w jak największym stopniu elementów zwrotnicy z monitora i to jest klucz do sukcesu. Postaram się szczególnie zwrócić na to uwagę przy projekcie

Właśnie to chciałem zaproponować, nie bazować sztywno na koncepcji monitora i "doklejaniu" sekcji basowej. Jak ktoś tak sobie to wyobrażał to musi zejść na ziemię bo takie rozwiązanie jest zbyt kompromisowe. Lepiej wykonać rozbudowę do 3 drożnej z niebędnymi zmianami w całej zwrotnicy. Nie ma co oszczędzać, zmiana kilku cewek i kondensatorów to nie jest wielki koszt.
                                        Ja bym poszedł dalej i po prostu zaprojektował kolumnę 3 drożna o raz monitor w oparciu o te same przetworniki w sekcji średnio-wysokotonowej. Rozbudowa do 3 drożnej będzie automatycznie skutkować z koniecznością zmiany zwrotncy. Zawsze jest tak, że część elementów się pokryje, więc nie będzie tragedii.
                                        Pozostaje problem bas reflexu. Można ew go zatkać lub projektować konstrukcje 3 drożna z wentylowanym średniotonowcem (co moim zdaniem nie jest zbyt szczęśliwym pomysłem bo w tej aplikacji nic to nie da).

Skomentuj

no to br w sekcji srednio-wysokotonowej bedzie zamykany tak jak to jest w wysokich modelach bowersow
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X